Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Hur lägger in upp eran träning....


Hur lägger in upp eran träning..., Anneli, 18:54:51, 98-05-03
trening til distanseritt, Raja, 19:05:47, 98-05-04
1000 frågor!, My, 19:24:35, 98-05-03
så här, Anneli, 19:36:56, 98-05-03
färdig för clear round..., Maja, 21:50:47, 98-05-04
lite sällan...?, My, 15:00:44, 98-05-05
var tionde dag i tempo..., Maja, 20:54:53, 98-05-05
ja,, My, 17:14:17, 98-05-06
Hur lägger in upp eran träning....
Jag har tränat min häst med siktet på distans ett tag, och är nyfiken på hur andra som sysslar med det här tränar sina hästar. Det vore kul om ni ville berätta.
av: Anneli   kl. 18:54:51, 98-05-03
Upp
trening til distanseritt
Mi Fjordhoppe på 10 år, har jeg begynt å trene slik:
1:Bare skritt i noen uker.Lange turer.
2:Sakte trav og galopp. Klatring, litt intervall.Sprang og dressur.
3: Hurtige intervaller, raske galopper, rolig galopp og trav, skritt.
Det var en VELDIG forkorta plan, men det viser jo litt... :)

av: Raja   kl. 19:05:47, 98-05-04
Upp
1000 frågor!
Hur länge har du tränat, och hur har du tränat hittills? Hur gammal är din häst? Vilken ras? Ursäkta utfrågningen, men det blir lättare att svara om man vet lite mer. Det är ju ganska individuellt, hur man tränar, och beror lite på ovanstående...
av: My   kl. 19:24:35, 98-05-03
Upp
så här
10 år,sv.varmblod,tränad sen i sommras ungefär(av mig). ca 1-2 timmars ridning om dagen. mycket skog & mark, långa långsamma trav och skrittpass, träning i ridhus, markarbete, osv.
1-2 dagars vila i veckan ungefär, han går aven ute hela dagarna.

av: Anneli   kl. 19:36:56, 98-05-03
Upp
färdig för clear round...
Låter som om ni är färdiga för er clear round utan några problem. De långa långsamma travpassen är just början. Jag har nyss ridit min första clear round och det gick perfekt enligt planen.
På kurs har jag fått lära mig (Staffan Strandberg) att man inte skall rida distansträning oftare än var 10:e dag. Då i tempo rida ungefär halva den sträcka man rider under tävling och att även vila är viktigt, under tävlingssäsongen blir distansen det man rider under tävlingar.
Jag har läst att den övriga ridningen kan vara fartlek (spurt och lugn, t.ex. i skogen galoppera uppför en backe, skritta och så på nytt), intervallträning (främst för de som kommit lite längre och vill rida för placering, pulsmätare måste man nog ha) man tränar hästen i maxpuls under några minuter upp till 180 slag/minuten sedan lugn och intervall igen.
Nu när jag ej kommit så långt tränar jag inte intervall (har ingen pulsmätare). Lite farlek blir det, som en vanlig ridtur i skogen, skritt och galopp och skoj. Klättrar gör jag. Ungefär varannan vecka rider jag distans (då längre än halva sträckan = 50km, så han klarar det lätt), då är jag noga med att pulsa före, under och efter (efter: se hur pulsen går ner direkt från tempo, sedan 5 och 10 minuter efter, fast under skritt).
Jag rider dressyr och lite hopp för att få variation. Han går 4-5 dagar i veckan.
Konditionen är lätt att få i topp så att hästen orkar. Det som däremot är mycket svårare att träna upp är skelettet, senor och ligament, benen alltså. Det tar flera år att få en distanshäst som kan gå de längre distanserna, så skynda långsamt, låt hästen få vila med. I USA låter många sina hästar vila en hel vecka efter en distans. Jag tror personligen att lätt ridning är bättre så att inte hästen blir stel.
Jag tänker sko min häst med PG på framhovarna för att spara benen.
Hälsning Maja

av: Maja   kl. 21:50:47, 98-05-04
Upp
lite sällan...?
Jag tycker att Majas träningsförslag låter finfint. Det enda jag reagerar mot är Staffans förslag om distansträning var 10:e dag. Låter gräsligt lite... Minns du om han sa någon anledning till varför det ska vara så sällan? I USA tävlar man ibland varje vecka och hästarna håller länge och väl ändå. I och för sig är det jättesvårt att ge generella förslag eftersom träninens intensitet beror på så mycket: hur pass grundtränad är hästen, och hur ser benen ut dagen efter en distansträning osv osv. Jag brukar öka på träningssträckan undan för undan och hålla noga koll på hur benen ser ut - vid minsta antydan till gallighet drar jag ner på träningen, men långa turer tar jag varje helg, och gärna en halvlång mitt i veckan utom under tävlingssäsongen om tävlingarna ligger med ca 3 veckors mellanrum. I de fallen tar jag det lugnare med långdträning och håller mig mest till dressyr och promenader mellan tävlingarna.
av: My   kl. 15:00:44, 98-05-05
Upp
var tionde dag i tempo...
Visst jag rider också långa turer i skogen varje helg och i veckan när jag hinner. Jag kan rida 2-3 mil. Men det är bara varannan helg som jag tränar tempo medvetet. Jag rider då gärna 25km på 2 till 2 och en halv timme i trav och galopp och sedan någon mil till efter att vi pausat i ett lugnare tempo (och ibland snabbare tempo, när hästen är sugen). Mina ridturer i skogen är mer varierade annars och vi njuter av naturen och galopp på långa mjuka skogsvägar. Inte medveten träning. Sedan kan jag visserligen mitt i veckan trava en mil på en timme. Så när jag pratade om distans talade jag om den medvetna längre distansen, med klockan och stetoskopet i högsta hugg.
Men att låta hästen vila några dagar i stöten t.o.m. tror jag inte att man skall vara rädd för att göra (tro att hästen tappar kondition och sedan inte kan gå långa distanser för det), det är nog bara bra.
Hälsning Maja

av: Maja   kl. 20:54:53, 98-05-05
Upp
ja,
Då förstår jag hur du menar! (Och då låter det inte lika lite, heller). Varva gärna med en hel del backträning, det är alltid bra både för flåset och musklerna. Jag är jätteavis på alla norrlandsryttarna som har alla dessa backar kryllandes överallt. Här är man glad om man hittar EN bra, brant backe att träna på...
av: My   kl. 17:14:17, 98-05-06
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.