Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Ridvikt


Innehåll
Ridvikt, Katarina, 09:31:16, 98-10-15
ridvikter - för och emot!, wenche, 13:33:57, 98-10-15, (#1)
Mer om vikter, Katarina, 15:55:19, 98-10-15, (#2)


Ridvikt
Internationella Ridsportförbundet (FEI) beslöt att från 1998 slopa minimivikten på 75 kg. i fälttävlans terrängprov. Av någon anledning finns denna minimivikt fortfarande kvar inom distansritten. De hästar som tävlar distans är oftast betydligt mindre än fälttävlanshästarna, men trots det är minimivikten 75 kg. i mästerskap från individuellt SM och uppåt. När man köper häst köper man en som ska passa i storlek. Ju mer man väger desto större eller i alla fall mer viktbärande häst köper man förhoppningsvis. Omvänt behöver man inte så stor/viktbärande häst om man väger mindre. Vill man sedan inte belasta sin häst med vikter är man för alltid utestängd från möjligheten att starta i tex individuellt SM. Många rycks tyvärr med i den allmänna hetsen och tränar upp sina små och icke viktbärande hästar med vikter (OBS att även en liten häst kan vara viktbärande, bland araberna är många mycket starka medan andra inte alls är det, det är hela hästens konstruktion man får titta på) för att kunna starta i mästerskap. Ofta går denna träning med betydligt högre vikt än vad hästen är van vid dessutom fort. Enligt min uppfattning är detta en lika stor risk för hästens del som för höga hastigheter. Dessutom blir det ju så att de bästa hästarna kanske aldrig kommer till mästerskapen eftersom deras ryttare ej vill belasta dem med för mycket vikt. Vissa hästar som ändå vänjs vid högre ridvikt kommer kanske ej till sin rätt i tävlingarna p g a att ridvikten är för hög för deras storlek/kroppskonstitution. Vad tycker ni om minimivikten?
Hälsningar, Katarina.
Av Katarina
Kl. 09:31:16, 98-10-15

Upp

1. ridvikter - för och emot!
Hej Katarina!Jag har inte så många personliga argument emot 75 kg-vikten pga att jag själv har den "kroppskonstitutionen" att jag inte behöver rida med vikter.... men jag ger mig in i diskussionen ändå.Jag tror att vi i dagsläget inte KAN ta bort viktkravet så länge det är så internationellt. Vi ser år efter år hur de ryttare som placerat sig i SM ganska snart också är ute på den internationella banan - då är det bra att ha ridit med vikt. Vi kan nu låta dessa ekipage representera Sverige... Vi har väl nu till VM åtminstone 3 nya ekipage som måste rida med vikter - och visst är det väl tur att de nu har haft lite tid på sig att träna med det, det hade de kanske inte haft om vi inte hade haft kravet på SM. Argumentet för att det inte kommer att tas bort inom FEI när det gäller distansridningen lär vara att man är lite orolig för vilken utveckling sporten kommer att få nu när araberna ger sig in i sporten. Det gäller väldigt mycket pengar i Qatar och Dubai (och liknande länder) och det är lätt för shejkerna att hyra in små lätta jockeys som rider mycket snabbt. Och inte är det väl den vägen vi vill att sporten tar???Jag tror att vi inom några år har en konkurrens som heter duga inom sporten i Sverige och då behövs lite sådana här krav. Dessutom lär det finnas undersökningar gjorda i USA som inte påvisar att små hästar med stora ryttare tycks göra sämre insatser än små hästar med små ryttare, vilket torde betyda att även små ryttare kan lägga på vikt på sina små hästar utan någon större risk... (fick jag till det rätt nu??? Förstod Ni vad jag menade?). I de allra flesta fall så rör det sig inte heller om så många kilon som skall läggas som bly - väg Er med sadel och tävlingsmundering och se!!! Man väger mer än man tror...Hälsn Wenche
Av wenche
Kl. 13:33:57, 98-10-15

Upp

2. Mer om vikter
Hej Wenche! Vi får väl hålla igång distansdiskussionen i väntan på att de övriga debattörerna återvänder!
Jag kanske uttryckte mej lite oklart, men jag menar inte att viktkravet enbart ska tas bort i Sverige. SM var bara ett exempel på vad man inte kan starta i. Naturligtvis menar jag att vikten ska vara fri även internationellt. Eftersom den nu inte är det så är det ju nödvändigt för svenska ekipage att träna med vikter innan de åker ut på internationella mästerskap precis som du säger.
Förklaringen med shejkernas tanke att hyra in lätta jockeys har jag inte hört förr, men det låter ju inte otroligt. En märklig sak är ju att på galoppbanan är problemet det omvända - där har ridvikterna varit desamma sedan 1700-talet då både människor och hästar var betydligt mindre och lättare. Där borde man istället öka vikterna så att jockeykåren slapp svälta för att kunna rida. Vilken vuxen man väger 52 kilo idag?
Men åter till distansen, kanske skulle FEI inte låta "sälja ut" grenen så lätt till högstbjudande oljeshejk. Så länge WC-final, VM etc. går i stekheta ökenländer i december eller januari när våra hästar är i vinterkondition så har nog tyvärr inte de nordiska hästarna någon chans oavsett ryttarnas vikt. Det ska bli intressant att se hur det blir nästa år och framöver! Man hoppas ju på att distansen är med i det samlade VM nästa gång och att WC-finalen kan gå på olika ställen med olika klimatbetingelser. Hälsningar, Katarina.
Av Katarina
Kl. 15:55:19, 98-10-15

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.