Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Skulle gärna vilja börja med distans...


Innehåll
Skulle gärna vilja börja med distans..., RA, 10:32:21, 98-11-09
En bra början..., Katarina, 11:43:13, 98-11-09, (#1)
Har två frågor till..., RA, 10:17:25, 98-11-11, (#2)
tja, My, 12:14:46, 98-11-11, (#3)
Vatten ja..., Maja, 19:46:51, 98-11-11, (#6)
Tack My..., RA, 13:27:53, 98-11-11, (#4)
Gå i vatten, Qq, 17:18:18, 98-11-11, (#5)


Skulle gärna vilja börja med distans...
Hej! Jag är en tjugoårig tjej som tränar och tävlar dressyr med min sexåriga arabvalack. Nu skulle jag vilja börja träna och tävla lite distans också. Så jag skulle vilja ha råd och tips om allt som har med distans att göra. Hur ska jag börja? I vilken förening ska man bli medlem? Vad krävs för att få starta i en tävling? Hur och hur mycket tränar man? OSV... Jag tycker det verkar väldigt roligt med distans men man hör så lite om tävlingar, träningar eller kurser. Jag tycker det är lite jobbigt att åka långt. Finns det något i Blekinge, skåne eller Smålandstrakten? (Bor i Blekinge) Hoppas man är välkommen bland er distansmänniskor.
Av RA
Kl. 10:32:21, 98-11-09

Upp

1. En bra början...
är att prenumerera på tidningen Distansryttaren. På adressen http://www.rubin.se har Eva Rubin en länk till tidningen (hon är redaktör) och du kan läsa tidigare nummer av tidningen och se hur du prenumererar. I Distansryttarens vårnummer medföljer propositioner till alla årets tävlingar. Propositionerna finns också (precis som alla andra tävlingspropositioner) i Ridsportförbundets kalendrar som alla klubbar och föreningar anslutna till SRF får utskickade! Fråga på din klubb, du måste ju redan vara med någonstans eftersom du tävlar dressyr.
I Skåne går Frostaritten (Höör) den 17/4 nästa år. Vi brukar ha deltagare från Blekinge. Göingeritten (Glimåkra) går varje år helgen efter Kristi Himmelfärdsdagen. Nästa år alltså den 15 eller 16 maj.
Hur och hur mycket man ska träna är individuellt, det är nästan omöjligt att svara på en sådan fråga på ett kortfattat sätt. Lägg upp en slinga/bana som du vet hur lång den är och utöka den eller rid den två gånger (beroende på längd) allteftersom din häst får bättre kondition. Håll koll på hur snabbt du rider, öka hastigheten gradvis och sakta. Detta är ett ämne som kan fylla en hel bok! Ha koll på vilken vilopuls din häst har och hur lång tid det tar för den att gå ner i puls efter ett träningspass, ju snabbare den går ner i puls desto mer vältränad är den. Var noga med att fortsätta träna dressyr och ev. annat som du gör nu. En distanshäst måste tränas allsidigt för att hålla och grundläggande dressyr är A och O för alla tävlingshästar, en häst som inte går i rätt form blir inte långlivad på distansbanorna. Man kan inte kräva att hästen ska gå på tygeln under långa tävlingar - den lär sej så småningom själv att hitta det mest arbetsbesparande sättet att gå långt - men den måste vara välbalanserad och smidig och ha fått "formträning" genom dressyr hemma. Lycka till, här finns många engagerade och duktiga distansare som kan svara om du har fler frågor!
Hälsn. Katarina
Av Katarina
Kl. 11:43:13, 98-11-09

Upp

2. Har två frågor till...
Först vill jag tacka dig Katarina för att du svarade. För det andra har jag kommit på två frågor till. Min häst är väldigt rädd för vatten. Han vägrar gå i vatten, tom minsta lilla vattenpöl. Måste en distanshäst kunna gå i vatten? Är det någon som har ett förslag på hur jag ska lära min häst att vatten inte är farligt? Jag vet inte varför han är rädd. Han var det när jag köpte honom som tvååring. Jag vet inte om något speciellt har hänt honom innan som gör att han är rädd. En annan fråga är... Jag jobbar hela dagarna och tycker inte det är så speciellt roligt att ge sig ut på någon längre runda i skogen på kvällen. Antingen blir det en liten runda eller blir det ridhuset. På helgerna däremot blir det gärna en längre runda. Men räcker det? Hur gör ni?
Av RA
Kl. 10:17:25, 98-11-11

Upp

3. tja
Det är en klart fördel att hästen kan gå i vatten om du ska rida distans. Man rider i princip ÖVERALLT. Beroende på var i Sverige ritten går, så kan du komma att rida i trafik, mitt i skogen, över vattendrag, hoppa diken, gå över broar, genom tunnlar - kanske alltihopa i en och samma ritt......

Bästa sättet att lära hästen att inte vara rädd för dessa saker är att inte undvika det. Har du något dike eller strandkant i närheten, så rid dit ofta. Hästen måste inte kliva ner i vattnet helt och hålelt första gången, ta det steg för steg undan för undan. Men som sagt: svagheterna måste övas mycket, inte undvikas.

Vad gäller långa helgturer och rida i ridhus på vardagarna, så tror jag att det är många som löser det hela just på det viset under vintern. Om det räcker - ja det beror på hästens kondition för övrigt. Du har ju hela andra halvåret att träna mer regelbundet på. Om du tränar under vår/sommar/höst så är det t o m rådigt att ställa av hästen nån månad under vintern.

Vill du läsa lite mer om distans, så ta dig gärna till http://surf.to/distansritt.i.sverige

Av My
Kl. 12:14:46, 98-11-11

Upp

6. Vatten ja...
...hade mina funderingar hur det skulle gå för mig och min pålle på ritt. Han bara vandra rakt på genom en bred forsande bäck med flera meter upptrampad lera före och ett år innan dess vågade han inte ens gå förbi en pyttig blänkande pöl och vi gjorde som Katarina sa (det var väl hon som sa det) vi tränade gradvis. På något vis verkar det alltid värst med de allra minsta pölarna. De kan hästen alltid undvika. De stora brukade jag alltid hoppa av inför i början och gå ut och ställa mig i själv. Plaska med foten och riktigt visa hur kul det var att stå där. Till slut ville min häst vara med...en liten bit längre ut för varje gång. Jag låter han alltid nu få lång tygel och med nosen i ytan vandra ut och känna sig för ordentligt och de små pölarna...de går han fortfarande helst runt.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 19:46:51, 98-11-11

Upp

4. Tack My...
för tipset.
Av RA
Kl. 13:27:53, 98-11-11

Upp

5. Gå i vatten
Har du provat att gå genom vatten i sällskap med andra hästar som draghjälp?Min gamla "distansmärr" (mammas älskling...) hade samma problem - gick inte igenom hemma - bor dessutom så avsides till att inga ridkompisar finns att tillgå - men på tävling blev det annorlunda!I den allmän upphetsningen och tävlingsivern gick hon genom "eld och vatten".
Av Qq
Kl. 17:18:18, 98-11-11

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.