Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Uteridning i rätt form


Innehåll
Uteridning i rätt form, Häxan, 21:06:34, 98-08-31
Mycket träning, Magdalena, 12:02:33, 98-09-01, (#1)
Tack Magdalena, Häxan, 21:08:28, 98-09-05, (#2)
Vet hur det är!!, Rozzette, 21:03:05, 98-09-12, (#3)
Halvblod bromsar..??, Havanna, 11:50:51, 98-09-14, (#4)
Kräv form i små..., Maja, 19:49:28, 98-09-14, (#5)


Uteridning i rätt form
.. hur får man till det igentligen. Jag har ett ungsto, halvblod, som går jättefint när jag tränar på volten eller i ridhus. Hon går med eftergift och vi har börjat lite med samling od. MEN, när vi kommer ut, dvs 5 dgr av 6, så blir det en annan häst. Alla förståsigpåare säger att hästen alltid ska ridas i rätt form, lite mer öppen men med eftergift även under uteritten. Hur ska det gå till med en pigg, tittig kuse som tvärnitar, steppar, bromsar och vill ha ögonen på allt som rör sig. Och det är mycket det... Jag känner inte för att brottas med henne, för jag tror inte hon blir så lugn, avslappnad och går med ärlig eftergift med franåtbjudning då.. Nån som har ngr synpunkter?
Av Häxan
Kl. 21:06:34, 98-08-31

Upp

1. Mycket träning
I ett ridhus eller i paddock har hon ju inte så mycket annat att koncentrera sig på än dig och ute är det så mycket roligare! Men jag tycker att du ska kräva uppmärksamhet av henne, det betyder inte bråka, men ge henne uppgifter. Hon ska kunna ställa, böja, flytta sig åt sidan osv. Så fort du känner att hon börjar "fjanta" sig så hittar du på nånting hon måste fundera på. Det är svårt, jag vet (har en själv som inte kan "hålla" sig jämt), men kämpa på, bråka inte utan få henne att tänka. Lycka till.
Av Magdalena
Kl. 12:02:33, 98-09-01

Upp

2. Tack Magdalena
Jag ska försöka rida efter den devisen, fast man ibland bara har jämt skägg med att rida henne fram till handen... Konstigt att halvbloden bromsar när dom är pigga. De flesta ponnyerna, travarna, fullbloden jag har träffat springer när dom är pigga.
Idag gick det riktigt bra att få hennes uppmärksamhet. Det bottnar naturligtvis i mig själv, eftersom jag hade den föresatsen att verkligen rida henne hela tiden. Ditt tips fungerade alltså, med lite färre titt idag!
Av Häxan
Kl. 21:08:28, 98-09-05

Upp

3. Vet hur det är!!
Hej!
Jag känner värkligen igen mig i din insändare. Jag har ca 5 km till Ridskolan och ridhus, i och försej kanske inte det är så jätte långt men det är ju aldrig ledigt där. Det blir ju mest att man rider i skogen. Hur lätt är det om man har en unghäst som är rädd för allt.Föresten vet du vad man ska göra när en häst bara reser sig hela tiden. Jag tycker jag har provar allt. Det vore bra om du kom med något tips!!
Av Rozzette
Kl. 21:03:05, 98-09-12

Upp

4. Halvblod bromsar..??
Jag har inte upplevt det som att halvblod bromsar - de är kanske tittigare, som de flesta hästar som är högre i blod - men de jag har haft har älskat att gå fort när de är pigga.
Jag tror det handlar mer om ridning: ponnyerna rids framåt och galopperas fort ute medans halvbloden "finrids".
Angående unghäst ute så borde det inte vara en nackdel att rida i skogen. Men inte ensam om hästen inte riktigt lärt sig hjälperna ordentligt utan med en stabil följehäst. Många rider sina unghästar på det viset mycket i början, varvat med enstaka pass på banan där man kanske lättare lär in nya koncept. En helt annan sak som jag inte förstår är varför man skaffar en unghäst när man inte har riktigt de rätta förutsättningarna för att träna den? Jag skulle inte tagit på mig att rida in/utbilda en unghäst om jag inte hade tillgång till ett ridhus eller i alla fall en ridbana.
Om hästen stegrar är det bäst att dra ner den in på en liten volt och driva den framåt på den volten. Hade jag haft en unghäst som börjat stegra sig skulle jag snabbt sett till att få mycket kompetent tränar/tillridningshjälp.
Av Havanna
Kl. 11:50:51, 98-09-14

Upp

5. Kräv form i små...
...portioner i början. Det är svårt och jobbigt för hästen. Eftergíft i nacken betyder ju inte alltid samma sak som rumpan in och ryggen upp. Jag tycker att det är bättre att låta hästen gå i sin naturliga form än att den går bakom hand.
Låt din häst få utforska värlen på uteritter. Kräv lydnad när du ber om det, men ge även frihet. Med mycket uteridning och att få utforska många nya och ovana situationer ger hästen erfarenhet och gör den lugnare. När tiden gör den lugnare så har också träningen (helst med tränare) i rätt portion gjort hästen starkare och du kan rida i form mer.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 19:49:28, 98-09-14

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.