Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

En som passar alla


Innehåll
En som passar alla, katta_8, 09:26:25, 98-09-01
FÖRLÅT, eller va man ska säga...., katta_8, 09:28:41, 98-09-01, (#1)
övningar, Havanna, 11:46:24, 98-09-02, (#2)
tack..., Annis, 13:38:06, 98-09-02, (#3)
Övningen..., Jess, 14:26:25, 98-09-02, (#4)
Galoppombyten, Annis, 14:43:37, 98-09-02, (#5)


En som passar alla
Är ju att göra galopp från halt, skritt, halt från galopp,galopp från ryggning.
Finfina galopp övningar som alla borde träna på. Det krävs mycket för att hästen ska kunna, samlat, sakta an rån galopp till halt utan något litet pyttigt steg i trav emellan...
Jag skulle oxå vara tacksam om ni andra ville komma me förslag på era favvoövningar, för ofta blir det ju "bara" att man travar runt på en volt, gör en skänkelvikning, galopar lite, travar lite till, och så är det tid att skritta av...
Fram för omväxlande dressyrpass!!
katta

Av katta_8
Kl. 09:26:25, 98-09-01

Upp

1. FÖRLÅT, eller va man ska säga...
Detta , ovan, skulle ju ha blivit ett inlägg på "tipps på övningar", i bland så är hjärnan i en anna värld, lixom...
Av katta_8
Kl. 09:28:41, 98-09-01

Upp

2. övningar
Hmm, de övningarna du beskriver är nog nyttiga, men på en framåt häst blir det lite väl bra med många fattningar ur t.ex. ryggning. Det får gärna hästen att kasta sig ur ryggningen istället för att lugnt gå framåt. På en lugn häst är det säkert bra men om de passar alla är jag mer tveksam till....
Jag tycker galoppfattning ur öppna där man vänder in från långsidan är bra - ger stor samling i fattningen. Och att rida "fyrkantiga" volter, d.v.s. rakt fram, vänd, rakt fram, vänd o.s.v. fritt från väggen - förbättrar rakriktningen.
Av Havanna
Kl. 11:46:24, 98-09-02

Upp

3. tack...
för lite nya idéer, det mesta har man ju gjort förr men det är alltid bra med "support", man fastnar lätt i rutinerna.

En bra övning i trav för att rida "fyrkantig" volt är att ställa ut 4 hinderstöd och mellan dem, lite utanför fyrkanten, lägga bommar. Det är tungt för stora hästar men mycket nyttigt, man lär sig att kontrollera ytterskänklar och att vara snabb med rakriktningen efter hörnpasseringen. Bommarnas placering får man anpassa efter hästens vighet, ju mer undertramp desto längre in, men aldrig så långt in att ridspåret blir "konkavt". Man kan även rida i galopp men då utan bommar och ev. utan hinderstöd. Min häst gillar detta!

En bra övning för skänkelvikning är att man rider upp på medellinjen, ställer och flyttar ut mot fyrkantspåret. Halvvägs ute på spåret rider man rakt fram en bit innan man skänkelviker igen ända ut på fyrkanten. Detta förhindrar att hästen "faller ut" och får honom att lyssna på hjälperna.

En jobbig övning är att rida på volt i galopp ex. höger, vända in och bryta av till trav några steg, fatta ny galopp - vänster - och ut på voltspåret igen. Ha gärna koner vid spåret genom volten. Byt varv för varje galoppfattning och försök minska antalet travsteg. Ingen slänggalopp duger då inte!

Men det var ju jag som tiggde övningar från början - snälla kom med mer kul idéer!

Av Annis
Kl. 13:38:06, 98-09-02

Upp

4. Övningen...
...med galoppvolten är bra när man lär hästen galoppombyten också.En annan övning med skänkelvikning är när man rider längst fyrkantspåret i trav som vanligt och vid varje hörn flyttar man några steg i skänkelvikning.Öppna och sluta längst fyrkantspåret gör hästen uppmärksam.Skänkelvikning kan man också öva längst medellinjen. Sneddar lite åt höger, rakställ några steg, sneddar åt vänster osv.Nu kommer jag inte på mer just nu, men jag återkommer säkert med mer.Det här var ju ganska vanliga övningar. Ska se om jag kan komma på några ovanligare.
Av Jess
Kl. 14:26:25, 98-09-02

Upp

5. Galoppombyten
kan man även öva genom att rida på två stora volter och ställa upp ett hinder där volterna möts. När hästen är över hindret så trampa ned i stigbygeln på den sida du ska byta galoppen till och se den nya vägen. Var dock noga med att hästen följer voltspåret ordentligt och inte faller ut.

Jag kom även på en övning för att rakställa hästen. Rid upp på medellinjen och behåll ställningen från svängen. Rid rakt upp och se till att hästen spårar, ha gärna nån som kollar åt dig. På mitten av medellinjen rakställer du ca 5-10 steg och ställ sedan över till andra hållet. Hästen ska inte flytta kroppen utan bara ställa om, och han ska spåra hela tiden.

Av Annis
Kl. 14:43:37, 98-09-02

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.