Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Ser fel ut, men är rätt?


Ser fel ut, men är rätt?, Cindy, 21:26:34, 98-05-13
jobba rätt, Havanna, 11:19:09, 98-05-14
Cindy till Havanna, Cindy, 18:57:33, 98-05-14
nu förstår jag bättre, Havanna, 15:49:08, 98-05-15
'krull-fenomenet', Karin K, 09:07:54, 98-05-15
Ser fel ut, men är rätt?
I dag red jag en D-ponny som jag ridit 1 gång förut. Ponnyn är egentligen en hopp-ponny (välutbildad och framgångsrik).
Men jag tränade dressyr med den.
Ägaren hjälpte mig på banan.
Problemet: När jag jobbade kändes det inte som om hästen gick i form när ägaren sa att där såg det bra ut. Just då gick han under och arbetade med bogarna, inte med ryggen. Och det är inget man bara "känner fel på". Nej... Men när jag kände att det gick bra, gick hästen som en kossa....
Jag är inte blåbär. Men varför kändes hästen som en älg(?) när han arbetade rätt. Det kändes så i alla gångarter. Jag kanske överdriver..Men han gick inte i lod alls- visst är det inte på huvudet man ska titta. Jag tvivlar knappast på att ägaren till ponnyn bara tittade på huvudet heller...
Men när man jobbat en stund till kom han ner med huvudet och jobbade med rygg och bakben... kan någon förklara vad jag gjorde för fel??? jag har aldrig kännt mig så här dålig!!!!
Ingen risk att hon vill att jag ska hjälpa till med dressyren igen!

av: Cindy   e-post: cindy.andersson@swipnet.se   kl. 21:26:34, 98-05-13
Upp
jobba rätt
Tyvärr var det lite svårt att förstå vem som tyckte vad i ditt mail, så kanske du kan förklara lite mer.
Var det ägaren som sa att hästen såg ut som en kossa när du tyckte den jobbade rätt? Och när ägaren sa att den jobbade rätt, kändes hästen som en älg för dig? Eller såg den ut som en älg när du tyckte den jobbade rätt?

En nyinriden häst går i älg-form, "naturlig form", dvs med halsen lite rakt fram och huvudet framför lodplanet. Men du kanske menade att hästen älgade på med stora kliv?

Hästen ska förstås inte gå bakom lodplanet och hänga i handen eller "tappa" bettet. I båda fallen måste man rida mer framåt (eller ta en skritt paus om det beror på att hästen inte orkar riktigt) och låta hästen gå i en friare form - hellre då lite framför lodplanet. Från den "naturliga formen" och framåtgripande traven kan man sedan återigen försöka hitta undertramp och ryggverksamhet så att nosen på ett naturligt sätt hamnar rätt.


av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 11:19:09, 98-05-14

Upp
Cindy till Havanna
När hästen kändes bra tyckte inte ägaren att han gick bra. Han Kändes bra i formen för mig. Men ägaren tyckte inte att han gick rätt/snyggt, eller vad jag ska säga. han hade en för avslappnad form.

När ägaren tyckte att hästen gick i rätt form tyckte jag att hästen gick under. Inte arbetade rätt. Men ägaren sa att där gick han rätt.
Blev det lättare nu?

av: Cindy   e-post: cindy.andersson@swipnet.se   kl. 18:57:33, 98-05-14

Upp
nu förstår jag bättre
Ja, jag förstår bättre nu och håller med Karin K. Som jag också skrev är det fel att hästen går bakom lodplanet. Ibland kanske hästen hamnar där en period för att den inte orkar om den är väldigt ung (fast jag anser att man då pressat den till något den inte är mogen för...), men du kan ju tydligen rida hästen i en friare form och det låter mycket bättre i så fall.
av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 15:49:08, 98-05-15
Upp
'krull-fenomenet'
Det verkar som om ägaren är en 'sån där' som tror att hästen måste vara hopkrullad i halsen för att gå bra. För avslappnad form har jag aldrig hört talas om, däremot för öppen och för låg form, men även topp-dressyrhästarna skall kunna gå i en låg, öppen form för att stretcha musklerna bland annat. De rids inte bara i samlad form utan man tränar ofta i lägre form och början och slutet av ett ridpass rider man alltid i lägre form. Tyvärr är det nog inget du kan göra, om du inte får rida för en 'riktig' instruktör som ser hur hästen egentligen går, och att ägaren tittar på lektionen och får se hur den ska se ut när den går bra.
av: Karin K   e-post:    kl. 09:07:54, 98-05-15
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.