Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Rida i rätt form- hur lång tid att lära sig?


Innehåll
Rida i rätt form- hur lång tid att lära sig?, Ninni A, 19:32:16, 98-09-16
Ta hjälp av en instruktör!, PP, 23:11:58, 98-09-16, (#1)
Rätt form, Caroline, 10:17:29, 98-09-17, (#2)
Hmmm, awocado, 15:37:24, 98-09-18, (#5)
på tygeln, Havanna, 15:00:19, 98-09-17, (#3)
Hur lång tid, Häxan, 20:52:30, 98-09-17, (#4)
En del lär sig aldrig..., Magdalena, 15:44:15, 98-09-18, (#6)
Håller med dig Magdalena, bollen, 08:55:10, 98-09-22, (#7)
Inte bara du ska lära dig - hä..., RA, 16:15:08, 98-09-29, (#8)
att få hästen på tygeln, MaLiN, 17:38:34, 98-10-13, (#9)
Det tog nästan..., plybal, 19:28:52, 98-10-13, (#10)


Rida i rätt form- hur lång tid att lära sig?
Jag har hållit på att rida ett tag nu och försöker nu att rida i rätt form.Problemet är att jag inte har lyckats med detta ännu, trots att jag kan den teoretiska delen. Men det är väl bara övning som gäller.

Min fråga är hur lång tid tog det för er innan ni lärde er detta? Hur många timmar i sadeln krävs det egentligen?

Visserligen är det ju individuellt, men det skulle vara roligt om ni kunde dela med er av era erfarenheter. Några tips kanske?

Av Ninni A
Kl. 19:32:16, 98-09-16

Upp

1. Ta hjälp av en instruktör!
Hej
Ta alltid hjälp av en instruktör kontinueligt. Du kommer att lära dig rida hela livet. Tålamod! Att få en häst att gå i rätt form är grundläggande och väldigt viktigt och det tar mkt lång tid. En instruktör kan förklara och hjälpa dig
Lycka till
Av PP
Kl. 23:11:58, 98-09-16

Upp

2. Rätt form
Det kan ta mycket olika lång tid att lära hästen och sig själv hur man gör för att rida i rätt form.
Ibland kanske hästen tycker det är väldigt jobbigt eller så kanske det är ryttaren som inte gör riktigt rätt.
Man kan inte säga att så här gör man när man ska få hästen att gå i rätt form. Det är väldigt induviduellt mellan olika hästar. En del kanske går ner på tygeln på direkten om man lirkar lite grann med fingrarna, ibland måste man kanske vara lite mer tydlig i sina tygelhjälper. På andra går det bra om man bara driver riktigt ordentligt.
Oftast får man både driva ordentligt och lirka med tygeln.
Ge inte upp när du känner att det är inget som går. Det är en härligt känsla när man får hästen att gå på tygeln.

Lycka till.

Av Caroline
Kl. 10:17:29, 98-09-17

Upp

5. Hmmm
Det är inte för tygelhjälperna hästen ska gå "på tygeln". Att böja på nacken är inte allt ! Många tror det, och många hästar fuskar genom att bara böja på nacken för att ryttaren nöjer sig med det. En häst ska kunna ridas i form även på lång tygel. Vitsen är att få hästen att höja på ryggen och trampa av mer under/ifrån sig. På så sätt sänks nacken och nosryggen hamnar i lodrätt plan. Det är sitsen du ska jobba med. Rumpan och låren ska jobba och skänklarna stabilisera och driva. Att börja kunna rida en häst i form är en AHAupplevelse och när man har lärt sig det förstår man ridningen på ett annat sätt tycker jag. Det tog dock ett tag för mig, jag red i tio år på ridskola innan det gick, men då bara en gång i veckan. Det är GIVETVIS olika, men jag tycker att instruktören har stor del i ridningen eftersom de ser vad man gör. Det är bäst att rida själv inför en tränare (men jobbigare !) för att man då hela tiden har ögonen på sig ! Sedan beror det ju på hästar också. Jobba mycket med tempväxlingar, ställningar och halvhalter. På så vis får du stabilitet över ridningen och hästen blir uppmärksam. Rid hästen vänterställd i högervarv etc. Du ska göra halvhalter före och varje ställning i hörn och ca två-tre gånger på rakan. Jobba på böjda spår, ökningar, minskningar, skänkelvikningar, undan för olika skänklar mm mm. Rid för en instruktör regelbundet och träna, träna och träna själv ! Kram Sara
Av awocado
Kl. 15:37:24, 98-09-18

Upp

3. på tygeln
Jag red ca. två år på ridskola en gång i veckan plus hyrde ponny en sommar, men det var inte förrän jag fick en egen ponny och började rida oftare som jag fick kläm på det. Då började jag faktiskt med att stryka hästen över halsen/nacken och då krummade han in huvudet och på den vägen var det. Något oortodox metood, men jag var bara tio år... Å andra sidan vann vi ponnySM i dressyr två år senare (utan att hästen hade tävlats tidigare av annan ryttare) så när man väl får kläm på det och tränar regelbundet för instruktör går det rätt fort.
Av Havanna
Kl. 15:00:19, 98-09-17

Upp

4. Hur lång tid
det tar innan man rider hästen i rätt form beror väl på hur lång tid det tar för en att inse vad det är. En av mina "gamla ridlärare" sa alltid att om man ridit på ridskola i 5 år så hade man basen för att kunna rida hästen på tygeln sen. Kanske det stämmer om man har en skicklig instruktör. Det är ju inte halsen man ska lirka ner, utan det är ju vikten av hästen och ryttaren som man ska övertala hästen att bära mest med bakdelen, så hästen bär sig själv och kan balansera ryttarens extra vikt och samla sig i balans...
Av Häxan
Kl. 20:52:30, 98-09-17

Upp

6. En del lär sig aldrig...
Det beror mycket på känsla. Fortsätt jobba, försök få rida välutbildade hästar, rid efter någon som jobbat igenom hästen först. Med rätt instruktör som själv har känsla för hästar och elever går det lättare. Grunden är att hästen är lydig och uppmärksam. Kontrollera att hästen stannar och går fram när du vill, sen ska den svänga utan problem, kunna vända på framdelen och bakdelen, flytta åt sidan och fatta galopp. Vill du ställa höger ska hästen göra det utan protester. De flesta hästar behöver stöd på tyglarna i början, men kan sedan gå utan så mycket stöd (eller inte alls). Så mitt råd är att du inte koncentrerar dig så mycket på att hästen ska "gå på tygeln" utan att få den lydig för dina hjälper så ska du se att det går lättare.
Av Magdalena
Kl. 15:44:15, 98-09-18

Upp

7. Håller med dig Magdalena
Lydigheten och att få igenom det man vill är A och O i all ridning, tycker jag.

Hästen är i grunden lat och gör ingenting gratis. Hästar lär sig att maska och slippa undan arbete på olika sätt. Framförallt ridskolehästar som i regel är tröga och okänsliga. Det är mycket svårare att rida en okänslig häst i rätt form.

Har du möjlighet så tycker jag att du skulle bli medryttare. Då du rider mer i veckan och kanske får möjlighet att träna för lärare eller den som äger hästen.

Jag hade lektioner för en 13 årig tjej i somras som fått egen häst. Hästen har tävlat en del i dressyr och kan sina saker. Tjejen red på ridskola och hon hade aldrig lyckats få en häst på tygeln. Efter bara en kvart fick hon sin ponny att gå riktigt fint i rätt form med påskjut och lätt i handen. Hon blev jätteglad och kämpade som bara den, var jätteduktig.

Sedan provade hon samma sak på en ridskoleponny som struntade totalt i hennes hjälper och försökte komma undan. Tjejen gav upp eftersom hon inte visste hur hon skulle parera hjälperna och hästen vann.

Alltså, om du vill lära dig rida en häst i rätt form och kunna göra det på vilken häst som helst är det bara att öva. Tyvärr finns inga genvägar, men trägen vinner.

Det är en otrolig känsla när det går igenom, varje gång tycker jag. Hästen slappnar av och smälter som is i munnen.
Lycka till

Av bollen
Kl. 08:55:10, 98-09-22

Upp

8. Inte bara du ska lära dig - hästen också!
Du ska först slå upp i någon bok eller fråga någon kunnig, exakt vad "på tygeln" är. När du vet vad det är och hur du ska få hästen att gå på tygeln kan du börja träna. Men du ska ha klart för dig att det inte bara är du som ska lära dig hur man rider hästen "på tygeln", du ska lära hästen också. (Om du nu inte rider en häst som redan är utbildad och i kondition att kunna gå "på tygeln.) Du ska inte bara lära hästen det tekniska, utan även bygga upp muskler och kondition så att han ORKAR gå i rätt form. (Titta bara på alla dressyrhästar på TV och du ser att samtliga hästar är ordentligt musklade.) Hästen ska ju, när han går på tygeln, trampa under sig (dvs lägga mer vikt på bakdelen) och arbeta rätt med ryggen (dvs bära upp ryttaren). Allt detta kräver styrka av hästen. Det tar med andra ord tid, innan du kan kräva att hästen går på tygeln. När hästen kommer att gå i rätt form ska du känna att han är lätt framtill (han lägger ju vikten på bakdelen) och du ska inte ha något motstånd i handen. Detta får du genom att driva fram hästen och aktivera den genom tempoväxlingar och ha en stadig, mjuk och följsam hand. Efter ett tag kommer du att känna hur hästen själv bjuder neråt - framåt. Då har du gjort rätt. När du kan få hästen att gå i låg form kan du börja "lyfta upp" honom till den "höga" form dressyrhästarna på TV går. Dvs genom träning få honom starkare och kunna lägga mer och mer vikt på bakdelen, det ger högre och högre form.
Av RA
Kl. 16:15:08, 98-09-29

Upp

9. att få hästen på tygeln
Asså, det funkar inte för mej heller! Min pålle bara ruskar på huvudet!
Av MaLiN
Kl. 17:38:34, 98-10-13

Upp

10. Det tog nästan...
fem år för mig då jag red för instruktör en gång i veckan och min systers häst ganska ofta!

Jobba på!

Hälsningar hästägare 13

Av plybal
Kl. 19:28:52, 98-10-13

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.