Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Svår att få på tygeln!


Innehåll
Svår att få på tygeln!, Pomsan, 18:33:03, 98-10-17
Gå på tygeln-problem, HelenA, 22:03:47, 98-10-17, (#1)
Håler med..., Hoffsan, 22:16:20, 98-10-17, (#2)
Att gå på tygeln, margareta, 13:37:58, 98-10-18, (#3)
Jag tror du har läst "Ett..., Charlottan, 11:46:08, 98-11-06, (#9)
Inte graman!, ic, 17:23:42, 98-10-28, (#6)
Kolla med veterinär först, Gustin, 17:29:50, 98-10-19, (#4)
- -, Raja, 19:51:33, 98-10-20, (#5)
Svårt, nica, 09:22:45, 98-11-03, (#7)
Mitt tips..., RA, 11:12:46, 98-11-04, (#8)
Jag tror jag kan förklara ...., Minna, 15:18:14, 98-11-06, (#10)


Svår att få på tygeln!
Hej! Min häst vill inte gå på tygeln. Kan man göra något speciellt?
Av Pomsan
Kl. 18:33:03, 98-10-17

Upp

1. Gå på tygeln-problem
Mitt tips är att du skaffar dig en bra tränare som kan förklara för dig vad "gå på tygeln" är. Det är inte så enkelt som att hästen kröker på nacken. Att få hästen att komma i rätt form kräver kunskap, kunskapen hämtar du bäst hos en tränare som kan visa dig "live".

Lycka till !

Av HelenA
Kl. 22:03:47, 98-10-17

Upp

2. Håler med...
Jag håller med föregående. En tränare är det bästa. Hästen ska ju inte bara böja på nacken, den ska höja den, ärbeta mer med bakbenen och höja ryggen. Pröva rid med graman om du kan det annars kan du ju fråga någon som brukar rida med det.
Av Hoffsan
Kl. 22:16:20, 98-10-17

Upp

3. Att gå på tygeln
tycks vara den största frågan i det här debattforumet. Och det med rätta. Eftersom all ridning förutsätter att hästen arbetar på rätt sätt är arbetsformen A och O.Det stora problemet är att lära sej hur det går till. Läs böcker, rid för tränare och fråga andra hur man gör. Man kan aldrig få för mycket kunskap på det toretiska planet.Min erfarenhet är dock att man själv måste analysera sin ridning och känna efter hur det känns. Att lära sej rida tar lång tid, och allt som oftast tycker man att allt går jättebra och att man verkligen har lärt sej något. Så plötsligt får man en ny aha-upplevelse och inser att det man gjorde innan inte alls var så bra.Om du kan få chans att rida en häst som arbetar i rätt form och gungar i hela sin kropp, så känn efter hur det verkligen känns, så att du känner igen dej när du rider din egen. Eller när du rider din häst, kanske den känns fin en minut av en timme. Kom ihåg den minuten, så du vet vad du letar efter, nästa gång kanske du hittar två. Tänk på att det är du själv som lär dej rida, att det är din hjärna och kropp som ska lära sej, och samla sina erfarenheter för att kunna utvecklas.Detta är visserligen ingen beskrivning av hur man får hästen att gå på tygeln, men vad jag tycker är en viktig bit i den stora helheten.
Av margareta
Kl. 13:37:58, 98-10-18

Upp

9. Jag tror du har läst "Ett med hästen"
av Sally Swift! Visst är den bra!
Av Charlottan
Kl. 11:46:08, 98-11-06

Upp

6. Inte graman!
Hej !

Graman är ett otyg. Det skall du verkligen inte prova, då får du den oönskade effekten häst som TYNGER och framför allt tänker bakåt. Alla hästar i princip som jag har stött på som är ridna på graman kan inte stå still i en halt, de träder alltid bakåt något steg. De kanske inte gör det med gramanen på men så fort man tar av den....NEJ graman verkar helt värdelöst för denna sak.

Jag tror att de bästa tipsen är att ha en bra tränare (som alla andra redan sagt) och att tänka på framåtbjudningen och att hästen går på lika stöd och är rakriktad, då kommer "gå på tygeln" av sig själv. (som alla redan sagt..) små lätta kramningar i tygeln, händerna tillsammans (jag har set alltför mycket "händerna på knäna ridning") ställningar för skänkel och lätt kramning i innertygel, och framför allt TÅLAMOD, Någon sa till mig någon gång att skänkeln alltid skall vara "starkare" än tygeln..bra princip.

Lycka till ...

Av ic
Kl. 17:23:42, 98-10-28

Upp

4. Kolla med veterinär först
Det finns flera sjukdomar i svalget som kan
påverka en hästs möjlighet att gå på tygel.
De är inte helt ovanliga och det finns många
hästar som går med sjukdomen oupptäckt.
Veterinären måste kolla inne i halsen med
endeskopi. Risken är att din häst har samma
problem som jag haft på min och som en av
mina elever haft - nämligen upprättstående
struplock. Struplocket ska hindra att mat
kommer ner i lungorna och stänger ingången
till lungorna när hästen sväljer - men en
infektion eller annan skada i halsen kan göra
att locket står halvstängt hela tiden. När
hästen böjer halsen inåt är den nära att
kväva sig själv i värsta fall - det ger i
även i mildare fall en känsla av
Av Gustin
Kl. 17:29:50, 98-10-19

Upp

5. - -
jeg vil anbefale deg å tømmekjøre hesten din.
det gjorde jeg med min, da ser du også veldig godt HVORDAN den jobber.
det holdt med 5-6 gangers tømmekjøring for min!
Lykke til! :)
Av Raja
Kl. 19:51:33, 98-10-20

Upp

7. Svårt
Att ge tips när man inte vet hur du gör eller hur hästen gör.

En häst vet inte varför den skall gå i rätt form, du måste övertyga den om att det är det bästa för den genom att ge mycket beröm och kul arbete. Med kul arbete menar jag omväxling både på volt och ute i skogen, men i rätt form så mycket som möjligt.

Ett ridpass kan se ut såhär:
Rid ut först, börja med skritt på lång tygel där du känner efter att hästen går fram ordentligt men inte "rinner" fram med tyngden på bogarna. Du skall känna att hästen vilar på varje steg. Driv omväxlande med skänklarna i den takt som bakbenen lyfts fram. Går hästen och vinglar, går den för långsamt och okonsentrerat skänkla på och var bestämd. Korta tyglarna och gör sidförande rörelser tvärs över vägen eller liknande, se till att bjudningen är framåt och korta inte tyglarna för mycket hästen skall jobba fram i handen. Var noga med ställningen bara. Kom sedan fram i trav där du gärna kan gå på i friskt tempo på ganska långa tyglar.
Minska sedan när du märker att koncentrationen tryter eller det blir för springit. Bestäm dig för en ytter och en inner sida som du ställer hästen mot för att lättare lösgöra sidorna, växla sida och var noga med tempot, det får inte gå för fort. Känn efter hur hästen känns i kroppen, har den lyft upp ryggen är du på rätt väg, är den fortfarande lång och tung i handen har du en del arbete kvar till formen.

För att mjuka upp ryggen och baken kan du klättra eller hoppa ett par språng. Galopparbete kan också hjälpa, beroende på vilken typ av häst det är. Därefter fånga upp hästen i handen och jobba på volter och sidförande beroende på hur hästen känns. Var noga med att ha ett bra grundtempo och växla hela tiden, det är jobbigt men ger resultat, DRIV.
Nästa dag gör du något helt annat, tex konditionsträning i låg form i arbetstrav och galopp. Kräv inte upprätt form utan låt den gå i låg form hela tiden.
Ännu nästa dag rid bara på volten och specialicera vad du vill göra tex skänkelvikningar.
Tag sedan en dag med uteritt, men kolla formen lite då och då. Även om det är uteritt i skogen skall du kunna rida på tygeln när du vill. Det gör hästen mer koncentrerad och lydig på volten också, den lär sig att det är den formen den skall jobba i.
LYCKA TILL!

Av nica
Kl. 09:22:45, 98-11-03

Upp

8. Mitt tips...
För det första kan jag påpeka att det Nica skrev lät mycket bra. För det andra undvik graman, inspänningstyglar etc. Gör många tempoväxlingar och se till att du aktiverar hela hästen. En bra övning är att först rida på en åttvolt. 1. Rid en volt (till höger) 2. Rakställ hästen 3. Saktar av till skritt några steg 4.Sätt igång i trav igen 5. Ställ den åt (vänster) 6. Rid en volt (till vänster). Upprepa. Därefter rider du på volt (till höger). 1. Rid fram i mellantrav ett halvt varv (eller ett helt varv) 2. Samla upp den ordentligt ett halvt varv (eller ett helt varv). Upprepa. Därefter minskar du och ökar du volten genom att rida skänkelvikning några gånger. Rid likadant i (vänster varv). Ett annat tips för att få "igång" hästen är att (efter att ha värmt upp den) låta den galoppera framåt ordentligt på en stor volt. (I båda varven) Hästen brukar gå bättre efter galoppen. Avsluta passet med att låta den gå i låg form så att hästen får "stretcha" ryggmusklerna ordentligt. Det är viktigt att när du rider i låg form ska du inte ha någonting i handen. Som sades tidigare är det viktigt att variera. Dels under själva dressyrpasset. (Skifta mellan olika övningar/gångarter ofta) men även att du t ex ena dagen rider dressyr, andra dagen hoppar, tredje dagen rider ute i skogen, fjärde dagen klättrar och femte dagen låter hästen få vila.
Av RA
Kl. 11:12:46, 98-11-04

Upp

10. Jag tror jag kan förklara ....
Att hästen går på tyglen betyder inte att hästen ska kröka på nacken som många tror , utan när hästen går på tyglen är den lösgjord i nacken , inte halsen , och arbetar med ryggen ! För att få di häst på tyglen måste den alltså vara lösgjord .
Detta blir den genom att man jobbar den i korekt ställning ! En korrekt ställning har man när hästen ställer sig i nacken och inte i halsen . Det ser du på att hästen har rak hals " böjer på nacken och är avslappnad i underhalsen. Som du säkert vet ska du se hästens nosvinge och öga lite.
Det är inte lätt men det funkar ...... iallafall för mig ! TESTA !!!!!
Av Minna
Kl. 15:18:14, 98-11-06

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.