Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

ökad trav och bett.


Innehåll
ökad trav och bett., emmie, 10:43:32, 98-12-04
Traven, lasalsera, 11:41:09, 98-12-04, (#1)
., janet, 12:32:50, 98-12-04, (#2)
Det Janet skrev..., RA, 13:38:42, 98-12-04, (#3)
ökad trav, margareta, 09:37:44, 98-12-05, (#4)
Skarpare bett, HelenA, 11:10:18, 98-12-12, (#5)


ökad trav och bett.
Jag har ett stort problem!!
Jag kan nämligen inte få min häst att länga sig i ökad trav. visst, hon ökar farten, men länger ej på sig. Hur ska jag göra?
Jag brukar börja med att rida i kort samlad trav och sen ge efter lite på tyglen och driva på. Sen sitter jag bara tillbaka djupt i sadlen och håller kvar hästen på tygel med hjälp av skänklar och kontakt med hästens mun. Vad gör jag för fel? Jag vet att hon kan det för hon gick medelsvår med sin förra ägare. Men nu till en helt annan fråga, kan jag rida min häst på pelhambett?! Jag kan rida henne i form och så med tränsbett, men jag har väldiga problem med att hålla henne i galoppen, hon rusar i väg med mig. min f.d.
tränare säger att jag har en väldigt mjuk och "följsam" hand. Att rida ut med henne har på den sista tiden varit omöjligt p.g.a av att hon sticker. Jag har nu fått tag i en tränare som ska hjälpa mig en gång i veckan med henne, men jag ska inte börja rida för honom förens nästa år, och det vore ju kul att kunna rida ut i skogen nån gång också....
Av emmie
Kl. 10:43:32, 98-12-04

Upp

1. Traven
jag tycker att du ska ta kontakt med den gammla ägaren, fråga vad hon gjorde för att få hästen att länga traven.Prova att rida på kandar om du vill ha bättre kontakt med hästen.OBS om du rider på kandar måste du vara jätte försiktig så att du inte gör illa hästen i munnen(eftersom det är så skarpt)
Av lasalsera
Kl. 11:41:09, 98-12-04

Upp

2. .
För att du skall kunna öka traven så måste energin komma bakifrån. Jag tycker inte att du skall rida på kandar. Träna istället på halvhalter och få hästen att lyssna på dig. Innan ökningen tar du flera halvhalter efter varandra och ökar ur det endast några få steg sedan uppreper du detta, för det är ingen ide att ta för låg sträcka i början för då kommer hon/han att börja springa för att hon inte orkar.Om du har problem med att hon drar iväg så kan du träna på att end. galoppera ett antal galoppsprång, som du bestämmer innan, och sen är det stopp. Se till att din häst stannar, och så fort den gör det så ger du en överdriven stor eftergift, så att hon verkligen får veta vad som är rätt och fel. Sannar hon inte gör du det obehagligt för henne i munnen genom tryck och förhållningar.mvh Janet
Av janet
Kl. 12:32:50, 98-12-04

Upp

3. Det Janet skrev...
lät mycket bra. Det gäller att "ladda" hästen innan ökningen. Ingen energi = ingen ökning. Samtidigt går det inte att öka om hästen har tygnden på bogarna. Gör halvhalter/övergångar (som Janet sa) och känn efter att du samlar upp hästen på bakdelen. Gör hästen extra uppmärksam innan ökning och driv på lite extra i hörnet (lägg ev. en tiometersvolt) innan (om du nu ska göra ökningen på långsidan eller diagonalen) men släpp inte fram hästen utan samla upp den extra energi du få. När du sedan rakställt hästen brukar det hjälpa med att bara lätta på handen lite och släppa fram den energi du samlat. Var noga med att öka lite successivt så att det inte hästen faller i galopp eller bara springer. Gör även som Janet sa och öka inte för långa sträckor i sänder.
Av RA
Kl. 13:38:42, 98-12-04

Upp

4. ökad trav
Min häst är duktigare på att länga sin trav än vad jag själv är (om du förstår vad jag menar). Jag brukar göra ökningar i slutet av ridpasset när hästen är mjuk och fin, och så kan vi avsluta efter en bra ökning.
Jag börjar alltid med ökningar i lättridning längs långsidan. Det blir lättare för mej som ryttare att styra, rakrikta och sikta när hästen har ett givet spår att följa. Lättridningen gör att hästen "hittar sej själv". Efter några ökningar klänner jag det rätta suget och då sitter jag ner och ökar på diagonalen. Även när jag ska tävla gör jag några ökningar i lättridning innan jag sitter ner (på framridningen) så tänker hästen "aha, ska vi öka också" och jag får in en bra känsla utan att hamna i det där läget när hästen springer och jag studsar.
Av margareta
Kl. 09:37:44, 98-12-05

Upp

5. Skarpare bett
Jag är övertygad om att det bara är nyttigt för hästen att gå med lite olika bett i munnen under förutsättning att ryttaren behärskar dm och inte gör hästen illa.
Självklart ska du sätt på ett skarpare bett så att du kan rida ut. Min förra häst var väldigt stark ute och honom res jag på pelhamstång, min nuvarande är oxå stark pch lite nervig så honom rider jag på pessoa bett när jag rider ut och det fungerar väldigt bra. det kan man ju dessutom variera skarpheten på. Tänk efter själv - vad är bäst - att aldrig rida ut ( de flesta hästar tycker ju att det är kanonkul) eller att rida ut i lugn och ro med vetskapen om att du kan trava och galoppera utan att få mjölksyra i armarna. Byt till ett skarpare bett vid uteridning är mitt tips !!!
Av HelenA
Kl. 11:10:18, 98-12-12

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.