Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Gå i form.


Innehåll
Gå i form., Renée, 14:11:15, 98-12-09
Renée!, RA, 14:23:46, 98-12-09, (#1)
Du menar nog..., Manko, 14:24:49, 98-12-09, (#2)
Tack för svaren., Renée, 15:14:43, 98-12-09, (#3)
Under hand, Dubbel Annika, 16:08:51, 98-12-09, (#4)
Öppna och slutna, Renée, 16:22:25, 98-12-09, (#5)
Renée!, RA, 09:57:07, 98-12-10, (#6)


Gå i form.
Hej! Jag undrar hur jag ska göra om hästen går under sig.
Jag rider nämligen en ponny och ett par stora hästar. Hästarna har jag inga problem med, men ponnyn går under sig hela tiden och jag vet inte hur jag ska göra för att få upp honnom.
Han är en hopphäst som har gått msv men han är väldigt duktig på dressyr också, tycker jag iallafall eftersom jag inte är så duktig själv så hästen kan mer än jag, tex öppna och slutna.
Jag vore tacksam för alla svar.
Hälsningar Renée
Av Renée
Kl. 14:11:15, 98-12-09

Upp

1. Renée!
Jag skulle behöva veta lite mer exakt hur din häst går innan jag kan hjälpa dig. Du säger att den går under sig. Menar du att hästen går under hand eller? Hur är din häst i munnen? Hur är det med framåtbjudningen? Är hästen stabil och stark? (Dvs bär han upp ryttaren bra?) Trampar han under sig? Lägger han mesta vikten på bakdelen eller går han på bogarna?

Av RA
Kl. 14:23:46, 98-12-09

Upp

2. Du menar nog...
..att ponnyn går bakom hand. Att han trampar under sig är något man strävar efter, dvs hästen ska arbeta aktivt med bakdelen. Om ponnyn blir tung i handen, beror det på att han inte arbetar med baken som han borde. Jag har tidigare haft en väldigt stor och tung häst som gick på bogarna, som man alltså fick hålla upp i handen. Här gällde drivning till max! Fick också - för min dressyrtränare - öva halter. Så fort hästen blev tung i handen - halt. Mycket tempoväxlingar brukar också funka. Andra tips jag fått (men som jag inte tycker fungerar särskilt bra) är att "ruska" lite lätt i tyglarna när hästen blir tung, för att skaka bort honom från bettet = hindra honom från att hänga. Mycket av mitt problem försvann när jag lärde mig att inte erbjuda honom ett stöd, dvs jag lärde mig att släppa efter på innertygeln. Långt fram på halsen och klappa - då har han inget att hänga i, och då gäller det att driva framåt. Det här är den "korta versionen", hoppas att du kan pröva dig fram lite vad som hjälper. Lycka till!
Av Manko
Kl. 14:24:49, 98-12-09

Upp

3. Tack för svaren.
Hej, tack för svaren.
Jag vet inte vad det heter men han böjer på nacken för mycket så att hans nos nästan nuddar bogen. och jag försöker att vara lätt på handen.
annars så tycker jag att han går bra.
Han är väldigt lydig, och inte hård i munnen, men man kan väl knappast säga att han är mjuk heller.
Han är väldigt frammåt men inte het och ja, han är stabil och väldigt stark, både i munnen och i kroppen. Jag tycker att han bär upp både mig och hans ägare bra och jag tror inte att hans ägare har något att invända.
Jag tror att han trampar under sig för det mesta men jag kan inte bedömma det.
Han lägger alltid vikte på bakbenen och inte på bogarna.Jag övar halter med honom redan men jag märker ingen skildnad.
Han är defenetivt inte tung i handen.
Jag hoppas att ni har fått svar på det ni undrade nu.
MVH Renée

Av Renée
Kl. 15:14:43, 98-12-09

Upp

4. Under hand
Proiva öppna/sluta längs långsidan ett par steg efter hörnpassering, rakställ, ökad trav osv. Fick min pålle att resa sig ganska bra och bli aktiv i sitt abete
Av Dubbel Annika
Kl. 16:08:51, 98-12-09

Upp

5. Öppna och slutna
Tyvärr så kan jag inte öppna och slutna. hästen är duktig på det men jag har aldrig lärt mig det.
Så tyvärr så kan jag inte prova det.
Men om jag lär mig någon gång så ska jag prova dit tips. det är värt ett försök.
Tack för svaret.
MVH Renée

Av Renée
Kl. 16:22:25, 98-12-09

Upp

6. Renée!
Den övning som Dubbel Annika skrev är jättebra att rida. Men om du nu inte kan öppna och sluta så finns det en annan övning du kan rida. Rid på en volt och minska sedan volten successivt. Känn att du vänder för ytterskänkeln samt har stöd på ytter tygel. Är hästen ovillig att ställa sig kan du ta ett ledande tygeltag med inner tygel. (Det tar man in mot mitten inte bakåt.) Fastna aldrig där, utan var noga med att ge eftergift. Därefter ökar du volten genom att rida sidvärtes. (Dvs skänkelvikning.) När du kommit ut på en större volt slutar du med att rida sidvärtes. Men så fort du gör det så driver du fram hästen och rider lite mellantrav. Ett halvt till ett helt varv. Känn att hästen länger på steget och inte bara springer. Därefter samlar du upp hästen ett halv till ett helt varv. Gör sedan halt. Fatta sedan galopp och rid ordentligt framåt. Känn att hästen söker sig framåt neråt. Men den ska inte hänga i handen. Samla sedan upp den ett halvt till ett helt varv. Minska även volten. Gör sedan halt. Gör en framdelsvändning eller bakdelsvändning och byt varv. Gör sedan samma sak i det andra varvet. Var noga med att inte själv falla framåt. Fall hellre lite överdrivet bakåt (speciellt när du samlar upp hästen). Då kommer tyngden mer på bakdelen. Det gör att du lyfter handen en aning vilket även lyfter upp hästen.

Många hästar går bakom hand för att komma undan kontakten med ryttarens hand. Det är därför viktigt att du inte släpper efter så att kontakten försvinner. (Det är dock viktigt att man ger eftergift.) Det man ska göra så fort hästen går bakom hand är att öka drivningen och och ta ett uppresande tygeltag istället. Ett uppresande tygeltag ger endast resultat om man så fort hästen har "lyft upp" sig släpper efter och berömmer. Man ska även göra många halter och halvhalter. Det är dock viktigt att man inte tappar energin i hästen. Utan hästen ska "driva på" bra mellan halterna. Det ska inte heller ta 10 meter för hästen att stanna. Läs gärna i någon bok hur man gör öppna och sluta. Det är bra övningar att rida för att få hästen mer "på bakdelen". Det är inte så svårt, och eftersom din häst kunde det har du ju en bra läromästare. Lycka till!

Av RA
Kl. 09:57:07, 98-12-10

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.