Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

öppna,sluta


öppna,sluta, natta, 18:19:35, 98-07-04
öppna / sluta, Finess, 20:30:22, 98-07-04
Jag kunde..., Jess, 09:23:35, 98-07-07
hmmm..., Jess, 14:29:43, 98-07-08
öppna o sluta, Havanna, 12:30:10, 98-07-06
Sidvärtsrörelser, Markus, 12:27:53, 98-07-08
öppna,sluta
är detta samma sak som skänkelvikningar+ vad är det för skillnad på öppna och sluta?
av: natta   e-post: anette_81@hotmail.com   kl. 18:19:35, 98-07-04
Upp
öppna / sluta
Är inte riktigt samma sak som skänkelvikning. Öppna är det som är mest likt skänkelvikning, där är hästen ställd i från rörelseriktningen precis som i skänkelvikning. Till skillnad från sluta då hästen är ställd i rörelseriktningen. Dessa moment rids ofta på långsidor, volter etc.

Hoppas du förstod lite av min ngt röriga förklaring.

Kram
Emma

av: Finess   e-post: emma.sjoberg@ebox.tninet.se   kl. 20:30:22, 98-07-04

Upp
Jag kunde...
...inte ha sagt det bättre själv!
(Men jag kan ju försöka)
Om hästen rör sig åt vänster ska hästen vara böjd så här i en sluta. Hmmm....det blev lite konstigt. Förklaringen här över var nog bättre. Jag kunde inte säga det bättre själv...(typiskt)
;-)

av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 09:23:35, 98-07-07
Upp
hmmm...
....mina små tecken som skulle visa hur hästen var böjd kom visst inte med...men, du har ju fått så många andra bra förklaringar så du klarar dig nog ändå.
Det tolkades som HTML. Inte bra...

av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 14:29:43, 98-07-08
Upp
öppna o sluta
Den stora skillnaden mellan skolorna (öppna, sluta) och skänkelvinkning är att hästen är böjd i skolorna men rak i kroppen och bara ställd i skänkelvinkning. Böjningen gör att hästen måste sätta under sig mer och samla sig, till skillnad från i skänkelvinkning som är lösgörande.
Det enklast sättet att förstå skillnaden mellan de tre rörelserna tycker jag är så här (det var i alla fall så jag tillslut fattade..): Du rider på en volt och har innerskänkel lite framåt och ytter lite bakåt, som vanligt. Om du flyttar baken innanför voltspåret med ytterskänkeln men låter hals och huvud fortsätta längs voltspåret precis som innan så får du en sluta. Om du på samma volt flyttar framdelen innanför voltspåret med hästen böjd, baken på voltspåret och skänklarna kvar som innan får du en öppna. Om du däremot för bak innerskänkeln och rätar ut hästen så att baken kommer utanför voltspåret, då har den skänkelvikning.

Hoppas förklaringen hjälper lite!
av: Havanna   e-post: havanna68@hotmail.com   kl. 12:30:10, 98-07-06

Upp
Sidvärtsrörelser
Tänk dig att du rider rakt fram, och så säger du till hästen att "gå på snedden" , dvs med baken lite bredvid frammen. Då har du åstadkommit en sidvärtsrörelse. Beroende på vilken del av hästen man flyttar, så skiljer man på 4 sidvärtsrörelser. För att kunna skilja på dessa, så måste du först ställa hästen åt något håll, dvs bestämma vilket som är utsida och innersida.

Om du sedan flyttar bakdelen utåt, så rider du skänkelvikning.

Om du flyttar bakdelen inåt, så rider du sluta.

Om du flyttar framdelen inåt, så rider du öppna.

Om du flyttar framdelen utåt, så rider du förvänd sluta.

Skillnaden mellan skänkelvikning och sluta, är alltså vilket håll (utåt eller inåt) som du flyttar baken. Skillnaden mellan skänkelvikning och öppna, är att i öppnan flyttar du framdelen åt sidan, och i skänkelvikningen flyttar du bakdelen åt sidan.
Hur man har börjat rörelsen, och vilken del av hästen man har flyttat åt sidan, har betydelse när man skall rätta till rörelsen under resans gång. Är det öppna man rider, skall man alltså inte använda skänkeln bak för att tvära, utan man skall leda in framen med ledande innertygel. Hur man gör detta påverkar sedan hur hästen måste göra för att korrigera sig.
Öppna sluta och förvänd sluta brukar man klumpa ihop i med samlingsbegreppet skolor. Den enklaste sidvärtsrörelsen för hästen (och för ryttaren), skänkelvikningen och är ingen skola. Medan skänkelvikningen bara förekommer i lätta dressyrklasser, rids skolorna från medelsvår och hela vägen upp till de svåraste klasserna. Sluta är den enda sidvärtsrörelsen som på tävling rids i galopp, men på träning är det mycket nyttigt att rida även öppna i galopp.
Om man rider mot en spegel där man kan se hästens fötter, så kan man se hur mycket man tvärar. det mesta man tvärar är, så att det är lika långt mellan alla fötter (eller det tänkta spåret på marken efter dem), dvs att längst åt ena sidan är en framfot, sedan nästa framfot, sedan en bakfot och längst ut den sista bakfoten. detta kallar vi att hästen är 4-spårig. Ofta rider man bara med så mycket tvärning, så att hästen är 3-spårig, dvs att ett bakben och ett framben går i samma spår. Man kan även rida en rörelse med så lite tvärning så att en bakfot går på ett spår mellan framfötterna.
Det är inte bättre att rida med mycket tvärning, för då förlorar man effekten i rörelsen. Däremot skall ryttaren lära sig att känna hur mycket han tvärar, och att lära sig att variera hur mycket han tvärar.
Syftet med sidvärtsrörelserna är, att få hästen att sätta ned ena bakbenet (om det är ytter eller inner beror på vilken av rörelsena vi rider) mitt under magen, och bära sin vikt med det en stund. Det är styrketräning för hästen. För att klara att sätta bakbenet mitt under sig, måste hästen vara böjd i öppna, sluta och förvänd sluta. I skänkelvikning däremot kan hästen vara helt rak och klara det ändå.

Läs mer i min ridhandbok på http://hem.passagen.se/mholst
av: Markus   e-post: mholst@hem.passagen.se   kl. 12:27:53, 98-07-08

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.