Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Longera utan longeringsgjord och utan kapson...


Longera utan longeringsgjord o..., Cindy, 17:58:01, 98-06-07
Det går utmärkt..., Silver Rose, 18:04:23, 98-06-07
Cindy igen..., Cindy, 22:24:13, 98-06-08
Nilla, Nilla, 08:03:36, 98-06-09
Longera utan longeringsgjord och utan kapson...
Det har jag gjort med många hästar. Linan fäster jag olika i tränset på olika hästar.
Nu undrar jag: Om jag behöver longera med inspänning/hjälptygel, tex. gummisnodd/halsförlängare, Behövs då longergjord? Jag har sett folk ha på hästen sadeln.
Hur är det med huvudlag? Behövs en kapson? Eller går det bra med tränset???

av: Cindy   e-post: cindy.andersson@swipnet.se   kl. 17:58:01, 98-06-07
Upp
Det går utmärkt...
...att longera med träns och sadel ! Många ridskolor gör så att de tar sadel + träns och "gummisnoddar" (inspänningstyglar) och en longerlina och gör på följande sätt. De sätter på sadeln, tränset och snodden och tar sedan longerlinan och fäster den i den yttre bettringen drar den över huvudet och inifrån och ut genom den inre bettringen. så brukar även jag longera och hästen brukar må lika
bra av det !
Många kramar Karolina
PS. Glöm bara inte att spänna sadelgjorden. DS

av: Silver Rose   e-post: karolina_kvissle@hotmail.com   kl. 18:04:23, 98-06-07
Upp
Cindy igen...
Hur spänner man då gummisnodden bäst? i sadeln eller i sadelgjorden???
Är det individuellt? -Antagligen men i hur stor utsträckning?

av: Cindy   e-post: cindy.andersson@swipnet.se   kl. 22:24:13, 98-06-08
Upp
Nilla
Gummisnodden spänner du i sadelgjorden, om du vill att hästen skall söka sig framåt-nedåt. Skall du använda gummisnodden som inspänningstygel så skall den fästas i sadeln då trycket lätar om hästen går högt och huvudet framför lodplanet.
Så fort du använder inspänningstyglar eller gummisnodd måste du veta vilken effekt du vill uppnå - annars kan övniangen bli helt fel. Hästen kan arbeta fel om övningen utförs fel.
Använder du inspänningstyglar så ficerar du hästens huvud i en viss form och då förväntas hästen gå i ett lugnt tempo med rätt huvudform och arbeta med att sätta baken under sig. Att använda inspänningstygel för att få hästen att "gå på tygel" kan bli fel. Att använda gummisnodd inenbär att hästen söker sig framåt-nedåt och då skall höja sin rygg, sänka sin bak och börja jobba under sig.
Om du inte får effekten att hästen jobbar med sin rygg är det något fel. Att "gå på tygel" gör hästen när den går i rätt form med hela sin kropp och är välbalanserad. Det kommer liksom av sig själv (nästan!).
Longerlinan skall du sätta i tränsringen närmast dig, då inverkar den minst fel. Bettat ligger kvar i munnen på rätt sätt och visar bara vägen (runt spår), att gå framåt använder du longerpisken till eller kommandon. Lägger du den bakom nacken ner i den bortre tränsringen inverkar du på tre olika sätt som är förvirrande för hästen.
Ett bra sätt att se vilka hjälptyglar som behövs är att longera utan sådana! Först ser du till att din häst går på en stor volt i en bra ställd form och i ett bra tempo. När hästen mår bra börjar den själv söka sig framåt-nedåt. I det läget skall du begära mer arbete med baken för att få den att gå under. Du ser att hästen kliver över ordentligt (sätter den bakre hoven framför den främre i spåret) och du kan se hur han välver sin rygg och blir rund och fin. Börjar hästen gå med huvudet högt eller slår upp med huvudet kan du sätta ett balsnöre i sadelgjorden och fästa den i nosgrimman under hakan. Snöret skall vara så långt att hästen utan vidare kan gå i en bra form men inte för högt. Så fort hästen höjer huvudet för mycket tar snöret emot (inte att förväxla med fast martingal!) Hästen lär sig snart var den skall gå och den formen måste vara naturligt för hästen. Du får inte söka en form som är onaturlig - det funkar inte. Ta gärna hjälp av någon duktig person i stallet som kan hjälpa dig men var noga med att du bestämmer vilka hjälper du vill använda.
Mycket jobb med longering ger en stark och bra häst - men kom ihåg att longera på volt är jobbigt för hästens ben och kan ge skador. Variera därför alltid longering med tömkörning. Du kan göra samma övningar men är då friare att gå på rakt spår, serpentiner osv. Kan du inte tömköra så ta kontakt med någon duktig ridinstruktör och be att få en lektion. Det är jättebra övningar och inte sås vårt om du gjor det några gånger. Det finns mycket arbete som du kan göra från marken som du sedan har nytta av när du rider.
Lycka till!

av: Nilla   e-post:    kl. 08:03:36, 98-06-09
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.