Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Vad ska jag göra..?


Vad ska jag göra..?, Violen, 22:43:08, 98-06-16
hård mun, Tatchana, 21:17:31, 98-06-29
Tack!, Violen, 09:47:09, 98-06-24
Hård i munnen, Pelle P, 08:01:08, 98-06-17
Hård i munnen, Mike, 00:50:42, 98-06-25
hård i munnen, Gun-Britt, 23:00:22, 98-06-16
Haft samma problem, svea, 08:26:47, 98-06-17
Hård i munnen, Nilla, 08:35:57, 98-06-18
Vad ska jag göra..?
Vad ska jag göra för att min häst ska lyssna bättre på mig?Hon har blivit bättre nu,men ändå inte som jag vill ha det.Jag tar allt från början.Min häst är hård i munnen.Hon är 6 år,och är en Bruks nordsvensk av den lätta typen.Jag har vanligt bett på henne,men inte när jag rider ut längre streckor,för då har jagbörjat andvända ett pellham bett,för jag har fått nog av att sitta och slita i hennes munn.Mina händer svullnar jämt upp när jag har det vanliga när jag rider långa streckor,för då får jag sitta och dra i munnen.Jag försöker ha mjuka händer,med det vanliga bettet,men det hjälper inte,men det gör det med pellham bettet.Jag tror även att hon har nått slags pollen besvär,för när jag köpte henne förra sommaren i Juli,så då skakade hon på huvet jämt när jag red henne,både i skritten och i traven.Hon slutade när det led mot höst,och jag trodde att det bara va en ovana som hon hade,eftersom att hennes förra ägare sa att hon nyss hade börjat med det.Och då trode jag att det va bara för att hon inte hade fått blivit riden.Nu har hon börjat med det igen,men inte lika mycket,någon som har erfarenhet av det här,så snälla hjälp mig,skulle bli glad om jag fick svar.
av: Violen   e-post: laine@algonet.se   kl. 22:43:08, 98-06-16
Upp
hård mun
Hejsan!

Jag har haft ett liknande problem med en travare. Jah tycker du inte ska ha skarpare bett utan ett tyngre, kanske två delat så din häst har något att leka med. Då kanske ovanan slutar. Det funkade för mig så prova.

Lycka till!!
av: Tatchana   e-post: linda_andersson@hotmail.com   kl. 21:17:31, 98-06-29

Upp
Tack!
Tack för hjälpen,det här kommer nog att gå bra ska ni se,hon har redan blivit bättre i munnen med Pellham bettet.
Fortsätt gärna att ge förslag.

av: Violen   e-post: laine@algonet.se   kl. 09:47:09, 98-06-24
Upp
Hård i munnen
Kontrollera tänderna,är de ok så försök rida med långa tyglar och utan nosremmar.Är du ensam,och omständiheterna tillåter, så låt hästen trava på ,styr med vikthjälper och ledande tygeltag.Rider du med nån kompis så rid bakom och utnyttja framförvarande häst vid avsaktning samtidigt som du tar tyglarna sitter imot och tar mjukt halt.Så småningom kommer hästen att lyssna på minsta tygelhjälp.
av: Pelle P   e-post: pepe6850@hem1.passagen.se    kl. 08:01:08, 98-06-17
Upp
Hård i munnen
Hejsan!
Du kan också försöka kontrollera att bettet
sitter på rätt plats, dvs inte för långt upp.
En kontroll av att bettet verkligen passar
vid lanerna är också viktigt. Vid kontroll
på vår häst visade det sig att vi hade för TJOCKT bett. Vår häst kan inte ha ett bett
som är tjockare än 12 mm, för då får det inte
plats i det mellanrummet där det skall ligga.
Jag måste väl också tala om att ett tunt bett
är inte skarpare än handen som håller tygeln...........

av: Mike   e-post: Mikael.z.Noberg@capgemini.se   kl. 00:50:42, 98-06-25
Upp
hård i munnen
Hej, prova att kontakta någon bra westerntränare som kan hjälpa dig att lär dig rida med eftergift - jag garanterar blåsfria händer och du kan säkert få hjälp även med att få en bättre kontakt med hästen som helhet. De flesta w-folket som har hållt på ett tag kan en hel del horse-man-ship och det är vad det handlar om: kommunikation mellan häst och ryttare, så ni är ett jättebra "objekt".
Lycka till!

av: Gun-Britt   e-post: lazy-b@algonet.se   kl. 23:00:22, 98-06-16
Upp
Haft samma problem
Hej, jag har haft samma problem som du men lyckats lösa det. Jag utgår då från att din häst ligger på för att den är stark och vill fram.
För det första är det ingen dum idé att rida ut på ett skarpare bett, förutsatt att det funkar på följande sätt: Hästen vet att den har ett skarpare bett och att du kommer att ta tag i den om den drar. Du kan därför sitta med väldigt lös kontakt. Det förutsätter dock att du har kontroll på dina händer så att du verkligen sitter med en mjuk hand och tar lätta förhållningar när det behövs. jag anser att det är snällare mot hästen att den får ett skarpare bett om det innebär att ryttaren kan sitta med en ytterst lätt kontakt och inte behöver sitta och tjuvhålla hela tiden.
På ridbanan är det bäst att reglera tempot med halvhalter, dvs du driver in hästen i en kort förhållning som genast följs av en eftergift. Halvhalterna gör man ofta, jag gör kanske tio per varv. Samt att rida mycket övergångar. Det är viktigt att man tänker på att vara mjuk mellan halvhalterna, annars får man inget resultat. Börjar hästen rusa gör man en halvhalt eller avsaktning. Hoppas det här hjälper lite grann!

av: svea   e-post:    kl. 08:26:47, 98-06-17
Upp
Hård i munnen
En häst som ligger på och blir hård i munnen har skapat sig en "ful ovana". Din häst är ganska stor och vet att den kan göra som den vill - ryttar får liksom bara följa med.
Att använda skarpare bett kan vara en lösning under förutsättning att du inte behöver slita och dra även med detta bett. Hästen tränar upp sin mun och till slut finns det inget bett i världen som funkar.

Tänker du dig rida markarbete måste du få en häst som lyssnar på dig även med små hjälper och då måste någon ändring göras.

Som jag ser det handlar det lite om uppfostran. Det hjälper inte att du sliter och drar - du måste få din häst att förstå att nu skall hon sluta med detta.
Om du segar och drar hela tiden fortsätter din häst att bli hård.
Om du däremot varje gång hon lägger sig på drar till ordentligt (jag menar så att hon kanske sätter sig på hasorna!) samtidigt som du tillrättarvisar henne får henne att stanna eller lugna ner sig är det bra. Beröm henne. Skritta och stanna många gånger. Rider du ut så gör lite halvhalter, lägg volter och annat som gör att hon måste lyssna på dig och tänka. Börja om med en mjuk hand och bra kontakt. Försök få henne att skritta lugnt. Funkar det inte gör om manövern. Det kan gå så långt att ni blir osams men låt det inte slå över. Om det funkar en eller två gånger när du skrittar ut så sluta där och vänd hem. Du skall alltid se till att det är du som vinner, d v s när hon lugnat ner sig och kan gå i lugn skritt är "lektionen" slut för denna dag. Din häst börjar förstå vad det handlar om. Fortsätt så och börja göra övningen i trav men se till att traven blir i din takt. Din häst får inte vinna - den skall lyda dig.
Tänk också på att all omridning tar lång tid och inte ger resultat på en gång. Du måste vara uthållig och konsekvent.
Tycker du uteritterna är jobbiga så rid mycket på ridbanan, med vanligt bett och gör samma övning. Inga småryckningar i munnen utan en kraftig som ger resultat.
Jag förstår dig fullständigt om du tycker hela situationen är jobbig men det ger resultat. Min häst har gjort samma sak men idag kan jag både trava och galoppera ute på vanligt bett - man jag kan aldrig sluta att tillrättavisa henne. Plötsligt tar hon bettet och ger sig iväg i sin egen takt. Då gäller det att ta tag i henne och få stopp på "ekipaget" (vilket kan ge många häftiga upplevelser) men jag vinner oftast efter en tag. Sedan gå vi i lugn skritt-trav och när hon lyder mig blir det galopp. Jag kan även släppa iväg henne i snabb galopp men då är det jag som bestämmer. Det är alltså hela tiden jag som bestämmer och trycket i hennes mun avgör hon själv, ju mer hon lyssnar på mig ju mjukare i handen blir jag.

av: Nilla   e-post:    kl. 08:35:57, 98-06-18

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.