Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Longerings-problem


Longerings-problem, Cindy, 23:01:00, 98-06-27
Longering, Kicki78, 10:58:00, 98-07-01
Jag brukar..., Maja, 20:42:55, 98-06-30
Var bestämmd, Jenny B, 06:21:41, 98-06-28
tänk på, Robban, 08:53:54, 98-06-28
Jaga, Cindy, 21:25:35, 98-06-28
Longera, Peppzi, 12:41:35, 98-06-30
Longerings-problem
Jag har problem när jag longerar min sommar-häst. Skulle verkligen uppskatta lite hjälp! Någonstans är det fel i kommunikationen...
Jag har tidigare lös-longerat honom, eftersom han inte förstod vad jag menade när vi skulle longera med lina. När jag lös-longerade honom gick det jätte-bra. Han lyssnade på mig väldigt ofta. Ibland när jag gav kommando att sakta av kunde han tvär-nita. Han var alert och fattade vad jag ville. Oftast. Ibland kunde han vända på örat och bara trava på 20 varv...
Men lös-longeringen kändes ändå lyckad till skillnad från lin-longeringen. HAN LYSSNAR INTE. Eller så GÖR JAG FEL!!!
Mycket möjligt bägge sakerna. Ibland lyssnar han. Så JAG ANTAR ATT HAN FÖRSTÅR! Men han kan trava runt runt runt... Tills han tröttnar. Under tiden kan jag lugna, och lugna, ptrrooa, och fan vet allt. Eller så kan jag smacka och ge kommando för gallopp... han ökar inte ens. Jag försökte JAGA honom. Det funkade inte heller. Han bara travade på. (Han har ett super-psyke)
Kommunikation brukar inte var ett problem för oss. Visserligen har jag bara haft honom i snart 4 veckor. Men vi har kommit överrens om att jag är ledaren genom diverse övningar. Han följer mig nästan överallt, jag använder nästan aldrig grimma på honom. Säger jag åt honom att stå still så gör han det -i timmar om så skulle vara... Ja, ni vet, basic saker som inte är några problem...
Varför blir det så fel??? Jag vete sjutton vart det gick snett! Hjälp!


av: Cindy   e-post: cindy.andersson@swipnet.se   kl. 23:01:00, 98-06-27

Upp
Longering
När du longerar en häst tänk ALLTID på att först BER du hästen, sen säger du TILL hästen att göra det du ber den, lyssnar den inte då, ser du till att den GÖR det du vill, du ska aldrig ta in en häst om den inte gjort som du vill, för då vet den det till nästa gång.Om du har stora svårigheter att longera din häst, be någon hästkunnig kompis att hjälpa det.Men tänk på att "JAGA" och SLÅ en häst ALDRIG löser några problem.Om du vill lära dej att longera en häst på bästa sätt, läs då om HORSE MAN SHIP, det finns att hitta här på nätet.Dessutom om du vill att din häst ska lyssna på dej i alla lägen måste DU bli en flokledare till honom, du måste visa honom att du ALLTID vill han bästa, och att du ALDRIG utsetter honom för fara.Hoppas du lyckas med din häst.
av: Kicki78   e-post: mika_82@hotmail.com   kl. 10:58:00, 98-07-01
Upp
Jag brukar...
...när hästen skall stanna ha honom till att stå mot mig. Alltså ger jag kommandot för stopp och då skall han stanna och vända sig mot mig och vara uppmärksam. Stannar han inte drar jag bara i linan tills han står alldeles vid mig och ser till att han tittar på mig. Oftast vänder jag honom då också så att han får springa det andra varvet, när han är vänd mot mig och kommit mot mig är det lättare vända honom utan att jag behöver gå omkring.
Om han inte vill galoppera på kommando skulle jag plocka fram longerpisken. Han skall promt på kommando galoppera. Nu har jag inte problemet, men innan jag red in honom och tränade genom longering rörde jag honom bak med slängen (det är en signal som hästen lätt förstår betyder frammåt) och då blev det fart på honom och när han väl förstod var han mycket villig att göra som jag sa.
Nu longerar jag inte så mycket, utan använde det främst som ett sätt att lära min häst att byta gångarter och göra halt på röstkommando, så att det skulle vara användbart vid inridningen. Att springa runt på volt tror jag inte han tycker är roligare än vad jag tycker, däremot arbetar jag honom lite från marken på andra sätt, men korta stunder.
Hälsning Maja

av: Maja   e-post: benman@swipnet.se   kl. 20:42:55, 98-06-30
Upp
Var bestämmd
för inget har gått snett.Jag tycker att det bara låter som din häst bara lyssnar när han vill. Du måste vara mer bestämmd och kräva att han lyssnar. För att få honom att sakta av på kommando börja med att få honom att göra halt från skritt.Öva detta på en liten cirkel så om han inte lyssnar och inte gör halt kan du stanna honom med longerlinan. Om han inte stannar få honom att stanna genom att använda longerlinan precis som du skulle ha användt dig av tyglarna om du red. Om du vill undvika att rycka din häst i munnen vilket skulle kunna bli nödvändigt om han hellt ignorerar dig så använd en kapson. Det är viktigt att ge ditt sakta av kommando varje gång du kommer in med en förhållande hjälp från longerlinan, så att han lär sig sakta av för din röst. Berömm din häst rikligt när den gör rätt, både genom röst och om han stannar med en gång kan du gå upp till hästen och ge den klappar. ( inte julklappar ) Det är dock viktigt att du går till hästen och att den inte kommer in till dig.
När detta väl är inlärt är det oftast lätt att gå vidare till trav och galopp. Om han ignorerar dig gör cirkeln mindre och ge honom mjuka ryck tills han saktar av.
När du ska lära hästen att galoppera på kommando så gör du det genom att säga galopp och samtidigt driva den framåt med långpiskan. Om din häst inte är van vid en långpiska så vänj honom först att gå från skritt till trav genom att använda rösten och om han inte reagerar med en gång så förstärk med långpiskan. Eftersom du skrev att din häst inte bryr sig om att du jagar den så antar jag att den inte är rädd för långpiskan. Du ska aldrig jaga din häst om han inte lyssnar, förstärk den hjälp han inte lyssnar på tills han lyssnar och sedan berömm när han gör rätt. Om du inte har longerat med en långpiska förut så träna först utan häst att hålla och använda den, så att du har full kontroll över snärten.
Använda samma kommando varje gång och använd också samma tonfall och betoning. Om dina problem inte löser sig så be någon kunnig om hjälp.

av: Jenny B   e-post:    kl. 06:21:41, 98-06-28
Upp
tänk på
att hästen aldrig gör fel. Dom är precis som datorer. Dom gör precis dom man säger men aldrig som man vill.

Använd signaler hästen förstår innan du börjar tala svenska med honom. Med svenska menar jag "traaav" gaaalopp" "sakta aaav" osv. Det finns ingen anledning i denna värld att han ska lyssna dom orden. Såvida inte du skapar den anledningen.

Det är kroppsspråk han förstår generellt, du behöver bara se till at gestikulera på ett sätt han förstår, sen kan du (om du nu vill) på så sätt ge honom anledning att lyssna på ren svenska.

I princip är det två "kroppsspråk ord" du behöver kunna: "försvinn" och "komsi-komsi".
När hästen ska öka, vända, stanna, hålla cirkeln osv använd olika starka "försvinn" med olika riktning. När han behöver uppmuntran och beröm "komsi-komsi".

Antii har en utmärkt beskrivning på sin hemsida. Fråga honom om adressen.
av: Robban   e-post: ionix@mindless.com   kl. 08:53:54, 98-06-28

Upp
Jaga
När jag skrev "jaga" så trodde jag att ni förstod... jag menade förstås att i kroppsspråk be honom att dra...sticka, springa därifrån. :)
Ja, ja.... Han förstår ju IBLAND. Dessutom förstår han ALLT jag visar honom utan longerings-linan (träning i hage och på stallplan, ni vet.). Tycker han kanske att longering är ur-trist? Ja- mycket möjligt. Det känns som om han vänt örat mot mig -men stängt av det!
Han är som en bus-ponny ibland! (envis och MYCKET vilja...) Men oftast är han inte det.Han är ju stoor och tjock!


av: Cindy   e-post: cindy.andersson@swipnet.se   kl. 21:25:35, 98-06-28

Upp
Longera
Har du nått longerings spö?
Jag måste ha det till min häst annars vill han inte galoppera. Men jag använder det nästan aldrig, det räcker att det ligger på marken eller att jag håller det i handen.
Börja med att longera hästen i skritt och trav. Om den inte vill sakta av så korta in linan samtidigt som du talar lungnande med den och ber den sakta av. Om den ändå in te saktar av så korta linan tills den är så kort så den måste sakta av, och när den gjort det så beröm den.
Lycka till!!!!

av: Peppzi   e-post: tornrosa82@hotmail.com   kl. 12:41:35, 98-06-30
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.