Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Går inte att lasta


Innehåll
Går inte att lasta, Jasmina, 14:37:01, 98-08-18
Varför, Ylva, 14:47:08, 98-08-18, (#1)
jobbigt.., Havanna, 16:50:22, 98-08-18, (#2)
Mina ideer, Jag,pileus, 21:46:34, 98-08-18, (#3)
Lastning..., MIZZY, 23:08:07, 98-08-18, (#4)
Nu vet jag inte hur du lastar...., Maja, 06:56:25, 98-08-19, (#5)
Lastning, Dubbel Annika, 08:18:46, 98-08-19, (#6)
Går inte att lasta, Myran, 18:27:28, 98-08-19, (#7)
Att lura hästen..., Maja, 17:06:11, 98-08-21, (#9)
Tålamod, tålamod, tålamod...., scilla, 17:13:51, 98-08-20, (#8)
pröva det här, gabrbj-1, 16:02:56, 98-08-23, (#10)
Lasta enligt NH-metoden.....de..., Lise-Lotte, 20:00:04, 98-08-23, (#11)
Tålamod, Ankan, 10:24:34, 98-08-24, (#12)
..., Ankan, 10:26:32, 98-08-24, (#13)
Läste..., Jess, 10:50:43, 98-08-24, (#14)
lastningstips..., Anna, 28 år, 15:16:41, 98-08-29, (#16)
KAN INTE MISSLYCKAS, Hanna P, 17:38:06, 98-08-24, (#15)


Går inte att lasta

Jag har en 7årig blandras valack som helt plötsligt inte vill gå in i en transport!
Jag har haft honnom i 4½ år, och under den tiden som jag har haft honnom så har han åkt transport regelbundet utan några problem. Men nu helt plötsligt så vill han inte gå in! Jag har provat alla metoder (Linor,mat,locka,tålamod mm) vi har även provat att ge honnom lugnande innan lastningen (enligt veterinärens rekomendation) men ingenting funkar han bara reser sig slänger sig och det är inte så lät att hålla kvar 650kg muskler. Veterinären sa att han är ett håpplöst fall han hade aldrig sett något sådant, men jag måste lasta honnom för att han är mycket duktig och jag kan inte tävla lengre och jag kan inte sälja honnom!

Det måste finnas en lösning!!

PS: Han har aldrig råkat ut för en olycka eller dålig transport åkning! Jag vet det för att jag har altid kört! Men jag vet inte om det har hänt något innan jag köpte honnom!

Om ni har några råd är jag mycket tacksam.

JASMINA

Av Jasmina
Kl. 14:37:01, 98-08-18

Upp

1. Varför
Börja med att försöka lista ut varför han plötsligt inte vill gå in, har du tex bytt transport? Har själv en pålle som inte ville gå in i ett lånat släp som var helt vitt inuti och sedan ville hon inte in i det vanliga, mörka, släpet heller.
Av Ylva
Kl. 14:47:08, 98-08-18

Upp

2. jobbigt..
Förstår att det är jobbigt, men det finns inga hopplösa fall (nästan..). Jag har lärt en häst gå in som bara stod på bakbenen och även han vande sig så att han tillslut promenerade in själv. Vi backade till stallet och vinschade in honom (OBS! kräver god teknik) i en repgrimma. Det tog tid (och fick ta tid...) de första X antal gångerna men tillslut gick han in snällt och har fortsatt med det i fem år.
Du kan ju börja med att försöka lista ut vad han är rädd för, som föregående inlägg skrev. Du kan träna på små utrymmen och att han följer dig på marken och har stort förtroende för dig. Men tillslut ska han ju in och det kan vara så att det är just transporten han avskyr av någon anledning och då lär han blir rädd/bråka igen.
För att lasta kan du ta till olika knep. Använd INTE linor på en häst som stegrar sig. Det blir bara trassel och funkar bäst på hästar som är istadiga och fastnar i marken. Det som jag kan tänka mig kan funka är 1. Vinscha in 2. Ge hästen två alternativ, trava på volt eller gå in. 3. Lugnt vänta ut hästen om det så skulle ta många timmar. 4. Låta honom vänja sig vid släpet efterhand, lite närmare för var dag. Det kan hjälpa att ställa transporten mot en vägg eller backa till stallet (om dörren är stor). Du kan prova att skaffa släp med fronturlastning och gå igenom med hästen. Du kan prova att inte fodra på morgonen utan servera maten i släpet. Se till att släpet är inbjudande och låt hästen stå brett - en del får panik när de åker smalt och det kan komma plötsligt. Ha alltid hästen i en lång lina och är han inte jättestark och sticker med dig så ha grimma och dra ner honom genom att böja halsen om han reser sig.
Men framförallt måste du ta tid på dig och öva mycket.
Av Havanna
Kl. 16:50:22, 98-08-18

Upp

3. Mina ideer
Hejsan!Min lilla häst har också varit svårlastad, eller snarare olastbar. Han stegrade sig (670 kg) så fort man visade för honom att här skulles åka transport. Vi testade med linor, vilket gjorde så han gick ännu högre upp, allså inte att rekommendera. Vi testade att locka in honom med godis, vilket fångade hans intresse, men inte för att övervinna hans rädsla. Det vi sedan testade var att ha "infångare" av något slag, allså som man har vid hinder. Men det bästa har varit att ställa transporten vid en vägg, vilket gjort att han inte har slängt sig åt det hållet.(Allså väggen mot den sida där han ska gå in.) Att lägga hönätet på marken så att hästen måste ta ett kliv in till, för att kunna stänga luckan är en annan bra grej. Att även flytta mellanväggen emot den andra väggen under lastning är också en bra sak eftersom den gör så att "hålet" ser större ut.Lycka till!!
Av Jag,pileus
Kl. 21:46:34, 98-08-18

Upp

4. Lastning...
Har varit med om ungefär samma sak med vårt sto. Helt plötsligt vägrade hon att gå in i transporten. Gick vi på henne reste hon sig. Godis fungerade inte alls. Under två års tid har vi nu jobbat med detta. Vi leder upp henne på bakluckan och väntar helt sonika ut henne. Vi har provat olika metoder: linor, godis, med eller utan mellanvägg, mot dörr eller vägg osv osv. Det enda som har hjälpt är tålamod. Då tog det ca 45 min att lasta. Nu går hon rakt in. Försök hitta en bra rutin. Ge inte upp!
Lycka till!
Av MIZZY
Kl. 23:08:07, 98-08-18

Upp

5. Nu vet jag inte hur du lastar...
...men kanske kan du fundera lite på följande. Jag antar att när hästen reser sig befinner sig någon framför den, på rampen eller i transporten hållande i ett rep eller grimskaft. Om jag gör så med min häst och repet spänns gör min häst likadant, försöker komma loss från detta tvång som sitter under hakan. Slänger bak huvudet för att undkomma. Istället befinner jag mig bredvid transporten och longerar in honom. Visst det gick inte på ett försök...vi höll på en förmiddag. När hästen själv går in i transporten kommer tvånget bakifrån (huvudet är inte fångat) och han kan gå bakåt, mot mitt frammåt manande...det är alltså inte omöjligt för honom att göra det valet, men obehagligt. Han hoppade i början åt sidorna, när han gjorde det mot mig fick han sig ett ordentligt rapp (aldrig någonsin får han riskera att trampa på mig).
Ibland kan det vara så att den som leder hästen in i transporten helt enkelt är i vägen för hästen, står för nära och hästen vill ju inte gå på sin matte. Skall man leda in skall man därför gå ordentligt in i transporten och lämna slak lina och ha någon som manar på bakifrån.
När så hästen väl har kommit in i transporten är det många som pustar ut och slänger igen luckan, bommen så snart det bara går. Hästens upplevelse är då "fångad, lurad", den fick inte en chans att vänja sig en stund. Min häst kan alltid välja att backa ur transporten. Han har inte så lång transportvana och det händer att han backar ur både två och tre ggr. men eftersom han veet att luckan inte smäller igen obönhörligen så snart han kommit in går det bara lättare och lättare att få han att gå in. Nu behövs ingen pisk...han bara vandrar rakt in på egen hand. Mitt mål är inte att bara få in honom utan att få honom att stå lugn, på rätt plats och redo för att luckan stängs.
Det viktigast att tänka på är att hästar instinktivt är rädda för att bli fångade, försätta sig i en situation där de inte kan komma loss, gå in i ett trångt utrymme, fastan i något. Luras in i ett hörn. Med den kunskapen bör man lasta sin häst och för den delen också närma sig sin häst i hagen.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 06:56:25, 98-08-19

Upp

6. Lastning
Förstår ditt problem. Hade en häst tidigare som betedde sig på liknande sätt. Att åka lastbil gick bra men inte transport. Bara så där helt plötsligt en dag utan att något hänt. Vi provade allt och många "experter" kom med råd bara för att själva konstatera att inget fungera. Skulle man tävla fick man börja lasta 5 timmar innan för att sedan ge upp i alla fall. Så det blev inget mer tävlande eller åkning. Pratade med ägaren för ett tag sedan och han går fortfarande inte att lasta efter år av försök.
Av Dubbel Annika
Kl. 08:18:46, 98-08-19

Upp

7. Går inte att lasta
Om inte din häst går att lasta så prova lägga typ en tröja över huvet på honom och snurra några varv. Prova sedan leda in han i transporten.
Av Myran
Kl. 18:27:28, 98-08-19

Upp

9. Att lura hästen...
...in i transporten är inte något som jag rekommenderar...i längden bygger det inte upp förtroendet.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 17:06:11, 98-08-21

Upp

8. Tålamod, tålamod, tålamod....
Min nya häst som enl förra ägaren skulle vara lätt lastad visade sig vara precis som din stegarde sig och var total omöjlig att få in. Jag fick tips och hjälp av en bekant att låna en transport varje dag och börja med att lasta från stallet och ha party inne i transporten massor med mat och godsaker detta fattade min häst fort att de vankades mat inne i transporten och för varje gång hon gick inn så körde jag en bit ifrån dörren och till slut gick hon in helt av sig själv jag behöver bara ha en spann i handen och hon nästan springer upp. Jag använde inga linor eller kvastar utan det var bara jag själv och i bland en kompis MEN jag gjorde detta i en månads tid varje dag jobbigt men väl värd mödan. Man måste ha tålamod och inte börja träna samma dag som tävlingen. Lasta gärna när hästen vanligt vis får sin mat så blir det en vane sak och hästar är ju vanedjur. Lycka till!
Av scilla
Kl. 17:13:51, 98-08-20

Upp

10. pröva det här
Min hästs förra ägare lastade honom så att de band fast huvudet på honom genom att dra ett stigläder mellan grimman och en longringsgjord(han stegrar inte).Nu behövs det inte mera,han går snällt in ändå,men det kanske kan funka på någon annan.MVH Luna
Av gabrbj-1
Kl. 16:02:56, 98-08-23

Upp

11. Lasta enligt NH-metoden.....det fungerar
Har haft liknande problem med mitt sto på 180 cm. Stod i 1,5 år och försökte vänta ut henne, men de är smarta de här kusarna, så det funkade ju inte. Så jag straffade henne psykiskt istället för fysiskt. Minsta tvekan att inte vilja gå upp i transporten, eller backa, så fick Evita springa på en ca 2,5 m liten volt,LÄNGE, tills hon var TRÖTT. Detta behövdes upprepas 3 ggr, sen gick hon upp.Mycket beröm. Visst de första gångerna efter det så ville hon inte gå upp igen, men det blev samma"bestraffning" som första gången, men då behövdes bara en springrunda. Nu vet hon att inne i transporten= vila, inte gå in eller backa ut= jobba hårt. Ta och prova det en dag du har gott om tid, för jag behövde 3 ggr på mig att få in min häst. Du kanske behöver fler springrundor, men du får INTE ge upp när du väl börjat. Du får gärna höra av dig om du vill fråga om något
Av Lise-Lotte
Kl. 20:00:04, 98-08-23

Upp

12. Tålamod
Om det hade varit min häst så hade jag gjort på följande vis:
Att varje dag ha transporten stående öppen på stallplanen(eller var du nu brukar lasta) sedan låta hästen gå emot transporten,bara den går emot den är bra beröm, låt det vara för den dagen. Inget mer än möjligtvis ett milt tvång. För varje dag tar ni ett litet steg närmare, att bara stå och titta på transporten är bra. Ingen stress inget tvång bara lugn och beröm. Det skulle nog ta tid men vad gör det?
Att hästen försöker är jättebra, man skall beröma mycket och inse att det tar tid.
Att tvinga in hästen i transporten skapar bara blockeringar hos den. Tänk om du har en fobi mot tillexempel trånga utrymmen, och för att bota dig slängs du in mot din vilja i en liten låda dörren stängs och du är inlåst. Inte blir du mindre rädd för det nej du skapar en mentalblockering i stället du blir avtrubbad..
Är det den sortens häst vi vill ha?
Ta tid ta tålamod, beröm din häst mycket även den minsta rörelse i rätt riktning är bra och sluta i tid!!!
Av Ankan
Kl. 10:24:34, 98-08-24

Upp

13. ...
Jo det jag menar är inte att man ska stå och glo på transporten i flera timmar, utan att man kanske stannar tittar på den någon minut och sedan går och gör något annat.
Av Ankan
Kl. 10:26:32, 98-08-24

Upp

14. Läste...
...i ett annat inlägg om någon som ställt transporten i hästens hage under en längre tid och däri serverades hästens foder. Efter ett tag vande sig hästen tydligen vid transporten och såg den som ett tryggt ställe där man får mat. En bra idé kanske?
Av Jess
Kl. 10:50:43, 98-08-24

Upp

16. lastningstips...
NH-metoden fungerar, jag håller med. Att hästen av naturen är lat och hellre väljer att stå ifred inne i transporten istället för att trava runt på en liten volt är rätt. Dessutom, om hästen hetsar upp sig, så lugnar den ner sig när den får röra på sig och man får den även att tänka rätt (framåt). Första gången kan det ta en stund innan den fattar, men andra gången går det betydligt fortare. Se bara till att du har tid att fullfölja!!

Om hästen är av den segare typen, går in men backar sedan ut, så låt den backa. Långt. Backa är jobbigt och efter 20-30 steg är den med all säkerhet less och tänker sig för innan den backar igen.

Kom bara ihåg att det inte hjälper med våld - linor och piskor skjuter bara fram problemen. Godis är bra, men först när hästen står på plats. Ingen belöning för att den stannade halvvägs!

Lycka till!

Av Anna, 28 år
Kl. 15:16:41, 98-08-29

Upp

15. KAN INTE MISSLYCKAS
HEJOm du tar ett långt rep...lägger repen runt baken på hästen...sedan går du upp med repet över ryggen...där gör du en knut...sedan tar du varje rependa på varje sida om hästen...in genom nosgrimman (på grimman) och fram.Då tar du endarna fram in i transporten och virar två varv runt bommen..Sedan vinschar du in hästen..på detta sett kan inte hästen stegra sig..det hindrar repet som går genom grimman...huvudet kan inte komma så högt..därmed så fölorar hästen mycket av sin styrka! På detta sett har vi fått in helt omöjliga hästar! De kan inte komma undan!Efter ett tag så vet hästen det ..då försöker den inte ens att komma undan!Prova detta!! Så får ni se! Hälsningar Hanna
Av Hanna P
Kl. 17:38:06, 98-08-24

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.