Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Sur häst


Innehåll
Sur häst, Marit, 07:22:03, 98-10-23
Försökt?, Pelle P, 08:33:02, 98-10-23, (#1)
var försiktig..., evis, 10:40:20, 98-10-23, (#2)
Revir i boxen, Marit, 12:27:58, 98-10-23, (#3)
Jag har märkt att hästar som ä..., Maja, 18:28:55, 98-10-23, (#4)
Stall(miss)mod?, Lena B, 18:56:13, 98-10-23, (#5)
Jag har oxå sur häst, Häxan, 21:47:37, 98-10-23, (#6)
sur häst, Pelle P, 19:44:00, 98-10-24, (#7)
Hmm...., Maja, 09:10:17, 98-10-25, (#8)
Sur häst ?, Laila Arkegrim, 22:13:19, 98-10-25, (#9)
Sur häst, Marit, 07:46:20, 98-10-26, (#10)
B-vitamin., Laila Arkegrim, 09:33:02, 98-10-26, (#11)
..., Ankan, 09:44:13, 98-10-26, (#12)
Sur häst, Marit, 12:16:41, 98-10-26, (#13)


Sur häst
Min häst är väldigt sur i boxen när jag kommer. Jag binder alltid upp honom, men han ser vresig ut när jag borstar honom och går runt honom. Kan även ngn gång "klappra" med tänderna. När tränset kommer ser han gladare ut.

När jag kommer kan han även vända baken till ngn gång och det gillar jag inte (han har aldrig gjort ngt men det är obehagligt). Jag har petat på baken för att vända bort den och tagit honom i grimman och satt fast honom.

Under ridning är han gör go och även efter. Då kan vi borsta igen utan att det gör ngt och jag passar på att kela och prata med honom när han nu vill och tycker det känns mysigt.

Är det ngn som kan hjälpa mig med det sura beteendet?

Av Marit
Kl. 07:22:03, 98-10-23

Upp

1. Försökt?
Försök med att öppna boxdörren,och ställ dig i öppningen.Säg inget bara stå där. Så småningom tar nyfikenheten överhand och hästen kommer fram till dig.Nu kan du kela och prata vänligt,ev.sätta på grimma.Led sedan ut honom/henne och bind upp i stallgången, om det finns möjlighet till det.Det sura beteendet kan vara att hästen har ett starkt revirbeteende,och ser boxen som sitt revir.Efter ett tag brukar man få komma in utan sura miner.
MVHPelle
Av Pelle P
Kl. 08:33:02, 98-10-23

Upp

2. var försiktig...
se till att inte röra dej häftigt eller spänt när du håller på med den, stryk den mycket, prata och smek... Hästen kanske upplever att du inte "tar" hand om den tillräckligt mycke innan du rider, utan mer bara borstar av och lägger på grejerna... Tiden före ridturen ska man ta vara på, gosa prata och lek med hästen... Vissa hästar tycker det är skönt att bli kliad bakom öronen, andra om man kliar den på halsen hitta din hästs favoritställe och använd dej av det när hästen blir sur... Jag hade en liten ponny förut som lätt blev sur, då behövde jag bara klia henne lite bakom öronen så blev hon glad igen.. Prova dej fram och lär känna hästen.. Lycka till! //evelina
Av evis
Kl. 10:40:20, 98-10-23

Upp

3. Revir i boxen
Kan det vara. Jag brukar låta hästen komma till öppningen och där ta honom. Tyvärr kan jag inte ha honom i gången eftersom det är en liten ridskola han står på (det går mycket folk och hästar fram och tillbaka). Han är ingen ridskolehäst och gillar att se folk och hästar och rörelse.

Hur kan jag få honom att minska revirbeteendet medans jag är där. (Det är inget efter ridningen). Jag försöker prata vänligt och kela lite men det brukar inte vara så poppis.

Av Marit
Kl. 12:27:58, 98-10-23

Upp

4. Jag har märkt att hästar som är nr. 2...
...i rang i hagen ofta är sura. Om den då även är sur mot människor beror det på att den kämpar för att få behålla sin nr. 2 rang och ser dig som en rival. De som är ledare brukar ofta vara glada och trevliga och inte lika fixerade vid rang. Oftast kan man därför bli lurad och tro att den sure hästen är högst. Studera din häst i hagen, gärna vid utfodring och se vem som viker för vem.
För att råda bot på surheten finns det nog bara ett botemedel. Se till att hästen ger sig och accepterar dig som ranghögre. Vik aldrig för hästen. Låt bli boxen ett tag som rekommenderats (för att inte utmana för mycket), men så småningom blir det det verkliga provet att se om hästen kan acceptera dig där utan sura miner.
När jag säger att du inte skall vika för hästen menar jag att den aldrig får göra så att du får flytta undan. Det finns sätt som jag beskrivit tidigare t.ex. under "Anfaller" som du kan träna din häst på att dominera den. Men en självklar del har allt kelande också som alla pratat om. Du kan inte bara dominera utan även visa hästen att du är som en bestämd kärleksfull mor och inte som en dominant elak häst. När du kelar skall du lära hästen att du får röra den överallt. Smek rytmiskt i pälsens rikting (som modern slickade den) och närma dig områden som hästen ej vill bli berörd, men rör inte vid dem förrän hästen är med på noterna och slappnar av. Det är Parellis "the friendly game" och med "the driving game" att hästen alltid väjer för dig. När du backar mot den, när du sätter upp händerna i luften och går bestämt mot den och säger något t.ex. "back" så lär du dig att dominera hästen och surheten kommer då slutligen också att försvinna. En häst som har en ledare i sin människa är en glad häst. För hästen vill inget hellre än att bli tryggt omhändertagen av den som skall bestämma över vart den skall gå. En häst som inte känner sig dominerad av sin människa kommer alltid att vara en häst som litar till sitt eget omdöme när det gäller att försätta både sig och sin ranglägre människa i säkerhet, även om det innebär en skentur. Nä, nu kommer jag bort från ditt problem, men jag hoppas att du förstår vad jag menar.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 18:28:55, 98-10-23

Upp

5. Stall(miss)mod?
Går din häst ute på dagarna? Om du kommer på eftermiddagen/kvällen och den stått inne en hel dag kanske den helt enkelt behöver ut och röra på sej innan den känner för att gosa och umgås?
Är det likadant på sommaren när du tar in den från betet för att rida?
Av Lena B
Kl. 18:56:13, 98-10-23

Upp

6. Jag har oxå sur häst
Om jag vore dig så skulle jag acceptera hästen som han är. Han kanske vill ut och otåligheten av att ha stått inne yttrar sig i att han ser sur ut. Det gör väl inget, så länge han inte är dum? Min häst går ute hela dagarna, men är ändå otålig innan vi kommer ut att rida. Då ser jag till att snabbt borsta av henne och komma iväg. Sen är hon hur go som helst efter ridturen, och då kan vi kela och rykta och pussas eller vad som helst. Jag känner själv hur irriterad jag skulle bli(och blir) om jag är otålig och tex min man kommer och ska kela och dutta, när jag vill iväg! Kanske hästen kan känna likadant. Jag älskar ju min man, och hästen gillar mig, men med ömsesidig respekt så kan man ju ta hänsyn (om man vill).
Jag brukar alltid rida eller lina henne innnan hovslagaren kommer oxå, för att hon inte ska vara så stallmodig och otålig. Jag tycker det är enklare för alla parter, än att börja "träna" och visa att det "ska" gå i alla fall. Det finns så många andra situationer man måste ta igenom vad man vill, så jag tycker inte man ska trilskas med sånt här. Man ska ju ha trevligt, eller hur?
Av Häxan
Kl. 21:47:37, 98-10-23

Upp

7. sur häst
Det att hästen inte är sur efter ridturen, kan bero på att hon har fått tid på sig att känna igen dig, och litar på dig.Då släpper hon gärna in dig i boxen.Många hästar på ridskola känner trygghet i sin box och ser väldigt mycket människor.Ge hästen tid att känna igen dig,när du kommer nästa gång.Luktsinnet och hörseln är nog viktigare än synen i det läget.Det är säkert förvirrande för en häst, med alla dessa lukter av parfymerade tvättmedel i kläder och kosmetika som luktar olika från gång till annan.Som sagt låt henne stå lukta på dig en stund, då speciellt utandningsluften, när du pratar till henne.Hoppas det hjälper.
MVH Pelle
Av Pelle P
Kl. 19:44:00, 98-10-24

Upp

8. Hmm....
...det finns metoder som tar bort hästens surhet mot sin matte/husse, som är enkla och inte alls handlar om bråk och långdraget tjafs för att mäta viljor. Det är ju motsatsen det handlar om. Man skall TRÄNA hästen till att vilja det man vill och det är inte så komplicerat bara man vet hur man skall göra. Följden blir en häst som är nöjd i ditt sällskap och med det du gör med den och tycker att det är fullt tillräckligt och inte alls tråkigt att bli hanterad av sin matte som är en individ hästen ser upp till för trygghet, sällskap och skoj. När man hamnar i ett mätande av viljor, då har man hamnat fel...att bråka med hästen och inte ge sig, då har man hamnat fel, då kommunicerar man inte med hästen så det var inte alls den typ av träning jag talade om tidigare...jag tolkade att ditt inlägg handlade om det.
Acceptera inte surhet från din häst för det kommunicerar något till dig "du är i vägen, inte min bästa vän och nu SKALL jag".
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 09:10:17, 98-10-25

Upp

9. Sur häst ?
Årstider vår/höst, när det sätts ny päls och gammalt fälls, har många obehag av, perioderna varierar beroende på raser/hårrem, de flästa hästarna reargerarmed "surhet" vid inträde i deras "revir"före/under "rengöring".Efter motionen är hårrem+hårsäckar varma och följsamma.Varav hästen kan njuta av att bli "ompysslad".B-vitamin i flytande form, lite före/under fällning/sättning, lindrar i stort sätt alltobehag.Ett billigt försök, men bara du själv kan avgöra vad "sur heten" kan bero på.
Av Laila Arkegrim
Kl. 22:13:19, 98-10-25

Upp

10. Sur häst
Han kommer ut minst 4 timmar om dagen i hage med kompisar. Han var sur emellanåt i somras med men nu är det varje dag.
Ska försöka med lite B-vitamin, hur mycket? Köper man på apotek?

Han är inte ranghögst i hagen. Han är valpig och har tills i somras gått ihop med sin mamma och har haft lite problem i somras med de andra hästarna för att han inte förstått hur han skall bete sig. Vad kan jag göra för att han skall förstå att det är jag som bestämmer?

Av Marit
Kl. 07:46:20, 98-10-26

Upp

11. B-vitamin.
Köpes på ODAL eller på många, häst/djur affärer.Måttabell står på flaskan/dunken.Hästar förstår varandra bättre än häst/människa, det är mycket troligare att det är vi som tror att , hästar ej förstår varandra.Allt tar sin tid och gång.
Av Laila Arkegrim
Kl. 09:33:02, 98-10-26

Upp

12. ...
Jag tror att det hänger ihop med att han står på ridskola. Många hästar blir väldigt irriterade av att det är mycket rörelse istallet. Isynnerhet om det är unghästar!
Jag skulle föreslå att du ställer honom i en lugnare del av stallet.
Anledningen att han lugnar ner sig efter ridtur är nog att han då fått lugn och ro och inte känner sig lika stressad då!
Av Ankan
Kl. 09:44:13, 98-10-26

Upp

13. Sur häst
Jag tror inte att det är för att det är liv och rörelse runt om. Tvärtom, han har ett tag stått lugnare men det gillade han inte, han vill ha koll på folk och kan påkalla uppmärksamhet om man inte står utanför hans box och pratar.
Av Marit
Kl. 12:16:41, 98-10-26

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.