Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

rädda hästar


Innehåll
rädda hästar, sammy, 18:27:24, 98-10-25
tålamod.., Velvet, 18:40:44, 98-10-25, (#1)
Araber mfl, Laila Arkegrim, 21:47:16, 98-10-25, (#2)
Visst går det att träna bort....., Maja, 19:45:31, 98-10-28, (#3)
Undrande till innlägget ovanfö..., coala, 18:49:54, 98-10-29, (#4)
>coala, Ankan, 12:00:41, 98-11-02, (#7)
Självklart är det..., Maja, 18:40:59, 98-11-02, (#8)
LÄS IGEN, Laila Arkegrim, 22:25:41, 98-10-29, (#5)
Rädda hästar överlever bäst, Ankis, 22:07:24, 98-11-01, (#6)


rädda hästar
Hej!Vi är på väg att köpa ett arabiskt fullblod! (VALACK , 9 ÅR).Hästen är jättegosig, snäll och social,men när man rider honom blir han ofta rädd.T ex runt en husknut, vatten som porlar, någon konstig sak som inte brukar finnas där annars. Han hoppar då till jämfota och blir allmänt nervös. Har dock aldrig stegrat eller gjort försök att kasta av. Går det att träna bort ? Någon som har erfarenhet av detta?Tacksam för synpunkter om araber i största allmänhet!Tack på förhandSAMMY
Av sammy
Kl. 18:27:24, 98-10-25

Upp

1. tålamod..
Hejsan!

Du måste ha tålamod med din häst, prata lugnande med honom när han blir rädd och aldrig stressa upp dig..
Blir han rädd för något tex en vattenpöl så får du inte tvinga honom i den, utan "vänta ut honom" ge honom bara långa tyglar och vänta tills nyfikenheten tar överhanden och han traskar fram till pölen. Hästen får dock inte vända sig ifrån pölen utan håll honom hela tiden med huvudet mot vattenpölen och driv inte på honom, det måste få ta sin tid.
Efter en tid så kommer han att få fortroende för dig som ryttare om du behandlar honom med respekt.

mvh.. //Elin

Av Velvet
Kl. 18:40:44, 98-10-25

Upp

2. Araber mfl
Araber, fullblod, varmblod mfl, raser är istörsta utstreckning som du beskriver,en del av det "varma"blodet.För mångas del till glädje som kan "hantera" detta, inga "ny börjar" hästar.Men det finns även undan tag.Tänk noga igenom ett häst köp, vad hardu/ni för mål? ambitioner?För häst & ägares bästaLYCKA TILL !
Av Laila Arkegrim
Kl. 21:47:16, 98-10-25

Upp

3. Visst går det att träna bort...
...har själv en arab som jag har ridit in själv och i början var det just som du beskriver. Jag tog det väldigt lugnt och lät alltid han undersöka saker och tvingade aldrig honom. Var något läskigt klev jag av och ledde honom förbi. Han har alltid varit väldigt enkel att hantera om jag visar att det inte är farligt, lättare än många andra hästar. Viktigt är att inte själv bli uppspelt och nervös. Ta det säkra före det osäkra. Bara en sådan enkel sak som att tänka på att fortsätta andas och slappna av i hela kroppen när du märker att hästen blir spänd gör underverk. Man håller ju lätt andan och spänner sig om man tror att hästen skall sticka. Hästen tolkar det som att du tycker att det den är rädd för är lika läskigt som hästen tycker.
Istället för att bråka har jag gått först själv, som en modig ledarhäst. Gått fram till det farliga undersökt åt honom om han själv inte vill. Så gör ledarhästar och då behöver inte alltid de andra också undersöka utan litar till ledarens omdöme.
Min häst kan nu, efter ett och halv år, gå bredvid x 2000, genom breda forsande bäckar, i trafik, genom samhällen, över presseningar och t.o.m. förbi grisar. Gjorde vi idag. På ett nytt ställe vi gick förbi var vägen smal och alldeles intill ca. 10 grisar i en liten inhägnad ute. Han var tvungen att passera bara någon meter från grisarna (har aldrig gått så nära grisar). Visst hoppade jag av och gick först, som jag alltid gjorde förr, och han gick snällt med. Spänd, med näsborrar jättestora, men han tvekade inte mycket.
En sak som jag tycker är så bra med min arab är att han aldrig försökt att slita sig från mig när jag leder...han kan dansa runt mig, men han har aldrig försökt dra iväg. Så därför anser jag att han är lätt att hantera. Däremot är han känslig mot att sitta fast. Jag lämnar därför alltid längd och slack i grimskaft och tyglar och håller aldrig krampaktigt i honom. Jag tror alla hästar mår bäst av det.
Hoppas att du köper din arab och blir lika förälskad som jag är i min.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 19:45:31, 98-10-28

Upp

4. Undrande till innlägget ovanför...
Om du tex ska hoppa banhoppning och din häst tycker att just denna muren var JÄTTE läskig, och vägrar gå nära.Hur gör du då för du kan ju knappast hoppa av och visa muren?? . Med min unghäst hoppar jag alldrig av och visar utan visar från häst ryggen, det funkar jätte bra. Som ett ex om han tycker att något är läskigt och tvekar driver jag lite lätt fram hånom, han litar då på min bedömning och går för bi. Ska kanske tillägga att han aldrig stannat på läskiga hinder, utan litat på mig.
Av coala
Kl. 18:49:54, 98-10-29

Upp

7. >coala
Hästar är individer och skall behandlas individuellt. Det som funkar för din häst behöver inte funka för en annan. Att vara öppen och mottaglig för olika metoder är ett måste om man håller på med levande varelser.
Av Ankan
Kl. 12:00:41, 98-11-02

Upp

8. Självklart är det...
...dit man vill komma att lära hästen genom erfarenhet att ditt omdöme är att lita på. Jag förmodar dock att du lät din häst få undersöka hinder/murar när den först blev tränad till hoppning. Så småningom lär sig ju hästen att hinderbanor inte är farliga och om någon gång något nytt/lite läskigt dyker upp på banan så är det ju inte något dramatiskt annorlunda än det hästen sett förr. Nu behöver jag bara visa min häst när det är något väldigt annorlunda (som de tio grisarna). Den har lärt sig att lita på mitt omdöme och jag har aldrig behövt att bråka med honom när jag tränat honom till det.
Hälsning Maja
Av Maja
Kl. 18:40:59, 98-11-02

Upp

5. LÄS IGEN
Innlägget från MAJA, då "talar" du till hästen från hjärtat, som en sann djurvänn, sammtidigt som både du och hästen lär känna varandra på bra grunder.Maja tack för att man får läsa sådanna BRA innlägg, fler av sådana = mindre "problem"
Av Laila Arkegrim
Kl. 22:25:41, 98-10-29

Upp

6. Rädda hästar överlever bäst
Hej Sammy!Visst är det jobbigt att ha en tittig och lätt-skärrad häst, men det är ju helt i linje med deras naturliga beteende. En vildhäst måste vara försiktig och vaksam för att inte bli uppäten av vargarna. Att det inte finns några vargar som hotar din häst vet inte han. Din uppgift som flockledare är däremot att visa gott föredömme, vara lugn och trygg och visa hästen att det inte är farligt. Ta alltså god tid på dig vid det läskiga och gör inte så stor affär av det hela. Destå mer du tvingar hästen att konfrontera det farliga, desto mer kommer han att jaga upp sig. I slutändan är det ju han som måste bestämma sig för att han inte kommer bli uppäten om han går förbi plastpåsen. Hästen kommer nog kanske alltid vara lite tittig om den är så till naturen, men om den har stort förtroende till dig kan det bli mycket bättre!Mvh Annica
Av Ankis
Kl. 22:07:24, 98-11-01

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.