Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Är hälta alltid = smärta?


Är hälta alltid = smärta?, Jess, 09:26:04, 98-07-14
Hmmm........, Karolina, 23:34:35, 98-07-16
Åjo..., Jess, 09:34:40, 98-07-17
Oftast men inte alltid, ylva, 10:53:03, 98-07-15
Det är..., Jess, 11:53:31, 98-07-15
Hält ont?, Dubbel Annika, 10:15:45, 98-07-15
Känner..., Jess, 11:52:12, 98-07-15
Smärta, Dubbel Annika, 10:31:08, 98-07-16
Men..., Jess, 12:23:55, 98-07-16
Hälta, Dubbel Annika, 10:52:53, 98-07-17
Jo..., Jess, 11:26:11, 98-07-17
Intelligens, LN, 09:46:57, 98-07-17
Jag vet inte..., Jess, 11:51:47, 98-07-17
Ont eller inte?, JOANNA, 15:35:42, 98-07-14
Jo..., Karolina, 22:48:09, 98-07-17
Benlängdsskillnad?, Tapola, 23:42:10, 98-07-17
fler orsaker, siv, 11:44:32, 98-07-23
Precis..., Jess, 12:01:13, 98-07-23
Ont eller inte, Dubbel Annika, 08:53:55, 98-07-24
Är hälta alltid = smärta?
Hur avgör man om en häst lider eller inte?
Vad jag funderar på, som en jämförelse, är att det finns många människor som haltar utan att ha ont av det. Man kan ju börja halta efter en sjukdom eller olycka. Det betyder ju inte alltid att människan har ont.
Jag har fått känslan av att alla hästar som haltar avlivas (om det inte blir bättre alltså), men vem vet...kanske de bara är halta utan att ha ont?
Jag vet exempel (som jag nämnt tidigare) på hästar som jag kännt antagligen inte hade ont, men ändå avlivades.
Ska man då ta det säkra före det osäkra och avliva hästen IFALL den skulle ha ont?
Ett exempel på detta är hästen som bröt benet och under läkperioden belastade det andra benet fel och följdaktligen alltid haltade lite grann på det egentligen oskadade benet. Den avlivades. Hade hästen verkligen ont? Det verkade inte så i alla fall. Den vara alltid glad över att bli riden och visade aldrig några symptom på smärta.
En annan häst uppvisade bara hälta i ett specifikt stall. Vantrivsel?
Eller med en speciell sadel. Dålig sadel?
Den slaktades.

Rätt eller fel?
av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 09:26:04, 98-07-14

Upp
Hmmm........
En häst haltar ju inte om det inte är något som är fel. Antingen är det smärta eller obehag som är felet. Vi människor haltar ju inte om vi inte har ont, du haltar ju inte bara för att du har det jobbigt hemma tex.
Hästen haltar ju för att avlasta något som gör ont.

Det är min teori. Men visst kan jag ha fel.

M.V.H Karolina
av: Karolina   e-post: karolina.bjurehed@varberg.mail.telia.com   kl. 23:34:35, 98-07-16

Upp
Åjo...
...nog haltar människor ibland utan att ha ont. Se övriga inlägg. Låghälta mm.
Dessutom har jag läst psykologi (när det gäller människor alltså) och många människor lägger sig till med de mest konstiga vanor för att uppmärksamma på att de mår dåligt. Anorexia, knark mm. Det finns hur mycket som helst. Och många barn lägger sig till med ovanor som tex låtsas att de har ont för att få uppmärksamhet av sina föräldrar eller vänner.
Varför skulle inte hästen kunna reagera lika dant?
Man måste ju trots allt erkänna att det är ganska underligt att en häst är halt bara i ett stall. Såfort hästen flyttades till det mindre stallet gick hältan bort och när den flyttades tillbaka kom också hältan tillbaka.
Ska väl också tillägga att vantrivseln inte bara märktes på hältan utan också på hans humör mm.

av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 09:34:40, 98-07-17
Upp
Oftast men inte alltid
Oftast är hälta = smärta, men det finns hästar som är låghalta också, dvs har ett ben som är kortare än de andra och då haltar de utan att ha ont.
av: ylva   e-post:    kl. 10:53:03, 98-07-15
Upp
Det är...
...precis sånt jag menar! Men, hur ofta avlivas inte dessa "låghalta" hästar?

av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 11:53:31, 98-07-15
Upp
Hält ont?
Personligen har jag alltid trott att om hästen haltar har den ont annars skulle den ju inte halta.
av: Dubbel Annika   e-post:    kl. 10:15:45, 98-07-15
Upp
Känner...
...du verkligen ingen människa som haft en skada och efter detta haltar utan att känna smärta? Känner du ingen alls som har det ena benet kortare än det andra och därför haltar utan smärta? Känner du ingen person som är stel efter att ha stått stilla länge eller när de stiger upp på morgonen? Blir du aldrig lite stel när du suttit en hel dag vid datorn (om du gör det)?
Jag tror fullt och fast på att vissa hästar haltar utan att känna smärta alls.
Sen finns det de hästar som känner smärta vid ridning, men som inte alls skulle må dåligt av att gå i en hage och strosa. Ofta avlivas de istället. Bara för att de inte längre passar till det vi dömt dem till att göra. Jag tycker det är en oroväckande lek med andra varelsers liv.


av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 11:52:12, 98-07-15

Upp
Smärta
Håller med dig till viss del, ex om benen är olika långa men detta borde då skapa ryggproblem eller andra följder som gör att hästen får problem. Är hästen stel eller andra liknade problem går det ju attt åtgärda med ex massage, stretch eller på annat sätt.
Det finns säkert de som har ekonomiska möjligheter att låta en häst tillbringa livet i en hage och de hästar som tycker det är toppen. Men många hästar blir uttråkade av att aldrig få göra något, och jag tror även det är en ekonomisk fråga.

av: Dubbel Annika   e-post:    kl. 10:31:08, 98-07-16
Upp
Men...
...vill du dö för att du har tråkigt ibland?
Det finns ju faktiskt mycket man kan göra med en häst som inte går att rida på. Man kan gå långa promenader i stället, umgås med hästen...you name it. En häst är i mina ögon inte färdig för slakt för att den inte går att rida. Och visst är det ofta en ekonomisk fråga, men det borde inte vara så! Det måste vara fel!
Har man åtagit sig ansvaret för en häst måste man ju också vara medveten om att en sån här sak kan hända. Hästen kostar ju inte mer att äga när den går i sin hage och strosar än den gjorde när du red den.
Frågan är väl istället om människan har lust att fortsätta lägga ut de här pengarna när hästen inte längre är användbar på samma sätt. Låter man sitt eget höga nöje gå före hästens väl?
Visst finns det hästar som förtjänar att få avsluta sitt liv - hästar som lider. Det tror jag de flesta är överens om. (Precis som det finns människor som borde ha samma rättigheter). De hästar jag pratar om är de som inte lider. Och visst...det finns hästar som skulle ha jättetråkigt av att gå i en hage dagarna i ända. Fast...jag har aldrig sett en häst vantrivas på grönbete...
Fast där tror jag det handlar mera om hagen än hästen. Hästen är ju inte gjord för att ridas så varför skulle den ha tråkigt om hagen är tillräckligt stor, "innehåller" gräs eller hö och hästkompisar?

Och du...jag tror inte att en häst med olika långa ben skulle få ryggproblem. Meningen var ju nu inte att den hästen skulle ridas som en vanlig ridhäst. Om den skulle ridas alls skulle den ju bara promenadridas.

Och det här med stela hästar. Visst går det att åtgärda...men, alltför många hästar avlivas istället eftersom ägaren/veterinären inte förstår att hästen inte har ont utan bara är stel.

Jag tror att de flesta hästägare känner sina hästar så pass väl att de i de flesta fall kan se på hästen om den har ont. Verkar de inte ha det tycker jag man ska ta sig en extra funderare på om det är rätt att avliva hästen. Det är bara det jag vill få fram: att man inte bara ska slakta hästen på första bästa ingivelse utan ta sig en funderare.
"Lider min häst verkligen av det här?"


av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 12:23:55, 98-07-16

Upp
Hälta
Naturligtvis har du rätt man ska inte lättvindigt avsluta livet på sin häst. Har bara sätt alltför många som inte kan göra sig av med sin vän till följd av att de själva mår dåligt. Det är inte att kul att egentligen vilja rida och träna och istället rida en kort runda i skogen dag ut och in under de följande 10 åren. Många har inte råd att ha mer än en häst. Hästen mår dåligt p g a understimulans (om han nu är van vid ett aktivt liv) och börjar bli sur och rentav lite elak. Då får ägaren dåligt samvete och så rullar det på. Detta är en cirkel som är svår att ta sig ur och jag tycker inte man i de här fallen är en dålig människa för att man avlivar sin häst även om hästen kunnat leva vidare. Men visst det är en hemsk situation att hamna i.
av: Dubbel Annika   e-post:    kl. 10:52:53, 98-07-17
Upp
Jo...
...jag håller med dig, fast jag tror inte att en häst behöver bli understimulerad om man, som jag sa förrut, ger den tillräckligt stor hage med omväxlande terräng helst, och går promenader, umgås med den etc. Hästar är ju trots allt inte gjorda för att bli ridna så varför skulle de bli understimulerade av att inte bli det. Och unghästar som inte är inridna...de blir ju inte deppiga för det.Men, visst finns det hästar som vant sig så vid, och tycker så mycket om att bli ridna att de blir tjuriga och kanske rentav farliga av att stå...en regel är ju aldrig utan undantag.Och när du säger det här med att det är tråkigt att rida en kort runda i skogen då och då, så är vi ju där igen...människan tänker bara på sig själv. Vi har tagit på oss ansvaret för ett djur och då får vi också fortsätta ta det ansvaret den dag vännen blir sjuk eller gammal. Det är min åsikt iallafall. Som vanligt gör jag en jämförelse med barn:har man satt ett barn till världen får man också ta sitt ansvar den dag man upptäcker att barnet inte exakt motsvarar ens förväntningar, blir sjukt etc.Barn och hästar går förvånansvärt lätt att jämföra. De är lika på så många sätt. Har hört någon gång att en häst motsvarar en 6-åring i intelligens (araber= 7-åring), så det kanske är därför.
av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 11:26:11, 98-07-17
Upp
Intelligens
Jess!

Jag håller med dig om att man har ansvar för sin häst även om den är oridbar.

Men allvarligt talat, skulle araber vara intelligentare än andra hästar? Det kanske var ett skämt, men om inte: finns det något belägg för ditt påstående?

Jag har absolut ingenting emot araber utan jag är bara nyfiken. Personligen har jag inte uppfattat att det är någon skillnad mellan arabers intelligens och andra hästars. (Tror förstås att Basjkirhästar är smartare än andra, men där är jag väldigt partisk.)

Många vänliga hälsningar!


av: LN   e-post:    kl. 09:46:57, 98-07-17

Upp
Jag vet inte...
...om det finns bevis för detta, men jag har många gånger hört att det ska vara så att araben är intelligentare och jag tycker mig också ha märkt det i vissa fall.
Jag har hört just det här att "vanliga" hästar skulle ha en intelligens som en 6-åring och att araber skulle ha som en 7-åring.
Jag skulle inte bli förvånad om det stämmer iallafall. Det är väl en sån där sak som är lite allmänt kännt och som sägs vara en av arabens största fördelar.
Who knows?

av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 11:51:47, 98-07-17
Upp
Ont eller inte?
Jag har ofta ställt mig samma fråga som du. Har alla hästar som haltar ont av det? Det borde ju vara så kan man tycka, men då tänker jag på alla de människor som tex har en gammal utläkt skada som gör dem stela i ngn led. Detta kan ju göra att de inte rör sig lika smidigt som tidigare och kanske haltar lite eftersom leden inte är lika rörlig längre. Men stelheten som framkallar hälta betyder ju inte i alla dessa fall smärta!
Jag har själv en häst med en gammal sparkskada på en kota. Det är ett ganska stort överben på insidan av kotan, men han har aldrig visat någon hälta av den skadan. Men så en dag fick han en skada i ett annat ben som krävde lång vila och mycket försiktig igångsättning. I samma veva flyttades hästen till ett stall där det saknades paddock. Så när det var dags att börja rida igen reds hästen bara i skogen på rakt spår och arbetades så gott det gick på skogsvägarna. Han reds inte i paddock eller på annat voltspår på över ett år.
När det sedan var dags att börja träna dressyr ordentligt igen så visade han hälta på vänster fram, alltså det ben där överbenet finns. Det syntes endast på volten i vänster varv. Min dressyrtränare tyckte ändå att vi skulle fortsätta jobba honom en stund för att se var det ledde, och efter ca 15-20 min var hältan nästan helt borta, och hans vanliga svung började komma tillbaka. Han har fortfarande denna stelhet kvar innan han blir uppvärmd, men det syns alltså bara i vänster varv på volten, och det har inte blivit värre med tiden. Min veterinär säger att han måste hållas igång, annars blir stelheten bara värre och värre. Det känns inte roligt att sätta sig och kräva arbete på en häst som inte går rent, men det släpper som sagt efter ett tag. Denna stelhet kommer kanske alltid att finnas kvar, men det går inte att göra så mycket åt. Mitt val är då att rida honom så gott det går, och inte kräva mer än han klarar, eller också får jag låta honom gå till himlen. Men när man har en häst som är väldigt levnadsglad, inte har synbart ont utan alltid är väldigt pigg och glad samt arbetsvillig, då tycker inte jag att det är rätt att döma ut hästen. Jag vet att han aldrig kommer fungera i några större sammanhang, utan klarar dressyrövningar på LA nivå samt hoppning i LC-LB, men till mig räcker det utmärkt. Är det grymt? Jag tycker inte det. Han är stel innan han är uppvärmd, men sedan fungerar han utmärkt.
Hade min häst däremot visat hälta hela tiden, även på rakt spår och efter uppmjukning, då vet jag inte om jag hade låtit honom vara kvar. Inte som ridhäst i alla fall...

av: JOANNA   e-post:    kl. 15:35:42, 98-07-14
Upp
Jo...
...det är nog sant att en häst kan ha ett kortare ben - och haltar pga av det. Även kan den halta pga av att den är stel. Men jag tänkte inte riktigt på det först.
Att folk slår ut sina hästar pga av sådana saker har jag svårt att förstå. En kompetent veterinär borde ju kunna bedömma en sådan sak. MEN det är ju inte alla veterinärer som kan sin sak! Kamse är det så att alla hästägare inte går till botten med problemet utan accepterar dom nr 1.
Men jag hävdar fortfarande att hästar haltar pga smärta, obehag eller dyl. När den haltar är ju något fel, och hästar kan inte få för sig att "nähä det här var inte kul-nu haltar jag" , den intelligensen har de ej.
Ang. människor: vi haltar endast om vi har ont, är stela eller har förkortat ben. Vi haltar ju inte för att vi tex inte trivs på jobbet. Har läst psykologi oxå. Men jag orkar inte skriva mer om det nu.

M.V.H Karolina
av: Karolina   e-post: karolina.bjurehed@varberg.mail.telia.com   kl. 22:48:09, 98-07-17

Upp
Benlängdsskillnad?
Det här tycker jag är en intressant diskussion! Det är kanske möjligt att hästar kan vara halta på grund av benlängdsskillnad. Är det någon som har erfarenhet av detta? Är det någon som kan berätta om ett sådant fall? Jag är enbart intresserad av fall där veterinär (alltså inte någon alternativbehandlare) har diagnostiserat benlängdsskillnad på häst. Hur gick undersökningen till? Berätta gärna detaljerat om undersökning, diagnos och eventuell behandling samt resultat.

MVH Anna Tapola
av: Tapola   e-post: tapola@ebox.tninet.se   kl. 23:42:10, 98-07-17

Upp
fler orsaker
Benlängd är en orsak men säg att hästen tex har minskad elastisitet i en sena eller en förkortad sena. Då går den ju oregelbundet men haltar den? Tror inte att denna hästen har ont i alla fall.
av: siv   e-post:    kl. 11:44:32, 98-07-23
Upp
Precis...
...såna saker jag menar!
av: Jess   e-post: lilla_my_23@hotmail.com   kl. 12:01:13, 98-07-23
Upp
Ont eller inte
Men hur ska man vara säker på om hästen har ont eller inte?? Det är klart i de flesta fall märker man ju det på hästen. Red vid ett tillfälle en "halt" häst där man påstod att hästen inte hade ont. Tyckte detta kändes hemskt, men det kan vara för att jag alltid förknippat hälta med smärta. Men hur kan jag vara säker? Vissa hästar är så himla snälla och klagar aldrig. Men kanske är det så att hästar precis som människor kan stå ut med lite smärta utan att man för den skull behöver avliva dem. Himla svår fråga.
av: Dubbel Annika   e-post:    kl. 08:53:55, 98-07-24
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.