Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Ute året runt


Innehåll
Ute året runt, Karino, 10:48:35, 98-08-21
hemskt opraktiskt..., Havanna, 10:54:41, 98-08-21, (#1)
Visst..., Jess, 12:22:57, 98-08-21, (#2)
lathet?, Havanna, 12:50:29, 98-08-21, (#3)
hmmm..., Jess, 14:30:47, 98-08-21, (#4)
det var ju det jag menade..., Havanna, 15:20:38, 98-08-21, (#5)
helinackordering, svea, 16:16:08, 98-08-23, (#6)
Häst ute, Karino, 11:15:54, 98-08-29, (#7)
Kompisar, Cec, 22:05:03, 98-08-29, (#8)
härdad häst med lösdrift, annis, 13:06:42, 98-10-11, (#9)
ha hästen ute..., Tove, 22:38:46, 98-10-12, (#10)


Ute året runt
Hej!

Kan man ha en fjordhäst ute året runt?

Jag är allergisk mot damm, mögel och kvalster och kan därför inte vistas inne i ett stall. Men jag älskar hästar! Läste i en bok att man kan ha fjordhästen utomhus året runt, bara man låter bli att rykta av vinterpälsen och ger den rätt mat. Någon som vill dela med sig av sina erfarenheter?

Av Karino
Kl. 10:48:35, 98-08-21

Upp

1. hemskt opraktiskt...
Hästen kan säkert gå ute året om, men den ska ha tillgång till ett skydd att gå in i med vatten och strö. Tyvärr verkar det lite orealistiskt att DU skulle vilja vara ute med hästen året runt dock. Även om hästen går i hage behöver man ta in den för att göra den i ordning, sköta om sår m.m. Kanske om du bara rider under det varam halvåret? Och hö- och ströhantering blir det förstås hur du än har hästen eftersom den måste ha mat och boxen/skyddet måste mockas.
Av Havanna
Kl. 10:54:41, 98-08-21

Upp

2. Visst...
...kan du ha en fjordhäst ute året runt om den bara har (som Havanna sa) ett skydd att gå in i. Jag är själv allergisk så jag förstår att det här med att vara ute (för din del alltså) inte är något större problem. Vad som helst för att få vara med en häst...eller hur?Visste du förresten att det finns två hästraser,Rysk Baschkir (vet ej hur det stavas) och American Curly som allergiker ofta inte får besvär av (fast du kanske inte var allergisk mot hästar?). Dessutom kan dessa hästraser gå ute året runt utan problem.Vad det gäller höhantering stämmer det ju att du måste ta hand om det iallafall, men kanske klarar du av att bära ut höet till hästen annars kanske det finns någon annan som kan hjälpa dig med fodringen.Det värsta är ju dock att vistas inne i stallet där alla allergener finns på en gång (jag vet precis hur det känns) och detta slipper du ju om du har hästen ute.Havanna påstår att du måste ta in hästen för att sköta om den men det stämmer ju inte alls.Det är bara människa lathet som gör att man "måste" det. Och uppoffringar gör man ju så gärna om man får möjlighet att ha en häst trots allergin. Eller hur?!?När det gäller sårhantering kan det ofta underlätta att kunna stå på ett torrt och plant underlag men sådana finns ju utomhus också. (asfalt, cementplatta mm)Hoppas du skaffar dig en pålle och skriv gärna och berätta hur det fungerar med din allergi. Kanske kan det ge mig hopp?!Lycka till!
Av Jess
Kl. 12:22:57, 98-08-21

Upp

3. lathet?
Lathet..? Alltså JAG står INTE ute i snöstorm (driver in under det bästa av tak) på ett glashalt (blir is även under tak..) betonggolv i minus 20 och försöker rykta eller behandla sår. Jag kallar inte det lathet utan snarare överlevnadsinstinkt. En häst behöver faktiskt skötsel varje dag och noggrann sådan också om den ska ridas. Hästen måste torka innan man kan sadla den t.ex. om det regnat. Jag tror bara det är ganska orealistiskt att skaffa häst om man är för allergisk för att kunna vistas inom fyra väggar med den och inte riktigt sjysst mot hästen heller. Tyvärr, tyvärr... Vad det gäller damm så kan man ha dammfritt pappersströ och ensilage så finns det inget som yr. Kanske kan vara något? I kombination med utebox där man kan stänga om sig om vädret är FÖR gräsligt.
Av Havanna
Kl. 12:50:29, 98-08-21

Upp

4. hmmm...
Angående snöstorm kan man ju faktisk ha dörrar på "skjulet" som går att stänga vid extrema situationer. Halt blir det väl inte i skjulet? Om du tänkte på sårvården så kan man ju faktisk göra rent såret inne i skjulet om det skulle vara så hemskt halt.Du skriver att hästen måste torka om det regnat innan man rider, men en häst torkar väl lika bra med täcke i "skjulet" som i stallet.Visst finns det många nackdelar med att ha hästen ute året runt, men att hästen på något vis skulle ta skada av det tror jag inte. Dessutom får man kanske "ta" lite nackdelar om det är enda alternativet.Vad det gäller damm och att vara dammallergiker tror jag inte att pappersströ är någon lösning. Jag har aldrig upplevt ströet som något jag reagerat mot utan det är det damm som finns i ett stall hela tiden och framförallt det damm som blir när man borstar hästen.Kanske är det inte lämpligt att ha hästen utomhus om man tänkt tävla eller liknande. Både för det här med pälsen och för att man kanske inte kan sköta den på samma sätt som en tävlingshäst.Men, om jag förstått rätt så vill tjejen "bara" ha en häst för fritidsridning?Utebox med hagen i anslutning till boxen (så att hästen kan gå ut i hagen om dörren står öppen) skulle nog kunna vara ett bra alternativ. Då kunde hästen gå ute jämnt med dörren öppen och vid extrema väderlekar kunde den gå in. Det blir då inte lika dammigt eftersom hästens boxdörr står öppen jämt och höet kan den ju faktiskt få ute i hagen. Dessutom kan man sopa undan ströet vid sårvård.Vad tror ni om det?
Av Jess
Kl. 14:30:47, 98-08-21

Upp

5. det var ju det jag menade...
Det var ju precis det jag menade... Att alltid året runt vara beroende av att sköta hästen ute verkar jobbigt. Men om man tål att vara inne i boxen/skyddet med hästen någon enstaka gång ibland är det ju inget problem. Där inne har man strö och hö men tål man det och normalt vädrar mycket så fungerar det säkert.
Av Havanna
Kl. 15:20:38, 98-08-21

Upp

6. helinackordering
Jag tycker att det borde vara mycket smartare att ha hästen helinackorderad så någon annan tar hand om mockning och foderhantering, sopning och så vidare. Då behöver du bara gå in i stallet när du ska hämta hästen, och den lilla stunden kanske du klarar dig om du köper ett bra andningsskydd. Rykta kan du göra ute, också det med andningsskydd. Så kan du välja vilken häst du vill!
Av svea
Kl. 16:16:08, 98-08-23

Upp

7. Häst ute
Tack för alla tips!

Det var tydligen många förslag på hur man kan lösa problemet. Jag får fundera vidare och se hur jag kan lösa detta.

För att reda ut några frågetecken i svaren - Jag är inte allergisk mot hästar, utan damm, kvalster, mögel mm. Jag har inte tänkt tävla med min häst, utan är ute efter en promenadhäst, en lugn, säker häst att ta ut på skogsturer med hundarna.

Om det skulle vara någon mer som har ytterligare tips i ämnet är jag tacksam!

Av Karino
Kl. 11:15:54, 98-08-29

Upp

8. Kompisar
Jag tror för min del att hästar mår bäst av att vara ute jämt, även om vi vill ha dem på stall, av bekvämlighet eller ej. Men din häst vill nog inte gå ensam ute, i ett stall står hästarna ensamma i boxen, men de kan se och höra de andra hästarna hela tiden. Så försök få tag på en häst som kan gå ute med din häst dygnet runt.
Av Cec
Kl. 22:05:03, 98-08-29

Upp

9. härdad häst med lösdrift
Hej Jag har en härlig nordis som jag nu har på stall. Men när hon var mellan 1 - 4 år hade jag henne på lösdrift tillsammans med ett tiotal andra hästar. Dessa hade en stor loge att gå in på där vi också hade uppbindningsplats för utfodringarna. Detta funkade alldeles utmärkt. Min häst var inte sjuk en enda gång, och hon har aldrig varit halt. Tänk bara på att det krävs mer foder för en utegående häst. Lycka till!
Av annis
Kl. 13:06:42, 98-10-11

Upp

10. ha hästen ute...
Det spelar nog ingen större roll vad det är för häst. Jag har min arab ute jämt och har inte upplevt några problem med det. Hon blir däremot starkare, både fysigt och psyksit och är pigg och glad, men utan en massa överskottsenergi och mycket mer samarbetsvillig. Dessutom tränar jag och tävlar även på vintern. Pälsen är ett litet problem, men täcker man dom ordentligt ute så sätter dom inte så överdrivet mycket. Det var någon som sa att man måste ha tävlingshästar inne för att kunna ge dem en bra och välbalanserad foderstat, men då kan man väl lika gärna slänga ut en balja i hagen, eller hur? Problemet är som sagt skötseln, men där tycker jag att det där med skjul verkar vara ett bra alternativ. Annars får du be någon annan om hjälp med hö och halm osv... Men hästen måste ha en polare och vad gör du om den skulle bli så sjuk/skadad att veterinären ordinaerar boxvila?
MVH Tove
Av Tove
Kl. 22:38:46, 98-10-12

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.