Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Hovvård vid boxvila?


Innehåll
Hovvård vid boxvila?, Scrollan, 20:35:47, 98-11-03
hovvård, winny, 21:31:07, 98-11-03, (#1)
hovvård, Pelle P, 06:46:55, 98-11-04, (#2)
Hovar, Dubbel Annika, 08:40:11, 98-11-04, (#3)
Strålröta!, prosit, 00:00:44, 98-11-05, (#4)
fukt ger inte strålröta, Ankan, 09:40:08, 98-11-05, (#5)
Fukt o strålröta...., prosit, 17:04:40, 98-11-05, (#6)
..hm.., Ankan, 13:50:49, 98-11-06, (#7)
...?, prosit, 15:11:06, 98-11-06, (#8)
Såpa, Cec, 20:20:54, 98-11-06, (#9)
Fukt ger visst strålröta!!!, hÄSTVÄN, 21:13:53, 98-11-06, (#10)
Mer om strålröta, eva-maria, 14:13:31, 98-11-07, (#11)


Hovvård vid boxvila?
Min häst har boxvila och står inne i sin box ca 23 tim om dygnet. Han står på torv och nu har hans hovar börjat bli väldigt bruna på utsidan som ej går att borsta bort. Strålen är mkt mjuk och börjar nästan falla sönder. Hovarna luktar illa när man kratsar dem och innsidan av hoven överhuvudettaget känns lite mjuk. Ska jag smörja med något? Torv är det enda strö vi har. Är det inte bra? Ska jag tvätta hovarna eller nått? Självklart kratsar jag dem noga varje dag. Han har haft boxvila nu i 3 v och ska ha det 3 v till. Bör jag vara orolig för hans hovar?
MVH
Scrollan
Av Scrollan
Kl. 20:35:47, 98-11-03

Upp

1. hovvård
Hej !

Jag förutsätter att du mockar ofta och ser till att det är torrt och rent i boxen.
Om strålarna är mjuka kan man smörja in dem med ren trätjära . Jag fick råd av min hovslagare att göra det på en av min hästs bakhovar , den här blöta sommaren och hösten kan gå hårt åt strålarna så de blir för mjuka , trätjäran gör dem hårdare , men man ska sluta med en behandlingen när de känns hårdare , se till att de inte blir för hårda , det är ju inte heller bra. Men var noga med att det är ren trätjära , får inte vara någon asfalt iblandad !
Lycka till ! Ps. Tråkig att behöva så lång boxvila , finns det inte någon möjlighet att göra en liten utebox , minihage ?

Av winny
Kl. 21:31:07, 98-11-03

Upp

2. hovvård
Själv skulle jag tagit av skorna, för att aktivera stålen, vilket ökar blodgenomströmningen i hoven, när hästen rör sig så lite.
MVH Pelle
Av Pelle P
Kl. 06:46:55, 98-11-04

Upp

3. Hovar
Hade omedelbart kontaktat min hovslagare och bett om råd. Låter som strålröta. Tjära brukar vara aldeles utmärkt och det finns även tjära med ngt ludd i som man pillar in tussar av kring strålen och låter sitta där för att öka verkan. Som sagt, kolla med din hovslagare.
Av Dubbel Annika
Kl. 08:40:11, 98-11-04

Upp

4. Strålröta!
Håller med om att det låter som strålröta, speciellt när du skriver att det luktar illa och att strålen "smular". Skulle nog vara bra om du hade möjlighet att lägga ett lager kutterspån över torven- torven suger upp fukt i stora mängder men inte spånen, så då får strålen en chans att torka. Kutterspån dammar inte heller, som vanligt sågspån gör.

Har läst detta om strålröta i en bok av Anthony Paalman;"...tjugoprocentig väteperoxid droppas på strålen, särskilt i den mittersta strålfåran. Det skummar några sekunder." Sedan skulle man lägga på kopparsulfat (var man nu hittar det, apoteket kanske..?) och pressa ned det i fåran med bomull. Tillslut strykes trätjära på hovens in och utsida- redan efter ett par behandlingar skulle det börja läka.

Väteperoxiden är förmodligen till för att rena strålen från bakterier, det är åtminstone vad man använder den till inom sjukvården när sår är infekterade.
Det var vad han skrev- kanske finns det senare preparat, boken är ganska gammal. Hur du än gör, hoppas det ordnar sig..!
Agneta

Av prosit
Kl. 00:00:44, 98-11-05

Upp

5. fukt ger inte strålröta
Det är inte fukt som ger strålröta utan smuts och brist på stimulation!
Spån torkar ut hovarna och strålen och förvärrar symtomen. Mitt förslag är att du plockar av skorna, byter till halm (ger dessutom sysselsättning) och använder sk "tofflor" om hovarna är torra. Om halmen inte suger upp ordentlig kan man lägga spån i botten eller sand. Tofflor är boots i något ylle liknande matrial(det kanske är ylle, vad vet jag) som man blöter och sätter på hoven.
Sen kan man köpa lera och stoppa i hoven, fast det funkar lika bra med blålera om man har sådan. Bara man tar bort den innan den torkar för då stjäl den tillbaka fukten från hoven. Håll rent i hoven och strålen och skär bort de delar som ruttnat.
Av Ankan
Kl. 09:40:08, 98-11-05

Upp

6. Fukt o strålröta....
...hör defenitivt ihop!!!! Att delar av strålen ruttnar gör den pga av ständig fukt- de hästar jag haft har aldrig haft problem med strålröta eller att hovarna är för torra, o jag har alltid använt mig av kutterspån- ej sågspån som ev kan torka ut hoven. Kutterspån suger ej upp väta o torkar därför inte ut hoven- däremot behövs ett sugande material under detta!
Citerar ur bok: "Hästar, som rids ute på vintern eller går i hage, får ofta pga av den ständiga blötan strålröta. Hästar som står i spilta, har ofta strålröta bak eftersom golvet sluttar neråt bakåt och urinen samlas där."

Trätjärans största funktion är väl ändå att stänga ute fukt o i viss mån torka upp strålen..?
Åtminstone är det den informationen jag fått av veterinären- har rådfrågat den vet. jag har brukat anlita.

Av prosit
Kl. 17:04:40, 98-11-05

Upp

7. ..hm..
Det jag fick lära mig på min hovkurs var att hoven aldrig kan få för mycket fukt och att strålröta orsakades av bakterier.
Däremot så behöver hoven även luft och om det är fuktigt i underlaget packas det lätt ihop i hovarna. I synnerhet som vi oftast skor hästarna ganska högt(så dom blir "skåliga") och trångt i trakterna.
Spånn suger naturligt vis upp fukt annars skulle vi inte använda det som underlag i boxarna.
Av Ankan
Kl. 13:50:49, 98-11-06

Upp

8. ...?
Aldrig få för mycket fukt?? Alltför mycket av en sak, oavsett vad (förutom kärlek o omvårdnad förstås), är snett. Det måste hela tiden hållas en balans mellan saker o ting; därför har den här mycket blöta sommaren varit långt ifrån bra för hästarnas hovar...
Precis som Winny också skrev lite längre upp-dina förslag lät vettiga..!

Vad gäller "sidodiskussionen" om spån...Har du nånsin använt just kutterspån??? (Alltså hyvelspån, kom på att "kutterspån" kanske är mer ett slangord.)Det låter inte som det, det har jag gjort med utmärkt resultat i femton års tid. För att hårddra det hela; slänger du ned ett helt vedträ i en vattenhink så, visst, träet suger upp vatten men inte i samma mängd eller i samma takt som om du skulle pulvrisera veden o hälla ner resterna i hinken. Samma princip gäller hyvelspån kontra sågspån. Under hyvelspånen läggs- naturligtvis- ett sugande material, jag använder mestadels torv.

Jag använder inte- som du skriver-hyvelspån för dess "sugande" funktion utan för att (som du oxå skriver) hoven behöver luft och ett material som INTE packar sig i hoven. Det har du helt rätt i!
Däremot måste spånen komma från vassa hyvelskär, annars kommer det med långa stickor. När det ser bra ut ska spånen vara mjuka, långa och skruvade som korkskruvar ungefär.


Scrollan, denna diskussionen har säkert inte gjort dig mycket klokare, eller? Det är väl inte det lättaste kanske att reda ut alla olika åsikter- som ju måste få finnas på en sån här sida!!- men hör annars efter med din veterinär som säkert kan ge dig råd om behandling. (Och vad det beror på)
Lycka till!

Av prosit
Kl. 15:11:06, 98-11-06

Upp

9. Såpa
En häst jag hjälper till med fick strålröta för ett litet tag sen. Han står också på torv... Vi tvättade i alla fall hovarna inuti med såpa och vatten varje dag, och efter ett kort tag var det mycket bättre. Om det berodde på såpan eller ej vet jag inte, men det kanske är något att testa.
Av Cec
Kl. 20:20:54, 98-11-06

Upp

10. Fukt ger visst strålröta!!!
Det är just fukt som ger strålröta, att strålen aldrig har chans att torka upp. Denna blöta sommar så gick mina hästar på sommarbete, i ca 3 mån. När de släpptes var strålarna fina och helt normala, efter betet hade två hästar strålröta och de hade minsann ingen brist på stimulation på sommarbetet inte! Den tredje hästen hade en liten antydan till början till röta, och detta sa min veterinär OCH min hovslagare var pga denna fuktiga sommar, mkt regn = blöt mark att gå på för hästarna, Så visst är fukt en av orsakerna till strålröta.
Av hÄSTVÄN
Kl. 21:13:53, 98-11-06

Upp

11. Mer om strålröta
Strålen är viktig, dels för att den genom sin elacticet "pumpar" runt blodet i hoven, dels för att den verkar stötdämpande vid varje isättning av hoven. Sköter man inte hovvården ordentligt med urkratsning av gödsel ett par gånger om dagen kan hästen få strålröta, villket är en vanlig sjukdom. Hovkratsning är speciellt viktigt om hästen står på stall. Gödsel och urin som fastnar i hoven fräter på strålen och röta uppstår. På hästar som står i spilta angrips bakhovarna lätt. Strålens horn är normalt ganska hårt, men vid röta blir det mjukt, smulas sönder och luktar mycket illa. Rötan börjar i mittstrålfåran. Får rötan utvecklas kan hela strålen smulas sönder. Följden blir då att hoven så småningom ändrar form, trakterna (bakre delen av hoven) närmar sig varandra, hoven blir trakttrång. Är rötan djupgående blir hästen halt. Behandlingen består i att man tar bort skadat horn med hovkniv. Man tvättar därefter med etsande kopparsulfatlösning eller använder Nelex dagligen. Strålfårorna packas med tjärdrev och hoven tjäras med trätjära, som verkar desinfekterande. Hästen bör gå barfota på mjukt underlag. Man kan också sko hästen med specialbeslag för att få tryck på strålen, som då stimuleras till nybildning av horn. För att hoven ska hållas frisk behöver hästen motion ett par timmar om dagen.(om det nu går) Dessutom ska hästen stå på torr och ren ströbädd. Det är viktigt att strålen inte verkas för hårt vid skoning, för den ska ha kontakt med marken.
Av eva-maria
Kl. 14:13:31, 98-11-07

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.