Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Jag och mina hästar


Jag och mina hästar, Anneli S, 11:02:21, 98-05-01
Fundering om fjordingar!, Kia, 22:34:44, 98-05-01
Fjordingar, Anneli S, 14:52:39, 98-05-02
Jag och mina hästar
Hej!

Jag är 31 och arkeolog till yrket. Bor utanför Uppsala tillsammans med min pojkvän och div. djur, bl.a. två hundar och tre katter. På en gård 6 km hemifrån bor mina två Fjordhästar, Tina f. 1985 och Cider f. 1993. Tina har jag haft sedan 1992 (jag köpte henne 1994) och Cider sedan han var föl. Fjordhästar har jag hållt på med sedan 1981, då jag var på Taffsnäs fjordhästridläger för första gången. Jag jobbade sedan där sju somrar och hade hyrhäst därifrån innan jag köpte mina egna fjordisar.

Med Tina tränar jag dressyr och rider tornerspel. Cider red jag in i höstas och honom har jag tänkt börja rida dressyrlektioner på i sommar. Jag skulle även vilja prova på western och distans.

Ibland funderar jag på att sälja mina nuvarande hästar och köpa en större, gärna en Lipizzaner eller Welsh Cob, men vi får väl se hur det går med det.
av: Anneli S   kl. 11:02:21, 98-05-01

Upp
Fundering om fjordingar!
Hej Annelie!
Jag har så smått börjat fundera på att köpa en fjording,red en i mina yngre dar.
Men jag undrar lite hur höga dom kan bli,medelhöjd? Själv är jag 1,62(ca)cm,är jag för stor/lång för en fjording?Är oxå ganska mullig.Är dom ok till att rida dressyr på??Ja, frågorna är många.Kan inte du vara snäll & berätta lite allmänt om denna "goiga" ras?!
Är inte så "haj" på den här nya sidan,kommer min e-mail adress med automatiskt med nu?? Om inte,skriv då hit igen,så får du min adress.
Kram/Kia
Ps.Tack för alla bra svar som du har gett!!

av: Kia   kl. 22:34:44, 98-05-01
Upp
Fjordingar
Hej Kia + ev. övriga fjord-intresserade.

Jag försökte maila Kia, men brevet kom tillbaka så jag postar lite info här istället:

Du är absolut inte för stor för en fjording! Jag är själv 172 cm + inte smal och känner mig inte alls för stor på mitt 141 cm sto. Normalfjordisar bär runt 100 kg och stora, kraftiga valacker på 145-150 cm klarar 120 kg minst.

Medelfjordisen är en D-ponny, skulle tippa på att de flesta hamnar runt 143-145 cm. Man skall betänka att fjordisar har väldigt låga mankar och breda ryggar, så av denna anledning är hästarna egentligen mycket större än sin mankhöjd. Mitt sto Tina är som sagt bara 141 cm, men trots detta har en kompis till mig, en stor kraftig kille på 110 kg, ridit henne och det såg inte alls konstigt ut. Hon har väldigt bred rygg och bär upp ryttaren bra.

Beträffande dressyren så funkar det bra, men man skall vara medveten om att man knappast kan tävla högre klasser än LA, även om det går att träna vissa rörelser från betydligt högre nivåer. För många räcker ju detta alldeles utmärkt. Fjordingar är ofta mycket ambitiösa och samarbetsvilliga. Tina tycker att dressyrträningen är väldigt rolig, mycket bättre än att rejsa i skogen. I min ridklubb, som är startade av och för fjord-entusiaster, har vi haft ett lag med i Allsvenskan div. III (LB). Förra året placerade sig laget som total 2:a i distriktet. Vår ordförande har lärt sina fjordhästar vissa rörelser ur högre skolan och för en månad sedan var hon på en kurs med den danske tränaren Bent Brendrup, som håller på med "Barock-dressyr". Han tyckte att många fjordhästar lämpade sig väl för denna typ av dressyr och berättade för henne att det inte är ovanligt att man i Tyskland utbildar fjordisar upp til svår klass. I Sverige har vi dock inte kommit så långt ännu...Svenska Fjordhästföreningen anordnar årliga riks-tävlingar (SM) för fjordhästar, vilket är målet för många som tränar dressyr med sin fjordhäst. Riks-tävlingarna går än så länge bara i LB, men förhoppningsvis kan det höjas till LA snart.

Vidare är fjordisar mycket lätta att ha och även billiga i drift. Mina fjordisar äter tillsammans lika mycket som en av ridhästarna i stallet. Fjordhästar är generellt mycket coola och allmänt lättskötta. Eftersom de är rätt starka så måste man dock vara mycket nogrann med uppfostran.

Priserna ligger ganska lågt. En grundriden häst får du för 12-15000. Vill man ha en som är hyfsat utbildad så kan man få lägga på några tusenlappar, men man behöver oerhört sällan betala mer än 25000 kr och då får man en häst som är både körd och riden och förmodligen har tävlingsmeriter. Vissa väldigt bra hästar kan också gå lägre, det beror lite på vart i landet man bor.

Skriv igen om du vill ha mer information!

Hälsningar Anneli


av: Anneli S   kl. 14:52:39, 98-05-02

Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.