Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Accepterar inga hästar framför sig!


Accepterar inga hästar framför..., LN, 11:44:02, 98-07-20
Träning, Nilla, 07:51:17, 98-07-30
träna, helene, 15:55:04, 98-07-21
Bakskygg, LN, 09:02:45, 98-07-23
haft samma problem, xyplex, 12:00:48, 98-08-02, (#4)
Accepterar inga hästar framför sig!
Problem!!

Jag har just börjat rida en häst som jag har ett litet problem med. Förre ägaren red ofta ikapp med andra hästar på honom när de red ut och problemet är att han nu inte tål att någon annan häst går om honom resp. går framför honom ute. Har även svårt att kontrollera honom i galopp med andra ryttare efter mig.

Snälla kom med råd om hur jag skall träna honom att acceptera att andra hästar går framför, om och brevid honom när han rids.

Tacksam för svar!!!
av: LN   e-post:    kl. 11:44:02, 98-07-20

Upp
Träning
är nog det enda som gäller.
En häst reagerar utifrån kunskap, erfarenhet och instinkt.
Är det en tävlingshäst är den tränad att komma först i mål.
Är det en stark ledarhäst säger hans gener att han skall vara först.
Är han alltid riden på ett sätt där ryttaren uppmanade honom att gå om för att vara först i ledet försöker han alltid göra så. Han vill ju vara sin ryttare till lags.

Det gäller alltså att försöka finna orsaken till varför han gör på detta sätt. Sedan är det att träna. T ex skritta ut ett stort gäng - gå en häst på led med en hästs lucka. Låt din häst gå någonstans i mitten. Prata med din häst och låt honom förstå att du är jätenöjd med honom när han går där och lunkar på. Verkar han acceptera sin plats så öka till lugn trav och låt honom fortfarande förstå att du är nöjd med den position han har. Om ni sedan galopperar så gör det lugnt och håll in honom så han håller sin plats. Det är viktigt att alla ekipagen behåller sin plats i ledet och inte börjar springa om varandra.
Om ni galopperar t ex på en äng i full fart och någon häst ändrar sin position är signalen till hästarna direkt att "nu är det tävling och jag skall vinna".
Det är du som måste hålla tillbaka din häst på rätt plats och berömma honom för det.
Träna och träna tills din häst förstår vad du förväntar dig av honom.

Handlar det däremot om att din häst är bakskygg är det en erfarenhet han varit med om som måste ändras på. Hästar har en instinkt och det är att fly eftersom hästen är ett bytesdjur. För hästen handlar det alltså inte om att stanna och ta reda på vad det falriga kan vara utan det gäller att fly. Eftersom hästen inte ser så bra rakt fram och rakt bak är allt som händer där förknippat med fara och flykt bakåt eller frmaåt blir resultatet.
I det läget är det att träna bort denna rädsla. Vet den t ex att det är en häst som går bakom honom (han har tittat på den och konstaterat att den är bakom) utgör den ingen fara. Det är naturligt. men om det plötsligt är något som komer ikapp honom är det ett "rovdjur" 8rovdjur anfaller oftast hästar bakifrån) och då är det flykt eller spark bakut som gäller - men flykt blir oftast resultatet.
Träna då din häst att den inte behöver vara rädd för det som händer bakom honom. Gör det genom att t ex alltid visa det som händer bakom. Skall en häst dra en vagn skall han först få se vagnen helst med båda ögonen (från båda sidorna helst) därefter kan man rygga hästen mot vagnen eller dra vagnen mot hästen. Om du tänker på att hästens öga sitter på sidan av huvudet så förstår du hur du måste visa din häst saker - det gäller alltså att vända hästens båda sidor mot föremålet (om du sätter en skugglapp på insidan av ditt öga mellan ögat och näsan och sedan håller för det andra ögat så märker du hur mycket av "världen" som försvinner - så ser hästen eftersom dess huvud skymmer som en skygglapp). Gör en massa saker bakom och på sidorna av hästen smtidigt som du pratar och berömmer och visar med röst och kroppspråk att det inte är farligt och att du inte är rädd så kommer han att acceptera att det händer saker bakom honom. Men det är altid viktigt att komma ihåg att hastiga saker som händer bakom en hästs rygg alltid är "rovdjur" och ger reflexen fly eller sparka.
Det finns så mycket mer att göra men jag rekommenderar dig att läsa någon bra litteratur om hästpsykologi - där får du säkert svar på många av dina frågor och hjälp. Jag rekommenderar böcker typ "Dansa med hästar" och "Förstå hästen". Det kanske finns bra itteratur att låna på biblioteket.
Lycka till

av: Nilla   e-post:    kl. 07:51:17, 98-07-30

Upp
träna
Har haft samma problem med min häst.
Du kan rida ut med en häst först, en lugn.
Försök rida bredvid varandra och prata el likn.
Om det inte går får du försöka att stanna honom, låta den andra hästen komma upp jämnsides, stanna, för att låte dig gå vidare.
Fortsätt och ställ högre o högre krav, så att du tills slut kan låta ngn annan rida förbi utan panik.

Ang galoppen, kanske din häst är bakskygg, det är min o får panik om ngt kommer bakom honom som han inte kan se.
Om ni galopperar bredvid varandra, låt den andra hästen sakta av en aning, kanske stanna dom första gångerna om han blir rädd.

Kom ihåg att träna mycket halter i igångsättningar.
Det kan ju vara att han helt enkelt är olydig.

Mvh Helene
av: helene   e-post: helene79@hotmail.com   kl. 15:55:04, 98-07-21

Upp
Bakskygg
Tack för ditt svar!

Har du lyckats träna din häst att inte få panik om något kommer bakifrån?

Hälsn. LN
av: LN   e-post:    kl. 09:02:45, 98-07-23

Upp

4. haft samma problem
Eftersom jag har en fd travare (nordis) så känner jag mycket väl igen det där. Det är naturligtvis tävlingslusten som vaknar. Min häst kunde i början inte gå någon annanstans än i tätetn. Men där var hon lugn även om man gallopperade. Nu är det dock bättre, men hon är nästan alltid täthäst, så jag har eg aldrig tränat på just det eftersom jag inte sett det som något problem. Det har kommit med ökad lydnad, och nu kan hon tom galoppera mitt i ett fält, men hon pullar rätt kraftigt då, och stressvettas, mend et går. Nu är hon som sagt i 99% av fallen i täten, eftersom hon har väldigt snabb skritt (långt steg) etc och så är hon väldigt orädd.

Men vad du kan göra är dels att träna mycket dressyr, han SKA lyda dig i vilken situation som helst. Sen kan du prova att rida ut med en annan häst han känner väl. prova att rida jämsides, och låtd en andra hästen gå om om han verkar lugn. Ett annat sätt som brukar fungera med ponnyer är att ta ngn lugn, snäll häst framför, ochs edan låta din springa in i baken på hästen framför om den nu vill det. När han inser att hästen framför bara går vidare helt oberörd etc så kommer han att lära sig två saker, dels att det inte tjänar ngt till att försöka springa om, ochd els att andra hästar inte alltid villt ävla med honom.

men det bästa är att träna och åter träna lydnad.

Av xyplex
Kl. 12:00:48, 98-08-02
Upp

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.