Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Gå på tygeln


Innehåll
Gå på tygeln, Babbe, 14:35:20, 98-10-27
Gå på tygeln, Nilla, 17:06:00, 98-10-27, (#1)
Hej, Fox, 09:42:12, 98-10-29, (#2)
gå på tygeln, Babbe, 16:13:39, 98-10-30, (#3)
gå på tygel, Nonna, 11:43:33, 98-11-04, (#4)
Gå på tygeln, Karin.Sunnergren, 14:11:32, 98-11-12, (#5)
Sågning!, Sicca, 23:04:00, 98-11-14, (#6)
Vad kul !!, ic, 15:30:14, 98-11-17, (#7)
men nonna......, george, 16:21:19, 98-11-17, (#8)
Framåtbjudningen då?, Lykke Otäck, 17:39:02, 98-11-17, (#9)
Gå på tygeln eller bara böja p..., RA, 09:10:25, 98-11-18, (#10)
uj uj uj, Babbe, 16:19:04, 98-11-19, (#11)
...mjuka upp munnen på dig..., ikc, 15:19:18, 98-11-26, (#15)
RA du är ju för , george, 23:15:36, 98-11-19, (#12)
Tack George!, RA, 18:02:18, 98-11-20, (#13)
Gå på tygeln, Fhilippa, 17:29:30, 98-11-25, (#14)


Gå på tygeln
Hej!
Jag red när jag var yngre och kämpade då mycket med att få ned hästen på tygeln. Då fick jag lära mig att hästen blir mer samlad och alert på ryttaren om den går på tygeln, samt att den blir bekvämare i gången.

Nu har jag återupptagit ridningen och min nuvarande ridlärare säger att det inte är så viktigt att få ner hästen på tygeln innan man lärt sig styra, få den att böja sig och bli mjuk, kontrollera kort/ökad trav eller galopp..etc etc, så vi jobbar inte alls med det. Vad tycker ni?

Hur lär sig för den delen en häst att gå på tygeln? Vissa ridskolehästar verkar helt omöjliga att få ner på tygeln. Finns det något knep, annat än att försöka känna in om just den häst man rider bara behöver lätta kramanden i tygeln eller mer "sågande"?

Tacksam för svar, Babbe

Av Babbe
Kl. 14:35:20, 98-10-27

Upp

1. Gå på tygeln
är ett resultat av en bra ridning och inte något du skall jobba med i första hand.
Låt din ridlärare berätta när det är dags.

Att gå på tygeln gör hästen när du rider den rätt, den arbetar rätt och har fått rätt hjälper.

Om du försöker tvinga hästen på tygeln med t ex tygeltag etc kan det för ögat se ut som hästen går rätt men den kan jbba fel.

Om hästen jobbar rätt med sin rygg, sätter under sig och höjer ryggen, kommer den i balans och slappnar av, böjer sin nacke och hittar ett läge där den kan gå avslappnat och i rätt form. Allt är alltså ett resultat av ett riktigt jobb.

Fråga gärna din ridlärare vad du skall göra för övningar för att nå till att gå på tygeln" så får du förståelse för de kanske "tråkiga" övningar ni gör. Din ridlärare vet säkert vad hon gör och om ett tag kommer du - när allt faller på plats - att kunna få din häst att gå på tygeln. När du når din kommer du att uppleva att du är i "sjunde himlen" för då kommer allt det man längtar efter - en mjuk häst som bara finns där och inte hänger i bettet, med en rygg som gör att du sitter i en soffa. Jag lovar dig - den känslan är obeskrivbar. Inte bara för att det känns så lätt utan för att man vet att det är resultatet av ett målmedvetet arbete och ett ögonblick då du och häst är i total balans med varandra.
Ha tålamod och lycka till!

Av Nilla
Kl. 17:06:00, 98-10-27

Upp

2. Hej
Jag har ridit som mest under det glada 80-talet när det verkade som att det enda som räknades var att hästen böjde på nacken, gick på tygeln. Att den var lång och flack och ur balans, jobbade fel och blev utsliten i förtid det verkade ingen bry sig om. Den instruktören jag rider för nu har en annan inställning. Få hästen lydig och alert innebär att göra lite "tråkiga" övningar som att öka och minska tempot mycket, rida på böjt spår, göra saker och aktivera hästen hela tiden och underbygga arbetet med små förhållningar och mycket mycket mycket skänkel. Till slut kommer det som föregående talare talar om, hästen jobbar i rätta form, höjer ryggen, trampar under sig med bakbenen och sänker huvudet. Hästen går på tygeln! I handen har du en mun och en häst som lyssnar på varje liten vink, du styr med vikten, varje liten halvhalt går igenom och hästen blir ... alla har olika steg och är olika i skumpningssynpunkt ... mer behaglig att sitta på. Jag har själv passerat 30 och prata med din ridlärare och be henne förklara vad hon menar. Det uppskattar hon alldeles säkert. Det är kanske lättare för henne menar jag än för mig som är en glad amatör. Min instruktör brukar säga att belöning för hästen är att du inte gör något, inte skänklar inte tar förhållningar, kanske 5 steg, sen får du puscha på och aktivera hästen igen, göra något, då kommer det en "bestraffning" (i form av en skänkeltryckning eller förhållning) om hästen tappar bjudningen kanske eller ökar tempot av sig själv eller faller ur volten ... Ja det finns mycket att prata om men jag hoppas att du kanske fått lite hum om vad skillnaden är med att "såga" hästen på plats eller att rida den på ett behagligt sätt så att den hamnar rätt.
Lycka till med dittt fortsatta ridande.
Av Fox
Kl. 09:42:12, 98-10-29

Upp

3. gå på tygeln
Tack för svaren! Jag förstår mer nu! Merci!
Babbe
Av Babbe
Kl. 16:13:39, 98-10-30

Upp

4. gå på tygel
Svar till Babbe.
Hej! Du undrade om nån hade något tips för att få en häst att gå på tygel. Jag har ett tips som det gör det lättare att iallafall få hästen att kröka på nacken, för att få hästen att gå på tygel är så mycket med hela kroppen, inte bara böja på halsen. Så därför kan du ju iallafall börja med att få hästen att kröka på nacken. Pröva och göra så här:
-Mycket skänkel (men hästen ska inte gå snabbare)-Gör lösgörande tygeltag= håll stadigt på yttertygeln (den tygel som är närmast väggen,´denna tygeln blir den "elaka tygeln", den andratygeln drar du lite lätt SNÄTT NERÅT BAKOT,alltså mot din höft, den handen är du lite rörlig på och släpper även efter lite,lite granna då och då. Då uppfattar hästen detta som en belöning. Var fösigtig och slit och dra appsolut INTE för då kommer det alldrig gå i längden , hästen blir förstörd och hård imunnen.
Jag hoppas att du har förstått detta någelunda sådär, för det är väldigt svårt att förklara så här på papper.
PS. Börja dena övningen på hästen i skritt på stor volt DS.
Många hälsningar Nonna.
Av Nonna
Kl. 11:43:33, 98-11-04

Upp

5. Gå på tygeln
Du kan använda en sk "halsförlängare" först när du longerar, och sedan oxå när du rider.Jag tog hand om ett varmblod som i början verkade helt hopplös att få ner på tygeln, men en kömpis hjälpte mig och det gav ett jättebra resultat!!!
Av Karin.Sunnergren
Kl. 14:11:32, 98-11-12

Upp

6. Sågning!
Hej Babbe!
När du ska få ner en häst på tygel så ska du defenitivt INTE såga ner din häst, dvs att du "boxas" med armarna. För jag har en lektionshäst på det stallet där jag har min häst, som hade en sågande ryttare innan han kom till ridskolan och han har ju lärt sig att han ska arbeta så nu, så varken om man arbetar honom rätt eller fel, så går han på tygel vid minsta beröring av tygeln. Jag hade problem med min häst oxå ett tag, att få ner henne på tygel alltså, men det kan man ju förstå, en ardenner är inte så lätt att få ner på tygel, men jag har lyckats, vi har till och med vunnit vår första dressyrtävling i sommras!!!
Hoppas det va lite hjälp på vägen!

// Beccis

Av Sicca
Kl. 23:04:00, 98-11-14

Upp

7. Vad kul !!
..att höra att en ardenner har kunnat hävda sig i en dressyrtävling. Stort Grattis !

Jag tycker det är lika kul varje gång en välriden häst oavsett ras placerar sig i tävlingar. Speciellt i bedmömningssporten dressyr. Men det är strålande när domarna inte har förutfattade meningar om hästen bara för att den råkar vara något annat än hbl/fbl. (Har vi hört detta förut ???!!!)

Av ic
Kl. 15:30:14, 98-11-17

Upp

8. men nonna......
det du försöker lära ut är ju precis det alla andra förfasat sig över........


Hur kan du säga att yttertygeln är den ¨elaka tygeln¨ plus att det är yttertygeln bara för att den är närmast väggen.

det finns inget som heter ¨lösgörande¨ tygeltag däremot finns det understödjande vilket du beskriver då man tar handen mot höften och det är inte att tillämpa i denna situation.......

ett LEDANDE tygeltag däremot in mot mitten och tillbaka till ursprungsläget, in mot mitten och tillbaka skulle däremot kunna hjälpa till....detta om vi reider på en volt ställd mot mitten av volten och vi därmed har klargjort vilken sida som är inner respktive yttersidan,

yttertygeln skall alltid vara stadig utan att vara statisk.

för att få en häst att jobba på tygeln måste den först och främst ha klart för sig vilka de olika hjälperna är, framåtdrivande och bromsande, hästen måste fås lydig och uppmärksam på de olika tygel och sk'änkelhjälperna först då den blivit det kan man få hästen lösgjord och arbete på tygeln blir en följd av detta.

Av george
Kl. 16:21:19, 98-11-17

Upp

9. Framåtbjudningen då?
Att få en ridskolehäst att gå på tygeln är som sagt inte himla lätt. Men A och O för att få hästen i rätt form och det som man måste ha FÖRST är framåtbjudning, annars kan hästen aldrig samla sig, den bara böjer på nacken. Och ridskolehästar som inte gör annat än vankar runt i maneger och paddockar kräver mer "motivation" och kraft än andra hästar för att gå fram. Det tar tid att lära sig, men därefter kan man börja med förhållningar och annat för att få ner kusen på tygeln. Och belöningen kommer, men det tar, som sagt, tid! Lycka till!
Av Lykke Otäck
Kl. 17:39:02, 98-11-17

Upp

10. Gå på tygeln eller bara böja på nacken!
Först vill jag säga att det George skrev lät mycket bra (igen). För det andra vill jag varna, för att börja "arbetet" med att få hästen på tygeln, med att få den att "böja på nacken". "Böjningen på nacken" kommer SIST. Strunta i vad hästen har huvudet och RID hästen istället. Många börjar med att så fort de suttit upp på hästen ta till sig tyglarna och börja kämpa med tygeltag hit och dit. Börja i stället med att rida hästen framåt på långa tyglar i skritt. Ta sedan tyglarna så att du känner att du har kontakt med hästen är stadig men mjuk och följsam på handen. Därefter travar du igång hästen och tänker och rider framåt. Kämpa inte med att hästen böjer på nacken, utan koncentrerar dig på att lösgöra och "få igång" HELA hästen. Rid många övergångar samt flytta den i sidleds. Tänk inte så mycket på hur mycket hästen "tvärar" utan koncentrerar dig på att framåtbjudningen bibehålls samt att bakdelen aldrig går före framdelen. Tänk ett steg framåt - ett steg åt sidan. Därefter... Känn att du kan ställa den åt båda hållen. Behöver du ta ledande tygeltag ska du som George sa ta de in mot mitten och tillbaka. Aldrig BAKÅT. Många hästar behöver en galopp innan den kommer igång och slappnar av. Rid därför gärna, så fort du värmt upp hästen, på en stor volt och rid hästen ordentligt framåt. Känn hur den länger galoppsprången och tänker framåt - neråt. Låt hästen själv komma på att det är mycket bekvämare att gå i rätt form. Tvinga den inte. Det är först när du känner att hästen är lösgjord och och har ordentlig framåtbjudning som du kan börja samla ihop den till den form man vill ha. Då behöver du endast "tänka" att du faller lite mer bakåt med överlivet samt höjer händerna en aning. Känn att du sitter på bakdelen på hästen och att den blir lätt framtill. Driv ordentligt och var noga med att känna efter att takten bibehålls. Känn att du har stöd på yttertygeln, och var MYCKET noga med att ge eftergifter. Det är själva eftergiften som ger resultat. Tänk på att ju mer man samlar hästen ju mer måste man driva. Det är inte lätt, utan kräver mycket träning för både dig och hästen. Att gå på tygeln kräver styrka av hästen som måste byggas upp. Rid därför inte så länge "hästen på tygeln" till en början med. Jag kan säga att det är en härlig känsla när hästen "släpper efter" och går på tygeln. LYCKA TILL!
Av RA
Kl. 09:10:25, 98-11-18

Upp

11. uj uj uj
Hoppsan, vilken fart det blev på debatten. Jag kan meddela att jag är på god väg med det här att stödja på yttertygeln och göra förhållningar och eftergifter och ledande tygeltag på innertygeln och känner att hästen jobbar mycket bättre då. En av hästarna, mångas fasa eftersom hon brukar älga iväg och bara rusa i traven för att inte tala om galoppen, fick jag att gå i lugn kort galopp på volten utan besvär med hjälp av att jobba på detta sätt. Det är dock svettigt att få ner ridskolehästar på tygeln, men skam den som ger sig.

Tack igen för alla goda råd.
Babbe

Av Babbe
Kl. 16:19:04, 98-11-19

Upp

15. ...mjuka upp munnen på dig...
Jag var och kollade på några ridlektioner när jag var i en annan stad på en ridskola där som varit MYCKET framgångsrik i ponnyhoppning. Men jag blev VERKLIGEN besviken. På en av lektionerna var det en tjej som startade med att SÅGA så hästens nos pendlade minst 20 cm åt varje håll - och så hörde jag hur hin viskade till hästen - Jag skall bara mjuka upp munnen på dig !

Jag höll på att svimma, mjuka upp !? Ridläraren sa ingenting. Eleverna red hur illa som helst och ridlärarna sa INGENTING. En ponny gick så på bogarna så att han nästan slog i framknäna i nosen (hon var tydligen extra duktig tyckte instruktören för hon fick komma ut på banan efteråt och hoppa och fick SÅ mycket beröm...HJÄLP!!!). En sak är att alla inte kan rida och att man är nybörjare i början - men de här stackrarna kommer ju aldrig att lära sig NÅGONTING eftersom instruktörerna var helt KASS.

Håhåjaja

Av ikc
Kl. 15:19:18, 98-11-26

Upp

12. RA du är ju för
gullig tycker jag, jag håller med dig i mångt och mycket jag med, kanske vi kommer från samma planet......
Av george
Kl. 23:15:36, 98-11-19

Upp

13. Tack George!
Du verkar klok och gullig du också. Vad bor du? Jag bor (tillsammans med min arab) i Blekinge - två mil utanför Karlskrona. Har du någon häst?
Av RA
Kl. 18:02:18, 98-11-20

Upp

14. Gå på tygeln
Hej!Att få hästen på tygeln är inte det viktigaste!Hästen går inte alltid rätt när du vill det. Det finns hästar som man tror går på tygeln bara för att den kröker lite på nacken. När dom går riktigt på tygeln är nosryggen i lodrät vinkel, hästen börjar arbeta mer med bakbenen och det blir mycket bekvämare att rida. Det räcker då att du bara kramar lite med handen så flyttar din häst sig fast du måste fortfarande jobba. Du ska inte tänka på att hästen går på tygeln igentligen för det ska vara kul att rida och inte tråkigt. Du tror att endel hästar är svårare att få på tygeln än andra, det är sant fast endel kanske fuskar. Tänk på det! Lyssna på din ridlärare för jag kan inte förklara bättre.Lycka till!
Av Fhilippa
Kl. 17:29:30, 98-11-25

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.