Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

fram och bakdelsvändning?


Innehåll
fram och bakdelsvändning?, Hoffsan, 09:03:18, 98-11-26
Jadu..., RA, 12:42:31, 98-11-26, (#1)
Ridlära, Nilla, 14:52:30, 98-11-26, (#2)


fram och bakdelsvändning?
Kan någon förklara på ett enkelt sätt hur man gör fram och bakdels vändningar. Jag vet att en tränare är det bästa men tänkte ändå höra.
Av Hoffsan
Kl. 09:03:18, 98-11-26

Upp

1. Jadu...
Först ska du vara helt klar med hur hästen ska röra sig i framdelsvändning / bakdelsvändning. Dvs i framdelsvändning (som är en lösgörande rörelse) ska hästen gå runt inner framben. I bakdelsvändning (som är en samlande rörelse)ska hästen röra sig runt inner bakben. Den ska trampa hela tiden och inte skruva sig. Det viktiga är att hästen bibehåller framåtbjudningen och inte går bakåt (=den tänker bakåt).

När du rider en framdelsvändning ska du flytta den för inner skänkel medan ytter reglerar vändningen och är mothållande. Hästen ska vara ställd ifrån rörelseriktningen. Det är viktigt att du inte tappar ytter sida när du vänder så hästen förböjer sig och bara snurrar runt. Stadig ytter skänkel och ytter tygel är ett måste. Hästen ska vara uppmärksam på det ytter hjälperna. Dvs du ska när som helst kunna avbryta rörelsen och rida rakt fram utan att den tappar ytter sida. (Om du fattar vad jag menar??) Var noga med att inte inner tygel "jobbar" för mycket. Den ska bara reglera ställningen. Du får absolut inte "fastna" i inner tygel eller ta några tygeltag BAKÅT. Många eftergifter på inner är viktigt. Inga skänklar bak vid flanken, de sak ligga rakt ner utmed hästens sidor. Sitt rätt över hästen.

I en bakdelsvändning ska du innan du gör den rida och tänka lite svagt öppna. (Om du vet hur man rider detta??) Det är egentligen inte särskilt svårt. Samtidigt som du ställer hästen flyttar du in bogen lite. Därefter rider du bakdelsvändningen. Dvs... Ytter skänkel för du bak lite. Det är denna som ska kontrollera hästens bakdel. Medan det är inner skänkel du vänder för. (Hmm... vi har haft en diskussion om hururvida man vänder för inner eller ytter skänkel tidigare. Läs gärna den. Kom inte ihåg var den låg??) Hästen ska vara ställd mot rörelseriktningen. I början är det viktigt att VISA hästen. Detta gör du genom att ta ett ledande tygeltag med inner tygel. Ett ledande tygeltag ska aldrig tas bakåt utan utåt. Den ska dock inte vara kvar där "ute" hela tiden. (Det är eftergifterna som ger resultat) Det är också viktigt att känna efter hur du sitter i sadeln när du vänder. Du måste följa med i rörelsen och inte falla ut på ytter sittben. Tyngden ska ligga mer på inner. När du ska börja lära hästen bakdelsvändning är det bäst att rida en volt tillbaka. Gör den sedan mer och mer koncentrerad. Tänk på att inte själv falla framåt eller dyligt. Hästen ska ju när du gör en bakdelsvändning lägga tyngden på bakdelen.

Det är viktigt när du rider (vilket gäller vilken rörelse som helst) att du inte sitter och trycker hela tiden med skänklarna. Ge den istället små impulser. Det gör den mer uppmärksam och inte skänkeldöv.
När du rider såväl framdelsvändning som bakdelsvändning ska du ha tålamod och inte bli irreterad eller arg om det inte lyckas. Det gäller att lära er kommunicera med varandra. Sitt inte och kämpa för mycket. Blir det bara fel, gör något annat och prova lite senare igen. En framdelsvändning / bakdelsvändning på träning behöver inte vara ett halvt varv. Ibland behöver man rida flera varv innan hästen går bra. MEN! Det är viktigt att när väl hästen går bra ska man rida rakt fram och berömma.

Det blev mycket. Hoppas du förstår. Fråga igen om någonting är oklart. Hmm... Jag vet inte om jag har glömt något? Kommer jag på något mer så återkommer jag. Ut och träna nu.

Av RA
Kl. 12:42:31, 98-11-26

Upp

2. Ridlära
Kolla med ditt bibliotek om de har boken "Ridlära" av Tibblin. Låna den!

Den beskriver i detalj hur dessa övningar går till och det finns vissa bilder (på Lussan).

Den boken kan jag varmt rekommendera.

Lycka till

Av Nilla
Kl. 14:52:30, 98-11-26

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.