Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Diskussion-98 | Underforumet

Hänger på bettet.


Innehåll
Hänger på bettet., jalle, 11:00:22, 98-12-08
Bära upp sig själv!, RA, 12:53:58, 98-12-08, (#1)
Kolla.., scilla, 20:18:11, 98-12-08, (#2)
Kan handla mer om bakdelen än ..., Ena, 19:11:06, 98-12-11, (#3)
tygeldöd, george, 02:41:07, 98-12-12, (#4)


Hänger på bettet.
Det är så att min häst är ruskigt hård i munnen, eller jag vet inte om hon är hård, men hon hänger på bettet när man rider henne, hur kan man göra för och få henne mjukare i munnen?
Obs! Hon har alltid varit sådan sedan jag fick henne.
Av jalle
Kl. 11:00:22, 98-12-08

Upp

1. Bära upp sig själv!
En anledning till varför din häst hänger i bettet kan vara att den har svårt att bära upp sig själv och ryttaren. Det är en rubbning av hästens balans vi gör när vi sitter på hästens rygg. Alla unghästar har svårt med detta. Därför är det väldigt vanligt att de hänger i bettet. Att lära hästen balansera upp sig själv och ryttatren är en träningsak. Ju mer man rider och ju längre man kommer i utbildningen ju stadigare och starkare blir hästen. Men en del hästar har kommit underfund med att det är mycket bekvämmare att hänga i bettet och låta ryttaren bära upp hästen. Därför gäller det att tvinga hästen att själv bära upp sig själv genom att inte ge den någon chans att hänga i bettet. Dvs så fort hästen hänger så släpp efter på tyglarna så att det inte finns något för hästen att stödja på. Man ska dock behålla kontakt med hästens munn. När de hänger i bettet lägger de också den största vikten på bogarna. Därför gäller det att få hästen att lägga vikten på bakdelen. Det får man lättast genom att göra många övergångar. (T ex trav - halt - trav - skritt - galopp - skritt - trav... och så börja om från början igen.) Det ska bara vara korta pass mellan övergångarna. Det gäller att hela tiden aktivera hästen. Känn att du själv inte faller framåt. Luta dig överdrivet bakåt när du gör avsaktningar. Det gör att du även höjer handen en aning och på så sätt "lyfter upp" hästens huvud och får den mer på bakdelen. Ibland kan man ta ett "upplyftande" tygeltag. Det är dock viktigt att man, så fort hästen har gjort det man ville, ger en eftergift. Man vill ju få hästen lösgjord och då är det bra att rida lösgörande rörelse som skänkelviktning. En sak som är viktigt att tänka på om hästen har lätt för att hänga i bettet är att rida med mer framåtdrivning än på en häst som inte hänger. Man ska ha klart för sig att det tar tid att träna upp hästen att bära sig bättre. Det gäller att man berömmer hästen för minsta lilla förbättring och aldrig blir hård eller tar några ryckande eller sågande tygeltag. Du ska även kontollera bettet. Ibland trivs inte hästen med det bett man använder utan går mycket bättre på ett annat bett trots att det inte är mycket skarpare. Men man ska ha klart för sig att en del hästar är okänsligare än andra hästar. Och då är det bättre att byta till ett skarpare bett istället för att bråka med det mildare bettet. Vad det nu är så... Lycka till!
Av RA
Kl. 12:53:58, 98-12-08

Upp

2. Kolla..
tänderna, jag gjorde det med min häst och hon blev en helt ny häst att rida, hon hade både hakar och vargtänder + att hon har väldigt lite med plats i munnen så jag fick rådet att rida på smalt tredelat bett.
Av scilla
Kl. 20:18:11, 98-12-08

Upp

3. Kan handla mer om bakdelen än om munnen...
Detta är i alla fall min erfarenhet. Jag har samma problem. Det handlar om tempoväxlingar, halvhalter och övergångar för att komma tillrätta med problemet. Sidvärts också om man har kommit lite längre med problemet.
Av Ena
Kl. 19:11:06, 98-12-11

Upp

4. tygeldöd
att du uppfatttar din häst som seg och stark kan bero på att den är tygeldöd.

Din häst måste lära sig från början att ta förhållningar, lika mycket som du måste se till att det ALLTID efter en förhållning kommer en EFTERGIFT så att du inte blir segdragande i tygeln för det kommer inte att leda någonstans.

halvhalter är mycket viktiga i det dagliga arbetet och förbises ofta, för att få din häst uppmärksam måste du KRÄVA att den lyssnar på dig, går inte en halvhalt igenom gör en halt, dock inte med en massa fula ryck i tygeln, glöm inte eftergiften och beröm.

Av george
Kl. 02:41:07, 98-12-12

Upp
Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.