Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Hästrasism finns DET??!

Originalinlägg: 98-01-14 10:00:22 av: Lottis
Det finns ju många som tycker att en hästras är bättre än den andra och så kan det ju inte få vara alla måste ju få tycka om den hästen dom har utan att någon annan ska titta snett på dom. Vi har nämligen en FJORDVALACK i vår familj som min syster rider nuförtiden. Och ibörjan när folk träffade på dom ute på tävlingarna så rynkade folk på näsorna och pratade skit , men när man har sett en välriden häst så brukar man ge sig. Vår ponny är numera omtyckt Han tävlas mest i dressyr upp till LA med placeringar och mkt vinster i LB. KM ibland en massa FINA ponnyer. ALLSVENSKAN -97 osv hopptävlas även lite med placeringar 1 m LB. SÅ jag tror/vet att alla hästar kan prestera något till en viss gräns, men sen är det ju så att exteriört så kan det ju finnas vissa gränser som att tävla svår dressyr med ett varmblod som är framavlad att trava fort är kanske i mesta laget men kan kan ALLA om man VILL. Jag har även ridit Mkt fd travare som HOppar underbart, så sluta att klanka ner på andra människor och hästar är du så himla perfekt själv om du tänker efter och allas mål är kanske inte att rida OS tänk på det nästa gång

Svar nummer 1: 98-01-14 10:28:02 av: Katrin
Har själv en fd travare. Många undrar säkert hur man kan ha en travare. Men jag vill inte tävla. Jag rider endast för att jag tycker att det är roligt att rida och att hålla på med hästar.

Svar nummer 2: 98-01-14 10:32:58 av: Carro
Lotta. Förstår inte att folk kan vara "rasister" när det gäller hästar. Alla hästar har väl sin charm. Har också rididt fjordingar och haft en egen gammal avlagd travare som jag ridit och tävlat!!

Svar nummer 3: 98-01-14 15:26:21 av: M-L
Jag förstår inte hur folk tänker som klankar ner på olika hästraser. Jag ridet bl.a, en nodis nu och goare och mer samarbetsvillig häst finns inte!

Svar nummer 4: 98-01-14 18:41:15 av: Hanna
Jag tycker inte att man ska ändra på någon ras, tänk om alla hästar var lika dana. Då skulle man ju inte se skilnad!

Svar nummer 5: 98-01-14 22:03:24 av: Britta
HejLottis! Jag har tränat en del fjordhästekipage upp till ungefär den nivå du beskriver (främst i dressyr). Och jag är mycket förtjust i dessa arbetsvilliga hästar. MEN något som många gånger har slagit mig är att deras ägare inte verkar speciellt intresserade av att satsa så mycket. För mig som tränare är det så att ger jag 100% så vill jag också ha 100% tillbaka. Själv kör jag fjorton mil var gång jag skall träna med mitt halvblod. Fjordfolket orkar inte ens köra ett par mil för att komma hit. Är de väl här skall det helst inte kosta nåt. För man köpte ju en fjording för att få en BILLIG häst, och då får inte träningen kosta så mycket heller. Tror du inte att den sk hästrasismen många gånger bottnar i att dessa "udda" hästrasser inte riktigt får chansen att gå för beroende på ägarnas "slöhet" (eller vad man nu vill kalla det)? Ingen har väl nåt emot vare sig travare eller fjordingar, men ingen tycker väl heller om ILLA RIDNA, ouppfostrade hästar, vilket dessa hästar många gånger blir då det ej satsas lika hårt på deras utbildning som halvblodens, och de dyra tävlingsponnyerna. Av ditt inlägg förstår jag att din familj gör eran fjording rättvisa, men hur många fjordfamiljer gör det?

Svar nummer 6: 98-01-14 22:22:55 av: Irja

Ofta köper man kanske inte en fjording eller fd travare om man verkligen VILL träna/tävla högre klasser, därav 'sämre status'. Det tycker jag är jättetrist för hur många som har 'superfina' hästar med kanonstam tävlar i så höga klasser egentligen? Min lilla varmblodskorsning (fader okänd, mor travare) har jag inte köpt för att tävla i OS, men nog tusan tänker jag träna henne så att hon ska bli världsbäst i mina ögon
(är hon i och förr sig redan..).
Det är ju mycket roligare rida och ha häst om man sätter upp mål, oavsett vad man har för häst.
Jag har tidigare haft en fjording, och vissa kallade honom nedlåtande för 'kallblodet', men han var den mest välskötta/välridna hästen i stallet. Hoppglad och riktigt duktig i dressyr.
Tyvärr hade jag då inte tillgång till tränare, vilket ofta är fallet när man har häst på landet och föräldrarna tycker det är nog dyrt som det är...

Svar nummer 7: 98-01-14 22:27:43 av: LIA

Mi n tränare undrade vad det var för stam på min halvblodskorsning. När jag sa att jag inte visste var hästen inte så intressant längre...
I början gick hon lite slarvigt i trav, slog i sko ibland, och då sa tränaren 'men det är ju lite annat i henne...' Trist trist men tro inte att jag gråter för det. Dessutom har hon slutat med det i takt med att hon fått mer muskler och balans.
Kan ju tillägga att min häst ser ut som en urtjusigt halvblod, men som sagt, alltid kommer frågan om stam upp och sen är hon avfärdad....
Funderade ett tag på att ljuga ihop en historia om hennes bakgrund, men varför det? Jag gav inte så mycket för henne kanske, men för mig är hon värd miljoner.

Svar nummer 8: 98-01-15 12:45:04 av: Lottis
Till BRITTA........Jag tror faktiskt att det är som du skriver att alla fjordisar får inte den grundutbildningen som dom behöver för att uppfattas som en BRA häst det är ju klart att tränar man inte så kan ju inte ekipaget bli bra heller. Så tyvärr är det väl så att det finns många som inte uppfostrar hästarna bra både i ridningen och på marken. Men vad gör man åt det? Jag är aktiv i SV Fjordhästföreningen och dom försöker att få fram fjordhästen till ett bättre rykte. Men hur lätt är det....... FjHf har ju även lokal föreningar runt om i landet. Så har du en liten guling och vill ut och tävla lite men inte törs för att ni ska göra bort er hör av er till någon lokal fören. annordnar jättebra kurser och tävlingar. ALLa är ju NYbörjare i början. SM eller RIKS går i TRANEMO -98 kom igen nu alla........ fjordisar.......


Svar nummer 9: 98-01-15 13:40:46 av: Anna
Bara för att jag har en (i mina ögon) fin hbl val med bra stam och gång. Ser inte jag ner på andra som inte har har ett hbl. De flesta av mina kompisar har fd travare eller nordisar som de avgudar. Tänk om alla ville ha samma ras, då skulle alla andra dö ut för att ingen ville ha dem. Man skall skaffa sig en häst man trivs med sen spelar det ingen roll vad det är för ras eller om den skulle vara grönprickig på rumpan.

Svar nummer 10: 98-01-15 14:11:39 av: nettis
jag har själv haft 3 fjordhästar och inte var det nåt problem med dem.Den ene tävlade upp till 1,20.cm.Nu har jag en travare som går Lb dressya och Lc hopp.Dem kan dem med!

Svar nummer 11: 98-01-16 07:47:53 av: Mika
Visst finns hästrasism!
2 fjordingar som exempel.
Den ena rynkade instruktörerna på näsan åt, det gjorde de åt den andra i början...
Sen visade det sig att hon gick La-Msv dressyr och La hoppning. Då blev de tysta.
Ngt kort i steget kanske men mycket mjuk och följsam.
En (fransk)varmblodstravare som en kompis till mig hade gick rörelser från msv jättebra!
Hans trav blev väl aldrig riktigt kort - men så var han ju en vinstrik trav häst som tävlade mycket.

Svar nummer 12: 98-01-16 09:49:14 av: Lottis
Slälva så har vi 2 hästar i våran familj en Tysk Holstainer och då våran FJORDHÄST och jag ser verkligen fördelar med att ha ridit och rida vår fjordhäst han é så himla ärlig medans den andre är en riktig spellevink ibland. Det är min lilla syster som tävlar våran ponny och det blir väl en stor häst för henne oxå sen men vi säljer inte våran fjordis för han är en så himla bra häst SÅ 2 BRUNA hästar OCH en LITEN GULING =BRA KOMBINATION............

Svar nummer 13: 98-01-16 12:36:18 av: Jenny W
Jag håller med min syster helt och hållet, jag tycker också att Britta har en viktig synpunkt i och med att man måste satsa på att utbilda sig själv och hästen oavsett vilken ras det är.
Tack och hej från mig & lAKEJ(mitt norska fullblod)

Svar nummer 14: 98-01-16 23:01:50 av: Karin
Jag skulle gärna vilja berätta lite om min "buskhäst": fader fullblod moder connemara / fjording. Detta var i början av 80-talet och jag hade ännu inte fått stamtavlan på min häst och hon såg ut som en smäcker fjording. Vi red på hoppträning för en duktig tränare och de flesta rynkade på näsan åt oss eftersom vi inte hade någon "fin" härstamning men vi fick trots allt vara med på träningen. Desto roligare var det då tränaren efter lite mindre lyckad träning sade att: den enda hästen som är något här är den där och pekade på min häst ! Snacka om fågelholkar ! Där stod man med fina angloaraber och dyra ridhästar med fin härstamning men tränaren såg värdet i hästen (inte härstamningen). Senare började vi även tävla framgångsrikt runt om i vårt distrikt.
Det är ju egentligen roligare att lyckas med en häst som ingen tror på men det är svårt att få hjälp och stöd, särskilt innan det går bra och då är ju inte behovet lika stort !
Lycka till med fjordingar, varmblod och andra "konstigheter" era hästar kan nog minst lika bra om ni bara tror på dem och struntar i alla fåniga och okunniga människor

Svar nummer 15: 98-03-25 av: stella
Hej Jag tror att många glömmer att fjordhästen oftast är ponny, jag vet många som säger att en fjordhäst inte är lika bra som deras halvblod. Fråga 1: På vad exakt syftar dem. Fråga 2: Skulle de jämföra en connemara med sin häst? Fråga 3: Varför jämföra?
Britta! Du har rätt, i många fall är det sant som du säger, det är därifrån det dåliga ryktet kommer. Angående fetma som fjorhästar ofta beskylls för (och ofta har) vems fel är det? Jag är själv tjock och jag kan lova er att ingen tror att jag föddes sådan utan att jag är ett offer för mig själv och omständigheter. Varför skulle då en fjordhäst födas fet?
Angående gröna prickar på rumpan brukar min tränare alltid säga:-Det spelat ingen roll om hästen är spygrön med skära prickar bara den passar för sin uppgift. Jag avslutar med detta visdomsord. Tack och godnatt.

Svar nummer 16: 98-04-19 av: Jessica
Vill bara tillägga att hästrasism mot Arabiska fullblod också är väldigt ofta förekommande. Om man kommer med sin arab på dressyrtävlingar så får man aldrig bra poäng bara för att de rör sig lite annorlunda, med hög svansföring etc. När man säger att man har arab så undrar många när man tänker skaffa en annan, (läs RIKTIG), häst eller
"-Jaha, vad ska du göra med den då?", alternativt
"-Är den för utställning eller tänker du avla på den också?"

Jag tänker tävla distans och dressyr med min arabprinsessa (pappan gör rörelserna i St George men får inga bra poäng på dressyrtävlingar...) och om fyra år är vi kanske i eliten. Då ska de få se!


Svar nummer 17: 98-04-25 av: LP

Jag vet en kvinna i 30 års åldern som klagar på flickor i 15 årsåldern för att de har fjordingar(de är inga riktiga hästar, hur kan man ha en fjording)
Själv klarar hon inte av sina halvblod. Då tycker jag det är bättre att ha en häst man klarar av och trivs med .

Hästrasism finns DET??!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.