Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ryggning

Originalinlägg: 98-01-12 22:41:20 av: Karolina
Jag har ett halvblodssto som inte vill lära sig att rygga. Har fått hjälp av div välkända dressyrtränare men utan resultat. Att använda ett spö och knacka lätt på kronranden/hoven hjälper ej, ej heller att trycka på en viss punkt på bogen hjälper. Börjar tappa modet! Har aldrig haft detta problem med föregående unghästar.
Någon som har ett bra förslag på hur jag skall göra???

Svar nummer 1: 98-01-12 23:03:39 av: Britta
Hej Karolina. Provade du mitt tips?

Svar nummer 2: 98-01-13 00:57:33 av: Karolina
Har provat med viss framgång, men hon är alltjämnt tjurig. Men skam den som ger sig. Jag skall försöka vidare...... ditt tips var mkt mer humant än de jag har fått lära tidigare. Det är bra.

Svar nummer 3: 98-01-13 20:25:44 av: Fiffi
Vad hade du för tips Britta jag har lite av samma problem.

Svar nummer 4: 98-01-13 23:20:43 av: Robban
Det första som måste fungera är när du leder hästen från marken. Hästen ska följa dej som en hund som går fot. När du stannar ska hästen stanna INNAN han passerar din axel, när du backar vill du han ska backa (Jag antar här att hästen backar undan för dig från marken). Om detta sitter kommer mycket från ryggen fungera bättre.
Från ryggen är det viktigt att hästen inte associerar ryggning med tygeltag, men tygeltaget kan vara som tips för hästen om vad du är ute efter. Du får alltså inte ha tryck i munnen när hästen rör sig bakåt. (Jag antar här oxå att du inte rider hästen med omotiverat sträckta tyglar framåt)
Sträck upp båda tyglarna bara så att slacket försvinner, håll dom där stilla. Sitt på ett sätt i sadeln som du vill hästen ska känna igen som rygg-signal, förslagsvis sitt bakåt i sadeln något. Bjud sedan hästen med ben och röst (antar här att hästen förstår smackningens innebörd väl)
Var mycket uppmärksam på hästens reaktion. Hästen kommer troligtvis först reagera med att höja huvudet för att undvika trycket mot mungiporna (trycket skall EJ vara mer än 'slacket ur' på tygeln) När du fortsätter kommer hästen troligtvis göra det mest logiska för honom, att gå framåt. Detta är första tecknet på att han börjar försöka lösa uppgiften du gett honom. När han går framåt ökar du trycket NÅGOT i tyglarna för att upplysa honom om att han är på fel spår. DRA INTE. Vad du letar efter är när hästen tar ENDAST SÅ LITET steg i någon annan riktning än rakt framåt. Alltså även snett frammåt är bra!
När han gör detta släpper du ut hela tygeln som uppmuntran. Ett halvt steg åt sidan är fin bjudning bakåt senare. Men kräver du ryggning med en gång gör du honom frustrerad.
Fortsätter han framåt genom bettet när du sträcket upp tygeln kan du med fördel ställa honom i ett hörn. Tänk på att hästen måste lösa alla problem själv! Du kan inte lära honom saker som du kan lära en människa.
Släpp oxå ner bettet i tränset så när du tar tag i bettringarna och drar nedåt bör du få ca 1 cm ledigt utrymme till mungiporna.
Hör gärna av dig till mej om du vill, Lycka till!


Svar nummer 5: 98-01-14 13:21:37 av: mia g
Reagerar hon inte alls för spö vid kronranden??Om hon vet vad du vill(har backat förut någon gång) Knacka då litet högre upp, vid knäet.Ingen reaktion= knacka hårdare.BERÖM vid 1/2 steg bakåt och gå fram med hästen gör om övningen igen tills du inte behöver ta i så hårt med spöet, men hon MÅSTE lyda.Ett tips är att göra detta med hästens huvud mot en vägg, då kan hon inte gå framåt(över dig).Sedan är det bara att ställa hästen på samma plats och öva ca 3-4 dar. Så försöker du på samma ställe med samma komando som från marken, men nu uppsutten.Dra inte i tyglarna annat än att du håller hästens huvud rakt mot väggen.Lycka till!!

Svar nummer 6: 98-01-14 20:05:44 av: Karolina
Problemet är att hon inte ens ryggar från marken. Istället för att ta ett steg bakåt så kastar hon sig frammåt. Iövrigt är hon ytterst lydig och mkt väluppfostrad. Inga andra rörelser har ställt till problem. Men förvisso är det en dam med mkt egen vilja.

Svar nummer 7: 98-01-15 08:55:39 av: mia g
Hon kan väl inte kasta sig fram om hon står emot en vägg???Har du prövat???

Svar nummer 8: 98-01-15 22:43:24 av: Karolina
Ställer man henne framför en vägg och försöker få henne att backa/rygga får hon panik. Den metoden fungerar helt enkelt inte. Hon blir lätt stressad av metoden med väggen, och då kommer man ingen vart.

Svar nummer 9: 98-01-17 00:09:11 av: Robban
Panik säjer du. Då måste du gå lugnare fram. Försök få henne att ta ett steg som är "klockan 1" istället för rakt fram (klockan 12). När du kan det försöker du få henne gå i klockan 2 osv
Jag hänvisar till mitt tidigare inlägg även här.
Men du måste ha tålamod även här.
OM DET FÖR TA DEN TID DET TAR SÅ KOMMER RESULTATET FORTARE.

Observera att jag nämnde markträningen och ledövningarna ovan. Någon kanske tycker det låter långsökt men jag skojjar inte här. Att över huvudtaget kunna sitta på ryggen på en häst borde anses som långsökt :)

Fråga gärna mer om ledövningar och varför dom är viktiga.


Svar nummer 10: 98-01-17 12:36:05 av: Britta
karolina, jag kom på en sak till du kan pröva. Gör halt. Tänk att du skall påbörja en framdelsvändning, men bara ett steg, och samtidigt håller du emot så pass att hon (förhoppningsvis) tar ett steg bakåt i stället. Sen tänker du ett steg framdelsvändning åt andra hållet. Flytta helt enkelt baken lite snett från ena sidan till den andra - förstår du? Fiffi: Mitt tidigare tips var att ha en medhjälpare, eller man själv från marken, som håller en liten hink med havre precis framför bringan. För att komma att havren kröker hästen på nacken och tvingas dessutom ta ett steg bakåt, och då får den givetvis mumsa direkt. Jag tycker denna metod är trevligare än många andra, eftersom den bygger på att det är trevligt för hästen att göra rätt, i stället för obehagligt att göra fel.

Ryggning

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.