Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Hästskor

Originalinlägg: 07 apr, 08:56 av: Martina
På Eurohorse mässan köpte jag örlöv? (kan vara felstavat) hästskor till min häst. De består av en stålsko som är beklädd med hård gummi. Är det någon som har någon erfarenhet av dessa skor, är de bra, håller de lika länge som vanliga skor?

Svar nummer 1: 07 apr, 09:01 av: Jojo
Det krävs specialverktyg för att rikta dem osv som kan ställa till problem.
Jag tror inte de håller lika länge som vanliga skor, utan gummit slits nog snabbare, givetvis beroende på vilket underlag du brukar rida.
Brukar hästar få problem med sådana skor, för att inte strålen blir belastad?

Svar nummer 2: 07 apr, 09:29 av: Sofia P
Detta har varit uppe tidigare och många hovslagare är mycket negativa till dem av flera skäl. 1. De är svåra att rikta 2. De är för tjocka så att strålen inte kommer nära marken 3. Gummit gör att hoven inte glider när den sätts i marken, vilket den ska göra naturligt på en häst. Foten liksom "fastnar" när den sätts i marken. 4. De slits fort. Jag har aldrig provat skorna själv, men jag skulle nog rekommendera vanliga gummisulor mellan hoven och skon om du tror att din häst behöver något mer fjädrande.

Svar nummer 3: 07 apr, 09:34 av: Putte
Mer fjädrande? = PG-beslag!

Svar nummer 4: 07 apr, 11:58 av: Inga
PG beslag är inte det vanligast hos travare jag hade det på min tävlingshäst pga dåliga frammknän.?

Svar nummer 5: 07 apr, 13:49 av: Putte
Används mest på travare och distanshästar men kan med fördel användas även på ridhästar för att få bättre "stuns" i steget, och för att hjälpa hästar som pga felridning fått problem med frambenen. Hovslagare som skor "vanliga" hästar är ofta mer konservativa än de som skor travare (och även islänningar). Därför "experimenterar" man mer med skor inom travet. Många av idéerna är mycket bra även till ridhästar, men problemet kan vara att få hovslagaren att använda annat än Vingåker.

Svar nummer 6: 07 apr, 14:16 av: Sanna
vill någon förklara för mig vad PG-beslag är...har inte riktigt fattat det...

Svar nummer 7: 07 apr, 17:03 av: rosie
vår hovslagare tyckte att den största nackdelen med dessa gummiklädda skorna var:
"hästen glider ju som sagt va några cm varje gång den landar, det är en del av den stötdämpande effekten. Men med gummiklädd sko kan man ju tänka sig hur det ser ut, det tar tvärstopp. Inget bra för stötdämpande effekt". Dessutom gjorde de reklam på asfalt med just den skon.....

Svar nummer 8: 07 apr, 21:40 av: Maja
Sofie P. sa det mycket bra.
Men...gummisulor, är det ett alternativ till PG eller flappskor...vem vet?

Svar nummer 9: 07 apr, 22:53 av: Iller
...jo jag. Gummisulor är INTE stötdämpande. De hjälper för hästar med platta fötter (=grundasulor) så att de inte får ont av stenar ch annat de trampar på. I övrigt är de mer till nackdel än fördel.

Svar nummer 10: 08 apr, 08:56 av: Sofia P
Vi fick våra ponnyer skodda med gummisulor när de hade fått knäledsinflammation av att gå för mycket på hårda grusvägar. Detta för att det skulle bli lite mer fjädrande. Högvakten har (hade i alla fall förr) också sulor eftersom de rider mycket på asfalt. Så som jag har förstått det så är gummisulor också stötdämpande. Varför skulle de inte vara det?

Svar nummer 11: 08 apr, 16:15 av: Iller
Tja - prata med vilken hovslagare som helst, jag har hittills inte hittat någon som påstår att sulor är stötdämpande. Och om så vore - varför skulle folk då satsa på att lägga på dyra PG-beslag för stötdämpningens skull? Och varför skulle någon komma på idén att kämpa med att experimentera fram gummiskor? Sulor är INTE stötdämpande.

Svar nummer 12: 08 apr, 20:58 av: Martina
TAck för alla svar, men vad är PF-beslag. Vår häst har som sagt ont i benen efter att ha sprungit trav i 14 år. Jag tänkte att det kunde hjälpa honom att få bort gallorna.

Svar nummer 13: 18 apr, 12:47 av: Mia R.
PG- beslag och gummisulor är inte samma sak. Ett PG är ett sjukdomsbeslag till hästar med ex. hovbenssänkning. En gummisula är visst lite fjädrande! Enda gången som gummi inte kan fjädra är när det inte kan "röra" sig. Jämnför själv med att trycka på ett sudd! Suddet rör rör sig utåt vid tryck och återtar sedan sin tidigare form.

Som mellanlägg mellan skon och hoven har sulan möjlighet att röra sig i sidled när det utsätts för tryck, dvs när hoven sätts i marken. Det är bla. därför många hästar lättare tappar skorna när de har sulor.


Hästskor

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.