Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Graman

Originalinlägg: 08 apr, 00:06 av: Lillan
Vad tycker ni om att rida med graman?

Svar nummer 1: 08 apr, 07:25 av: Jojo
Lillan, det finns ganska många diskussioner om det nedan, och på tidigare diskussioner. Jag tycker detta börjar bli lite uttjatat. Alla tycker ju olika.

Svar nummer 2: 08 apr, 10:14 av: Lillan
Ursäkta då!!

Svar nummer 3: 08 apr, 10:22 av: Camilla


Svar nummer 4: 08 apr, 10:34 av: Camilla
När det gäller användandet av graman tycker jag personligen att det är fel och kortsiktigt tänkt,när en ryttare försöker tvinga hästen att gå i rätt hållning med hjälptyglar. Man lyckas för tillfället att dra ned hals och huvud,men hästens muskler blir stela och tyngdpunkten placeras på bogarn. Hästen kan omöjligt välva ryggen, ty den är spänd och hästen går brett isär med hasorna.
Hjälptyglar kan aldrig göra någon egentlig nytta.Det enda som hjälper är att rida hästen i balans.

Svar nummer 5: 08 apr, 10:54 av: Monika
Ja, Camilla. Du har säkert haft massor med omöjliga problemhästar som du bara har ridit i balans. Lätt som en plätt.

Svar nummer 6: 08 apr, 11:12 av: Camilla
Pesonligen tycker jag at det är fel och kortsiktigt tänkt när en ryttare försöker tvinga hästen att gå i hållning med hjälptyglar.Man lyckas för tillfället dra ner hals och huvud,men hästens muskler blir stelaoch tyngdpunkten placeras på bogarna.hästen kan omöjligt välva ryggen ,för den är spänd och går med hasorna brett isär. Det enda riktiga är att hästen är rätt i balans och arbetar med tyngdpunkten på bakdelen.

Svar nummer 7: 08 apr, 15:31 av: Nellie
Jag hade en ponny som jag ibland brukade rida på graman, om man red henne en gång med den kunde hon gå jätte bra lång tid efteråt, men man ska inte sitta och nöta med den ofta, men det är ett bra sätt att få hästen lösgjord tycker jag.

Svar nummer 8: 08 apr, 16:49 av: jag
En graman är superbra, om man använder den på RÄTT sätt!!! Jag använder den tex på min d-ponny. Men jag har den inte kortare att den är rak när han står med huvet uppe. Så när han jobbar så hänger den bara o dinglar men när han vill ta upp huvudet för mycket så tar den stopp.

Svar nummer 9: 08 apr, 19:11 av: §
Bra inlägg Nellie!!!!!

Svar nummer 10: 08 apr, 19:14 av: JB
Varför använder många toppryttare graman, jo, därför att den är BRA om man använder den på rätt sätt! Ta hjälp av en instruktör. Meningen är inte alls att man ska dra ner huvudet på hästen utan att man ska hjälpa den att hitta rätt form!

De flesta hjälptyglar är bra om rätt person använder dem på rätt sätt!


Svar nummer 11: 08 apr, 22:55 av: helena mohlin
Vlll bara be alla ifrågasätta gramanen.... ta det lugnt..då behöver du inget dylikt. Ta det lugnt!!!

Svar nummer 12: 09 apr, 10:19 av: Hekate
I senaste numret av Ridsport finns det en artikel om Dadde Nätterqvist. Han va inte särskilt imponerad av gramantyglar och ville att allt användande av dessa ska förbjudas. Han har även medhåll av många veterinärer. Och visst är det något som är galet när hästar måste slaktas på grund av utslitning när dom är bara 7-8 år.

Svar nummer 13: 09 apr, 22:48 av: Mia
Ni som tycker det é synd om hästar som rids på graman kan gå och lägga sig. Man tvingar inte ner en häst med graman. Det beror på hur man rider med dem och hur pass rutinerad man é. Camilla verkade inte så där väldigt rutinerad och allvetande om graman om jag får säga min mening.

Svar nummer 14: 15 jun, 21:27 av: nisse
Sorgligt att notera så mycket okunskap.
1 Att ryttare är rutinerade innebär knappast med automatik att de vet vad de gör. Ingen ryttare i detta land verkar kunna använda gramantygel.
2 Enligt alla ridläror och reglementen skall hästens nos vara placerad framför lodplanet genom ögat. Detta innebär att hela mulen, inklusive näsborrarna, skall vara framför. Det är alltså inte noslinjen som skall vara i lodplanet!
3 Hästar kan inte välva ryggen. Katter och hundar kan göra detta. Hästar har en stel ryggrad som har lika mycket rörlighet som en stående planka. Det finns lite rörlighet i sidled men ingen i höjdled. Att hästar kan höja och sänka ryggen är endast seglivade myter som härstammar från två veterinärbröder i Tyskland som hävdade detta i mitten av 1800-talet.

Graman

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.