Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: westernridning

Originalinlägg: 09 apr, 01:19 av: Sofie
Jag är intresserad av westernridning och NH, har tyvärr inte råd att fara iväg på någon kurs, skulle någon kunna ge tips på bra nybörjarövningar?

Svar nummer 1: 09 apr, 08:15 av: Maja
Hej Sofie,
Jag rider själv inte western, men har börjat prova lite NH med goda resultat. Jag tar med hela svaret eftersom jag tycker att det beskriver bakgrunden till övningarna att leda hästen och tillrättavisa den i stallet. Rent praktiskt går det till så att man faktiskt sticker upp armbågen och/eller hotar med fötterna bakåt.

"Att vi talat om kokbokslösningar handlar snarast om att när man som jag är nygammal nybörjare och aldrig riktigt tidigare funderat över hästars beteende får en slags aha upplevelse när man blir lite mer påläst. Det förklarar så mycket från vanliga problem till helt oproblematiska beteende.
Bara att lära sig av hästars anfalls och försvarsbeteende.
En häst anfaller med framänden, rör sig mot och slår med framben eller bits. Som människa kan man undvika att tillrättavisa sin häst på detta sätt, att slå hästen med händer (spö) vänd mot den. Man vill absolut inte vara en anfallare. När det är du som närmar dig hästen skall den veta att det är tryggt. Du vill den väl (liksom dess mor en gång ville).
En häst som försvarar sig (du inkräktar på mitt område) vänder rumpan till, hotar att sparka och sparkar om det behövs. Detta bör man göra när hästen inkräktar på ditt område. Hästen skall aldrig gå på människan, tränga in i ett hörn, trampa på fötter osv.
När man leder hästen går den bakom (följer ledaren) i början visar man tydligt med armbågar och kickar bakåt att hästen absolut inte får gå på en. I stallet vänder man ryggen mot hästen som tränger en och gör samma sak. Man väjer inte.
Otroligt snabbt får man resultat. För detta är ett kroppsspråk som vi inte behöver lära hästar, de vet det redan. Hästen vet att du försvarar ditt område och att den har gjort fel.
Såg en tränare i helgen med en ettåring. Har läst att man kan göra på detta vis med hästar, men bara tränat själv. Nu fick jag se det. Har läst att man skall sluta träningen när hästen står tryggt nära tränaren, med sänkt huvud, gäspande och slickande om munnen (alltså trygg och avslappad). HMMMM....tänkte jag förut. Låter inte troligt.
Tänk en ettåring (hingst) i ett ridtält. Vinden viner ute, tältduken får hela stället att dåna. Fler hästar står och väntar på sin tur. Och där har vi den lille hästen. Efter tio minuter med en helt ny människa står fölungen med huvudet sänkt och helt nära tränarens mage och gäspar stort.
TALA OM UNDERVERK NÄR MAN ANVÄNDER SIG AV HÄSTARS KROPPSSPRÅK ISTÄLLET FÖR ATT FÖRSÖKA LÄRA DEM ETT KONSTGJORT MÄNNSKLIGT."
Vill du se mer, så pågår fortfarande denna diskussion under disk.8 "Kritisk mot NH" (tror jag den hette)

Här är en annan sight om du inte redan hittat dit.

http://www.algonet.se/~nnha/

Är själv intresserad av western på så vis att jag skulle vilja lära min häst att kunna gå i form även på lång tygel. Har funderat på att ta min häst till tränaren jag pratade om nästa gång han dyker upp.

Har hört att man får hästen att göra det på detta sätt:
Ha lång tygel (halvlång räcker, slak). Rid fram hästen och yttertygeln för du bakåt (mot höften), innertygeln lyfter du högt, rakt upp (mot axeln mer). Om din häst är van vid att gå på tygeln kommer den att söka sig frammåt, nedåt som han brukar. För honom känns tygeltagen samma som vid engelsk ridning. Så snart hästen gör minsta antydan till att gå i rätt form (kröker nacken, höjer ryggen) då släppar du tygeln som om du hade bränt dig. Sedan om igen...om igen...om igen...
Tanken är att när hästen gör det du ber om då får den vara ifred, får belöning genom detta. Hästen skall veta att så länge jag gör det matte vill så får jag var ifred. Lunkar i rätt rikting, håller rätt tempo osv.
Lycka till, men detta är inte lätt. Det är ju inte lätt att få hästen gå i form i engelsk ridning heller, så tänk på det.
Hälsning Maja


Svar nummer 2: 09 apr, 08:34 av: Maja
Oj, Sofie nu glömde jag säga att svaret är ett svar som jag tidigare gett under disk.8.
Hälsning Maja

Svar nummer 3: 09 apr, 18:08 av: Smulan
Om du mailar mig så kan jag skicka lite.
MVH
Smulan

Svar nummer 4: 09 apr, 20:08 av: Carina
MAJA!! Kan du inte tala om vilken bok du läst samt tränat efter, och också den tränare du var och såg, nyfiken ;)
Är själv nybörjare inom detta, försöker därför få tag i allt som kan hjälpa mej vidare inom både NH och western.
MVH Carina

Svar nummer 5: 09 apr, 23:31 av: Maja
Carina...Kul att du tycker så.
Tränaren heter Ronny Åman.
Jag har inte läst så väldigt mycket. Har läst lite på nätet. I en bok om distansritt. Fick tips om en bok som heter Dansa med hästar, men har själv ej läst den än. Här är en nätadress, men på den står det inte så mycket, men det finns länkar (det mesta är på engelska)
http://www.algonet.se/~nnha/

Har nog helt enkelt mest lyssnat på människor som berättat. Sedan är det ju så att man kopplar ihop alla sina kunskaper, antingen det är NH eller ej så är ju alla böcker om hästpsykologi bra att läsa för att man skall få förståelse.
Läste i en ganska traditionell hästhandbok (boken ligger där uppe nu) om hästars syn. Att de ser normalt genom mitten på ögat. Men om de skall focusera på något långt borta ser de genom nederdelen av ögat. Det förklarar varför de då alltid reser huvudet högt. Skall de se något nära, ser de genom överdelen, det förklarar den krökta nacken. Alla sådana kunskaper är bra att ha, när man hanterar hästar. För vi är ju så olika alla djursorter, har helt olika sinnen. Ta en hunds luktsinne t.ex.
Läs gärna mer på hästdisk 8 under "kritisk mot NH"
Hälsning Maja


Svar nummer 6: 14 jun, 19:13 av: Anna 13 år

Jag ska börja rida westernridning i sommar,om 1 1/2 vecka, det ska bli jätte kul.

Svar nummer 7: 18 jun, 19:47 av: Marie Hjort

Är det någon som vet någon ridskola i stockholms-trakten som lär ut westernridning?
Hälsningar Marie

Svar nummer 8: 22 jun, 21:42 av: emelie olsson
är det nån som vet om det är någon som har en westernsadel till salu maila mig snarast...
tack på förhand!!

Svar nummer 9: 22 jun, 21:51 av: emelie olsson
är det någon som vet om det är någon som har en westernsadel till salu så maila mig snarast...
tack på förhand

westernridning

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.