Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: ANG. Dressyr ryttare som inte vågar rida ut!!

Originalinlägg: 05 apr, 20:56 av: ANNA
Tidigare skevs de om att det fanns dressyr ryttare som inte "vågade" rida ut med sina hästar. Men jag tänkte på att det faktist finns massa av dressyr ryttare som BARA rider i skogen och som ca. en gång i veckan rider i ridhus och på bana, men också att om jag typ ska rida med i SM så kanske man inte vågar av skaderisken inte vågar sig ut i skogen eller släppa ut dom i hagen. Jag håller med om att det är fel, hästarna ska ju inte behöva bli av porslin bara för att dom ska tävla, men vissa är faktist rädda om sina hästar, och rider mycket ute andra delar av året. Jo, det finns MÅNGA hoppryttare som också JÄMT sitter och gnager i ett ridhur, men inte får dom något klagomål på sig!! Nej, för hoppryttare är ju så tuffa och dressyr ryttare så MESIGA!!!! Jag tycker inte att det stämmer riktigt, det är klart att hoppryttarna har VÄLDIGT stor risk för att skade sig på banan, men det kan hända på dressyr banan också, om det var någon som var och kollade på Hamre RK den 7-10 aug. 1997, när det var SM så var det facktist, vissa som gick omkull och sknade PÅ DRESSYRBANAN!!! Och OFTAST är dressyr ryttare mycket duktigare att rida än vad hoppryttarna är. Så jag tror nog bara att vissa dressyr ryttare är lite mer rädda om sina hästar................../ANNA

Svar nummer 1: 05 apr, 21:19 av: Helena
Visst finns det en del ryttare som inte vågar/vill rida ut. I regel är det förmodligen ganska ovana ryttare eller besvärliga hästar.
När jag red på ridskola minns jag att första gångerna på våren som ridskolans hästar fick gå ut var dom helvilda - nästan alla var nog lite rädda då men tvungna ändå.
Var lite bussiga mot era kamrater som inte rider ut så ofta - erbjud er att följa med på en liten runda efter hästen blivit avrastad i hagen eller på lina eller liknande.

Svar nummer 2: 05 apr, 21:43 av: Mysan
Jag tycker att man SKA rida ut, åtminstone skritta hästen ute. En tävlingshäst som bara harvar i ett ridhus tröttnar och gör inte några bra resultat på tävlingsbanorna!!

Svar nummer 3: 05 apr, 21:53 av: Helena
Naturligtvis skall man rida ut! Hästen behöver det och ryttaren mår också bra av det. Problemet är bara att alla ändå inte gör det - varför? Troligen för att det har blivit en dålig vana att bara rida i ridhus. Det är inte alltid så lätt att bryta sina vanor. Hästar som är vana att ridas ut för det mesta är i regel inte svåra att rida ut på.

Svar nummer 4: 05 apr, 21:54 av: Mia R.
Oavsett disiplin så SKA man kunna rida sin häst ute i skog och mark, även om man tävlar på SM-nivå!
Ett utmärkt ex. är Ulla Håkansson som både rider ut och även låter sina dressyrhästar hoppa. Både hopp och dressyrhästar behöver omväxling i arbetet.

Svar nummer 5: 05 apr, 22:54 av: Sara

Jag håller med Anna.
Och dessutom har man en fin häst och dessutom URDÅLIG ridterräng som jag har, då rider man inte ut, inte jag ialla fall. Jag ger mig inte ut i trafiken. Hade jag däremot bott vid en skog så hade jag gärna ridit och och hästarna älskar ju det. Ett tips till dressyr- och alla andra ryttare som inte vill rida ut i trafiken: Lasta hästen och kör ut i skogen och rid och inte alltid till träning i ridhus.

Svar nummer 6: 06 apr, 11:40 av: Disi
Självklart behöver hästen omväxling, men det är förståeligt att t.ex. dressyrryttare eller hoppryttare med jättedyra hästar inte vill rida ut. Men då kan de väl i stället försöka ha lite omväxling inomhus, t.ex. tömköra, longera eller nåt likn.!

Svar nummer 7: 06 apr, 15:05 av: Anna
Har hört från säker källa att det där med att Ulla Håkansson rider ut mer än andra dressyrryttare är minst sagt överdrivet...

Svar nummer 8: 06 apr, 15:37 av: Putte
Har hört från... bekanta att det stämmer alldeles utmärkt.

Svar nummer 9: 06 apr, 15:46 av: Karin K
Det är ju också så att det är skillnad på att rida ut och att rida ute. Ulla rider mycket ute, dvs hon rider de flesta dressyrpassen på ängar och andra (tillåtna) gräsytor, däremot rider hon inte ut (=lufsar i skogen) så mycket. Detta har hon själv sagt i ett TV-program jag såg för några år sedan.

Svar nummer 10: 06 apr, 16:30 av: Tina

Jag har praoat på en ridskola där det finns många privata tävlingsryttare och VARENDA dag, JÄMT sitter dom och åker inne i manegen. Endast en enda red ut med sina hästar. Det var barmark och fint väder men alla satt inne och tränade samma saker som alltid.
Dessutom går de inte ute i hagen mer än en timma om de i huvudtaget är ute!
Jag tycker detta är helt fel! Även om man har en tävlingshäst tycker jag att man ska hålla sig ute i den mån det går, eller?
Stackars hästar , de måste ju få psykiska problem av att glo in i en boxvägg alt. springa i en manege varje dag. Det är inte det att de inte VÅGAR rida ut, de är för lata!!! Däremot tycker jag att man ska berömma de tävlingsryttare som tänker på hästen och vistas ute i luften!



Svar nummer 11: 06 apr, 16:42 av: Nicky
Jag är iofs inte dressyrryttare utan hoppryttare men jag har en del synpunkter på att rida ut med hästarna. Jag försöker rida ute så mycket det bara går, dels för att det gör hästarna gladare och mer motiverade, dels för att det stärker deras senor och ligament vilket i sin tur gör att de håller mycket bättre under utomhussäsongen. Men när man har hästar som är mycket vältränade (nu pratar vi om MSV-nivå) så är de inte alltid helt enkla att rida ut på. Jag skulle tex aldrig kunna rida ut och ”busa runt” i skogen som mina kompisar kan göra, utan allt måste ske under väldigt kontrollerade former. Har oftast gramantygel på för att hålla dem i schack, lite skarpare bett än vad jag använder när jag rider på ridbanan osv. Men jag tycker inte det spelar så stor roll, huvudsaken är att de får komma ut och andas frisk luft.

Har flera tävlingsvänner som aldrig rider ut, deras hästar går knappt i hagen heller. Skälet till det är att de är så rädda för skador på hästarna, men det är en ganska dålig ursäkt. Under de 20 år som jag har haft tävlingshästar har jag bara tre(!) gånger fått ställa en häst i vila pga skada i hagen, och då går alltså mina hästar ute mellan sju och femton varje dag två och två i hagarna.

Jag tycker att man ska sträva efter att ge elithästarna ett så normalt hästliv som möjligt!


Svar nummer 12: 06 apr, 16:48 av: Sofia P
Jag förstår inte riktigt de som säger att man inte rider ut för att man är lat. Jag rider ut de dagar jag känner mig "lat". Att träna i ridhuset är mycket mer ansträngande än att ta en tur i skogen. Jag kräver ändå att min häst ska gå på tygeln ute också och hon är VÄLDIGT framåt, men ändå... Det är ju inte alls lika jobbigt som att hoppa eller träna dressyr.

Svar nummer 13: 06 apr, 17:18 av: X
Sitt inte och försvara er. Det är löjligt att läsa era genomskinliga ursäkter... Vi vet att ni inte rider ut med era hästar. Kul att se att ni tar åt er. Vi har inget att göra med vad ni gör med era hästar. Men vi SER er. Vi skrattar åt er. Mest av allt önskar vi att det skulle vara en självklarhet att alla hästar SKA rida ut1 gång per vecka.
Jag tror knappast att er dyrbara träning förstörs av att hästen får ha roligt. Rusa av sig. Busa på lång tygel i skogen. LEVA.
Ni kommer aldrig i närheten av grand prix med hästar ni inte kan rida utomhus. Lydnaden ska finnas överallt. Inte bara i erat ridhus. Tänk på det.

Svar nummer 14: 06 apr, 17:29 av: Putte
Jag skulle vilja drista mig till att påstå att de som inte vågar rida ut på sina hästar inte är några dressyrryttare, utan snarare för fega för att våga ägna sig åt något annat än att harva runt på ridbanan. "Vi riktiga dressyrryttare" utnyttjar den ökade framåtbjudning man får när man rider ut.

Svar nummer 15: 06 apr, 17:40 av: Maria
Jag håller med Sofia. P om att man rider ut när man är "lat" eller inte känner för att rida dressyr. Man behöver ju inte alltid rida ut iskogen( lufsa) utan man kan lika gärna rida på en åker, det tycker hästen är minst lika roligt. Även om de blir piggare ute ska man ju ha kontroll över hästen, annars har man inte lärt hästen att lyssna ordentligt! Jag har erfarenhet av att rida mycket ute i skogen, därför att jag under sex veckor var tvungen att flytta från mitt stall med ridhus( p ga av att jag inte ville att min häst skulle bli smittad av kvarka) och stod i ett stall, där det varken fanns ridhus eller volt, knappt en bra åker. Man kan faktist träna dressyrridning utomhus oxå, man kan flytta skänkelvikning, göra framdel- och bakdelsvändnig o sv på vägen. Faktum är att min häst har blivit mycket bättre och lydigare efter de där veckorna. De som hade sins hästar kvar på stallet med ridhus, klagade på att de inte kunde rida och var tvungna att ställa av hästen, medan jag kunde rida utmärkt bra!

Svar nummer 16: 06 apr, 18:53 av: elbereth
jag skulle inte vilja ha en h'st som inte g[r att rida ut med!det 'r ju halva n;jet att kunna rida genom skogen och höra fåglarna ,känna lukten och vara ute i naturen,inte skulle det vara samma att bara sitta i ett ridhus varje dag!!!

Svar nummer 17: 06 apr, 19:23 av: Novisen
Till Nicky och er andra som verkar hållit på ett tag, är era hästar så vilda att dom bara går att rida i ridhus eller?? och varför har det blivit så ? hur blir det när en sådan häst pensioneras eller skadas så att den inte kan fortsätta sin tävlingskarriär, varför jag undrar det beror på att jag ev får överta en fd hopphäst som gått msv men nu blivit triangelmärkt, men kan fortleva som promenadhäst, när jag läser era inlägg så verkar det inte som den här hästen skulle bli så bra för mej trots allt.

Svar nummer 18: 07 apr, 08:58 av: Li
Ju mer tränad en häst blir ju 'vildare' blir den oftast rida ut med. Det har jag upplevt på min från början ganska så slöa häst....

Svar nummer 19: 07 apr, 09:34 av: sf
Jag skulle nog vilja påstå motsatsen. Min häst blev mycket lugnare att rida ut på, ju mer dressyr -ränade hon blev, men så red vi ut varje dag också (2 ridpass om dagen, ett ut, och ett oftast dressyr, men ibland (minst 1 gång i veckan) ut den gången med). I början (första året) höll man i manen när man skulle börja trava eller galoppera ute, för säkerhets skull för det kunde bli en jätte-explosion. Efter några år var det bara vissa ställen hom blev lite stirrig på och då gick det att lugna ner henne genom att rida dressyr just där. (Vi tävlade upp tom svår klass, så jag räknar mig definitivt som dressyrryttare). Att Lis hästar blir vildare ju mer tränad den blir kan bero på dels att hästen inte hade någon kondition i början, så att all energi gick åt till att bara gå, dels på att Li kanske rider ut mer sällan ju mer dressyr hon tränar, de flesta har ju bara tid att rida en gång om dagen.

Svar nummer 20: 07 apr, 10:59 av: Nicky
Novisen: Som jag skrev i mitt inlägg så rider jag mina hästar utomhus i princip varje dag, ungefär lika mycket tid som spenderas på ridbanan rids även i skogen. Så påståendet om att jag bara skulle våga rida i ridhus verkar lite felplacerat?! Men när mina hästar är uppe i tävlingskondition (jag tävlar ungefär varannan helg under säsongen) så är de pga sin kondition (som byggts upp i skogen) och muskler ganska så svåra att rida ut på. Men jag gör alltså det fast jag behöver på de flesta av mina hästar ha ett lite skarpare bett än vad jag har när jag trimmar i paddock eller ridhus.

När mina hästar av en eller annan anledning inte går på tävlingsbanorna längre så är de flesta av dem alldeles utmärkta läro- och allroundhästar, även åt lite mindre rutinerade ryttare. Samma sak gäller under vintermånaderna när de tas ner i kondition, då blir de lättare att rida ut på eftersom de inte är uppe i sin tävlingskondition. Så kan du få tag i en pensionerad tävlingshäst att ha som läromästare tycker jag verkligen att du ska ta den chansen. Lycka till!


Svar nummer 21: 08 apr, 11:07 av: Li
Det jag menade med att en tränad häst är vildare är att en pensionerad tävlingshäst kan fungera utmärkt som en promenadhäst, när den inte längre är i toppform lugnar den ner sig.
Kommentar till nummer 17 alltså.

Svar nummer 22: 08 apr, 13:44 av: Anna
KarinK! Ja, det är ju välkänt att Ulla talar vitt och brett om att hon rider ut så himla mycket och det låter ju så himla sympatiskt och man vill ju inte förlora sympati.... Putte! Min källa är säkrare!

Svar nummer 23: 18 apr, 10:54 av: Mia R.
Klarar man inte av att rida ut på sin häst trots att den är i tävlingskondition, så är man nog inte så speciellt duktig som man tror!!!

Min häst är både het och tittig, men vi har ngt som heter KOMMUNIKATION och FÖRTROENDE!

Oavsett om vi rider ensamma eller är ute och galopperar med andra, på FÄLT eller i skogen, så lyssnar hon hela tiden på mig.

Vi rider bla. mycket jakter på hösten och hon är utan skryt en av de mest vältränade och lydigaste hästarna i fält. Jag kan när som helst få stopp på henne om det skulle behövas, även under pågående jakt. Det kan vara livsviktigt ifall ngn skulle gå omkull eller stoppa framför ett hinder.

Om ni inte kan hantera era hästar ute ensamma eller i grupp, så är det er själva det beror på! En häst ska alltid lyda "flockledaren" och gör den inte det, så är det inte heller du som är ledaren av er två!

Jag kan enbart med rösten ändra tempot från full karriär till samlad galopp på våra uteritter.

Jag har sett alldeles för många ouppfostrade hästar med slappa ägare. Även tävlingsryttare! Samma häst som fjantar sig med en kan vara hur ordentlig med ngn annan, UTAN att man behöver ta till med hårdhandskarna. De enda som behövs är att man är en "ledare" och de märker de rätt snart.


ANG. Dressyr ryttare som inte vågar rida ut!!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.