Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: DRESSYRRYTTARE=DJURPLÅGARE?!

Originalinlägg: 06 apr, 11:39 av: Mia
Alltså nu vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Läste i Expressen el. Aftonbladet att man rider sönder sina hästar om man rider hästen bakom tygeln. Jag har själv hört det av en tjej som är väldigt duktig med hästar. Man har sagt att hästarna inte orkar gå med huvudet lodrätt. Men då undrar jag hur det kommer sig att de orkade för 20 år sedan. Jag tycker att det är vidrigt att inte dressydomarna bryr sig om det! OK om hästen går lite bakom tygeln men de flesta hästar som man ser på större tävlingar nästan biter sig själv i birngan!

Svar nummer 1: 06 apr, 12:03 av: Mia Scorpan
Som westernryttare bävar jag inför hur "innåt" vissa hästar går, man undrar ju om det verkligen kan vara bra för hästen. Tittar man på en löstspringande häst har den aldrig sin nos mot bringan - även fast den utför både passage och slutor. Jag säger inte att det är fel att rida hästarna så innåt MEN är det verkligen bra för dom ??

Kan ingen som är väl insatt berätta för oss ?!?!

Och inga oseriösa inlägg tack !


Svar nummer 2: 06 apr, 13:35 av: Nicky
Jag köpte mig en hopphäst från Tyskland för fem år sedan och han var då bara sex år gammal. Trots sin relativt unga ålder hade han gått Deutsche Bundeschampionat för femåriga hästar (motsvarar MSV B i Sverige ungefär) och han hade en otrolig talang för hoppning (e Furioso II). Men det första som jag fick korrigera när han kom till mig var hans form. Han var riden i en väldigt ”hopsnörd” form och gick i princip och bet sig i bringan. När jag lät honom ”komma upp” blev han som en helt annan häst, fick luftigare steg och gick överhuvudtaget i en friare och för honom trevligare form.

Tyvärr så fick jag avliva honom efter bara tre år eftersom han fick en massa nack- och ryggproblem. Han var helt felfrri när jag köpte honom - hela hästen röntgades - men problemen började komma efter hand, tex stannad han alltid på andra hindret i kombinationer, ville inte hoppa breda oxrar osv. Min veterinär trodde att hans skador kunde bero på att han var så hårt tagen som unghäst och hade fått gå i en form som han inte var mogen för.

Tyskarna är ju kända för att rida sina hästar i en ganska ”trång” form och jag tror det mer och mer börjar komma till Sverige. Jag är inte så insatt i dressyr men jag har som sagt mina egna tråkiga erfarenheter av hur det kan bli när en för ung häst pressas in i en för hög och felaktig form. Har inte Dadde Nätterqvist anmält hela dressyrsporten för djurplågeri just med anledning av formen hos våra dressyrhästar? Har för mig att jag läste något om det i senaste Ridsport.


Svar nummer 3: 06 apr, 13:54 av: Sofia P
Jag känner en dressyrdomare ganska väl som dömer upp t.o.m. S:t George och så här säger hon att de lär sig att de ska döma nuförtiden: Hästen får absolut INTE gå i hög hopdragen form utan huvudhållningen måste komma bakifrån. Hon menar att det har blivit ännu viktigare på senare år att hästen inte går hög och hopknycklad än tidigare. (Hon har dömt i trettio år ca. och själv tävlat upp till Intermediare) Däremot får de numera gå aningens bakom lodplanet om halsen inte är hopknycklad. Självklart inget bringbitande, men om en häst jobbar rätt med ryggen och har undertramp så är det viktigare än att nosen är exakt i lodplanet. Den kan alltså få gå lite framför eller bakom - det är hästens övriga aktion som avgör om det är rätt eller fel.
Jag har faktiskt mest sett hoppryttare som ridit sina hästar jättehopdragna - på dressyrtävlingar går det ju inte alls för sig att ha hästen sådan. Jag håller inte med om att hästarna går så på tävling och att domarna struntar i det - det ger underkänt betyg om den är hopdragen. Kanske att det blir lite knytt i SVÅR ibland, men på vanliga tävlingar, som de LA:er jag red i helgen, var det inga hopdragna hästar alls. Men jag vet att t.ex. Isabell Werth rider fram sina hästar i väldigt hopdragen form. Jag har hört precis det som Nicky säger - att den där knytta formen kan ge ryggproblem.

Svar nummer 4: 06 apr, 14:35 av: Pippi
Dadde är ute och cyklar! Jag har precis som Sofia P mest sett hoppryttare som rider sina hästar med div hjälp(!)tyglar.

Svar nummer 5: 06 apr, 14:54 av: Ann Onym

Om ni såg på svt i går så var det Göteborg Horseshow. Där går inga hästar "under" sig, utan går höööögt med huvudet. Även kallat Hög form, som antagligen skall vara målet. Jag förstår inte det med att vi dressyrryttare ska vara djurplågare. De flesta dressyr hästar, som rids på hörg nivå, ääälllskar dressyr..!
Med Vänliga Hälsningra

Svar nummer 6: 06 apr, 15:08 av: Anna
Tävling är ju en sak, men har ni inte sett bilderna på Anky (tror jag det var? Isabell?) på hemmaplan?

Svar nummer 7: 06 apr, 15:29 av: Ylva
Jag har funderat mycket runt det här och tittade på Daddes artikel i "Hästjournalen" samtidigt som jag såg dressyren i Göteborg igår. Jag känner mig lite kluven inför det här. Ofta är det ju så att unghästar gärna "tippar bakom" innan dom riktigt orkar upp och fram. Då tycker jag man skall låta dem gå där tills dess dom själva orkar upp. Oftast löser det sig av sig självt med tiden. Problemet med Nickys tyska häst här ovanför låter väldigt logiskt. Det är en risk med att ha dem där nere för länge.

Överlag så tror jag inte att svenska dressyrryttare rider så bedrövligt som Dadde vill ha sagt. I så fall är vi ute och cyklar allehopa. Men helt klart är det en intressant debatt och avarter förekommer säkert i en del fall.

Ang bilden på Anky von Grundsven som Ann Onym tar upp så har jag också sett den. Mitt intryck av den var att det är en ögonblicksbild. Hon sitter ju på helt långa tyglar och tittar åt ett annat håll. För så kan man väl ändå inte rida - eller är det jag som trots 25 års dressyrridning är naiv? Bevare mig väl i så fall!


Svar nummer 8: 06 apr, 15:34 av: spekulerar
Är det inte så att nästan all elitidrott sliter på djur/människor, ger skador, särskilt om människan/djuret haft en svaghet från början. Amatörer som gör fel sliter och skadar också sina hästar, av okunskap eller för att de helt enkelt inte bryr sig.

Det är bra att man tar upp sådant som inte är ok, eller kanske till och med vansinnigt inom tävlingssporten, och motarbetar det. Men jag tycker definitivt inte att dressyr_ridning= djurplågeri


Svar nummer 9: 06 apr, 15:35 av: Ylva
Förlåt, det var Anna som nämnde bilden om Anky. Rätt skall vara rätt!

Svar nummer 10: 06 apr, 15:41 av: Ylva
Vi tycks ha blivit fler Ylva här, men det var inte det jag ville säga. Jag har inte sett bilden själv, men har hört från flera håll att det är helt långa tyglar. Då är det inte särskilt ovanligt att hästen 'hugger' sig i bringan, för att det kliar eller för att jaga bort bromsar och mygg.
Jag tror i och för sig att den hopdragna formen kan skada (observera att jag skriver hopDRAGna, inte hopRIDna) genom att hästen använder fel muskler när den stretar emot handen, det är ju så att en häst (inte bara dressyr-) skall bära sitt huvud själv, se bara hur Lussan satt och red på bara en hand i Küren igår, det klarar man inte om man måste dra ihop hästen.

Svar nummer 11: 06 apr, 17:06 av: elbereth
men hur var det med naturligheten?som ngn sa är det ju sällan man ser en häst gå så här natrurligt oavsett om den har nosen mot bringan eller i lodplanet!

Svar nummer 12: 06 apr, 18:27 av: Smulan
Även jag westernryttare, håller helt med Mia Skorpan!

Svar nummer 13: 06 apr, 18:28 av: Smulan
Även jag westernryttare, håller helt med Mia Skorpan!

Svar nummer 14: 06 apr, 18:32 av: Sanna
En fråga som egentligen inte alls hör hit; hur gör man ett u med två prickar över?

Svar nummer 15: 06 apr, 23:44 av: Nina
Kan ju svara på frågan som inte hör hit då.

Sanna: På de flesta vanliga tangentbord tror jag nog att det ska finnas en tangent för dubbelprickar. På mitt tangentbord sitter den till höger om "å". Prova att trycka på den en gång och därefter trycka "u" så blir det rätt.


Svar nummer 16: 07 apr, 09:13 av: Sofia P
Elbereth: en häst med ryttare blir felbalanserad - d.v.s. den får för mycket vikt på frambenen. Därför lär man dem "bära" ryttaren genom att de ska höja ryggen och trampa under sig - man hjälper hästen att återfå sin naturliga balans. En häst som rids bör alltså inte gå i samma form som en häst i frihet. En häst i frihet som "stajlar" sig, särskilt hingstar, går dessutom faktiskt med huvudet inåt och krökt nacke och gärna i svävtrav också. har du inte sett det någongång? Så det är inte en onaturlig hållning för en häst som känner sig stor och vacker och vill imponera. Riktigt unga hästar får den första tiden efter inridning gå i det man kallar naturlig form - då är huvudet inte i lodplanet, men halsen ska helst vara sänkt. Efterhand som hästen stärker ryggen, hittar sin balans igen och börjar trampa under sig, så tar den också in huvuet.

Svar nummer 17: 07 apr, 12:09 av: inga
Jag håller med om att vissa dressyr ryttare rider sina hästar alldeles för kort för så vitt jag har hört skall en korekt gående häst kliva under sig och söka sig nedåt och frammåt har jag fel?
Att en häst går med huvudet välldigt högt har jag hört att det skall vara välldigt farligt för ryggen då den sänker ryggen och då bär upp ryttaren med ryggen i stället för med ryggmusklerna.

Svar nummer 18: 07 apr, 13:28 av: sofia P
Inga - det du beskriver är lösgörande arbete och unghästarbete (framåt, nedåt). Med ökad samling höjs nacken, men de flesta hästar kommer i ärlighetens namn inte till så stor samling att en hög form är rätt för dem. Men det är inte fel att huvudet bärs högt om det hamnar där p.g.a. undertramp. Tänk dig att hästen sätter sig - klart att framdelen höjer sig då. Alla hästar ska kunna sänka sig och länga sig när man begär det, även om de går svår och kan samla sig också.

Svar nummer 19: 07 apr, 14:15 av: Z

När jag såg på dressyren nu på TV tyckte jag att de flesta hästarna såg trevligast (och snyggast) ut när dom gick på så kallad LÅNG TYGEL (?!) Då hade dom en trelig form tyckte jag. Lång tygel var det inte, men under den längda skritten. Mycket snyggt och trevligt såg det ut då. Annars ser det så ansträngt ut.
Jag tävlar dressyr på de lägre klasserna. Jag älskar dressyr. Men vill att det ska se snyggt ut. Jag tyckte inte attd det såg så snyggt ut på TV....

Svar nummer 20: 07 apr, 14:24 av: FILIPIN
Jobbar man en häst rätt bildas det enbart muskler och inga skador. För att bli djurplågare måste man tvinga hästen till att göra något den inte vill med brutala saker vilket ingen gör eftersom dom då inte kommer att komma så långt på karriär vägen utan tar då istället och säljer hästen eller byter gren till det den tycker om attt göra /(och köper en med glädje för dressyr).En häst måste få göra det den tycker om att göra annars kommer den bara att förstöra för sig själv med byggnads-och ryggskador, samt att den förstör för dig

Svar nummer 21: 07 apr, 20:00 av: Scilla
Vad alla borde göra innan man bestämmer sig i fall något är fel med vår ridning generellt proffs som amatör är att ta oss en titt på djursjukhus kolla upp hur många hästar som har ryggfel, det är SKRÄMANDE att hör hur många hästar som har ryggfel och förslitningsskador kan man efter att man har sett resultatet säga att det inte är något fel på vår "dressyrridning"???? tror knappast det......

Svar nummer 22: 07 apr, 20:37 av: elbereth
sofia P-jodå,visst har jag sett hingstar fjädra upp sig och om man ska rida på en häst måste naturligtvis den extra vikten fördelas.det finns ju olika ridstilar i olika delar av världen,det är kanske inte säkert att den vi har är skonsammast för hästens kropp.de hästar som gör så naturligt gör det ju oftast bara en liten stund och inte en timma varje dag .men visst är de vackra.......

Svar nummer 23: 08 apr, 10:24 av: sofia P
Vår dressyrridning kommer från början från militären där man bl.a. red in hästarna väldigt sent jämfört med nu och också lät dem lulla runt som remonter ett till två år innan något jobb krävdes av dem. Det var oerhört viktigt att hästarna var HÅLLBARA och det uppnåddes också. Sadlarna var t.ex. mycket bredare än våra dressyrsadlar, vilket är bra för hästen rygg (jfr med westernsadlar). Jag tycker det är jättebra att det skapas en debatt om hur vi utbildar våra hästar i dag, men det är INTE den klassiska dressyrens fel att hästar får ont i ryggen utan att den inte utövas på ett korrekt sätt. Jag tror att om man lyckades återuppväcka lite av den gamla sättet att rida hästarna, mindre press och stress, mindre knök och hjälptyglar, mindre krav på perfekt "form" till kvalitetstävlingar när de är jätteunga o.s.v. så skulle mycket bli bättre. Jag tror på att rida in hästarna sent, låta dem hitta sin form själv under den tid det tar och sedan jobba långsiktigt. En del verkar vara stolta över att deras femåring går LA, men jag blir mest bedrövad av sådant.

Svar nummer 24: 08 apr, 11:19 av: Scilla
Mycket bra skrivet Sofia P det var precis så jag menade med vår klassiska dressyrridning...många tror att de gör rätt men dom flesta rider alldels fel....

Svar nummer 25: 08 apr, 11:33 av: Carro
Läste någonstans att tyskarna har för vana att rida hästarna i en kort form. Generellt vet jag inte om det stämmer, men när jag var på Globen -96 och tittade på dressyren blev jag väldigt glatt överraskad då jag fick se Klimke rida. Hans häst gick i en ganska lång och avspänd form. Det var vackert att se eftersom hästen såg så nöjd ut. Nu är väl inte jag rätt person att döma men det var istället en svensk häst som jag tyckte såg "ihopdragen" nämligen Kleber Martini. Kanske är det hans exteriör och gång som gör det men det såg så stelt och ovilligt ut.

Svar nummer 26: 08 apr, 13:33 av: Anna
Det finns ju till och med ett särskilt ord för den hopkrullade formen sk roll-kür (eller nå´t liknande), det är den form som det diskuteras att många dressyrryttare rider i på träning. Att medelåldern på våra hästar är så låg som 6-7 år är ju skrämmande vad det än beror på!

Svar nummer 27: 08 apr, 14:36 av: Scilla
Jag kom på en sak till att fundera över...Om nu inte ryggproblem som tex kissing spines inte skulle vara framkallade av vår sk "dressyrridning" varför finns det då inga travare som har den diagnosen enl. Harry.P. på helsingborgs djursjukhus så har han aldrig sett en travare med den diagnosen.........

Svar nummer 28: 08 apr, 15:35 av: Ann Onym
Jag tror inte jag har sett någon tävlingsryttare f¨ått sin häst av bita sig själv i buken! Det var väl en annning överdrivet....
Mvh

Svar nummer 29: 08 apr, 16:25 av: elbereth
ansluter mig till sofia,det är nog så att fler och fler rider för att det ska se rätt ut och inte för att det ska vara rätt,det är nog inte så konstigt att inte travare har diagnosen kissing spines då de även om de rids inte så ofta tvingas in i en för hög och spänd form utan oftast rids lite mjukare.

Svar nummer 30: 09 apr, 08:46 av: Scilla
Elbereth:Men det var ju precis det jag menade att anledningen till att travare inte har Kissing spines är att dom körs.......................det var det jag ville att ni skulle fundera på!!!!

Svar nummer 31: 09 apr, 16:03 av: ELBERETH
scilla-jo,fast jag tror inte att det just är att man rider som ger kissing spines,utan att man rider på fel sätt=ihopdragen form och så är det inte många travare som rids.tror vi är överens om sakfrågan ialla fall....:)

Svar nummer 32: 14 apr, 18:39 av: ANDREA
Rider man hästen bakom hand så gör det ju ingen nytta för hästen SÄNKER ryggen då istället för att HÖJA den

Svar nummer 33: 16 apr, 21:36 av: AS
Guud vad jag är less på allt detta tjafs!
För det första: Du som pratade om naturlighet, efterssom vi har bestämt oss för att rida på våra hästar så har vi redan uteslutit det naturliga.

För det andra: Var finns statistiken på att våra hästar har så kort medellivslängd som det påstås?

Min åsikt i denna diskussion som Dadde startade för 1½ år sedan (!!) är följande: Han var bland Sveriges bästa HOPP-ryttare på 50-talet och har alltid haft kontroversiella ide'er. Jag tror helt enkelt inte att han har hängt med dressyrens utveckling. Eller också är Dadde kanske rädd för att han håller på att glömmas bort, helt enkelt. Men det värsta av allt är hans direkta påhopp på dressyrryttarna. En dressyrryttare RIDER i alla fall hästen till/i den låga omdiskuterade formen. Däremot hoppryttarna som alltid på marken DRAR ihop sina hästar med graman mm, dem nämner han aldrig. När ser man ryttare med gramantygeln på under prisutdelning t ex? I dressyr? I hoppning? Tyvärr även på internationell nivå.
Allt detta gör mig bara så FÖRBANNAD!!! Fast en sak är bra med hans agerande: Den utredning som skall undersöka om hästarna lider av denna ridning. Jag är helt säker på att han har fel!


Svar nummer 34: 18 apr, 11:48 av: Mia R. AS
Det finns väl ingen tävlingsryttare som tävlar med gramantygel!!! Jag misstänker att du menar martingal, men en rätt spänd martingal kan inte "dra ihop" en häst. Endast hindra den från att slänga upp huvudet och ev. knäcka näsan på ryttaren. När en häst går på tygeln ska martingalen vara löst hängande, blir det ett "v" på tyglarna är den felspänd.
Jag har ALDRIG (tack och lov) sett någon hoppa med graman. En duktig ryttare, oavsett disiplin, ska kunna rida sin häst utan sk. "hjälptyglar".

Svar nummer 35: 18 apr, 21:10 av: AS
MIA R
Jag menade inte att någon tävlar på gramantygel, det är ju förbjudet! Jag sa kolla på en prisutdelning! Även internationellt så rider nästan alla hoppryttare in med en sådan. Undrar varför?? Klarar de inte av hästen annars? Hur kan då dressyrryttarna?? Kom bara inte och påstå att det är för att de har en skarpare betsling, för jag har sett hoppryttare som kommer in med BÅDE kandar och gramantygel. Och med en graman kan man DRA ihop en häst.

DRESSYRRYTTARE=DJURPLÅGARE?!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.