Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Vad ska jag titta på?????

Originalinlägg: 13 apr, 16:10 av: Zara
Ska snart skaffa ny häst....
Jag undrar vad ska jag titta efter (på hästen alltså), provridningen är väl en sak. Men anatomin är inte min bästa sida...
Skriv och berätta vilka "missar" ni gjorde så jag slipper det
TACK!!!

Svar nummer 1: 13 apr, 16:37 av: MLI
Titta i bra hästböcker, där brukar det finnas bilder på hur ben, rygg osv set ut om det är fel, och så hur det ska vara. Glöm bara inte att göra mer saker än att provrida, sköta, hämta i hagen osv... Lycka till!

Svar nummer 2: 13 apr, 18:54 av: LUSI
Kolla NOGA upp att hästen inte har några oldater!!!

Svar nummer 3: 13 apr, 19:08 av: Smulan
Ha med en duktig person som har varit med om hästköp förut. Glöm inte att veterinärbestikta.
Lycka till!!!
Smulan

Svar nummer 4: 13 apr, 20:59 av: dddd
titta noga på benen,haserna och hovarna,ryggen,ögonen,bogen,korset ska inte vara insjunket mm.

Svar nummer 5: 13 apr, 23:48 av: sissi w
det enda du igentligen för utom att provrida den är att veterinär besikta den

Svar nummer 6: 14 apr, 08:02 av: Marie Hjelm
En bok som är mycket bra är "Hästens exteriör-prestation och hållbarhet" av Lars-Erik Magnusson. Där finns bilder på hur hästen kan se ut och vad det har för inverkan på den.

Kolla så att hästen ser korrekt ut. Hovarna ska inte vara för små, inte heller stora och "blaffiga" och helst inte för låga i trakterna. Kolla så att hästen inte står för mycket framför sig eller under sig med benen. Kotorna får inte vara för veka eller för raka. Hästen ska inte hänga i knäna.
Se så att hästen inte är överbyggd, du kan lätt få problem med sadlar då. Korset ska inte vara för brant,kort, långt eller rakt. Kolla så att ryggen inte är för lång eller kort och samma gäller för halsen. Kolla så att hästen har en bra halsansättning och att bogen inte är för brant eller för liggande.

Hästen ska inte var för trång mellan benen och kolla framifrån och bakifrån hur den står med benen, så den inte är för mycket utåt- eller inåttåad, är paralellförskjuten, kobent eller hjulbent eller oregelbunden i sina ben.

Kontrollera till sist hur hästen rör sig, den kanske biljarderar eller nystar med benen eller gör något annat konstigt.

Du kommer antagligen inte hitta en häst som är helt exteriört korrekt (finns den hästen??) utan några mindre exteriöra avvikelser måste du nog räkna med. Var bara nog med att inte köpa någon häst med större avvikelser i exteriören eller i rörelsescchemat.
Visst kan en sådan häst säkert hålla hela livet, men jag skulle inte våga ta den risken eftersom risken för förslitningsskador blir större (tror jag i alla fall).

En sista sak jag skulle vilja tipsa dig om är att exportröntga din häst, så du kan bl a kan se om hästen har osteochondros (lösa benbitar). Jag röntgade inte min häst och tyvärr hade hon två lösa benbitar och operationerna kostade "bara" 6000-7000 kr/st.

Läs gärna boken jag tipsade om. Den har jag lärt mig mycket i. Den finns att beställa hos ridsportförbundets bokförlag.

Mvh, Marie


Svar nummer 7: 14 apr, 09:30 av: Putte
Alla Maries tips är jättebra, men det är näst intill omöjligt att veta vad som är rätt om ingen har visat. Ta med dig en kunnig person! Eller be någon visa dig på olika hästar innan, du kanske känner någon med stall och många hästar, eller någon som föder upp hästar?

Svar nummer 8: 14 apr, 10:57 av: Sofia P
Jag är också lite skeptisk till detta med exportröntgen på alla hästar som ska säljas. Varför? Jo, ingen veterinär kan säga om en lös benbit kommer att orsaka problem eller inte. Undersökningar där man röntgat stora grupper helt friska hästar visar att en häst kan ha en lös benbit och vara helt frisk och hållbar. Det är t.o.m. ganska vanligt med lösa benbitar om man letar bland alla hästar och de ger oftast inga symptom alls. Så jag skulle nöjt mig med att bara röntga om man misstänkte något fel (att hästen inte går rent eller är exteriört konstig t.ex.) eller om hästen är svindyr och ska hoppa SVÅR det första den gör.

Svar nummer 9: 14 apr, 12:14 av: Marie Hjelm
Sofia, jag förstår din reaktion. Jag tyckte som du innan jag köpte min häst. Hon var helt ren och gick igenom veterinär-besiktningen utan anmärkning, men eftersom jag fick ställa av min häst i nästan ett år, avbryta tävlingsterminen, operera henne två gånger, och behandla henne för knä- och kotledsinfalmmationer p g a osteochondros (lösa benbitar), så skulle jag hellre vid nästa hästköp kontrollera att hästen var fri från benbitar, än att mitt i tävlingssäsongen kanske behöva ställa av och operera den.

Det finns jättemånga hästar som har lösa benbitar och går som tävlingshästar hela livet utan att märka av bitarna, men det finns även de som blir halta. Min häst hade en benbit i v fram knä och fick av denna knäledsinflammation v f och kotledsinflammation h f, p g a felbelastning eftersom hon hade ont i vänsterbenet.

Den andra benbiten satt i hasen v b, men den orsakade ingen hälta, bara en liten hasgalla. Jag valde ändå att operera bort den, för att slippa att få en halt häst igen.

Jag håller också med dig Sofia att det beror lite på vad man ska använda hästen till, eller vad man får betala för den, om man ska röntga den eller inte. Men om du ska ha hästen som tävlingshäst skulle jag rekommendera dig att röntga den.


Svar nummer 10: 14 apr, 15:17 av: sofia P
Marie: Ja, det låter som om du haft en otur med din häst och jag förstår att du inte vill ha en till med problematiska lösa benbitar. Samtidigt är det alltid lite av gambling att köpa häst - de kan alltid gå sönder på ett eller annat sätt. Vad jag tycker låter så tråkigt är om perfekt funktionsdugliga, trevliga hästar ratas bara p.g.a. en lös benbit som inte ställer till besvär. Jag förstår de uppfödare som inte går med på att deras hästar röntgas. Har hästen väl fått lös-benbit stämpel på sig går den nästan inte att sälja längre. Det finns väldigt många som tror att lösa benbitar är nästan som en fraktur eller i alla fall ett väldigt allvarligt fel hos hästen vilket det inte är. Å andra sidan, om man röntgar så vet man att hästen har en lös benbit och kan ta med det i beräkningarna, precis som man kan spekulera i om ett överben kommer att ge problem eller hjulbenthet.

Det är ett klurigt problem detta - jag hoppas att veterinärerna lyckas forska fram vilka benbitar som ger skador och vilka som inte gör det.


Vad ska jag titta på?????

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.