Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Dammhosta

Originalinlägg: 10 apr, 14:51 av: Lisa
Min foderhäst har fått en jobbig dammhosta nu de senaste veckorna. Hennes ägare sa att hon hade dammhosta, men inte så farlig.
Hon har inte haft någon direkt hosta under vintern utan det är förat nu som hon har börjat hosta ordentligt.
Det kommer upp ljusgult slem ur hennes näsborrar och hon hostar i hagen, boxen och när jag är ute och rider.
Är det här vanlig dammhosta?
Jag har alltid blött höet även då det inte har behövts. Jag har nyligen bytt halmbädden till papperströ istället pga att hon nu börjat hosta så mycket.
Kan det här utvecklas till astma?
Tacksam för alla svar.

Svar nummer 1: 10 apr, 15:39 av: Erika

Jag tycker inte att det låter som vanlig dammhosta, ring veterinären det kan vara något allvarligt!

Svar nummer 2: 10 apr, 16:29 av: Smulan
Håller med Erika.
Hur är det med havren? Dammar den? Det är bra om du blötlägger allt foder till en "hosthäst":
LYCKA TILL
Smulan

Svar nummer 3: 10 apr, 18:52 av: M
En av mina hästar är likadan.Man får aldrig sopa när hon är inne.Blötlägga allt foder.Borsta henne ute eller ha mycket öppet vid borstning då även vid borstning av de andra hästarna.Slarvar jag med sopning när hon är inne eller något annat som dammar hostar hon direkt.Så var försiktig med dammat det hjälper.Mitt sto är så gott som hostfri.men det har tagit lite tid innan jag fick in rutinerna med borstning och sopning.Lycka till.

Svar nummer 4: 10 apr, 20:38 av: LOLLO
hej!!
jag tycker att du ska blöta allt foder.det är jättebra att du har bytt bädd till papper.sopa inte för mycket när hon är inne.du skrev att det kom ut nåt gult ur näsborrarna,det kanske är kvarka.fråga veterinären. HOPPAS ATT HOSTAN SLUTAR SNART!!!!

Svar nummer 5: 10 apr, 21:18 av: veronica
Testa att byta till kutterspån-bädd.
Det blir väldigt jobbigt med tidningspapper.
Blötlägg havren och använd hönät.Men jag skulle
tro att det är någon sorts infektion,kanske
kvarka??? Ge vattnet i en hink på golvet
och byt ofta.

Svar nummer 6: 10 apr, 21:22 av: Lisa
Jag kan nästan garentera att det inte är kvarka.
I såfall skulle ju hon vara svullen och varig under ganacherna. Och det är hon inte.
I dag när jag var ute med henne lät jag henne hosta loss genom att trava och galoppera mycket, hon får då loss " dammet " och börjar hosta ganska rejält. Är det bra att rida loss hostan`?

Svar nummer 7: 11 apr, 14:37 av: M
Det är ganska effektivt att galoppera så hästen får upp slemmet och "rensar" sig.För det ska man ju inte rida så hästen blir trött eller ge sig ut på våghalsiga färder.Utan det räcker med lösgörande arbete i låg form i trav och galopp.
Du känner ju din häst bäst och vet vad gränserna går.Sen märker du fort vad som hjälper och vad som
förvärrar hostan.

Svar nummer 8: 11 apr, 15:44 av: Erika
Jag tycker att du ska kontakta en veterinär ialla fall. För att vara på säkra sidan. Mina hästar fick en liknande hosta trots att igen av dem var allergiker.

Jag väntade ett tag men då det inte blev bättre hörde jag av mig tilll veterinären och fick någon medicin (kommer tyvärr inte ihåg vad den hette). På några veckor var de bra igen.

Så om det inte hjälper att blötlägga fodret, borsta ute m.m så tycker jag att du ska åtminstone konsultera en veterinär per telefon snarast.

Hoppas allt ordnar sig!


Svar nummer 9: 11 apr, 16:01 av: Li
Jag har erfarenhet av hosthäst med astma. Min veterinär rekommenderade torv som underlag, hösilage eller blött hö och framför allt UTEBOX. Bara hästen står så det inte regnar eller blåser på den så klarar den sig i uteboxen även på vintern (täcke såklart). Veterinären menade att alla hästar så smånongom blir känsliga i luftvägarna för att de står i stall så många år. Lycka till!

Svar nummer 10: 11 apr, 19:22 av: !!!
Blöt all mat, och undvik knäckebröd!

Svar nummer 11: 11 apr, 21:10 av: Lisa

Ska köpa slemlösande medicin efter rådfrågning av veterinär. Tips till er andra med hsthästar.
Nackdelen är priset på medicinen ca 400 kr.

Svar nummer 12: 11 apr, 21:36 av: M
Finns en viss risk med slemlösande som vidgar luftvägarna.Då kommer damm och andra partiklar längre ner i hästens känsliga luftvägar.Det kan ge andra problem än bara hosta.

Svar nummer 13: 12 apr, 11:36 av: Fi
Min foderhäst har astma det har han haft i nästan 12 år nu . Men han lever. Mitt råd är att blöttläggfodret, borsta ute o.s.v. min häst går just nu ute dygnet runt. Sedan han började göra det så mår han mycket bättre.Testa!! Det är oxå bra att rida hästen så dom få hosta upp slemet i halsen. så ut och rör på er!!!! Prata med vetrinären om han kan rekomendera någon medicin vi ger min häst medicin varje dag. Min häst reagerar iblan oxå på pollen. För några veckor sedan var det mycket pollen i luften och han var jätte dålig. så jag har ett levande bevis på att detta är bra!!!
LYCKA TILL!!!

Svar nummer 14: 12 apr, 12:32 av: Lisa
Vad ska jag göra ifall nu slemlösande medel kan ge andra biverkningar?
Veterinären tyckte inte att jag skulle rida så mycket utan endast i såfall i mycket lugnt tempo, skritt och lite trav.

Svar nummer 15: 12 apr, 20:07 av: Linda
Jag har/hade oxå en hosthäst, men sedan
jag började att köpa ett bra garanti hö att fodra honom med+att blötlägga havren och att
ha honom ute så mycket som möjligt!, vilket jag tror är den bästa medecinen, så har hostan blivit betydligt bättre. Med andra ord...låt hästarna vara ute så mycket som möjligt de mår garanterat bäst av det!!!

Svar nummer 16: 12 apr, 21:11 av: Lisa
MIn häst är ute minst 8 timmar om dagen + den tid som jag är ute och rider.
Det tycker jag är ganska länge.
Hon mår inte särskilt bra av att få svåra hostattacker, det vet man ju själv hur det är när man har hosta.

Svar nummer 17: 13 apr, 11:35 av: Susanne
Har en hosthäst själv. Han har fått en sk. "engelsk box" och sedan han fått den har han blivit jätte fräsch!!! Men din häst låter som om den har fått en kraftig förkylning. Om det är gult snor som rinner brukar det att vara förkylning, medans om det är vitt/grått snor kan det vara bronkit (dammhosta)
Jag ger honom mycket pellets, blött hö, lägger hö i balja kvällen innan och ger honom det på morgonen. Blöt all foder och ha hästen gärna på papper eller torv.

Svar nummer 18: 14 apr, 19:42 av: sissi w
det är bra att böta havren/korn eller vad du nu använder.hö är åxå bra att böta men i vissa fall hjälper inte det ett dugg,då är det bara att försöka få tag på ett bättre hö.ifall du har ett riktigt bra hö behöver du ej tillsätta några vitaminer jag kommer inte ihåg vilken nivå det skulle ligga på men skickar du in ditt hö på analys får du reda på det. du tjänar på att skicka ditt hö på analys även fast det kostar en del

Dammhosta

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.