Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ännu en medryttare

Originalinlägg: 13 apr, 23:13 av: Zarnette 21
Varför är det så jobbigt att vara medryttare...Ibland känns det som om alla sysslor och allt jobb och dessutom de flesta stora utgifterna delas lika mellan ägare och medryttare.
Ända får man bara göra det som man kan göra med en häst som inte är lika dyr att vara medryttare på... Rida ut... rida ut..rida ut...
Varför betalar jag på denna dyra häst... jag kan lika gärna rida en "skrutt-häst" Jag rider ju ändå bara ut... Blää. Jag börjar bli trött på det...
jag skulle kunna betala 400:- i månaden för att rida ut och busa av en "vanlig" snäll häst.
Nu betalar jag dubbelt så mycket. skillnaden= finare häst. Skillnad nr2= mindre frihet med hästen.
Men vem vet en dag kanske den goda fe´n kommer och säger till askungen att jag får minsann rida inför instruktör på hästen om jag vill. Och visst. Vill du stäla upp i någon liten klubbtävling, så varsågod!!! Nej. Det GÅÅÅR inte! Det fattar ni väl!!! Jag kan ju pajja all deras träning. Skutt på 80cm hinder-träning!
Nej, nu är jag elak. Kan inte hjälpa mig själv...
Varför inte egentligen???
NÅGON GÅNG? Elaka människa kan inte bjuda på sig sjålv. Skoj med fin häst. Trist med "ful" ägare.
Så kan det gå -när inte hon vill ha två!

Svar nummer 1: 13 apr, 23:20 av: Åsa
Om du känner det så, byt häst. Det finns säkert någon annan du kan vara medryttare på. Jag håller med dig, får man inte träna skall man inte heller betalt särskilt mycket.

Svar nummer 2: 14 apr, 08:47 av: Putte
Du ska absolut byta häst! Vad har du för glädje av att det är en så "fin" häst om du inte får göra nåt? Jag tycker att ägaren dessutom verkar korkad som inte låter dig rida för instruktör! Har du ambitioner och erfarenhet hittar du säkert lätt en ny häst som kanske är lika fin och där ägaren blir glad för att du vill hjälpa till!

Svar nummer 3: 14 apr, 08:51 av: Anneli S
Jag håller med Åsa! Byt häst om du känner på detta vis! Sedan undrar jag lite...har ägaren varit otydlig mot dig från början? Jag menar om hon tydligt har sagt att hon ENDAST vill att du skall rida ut på hästen så tycker jag inte att du skall klaga. Har hon däremot sagt att du kommer att få tävla en klubbtävling eller rida lektion så tycker jag att du skall tala med henne! Fråga om det går bra att du börjar ta lektioner. Det är betydligt smartare att börja med det än att be att få tävla. Det verkar mer seriöst.

Sedan tvivlar jag starkt på att du delar alla stora utgifter med ägaren. Betalar du något på försäkringen? Har du betalat något av utrustningen? Hästtransporten?

Det finns ganska många medryttare som endast VILL pyssla och rida ut. Om hästägaren inte "vill ha två" så är det hennes rättighet. De flesta har nog hästen för sitt eget behov och inte för medryttarens. Det finns ju hästägare som tycker att det är bra om medryttaren rider lektion också. Kolla om du kan hitta en sådan!

Beträffande klubbtävling: visst kan det verka gnidet av henne att inte låta dig tävla men TÄNK OM hästen skulle skada sig (vad som helst kan ju hända i hoppning) och få stå ett antal månader. Det är nog snarast risken av detta som gör att hon inte vill att du skall tävla än att hon tror att en lite 80cm-bana skall sabba hennes träning. När man lägger ner så mycket pengar på sin hobby som man gör om man har en tvälingshäst och tränar en massa så vill man nog hellre sabba för sig själv än att någon annan skall göra det.


Svar nummer 4: 14 apr, 08:55 av: Sofia p
Ja, byt häst. Helt klart ska ägaren till hästen du rider ha en mindre ambitiös medryttare som enbart gillar skogpromenader. Min medryttare får GÄRNA rida för instruktör (läs SKA helst rida för instruktör). Det är ju inte alltid väder för uteritt och då vill jag inte att min medryttare vilset ska rida runt i ridhuset utan att någongång ha fått lektion. Det om något blir inte bra för hästen. Och hade hon haft bil med krok och lärt sig lasta och köra släp hade hon gärna fått åka iväg och hoppa lite eller rida en klubbtävling om hon vill det. Hon betalar femhundra i månaden (hästen kostar minst tretusen i månaden med foder, skoning o.s.v.) och rider lektion en gång i veckan och rider ut en gång.

Svar nummer 5: 14 apr, 09:23 av: Zarnette 21

Jag kanske ska förtydliga mig lite...
Jo, hästen är dyr och står på dyrt privatstall på ridskola. Klubbtävlingar och ridinstruktörer finns ju här!
Ang. ekonomin. Jo, visst har du rätt Anneli, jag betalar inte alla större kostnader. Men 800:- i månaden. Plus att jag ofta köper grimma, grimskaft, benlindor,m.m. Vi delar dessutom på skoning och vetrinär.
Ägaren har faktiskt aldrig sagt åt mig vad jag får/inte får...
Vi kommunicerar genom en dagbok/loggbok. Skriver jag att jag varit på utevolten och ridit dressyr för mig själv kommenterar hon det inte. Har hon ridit på volten 2 dagar i rad kan hon be mig rida ut. Säger jag att jag har hoppat anmärker hon inte heller på det. Hon är lite svår att få kontakt med. Hon är lite kortordad.
Jag menar heller inte att rida hopptävling. Utan bara typ klubbtävling L:C , L:B dressyr. För träning...
För hästen skulle en tävlingsdag med mig inte göra mycket i hans vardag. Det skulle ju hända på hans hemmaplan. Ingen transport. Inte mer eller mindre dagsträning. kanske lite mer nervöst. Men det skadar ju inte hennes tävlingar/träningar, att hästen nöter lite på sina tävlingsnerver. Äsch! Jag vet inte...
Så lätt är det ju inte att hitta ny häst att bli medryttare på. Det är ju inte bara att "byta". Men möjligen slutar jag i alla fall till sommaren för att hyra min egna häst ett tag. Och den medryttaren jag väljer kommer jag att diskutera träningen med. Jag har fått mig en näsbränna. Hoppas jag agerar bättre själv...

Svar nummer 6: 14 apr, 09:40 av: Jag
jag skulle vilja ha medryttare till min häst, men problemet medhenne är att hon inte är att lita på. Jag vågar därför inte låta vem som helst rida henne pga det busfrö hon är. Förresten tycker jag du betalar alldeles för mycket för att bara få vara med ryttare. Jag betalar inte mycket mer i månaden, och jag äger ju min häst. Varför inte spara pengarna istället.

Svar nummer 7: 14 apr, 14:23 av: Anonym
Jag var medryttare på en ponny i ca 6 mån. Sedan blev jag "ersatt" av en som kunde betala 600:-/ mån. Jag visste att hon var tvungen att ha någon som betalade. Sist jag hörde av henne var vecka 6. Då sa hon att en skulle komma och provrida. Visst, sa jag. men du kan ju ringa om det blir av. Hon har fortfarande inte hört av sig. I början tänkte jag ringa. Men sedan så tyckte jag att det inte bara var mitt ansvar, eftersom jag redan skött det mesta med att hålla kontakten osv.

Svar nummer 8: 14 apr, 16:48 av: Anneli S
Zarnette 21, om inte hästägaren har sagt till dig att du inte får rida för tränare, hur vet du då att du inte får? Om hon inte har något emot att du rider dressyr och hoppar på egen hand så har jag svårt att tro att hon skulle invända mot att du rider för tränare en dag i veckan. Detta är ju mycket mer kontollerat än att du sitter och rider själv. Om du har en fast dag när du rider lektion så vet hon ju det och kan planera sin egen ridning efter det.

Du skriver att du hoppas att du kommer att agera "bättre" mot din medryttare när du får egen häst. Jag tycker fortfarande inte att "din" hästägare agerar dåligt mot dig. Tvärtom verkar det ju som om du egentligen har ganska stor frihet; du får hoppa och rida dressyr om du vill. Har du frågat hästägaren om du får träna och kanske tävla på hemmaplan? Annars kanske hon tar din tystnad som ett tecken på ointresse. Prata med henne om det!

Däremot tycker jag att du betalar för mycket om du betalar 800 + skoning + veterinär. Att medryttaren får stå för veterinärkostnader tror jag är MYCKET ovanligt, speciellt om du inte får tävla, för vad har du då för nytta av att hästen är vaccinerad? Jag tror att det vanligaste är att medryttaren betalar en del av stallhyran ELLER skoningen - inte bådadera!


Svar nummer 9: 14 apr, 18:41 av: Mika
Kommunikation mellan hästägare och medryttare är A och O!
Som Anneli S skriver så kanske din hästägare tolkar din tystnad som ointresse.
Själv skulle jag uppskatta om medryttaren ville rida lektion och utvecklas.
Vet din hästägare om dina "drömmar".?
I verkligheten kommer ingen god fe och förverkligar drömmar - det får man se till själv.
Vem vet, din hästägare kanske är blyg, och därför inte vågar ställa krav/berätta vad du får/inte får göra. Om er enda kontakt är loggboken verkar det nästan så. Om du visar att du är engagerad och intresserad kanske "din" ägare mjuknar upp?
Tycker att det låter som du betalar väldigt mycket
för "din" häst.
Men försök bättra er kommunikation, går det inte, så byt medryttarhäst. Blir det samma visa där, så fundera vad som är fel, vad du kunde gjort bättre/annorlunda.
Det är inte lätt att vara medryttare - eller hästägare. Det är ett givande och tagande som inte alltid lyckas fullt ut.
Lycka till!

Svar nummer 10: 15 apr, 13:54 av: maria
SofiaP hur kan din häst kosta 3000:- i månaden, det låter hutlöst mycket!?

Svar nummer 11: 15 apr, 14:09 av: Putte -Maria
Det är ingen konst att komma upp i 3000/ mån. Man kan ju ha en stallhyra på mer än så. Lägg till hovslagare, försäkringar, avmaskning, vacc. tandraspning, utrustning osv osv och man kan hamna på det dubbla!

Svar nummer 12: 15 apr, 15:11 av: Sofia P
Mycket enkelt att komma upp i 3000. Då har jag ändå inte räknat med mina egna bensinkostnader, tävlingar, träningar, mina ridkläder och hästtransporten utan bara hästen som den går och står med vettig utrustning. 2000 i månaden kostar uppstallning, hö, halm, havre och mineraler. Så köper jag till korn á 3 kronor kilot som hon får 2 kilo om dagen av plus betfor som jag också köper. Skoning var sjätte vecka, 540 kronor. Vaccinationer, avmaskning, extra B-vitamin, nytt täcke när det gamla gått sönder, nya stigläder o.s.v. Snösulor på vintern. Nu bara måste jag ha en ny dressyrsadel för hon får skav av den gamla och den sitter väldigt illa (nästan ingen luft mellan ryggen och sadeln), 3-8000 på ett bräde bara där. Huva, jag brukar försöka undvika att någonsin räkna på hur mycket jag egentligen lägger på hästen... På Solna ridskola kostar det 4800 i månaden för bara uppstallning och foder. Det är dyrt i Stockholm.

Svar nummer 13: 17 apr, 13:20 av: Anna
Själv har jag tre hästar och det kostar mig inte mycket mer än 3000:-, men då bor jag inte i Stockholm förstås. En häst har jag lånat ut så hon kostar mig ingenting just nu, en unghäst på lösdrift á 900:-/mån. och en "hemma" inhyrd á 500:-/mån. och då tillkommer foder. Har alltid föredragit att skaffa mitt foder själv eftersom jag vill ha den friheten att välja och har ett kontaktnät där jag kan få bra & billigt kraftfoder & hö. Det måste va dötrist att betala för foder UTÖVER det som ingår, betalar man så mycket borde man få det man vill ha. Försäkringar betalar jag månadsvis ca. 400:-/mån. För unghästen ingår allt så jag behöver inte betala för verkning och avmaskning och sånt utöver de 900:-. Hästen jag har hemma skos inte så ofta, hans fötter växer sakta, kanske var 8-10 vecka, kostnad runt 500:-. Kan tillägga att här betalar vi 1 kr./kg. för korn & havre... Tränar ca. 1g./vecka för 80:-/gång. Egen transport, nära till träning = lite bensin. Eftersom jag har kallhyra i stallet så är det de månader då man ska köpa hö som svider mest, medan sommarmånaderna är nästan "gratis". Vaccinationer, avmaskning (hela stallet delar på en storpack), stigläder, B-vitamin, inköp av täcken och sadlar sker ju inte varje månad.

Svar nummer 14: 17 apr, 13:21 av: Anna igen
Vill bara tala om att jag lever på studielån just nu så det handlar verkligen om att prioritera...

Svar nummer 15: 17 apr, 14:29 av: Putte
Det låter vansinnigt att betala 3 kr/kg för korn. Kan du inte hitta nån bonde med egen kross som du kan köpa av? Och ger inte din hyresvärd betfor till de andra hästarna? Sånt brukar ju ingå. Ang B-vitamin har jag hört att sprutor ska vara det effektivaste, och också det billigaste.

Ännu en medryttare

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.