Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ang. medryttare???????

Originalinlägg: 15 apr, 12:40 av: Mary-Lou
Jag har en vbl.val. som är duktig både i dressyr och hoppning, men han kan vara hemskt envis...
Jag skulle vilja ha en medryttare några ggr i veckan men... vad är rimligt pris?, ska man skriva nåt "kontrakt"?,och vad skall medryttaren få göra och inte göra???? osv...????
Skriv svar här eller skicka ett mejl......

Svar nummer 1: 15 apr, 13:06 av: Sofia P
Jag har inte haft skrivet avtal med mina medryttare - vi har ett väldigt enkelt deal. De betalar 500 i månaden och jag står för allt annat också t.ex. sådant som går sönder om de rider. Uppsägningstider och annat är inte så lönt att ha tycker jag - jag skulle aldrig vilja "tvinga" kvar en medryttare som av någon anledning inte hinner/kan vill rida min häst. Jag sitter inte i sjön varken ekonomiskt eller praktiskt även om min medryttare försvinner imorgon dag. Med det sagt så tycker jag nog att ett kontrakt kan vara bra. Vad det ska innehålla bestämmer du helt själv. I de flesta delar av Sverige kan du inte få något betalt alls av en medryttare och i Stockholm ligger det ofta på 500-1000/månaden för 2-4 ggr i veckan. Det beror alltså på var du bor, hur hästen är (billigare om den är bråkig), hur duktig din medryttare är (du kan ju också få betala för att få din häst tillriden t.ex.), vad du låter medryttaren göra (det bestämmer du helt själv, o.s.v. hur mcyket som ska betalas om det överhuvudtaget ska betalas.

Svar nummer 2: 15 apr, 13:11 av: pp
Vad medryttaren ska få göra och inte beror i första hand på vad DU vill att medryttaren ska göra och i andra hand på vad han/hon vill göra. En medryttare som får göra i princip 'allt' dvs rida dressyr, hoppa, rida ut, tävla lite bör betala åtminstone 1/7 av stallhyran per dag (tex hon rider 3 dagar i veckan: du tar månadshyran, delar med 7 och multiplicerar med 3, så mycket skall hon betala per månad. Har du kallhyra så räknar du först ut den riktiga månadskostnaden, dvs kallhyra + foder+strö+ev andra kostnader. ) Dessuton så anser jag att medryttaren själv skall betala de kostnader som uppkommer när hon skall rida lektion och tävla (avgifter, transporthyra, bensin om du kör etc.). Ett kontrakt är bra att ha så att ni har papper på vad ni kommit överens om, ifall ni skulle bli oense senare.

Svar nummer 3: 15 apr, 13:38 av: Putte
Tänk först efter varför du vill ha en medryttare.
För att du behöver hjälp (tidsbrist), pengar eller vill att medryttaren tex ska hoppa om du rider dressyr. Behöver du hjälp av en duktigare ryttare, eller behöver medr inte kunna lika mycket som du? Vad medr får göra är beroende på vad du vill/ behöver hjälp med, och dennes kunskaper. Personligen tycker jag att medr ska rida för instruktör, och då lämpligen samma som man har själv, så man vet vad de gör med ens häst. Tävla? Vill du det? Vill de det? Varför inte? Kostnad? Max kostnader (stallhyra inkl allt, hovslagare, försäkring)/30 multiplicerat med antalet gånger i månaden de rider.
Medr betalar utrustning som ev går sönder när de anv den.

Svar nummer 4: 15 apr, 13:42 av: hästägare
Jag tar 600 kronor 2 dagar i veckan. Vi har inte skrivit någonting. Hon betalar en månad i förskott. Jag har bett henne att säga upp sig en månad i förväg, men det kan jag ju inte kräva. Samma gäller för mig. Jag har sagt att hon får betala självrisken på försäkringen om hon gör något uppenbart klantigt. Samma sak gäller om tillhörigheter går sönder. Men det är ju bara att lita på medryttarens ärlighet där. Jag ser ju inte medryttaren bara som en inkomstkälla, utan som någon som avlastar mig. För mig är det viktigare att jag kan lita på att hon kommer än att hon betalar mycket.

Svar nummer 5: 15 apr, 16:07 av: emelie
GUD,VILKA PRISER!!!!!
Jag betalade 200kr/mån och tog hand helt om
hästen 2ggr/vecka!!!!!!!

Svar nummer 6: 15 apr, 16:13 av: Sofia P
Ja, och jag red obegränsat hos en uppfödare (hjälpte till att rida in, utbilda och tävla unghästar upp till ca. LA) utan att någonsin betala ett öre förutom mina egna träningskostnader och tävlingar. Hade ett tag två hästar som i stort sett mina egna utan att betala - hjälpte bara till att leda ut och in de andra hästarna vid behov och fodrade ibland. Men det var i Skåne. Här i Stockholm betalade jag själv 500 för två gånger i veckan ett tag. Det beror på utbud och efterfrågan - mycket enkelt.

Svar nummer 7: 15 apr, 16:19 av: Putte
Sofia borde inte du ha fått betalt istället?
Självklart ska man betala om man får rida någon annans häst, om så bara en symbolisk summa! Om man nu inte är jätteduktig och kan tillföra en massa, förstås. Jag tycker att amn åtminstone ska betala det hästen kostar per dag ggr antalet dagar man rider. (Nu börjar jag att haka upp mig, så nu ska jag sluta)

Svar nummer 8: 15 apr, 16:58 av: Sofia P
Till Putte: Tja, jag gjorde det som hobby medans jag läste (=mycket fritid) så inte skulle jag väl ha betalt. Jag hade nog haft egen häst om jag hade haft råd, men hur går det ihop med studiemedel? Jag var faktiskt medryttare på en häst ett tag i Skåne också på mer normalt sätt, 2 ggr i veckan, och betalade heller inget då. Eftersom en del får betalt för att rida andras hästar och en del får betala tycker jag inte det är så konstigt att det där emellan finns arrangemang där ingen betalar.

Svar nummer 9: 15 apr, 18:32 av: @¤¤!
Jag betalade 500kr/månaden när jag var medryttare. (Jag behövde inte betala foder, skoning m.m.) Jag hade då hästen 4ggr i veckan. Jag fick göra allt med hästen när jag hade honnom. Men sen är det ju upp till dig om du vill att din medryttare ska få tävla eller inte.

Svar nummer 10: 15 apr, 19:41 av: Sara
Jag tycker att det räcker med 200kr/månad.
Alla kanske inte har inte råd med mer.

Svar nummer 11: 15 apr, 23:13 av: Bettan
I Umeå kan man ta 600 :- i månaden för 3 dagar i veckan.

Svar nummer 12: 16 apr, 15:51 av: Putte
Självklart finns det alla typer av arr när det gäller medrytteri. Om och vad man tar betalt är ju helt upp till var och en. Samma med vad man får/ vill göra. Man kan ju bara berätta vad man tycker, eller hur man själv gör, inte säga att "så här ska det vara".

Svar nummer 13: 17 apr, 13:07 av: Anna
Jag har egna hästar (3 st.) och lever på studiemedel. Det går om man prioriterar, jobbar extra och har en snäll sambo. Jag bor förstås inte i Stockholm heller, där skulle jag nog knappt ha råd med en häst.

Svar nummer 14: 17 apr, 16:12 av: Anneli S
Sara, man kan inte anpassa priserna på medrytteri skall så att "alla" har råd. I så fall tycker jag att man skall göra om stallhyror, hovslagarkostnader, veterinärtaxor o.s.v. så att "alla" har råd att ha häst! Det kostar oftast ett antal tusen/månad för hästägaren att hålla en häst och jag tycker att det är rimligt att medryttaren betalar en viss procent av denna kostnad. Ok, vissa har inte råd med det, men det kan man ju knappast ta hänsyn till. Hästägare är ju ingen servicegrupp för folk som vill rida. De flesta tar nog inte mer betalt än vad som anses rimligt beroende på vad medryttaren får göra samt det allmänna prisläget i området. Själv tar jag faktiskt INGET betalt av mina medryttare, vilket är möjligt tack vare oerhört låg stallhyra. Men det är klart - det vore himla skönt att få lite hjälp varje månad, men så länge det funkar så bra med medryttare som det gör nu föredrar jag att betala.

Svar nummer 15: 19 apr, 09:10 av: Smulan
Själv tycker jag att det viktigare hur jag och hästen trivs med medryttaren än hur mycket hon/han betalar.

Svar nummer 16: 02 jun, 10:18 av: Anna
Jaha du.
Priset kan i vissa fall gå upp till två tusen kronor men tvåhundrafemtio är ett kanonbra pris. En medryttare bör ha ridit i minst tre år och bör få rida, sköta, betala en del av stallhyran och om man har problem ska medryttaren ta sitt fulla ansvar och hjälpa till.

Ang. medryttare???????

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.