Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Svårt m. skänkelvikning

Originalinlägg: 17 apr, 11:17 av: helle
Hur får jag ordning på skänkelvikningarna? Hästen bara går "ifrån" mig. Jag kan ju inte bara bromsa, då stannar han ju. Tacksam för tips om hur jag ska göra!
MVH: En som har problem med skänkelvikningarna

Svar nummer 1: 17 apr, 11:21 av: sf
Säg att du skall göra en skänkelvikning för höger skänkel. Då flyttar höger skänkel baken, vänster skänkel och vänster tygel reglerar farten (i ditt fall halvhalter) och håller hästen rak i kroppen, höger tygel håller ställningen. Något förenklat uttryckt, det bästa är att rida för en instruktör som kan se exakt vad det är som inte stämmer.

Svar nummer 2: 17 apr, 11:38 av: Nilla
När du rider skänkelvikning skall hästen fortsätta framåt men gå snett d v s sätta fötterna framför sig och det blir att baken går på ett inre spår.
Du skall alltså börja med att få hästen att fortsätta gå fram på rakt spår, med ytterskänkel något bakom skall hästen flytta baken innanför. Då blir det automatiskt så att han måste sätta fötterna framför sig eftersom han går lite på sida/tvärar. Det här inte så lätt och det brukar bli att de antingen stannar eller rusar iväg. Börja med att försöka flytta i sida, inre skänkel skall alltså driva framåt, ytter flyttar i sida. När du får den att göra detta så bromsar du upp med yttertygel bara så lite att farten avtar och håller kontakt med munnen. Sedan tar du innertygel och ställer och ger ledande tygel åt det håll hästen skall gå samtidigt som du driver framåt med innerskänkel. Gör det här i flera steg och låt hästen först förstå att den skall gå lite "tvärat" därefter kan du börja reglera farten. Den skall i alla händelser gå framåt i första hand och innertygel måste visa vägen.

Svar nummer 3: 17 apr, 11:56 av: pp
Kommentar till Nillas inlägg. I skänkelvikning är hästen ställd från rörelseriktningen, det innebär att om höger skänkel flyttar åt sidan, så ska hästen vara ställd åt höger och då blir höger sida INNER-sida. Det är alltså innerskänkeln som flyttar i sidled och ytterskänkeln som driver.

Svar nummer 4: 17 apr, 12:54 av: Putte
Skänkelvikning är en svår rörelse. Hästen ska vara RAK i kroppen. När den flyttar sig rätt åt sidan får man automatiskt den lilla ställning som ska vara. Flytta FRAMdelen undan skänkeln, som oftast inte ska flyttas bak. Om man flyttar framdelen följer bakdelen med. Med ditt problem kan du prova det här: Rid längs 4-kanten, på långsidan flyttar du in bakdelen innanför spåret. Staket/ vägg hindrar då hästen från att springa iväg! Vinkel mellan staket/ vägg och häst ska vara max 45 grader. Börja med att kräva lydnad för sidförande skänkel. Så fort du lägger till skänkeln ska hästen flytta åt sidan. Driver gör du med sittbenen. "Bromsar" gör du med sätet och kramningar i yttertygeln. Ytterskänkeln stöttar upp hästen så att den inte ramlar i väg.

Svar nummer 5: 17 apr, 13:46 av: Kristin
En sak som faktist kan hjälpa är att trava och rida lätt i skänkelvikning! Då får man en jättebra taktkänsla och det är lättare att rida framåt och samtidigt åt sidan än om man skrittar!
Det är värt att pröva!

Svar nummer 6: 17 apr, 15:33 av: Tina
Tycker att du ska be någon som är utbildad instruktör först sitta upp på hästen och se vad problemet är sedan visa dej hur du ska göra.
Ofta är problemet inte själva tekniken rent teoretiskt utan att känna takten och komma med halvhalter precis i rätt ögonblick. Det kan också vara problem med att ställa hästen precis så mycket som man ska, den ska bara vara böjd i nacken lite så du ser ena ögonlocket ungefär. I början när jag tränade skänkelvikning brukade jag faktiskt tänka RAK häst så ställde jag den lagom mycket automatiskt. Det är bra att börja träna på en välutbildad häst som inte rusar iväg, då märks det direkt när det blir rätt.

Svar nummer 7: 17 apr, 15:46 av: Challe

Om han springer ifrån dig kan du prova att göra halt mitt i skänkelvikningen. Är han olydig så rygga honom ett eller två steg, men kom ihåg att inte använda ryggningen som bestraffning ofta.
Gör halt om och om igen, tillslut förstår han att han inte får göra så.

Svar nummer 8: 21 apr, 07:52 av: Nilla
Rätt PP men hoppsan - en del av texten kom inte med!! så här skall det vara!!

Jag rider min häst ställd utåt d v s hon går med huvudet mot väggen/staketet, framdelen blir då på spåret och bakdelen flyttas till innerspår. Hon har då lätt att följa rakt spår då hon tar sikte på staketet. När hon drar iväg så måste hon stanna för att hon hamnar i hörnet (stannar automatiskt).
Jag koncentrerar mig på att flytta henne i sida och få ner tempot, volter och annat kommer senare.
Jag skrittar kortsida, gör hörnpassering och börjar skänkelvikning på långsidan, först i skritt och sedan i trav. Stannar henne innan hörnet och gör en hörnpassering och börjar om från början. När allt flyter bra i traven på långsidan gör jag hela övningen i trav med rakriktning strax innan hörnet, hörnpassering, trav på rakt spår på kortsida osv.
När jag tycker skänkelvikningen fungerar rider jag henne ställd inåt och då använder jag de hjälper på de sätt som PP säger (för då blir det en annan rörelseriktning).
När jag rider skänkelvikning ställd inåt lägger jag en volt på långsidans mitt - för att hålla henne koncentrerad och sänka farten.
För en häst som inte har så lätt att sätta fötterna framför sig är skänkelvikning jättesvårt (gäller t ex varmblod) är mitt sätt att rida utåt en bra hjälp.
Ofta handlar det om att hästen tappar balansen osv som gör att de springer fortare, det gäller alltså att göra det på hästens villkor.


Svar nummer 9: 21 apr, 15:34 av: pp
Nja Nilla, du har nog missuppfattat det här med yttersida och innersida. Innersidan är ALLTID den sida som hästen är ställd åt. När du går som du säger först, med framdelen på spåret och bakdelen innanför, så skall hästen vara ställd mot staketet och det är den sidan som är närmast staketet som är innersida. När du går med bakdelen på spåret och framdelen innanför så skall hästen vara ställd mot mitten av ridbanan och då är det den sidan som är mot mitten av ridbanan som är innersida. Flyttar du för höger skänkel så är höger sida innersida oavsett om du har staketet till höger eller vänster eller rider snett igenom eller ute i skogen.

Svar nummer 10: 21 apr, 15:40 av: sf
Rätt PP! det var därför jag i min förklaring beskrev just skänkelvikning för höger skänkel, istället för att beskriva generellt, så att jag kunde skriva höger tygel osv istället för att skriva innertygeln, för jag vet av erfarenhet att väldigt många tror att innertygeln alltid är den som är närmast ridbanans mitt, men det är ju inte sant när man rider skänkelvikning.

Svårt m. skänkelvikning

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.