Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: angående att transportera hästar

Originalinlägg: 17 apr, 18:38 av: Lena
Jag ska åka transport med min dotters häst och vill veta lite knep, regler och tips. Mina frågor är:
1 Hur fort får man åka, om det är en någolunda bra asfaltsväg?
2 Vi har aldrig lastat häsen sedan den kom för cirka ett år sedan. Kommer den då att bråka länge? Det är kanske från häst till häst!?
3 Vi har köpt transportskydd. Ska spännena vara innåt eller utåt, frammår eller bakåt?
4 Är det nödvändigt att ha täcke?
5 Ska man linda ihop svansroten?
6 Om hästen är stark, man har såklart träns under. Ska man ta en kedja i kindkedjegropen då?
7 Skriv lite fakta mer om transportering!

Svar nummer 1: 17 apr, 18:56 av: MarieL
1. 80 km/h sen vi gick med i EU
2. Väldigt olika, vissa hästar bråkar alltid, vissa aldrig när de ska åka. Ett tips, minst två personer som båda är hästvana, då blir det minst problem!
3.spännena framåt/utåt.
4. Det beror på, är det kallt ute, hästen kanske är klippt, då kan det vara bra att ha täcke, annars bör man tänka på att transporten är så liten så det blir fort väldigt varmt därinne, så ett svetttäcke/fleecetäcke är oftast det bästa.
5.Du lindar runt svansroten med en elastiskt binda, inte allt för hårt, många hästar gnuggar annars av sig svansen i transporten.
6. Man har ALDRIG träns på en häst under transport! Kanske vid lastning, men jag har aldrig sett det, risken är stor att man gör hästen mycket illa i munnen med svårläkta skador som följd. En stadig grimma, gärna läder eller nylongrimma sydd i flera lager är mycket bättre och till det ett rejält grimskaft.
7. Stanna ofta och titta till hästen. Bind upp den kort i transporten. Många olyckor sker för att hästen får benet över grimskaftet. det ska inte vara längre än ett par decimeter, hästen ska ju inte röra sig eller lägga sig. Häng upp hönätet rätt högt, men så att hästen når ändå. Akta lösa saker i transporten, måste sadel eller foder eller ngt åka där, fäst i ringen som är längst fram. När man kör ska man tänka på mjuk körning utan häftiga accelerationer eller inbromsningar. Samt att övre luckan bak alltid ska vara stängd på grund av att det annar s blir kraftiga ljudbangar i transporten när tex långtradare kör förbi, mkt obehagligt om man är häst! Blir det varmt i transporten finns det på de flesta finkor små ventiler man kan skruva upp i stället!
Lycka till!

Svar nummer 2: 17 apr, 19:25 av: Johanna
1. Man får max köra 80km/h, men man ska ju anpassa hastigheten efter vägen.
2. Det är som sagt var olika från häst till häst. Prova en gång med grimma och grimmskaft. Om inte det går kan du be två personer gå med en longerlina bakom hästen. Om inte det går så kan du ta med en kohalsring (de är bäst ifall hästen kastar sej, de i läder går sönder) och spännband i genom den och grimman. Spänn bandet virar du några varv (tre blir bra) runt bommen så att du kan hala in hästen, men longerlinan kan personerna fortsätta att ha. Du ska linda den runt bommen för att om hästen kastar sej så kan du lättare hålla emot. Försök inte att locka in hästen med havre. Om hästen är svårlastad så är det enda som lönar sej i längden träning, träning och åter träning.
3. framåt/utåt. Om det inte är speciella som måste sitta (på frambenen) bakåt/utåt.
4. Det beror på tempraturen utomhus. Är det inte så kallt så kan du gärna bara ha ett stalltäcke/svettäcke. Är det varmt behövs inget om du inte vill!
5. Ja, helst ska man linda svansen. Man lindar som du skrev runt svansroten. Min mammas häst har fått en kal fläck (inte fint) på svansroten bara för att hon åkte olindad. Man ska ta det säkra före det osäkra. LINDA! Även om hästen inte gnissar svansen så kan det vara bra.
6. ALDRIG TRÄNS UNDER!!! Man ka ha kedja, men det behövs oftast inte. Man kan hålla ett fast grepp i grimman och dra lite smått (inte rycka, bara löst, löst) i den så att hästen känner att det är du som bestämmer. Funkar bra för mej!
7. Bind hästen ganska precis så att den når höet. Kolla på Maries tips så vet du ganska mycket. Men övre luckan ska helst vara uppe. Kör du på grusväg och har den nere så blir hästen jätte dammig. Om man har den nere kan det komma in ljus som hästen kan bli rädd för.

Svar nummer 3: 17 apr, 19:30 av: Lena
Tack för tipsen. Man i TR står det väl att man måste ha träns vid "urlastning" på tävlingsplats. Då är det väl inte så att man inte brukar ha det på träningar heller? Eller? Ska man inte ha det. Tränsar man i transporten då? Jag vill att många skriver så jag får råd och tips! En fråga till!

Vid urlasningen har jag vissa rutiner som är ingnagda sedam min ungdom.
1. Öppna luckan bak
2. Ta bort bommen bak
3. Ställ dig bredvid hästen på dens sida av bommen fram
4. Knäpp fast i grimskaftet.
5. Backa ut. Lungt om det fungerar.

Angående 3:an. Det stämmer väl att risken för att hästen har bråttom ut och kastar sig bakåt. Varpå du slår huvudet i frambommen.
Hoppas jag får seriösa svar.
Hlsn. Lena


Svar nummer 4: 17 apr, 19:40 av: Till Lena
Jag tycker att man ska lasta med tränset över grimman. Väl inne i transporten tar man av tränset. Innan man lastar av går man in till hästen och byter ut grimman mot tränset. Personligen har jag aldrig lastat, men de gånger jag har sett på har det gått till så här.
Dessutom har en person skött luckan, och en annan tagit hand om hästen, så att avlastningen gått snabbt och smidigt.
Lycka till!

Svar nummer 5: 17 apr, 20:40 av: Pia
Tänk bara på att ni är TVÅ som öppnar luckan bak, om det händer att hästen får panik kan den faktiskt KRYPA under bommen om den sitter för högt vilket leder till att den som öppnar luckan kan klämmas!! När det gäller grimskaft så spänn fast det innan ni tar bort bommen, av samma anledning som luckan. Lycka till!!

Svar nummer 6: 17 apr, 20:44 av: Maja
Hej!
Framförallt ha gott om tid på dig. Var flera. Gärna en på var sida om transporten när hästen är på väg in. Låt hästen få stå och bekanta sig med transporten en stund. Gå sedan själv resolut in i transporten och försök dra den med. Ställ dig inte mot den och locka, utan ha ryggen mot den. När hästen kommer på lemmen kan den tveka av ljudet hovarna gör. En liten puff, eller en hand på baken (ett spö, som läggs mot baken) från en medhjälpare om den tvekar. Man kan också ta om baken (armen om eller axeln mot) och skjuta om man känner hästen och vet att den inte skulle backa på en.
Man kan ha vadd i hästens öron om den är känslig för ljud. Låt det dock inte bli första gången den har vadd i öronen när du transporterar.

Jag hoppas det går bra och framförallt lugn.
Hälsning Maja


Svar nummer 7: 17 apr, 20:53 av: Lena
Ska man stå på hästens sida bommen när man "byter" grimskaft?

Svar nummer 8: 17 apr, 21:57 av: Pia
Om ni har möjlighet så ta hjälp av en "transportvan" människa.

Lycka Till!


Svar nummer 9: 17 apr, 22:09 av: Finess
Förrutom alla andra bra tips har jag en sak att tilllägga:
Träna! Om du inte vet hur hästen är att lasta, prova att lasta hemma någon dag i förväg, när hästen är inne och bommen "för" osv, kör en sväng! Om det så bara är ett varv på gårdplan så gör det att hästen inte tror att den får gå ut direkt. Lycka till!
Emma

Svar nummer 10: 18 apr, 10:03 av: Lena
Tack för alla fina tips. Jag ska träningslasta och köra, men det är så att jag vill att allt ska gå till så som det ska och kommer att göra på träning/tävling. Nu vet jag det.
Tack!
Hlsn. Lena

Svar nummer 11: 18 apr, 10:03 av: Lena
Tack för alla fina tips. Jag ska träningslasta och köra, men det är så att jag vill att allt ska gå till så som det ska och kommer att göra på träning/tävling. Nu vet jag det.
Tack!
Hlsn. Lena

Svar nummer 12: 20 apr, 09:54 av: Ylva
Det är riktigt som Lena skriver att man på tävling måste ha träns när man lastar och lastar ur. Hemma får man lasta i bara grimma om man vill, men det är bra att lära hästen att lastas i träns. Bästa sättet enligt min mening:
Vid lastning hemma: Sätt tränset utanpå grimman + ett grimskaft i grimman. Led i grimskaftet och låt tyglarna vara om du inte behöver använda dem. Väl inne i transporten med bakluckan stängd tar du av tränset och sätter fast hästen som vanligt.
Vid urlastning på tävlingsplats tar du av grimman och tränsar inne i transporten innan du öppnar bakluckan.
Vid lastning på tävlingsplats lastar du i träns, stänger bakluckan, tränsar av och sätter på grimman.
Det är bra att alltid 'tävlingslasta' oavsett var man är, för då minskar risken för att man ska glömma bort sig på tävling.

Svar nummer 13: 20 apr, 11:10 av: Putte
Jag tränsar alltid när jag lastar. Grimman utanpå. Hänger upp tyglarna i käkremmen. Mindre krångel + att hästen blir lättare att kontrollera om olyckan är framme och den måste lastas ur/ kommer loss. Av med grimman och hästen är tävlingsklar. Ju mindre krångel desto bättre (inte minst viktigt på tävlingsplatsen). tag hjälp av vana hästlastare, ta god tid på er, träna. Har ni otur och börjar krångla kan ni skapa ett problem som kan bli mycket stort och svårt att komma tillrätta med.

angående att transportera hästar

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.