Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Skarpaste bettet

Originalinlägg: 17 apr, 21:40 av: MLI
Vilket är det skarpste bettet som finns? Vad jag har fattat så finns det de som är mycket skarpare än kandar och sånt. Jag har inga planer på att prova, är bara lite nyfiken...

Svar nummer 1: 18 apr, 06:42 av: hej
gags är skarpt!

Svar nummer 2: 18 apr, 10:00 av: Frida
Hackamore är sarpast

Svar nummer 3: 18 apr, 13:50 av: MLI
Vad är gags? Det finns väl olika hackamore med olika långa skänklar?

Svar nummer 4: 18 apr, 17:01 av: jag
Hackamore är väl inte skarpast!!! Det är ju skarpar med ett bett!!! Det gör ju mycke ondare för hästen med ett bett oxå!!!
Hissbett o phelam är skarpt!!!

Svar nummer 5: 18 apr, 18:45 av: Sandra
Alla bett är skarpa i fel hand...

Svar nummer 6: 18 apr, 20:55 av: Sofie F
Hissbett, Hackamore, Pelham, Gags och Kandar.

Svar nummer 7: 18 apr, 21:14 av: IngelaH
>>> Jag! Jag tycker nog att Hackamore är ganska skarpt. En orutinterad ryttare, ja rutinerad med för den delen kan vid felaktig användning av hackamore, bryta av nosryggen på hästen. Det tror jag gör ganska ont också...

Svar nummer 8: 18 apr, 22:20 av: bubblan
bettet kan vara vanligt tränsbett eller kandar. är det en ryttare med mjuk följsam hand är kandaret bra nycket snällare än om en med stark okänslig hand sitter och sliter i tyglarna!!!

Svar nummer 9: 18 apr, 22:24 av: jag---Ingela H
Då måste det vara väldigt långa skänklar!!!Men visst, alla bett är skarpa i fel händer!!

Svar nummer 10: 19 apr, 10:55 av: Anneli S
Jag: du verkar tro att det automatiskt gör ont för hästen när man använder bettet. Så är det inte. Förresten är hackamore också ett bett, även om det inte har någon del som ligger i hästens mun.

Ingela H: det finns hackamore som är väldigt milda. Nosremmen består av stoppat läder, skänklarna är korta och under hakan har hästen en läderrem. Dessa är milda. Hackamore är som ett tränsbett - det finns skarpa och milda. Med ett sådant hackamore kan du inte bryta nosryggen på hästen!

Jag förstår inte...så fort ordet hackamore nämns så uppkommer alltid denna diskussion om att nosryggen kan gå av. Är det någon som har hört talas om något fall där detta har hänt?

Personligen så anser jag att en skarp stång är ett mycket skarpt bett. Stångbettets funktion gör att hästens underkäke "låses fast" mellan ryttarens hand och kedjan. Stångbettet är utvecklat för att användas i ryttarstrid. Bettets historia går tillbaka till 200-talet f. Kr. och uppfanns för att man behövde ett skarpt bett som kunde hålla hästarna i schack i strid.

Men - som Sandra så riktigt påpekade - hur skarpt ett bett är beror på ryttarens hand.


Svar nummer 11: 21 apr, 22:49 av: Sofie F
Vi har haft en häst i vårt stall som kallades "Bulan" just därför att någon oförsiktig hade brytit nosryggen med ett skarpt hackamore. (Med långa skänklar och gumminosdel) Min klasskamrats häst har fått nosryggen bryten med en pullar-grimma.
När vi ändå är inne på bett. Min häst har skav eftersom hans hud kläms mellan bettet och nosgrimman. Är det någon som har något tips förutom hackamore?

Svar nummer 12: 21 apr, 22:54 av: Sofie
Till sofie F: ta av nosgrimman om det går.

Svar nummer 13: 22 apr, 16:13 av: Veronica A Sofie F
Du kan prova att rida med gummiplattor. Det kanske är så att huden kläms när du tar tygeltag med en hand. Annars kan du prova att hissa upp nosgrimman så långt det går, lossa på nosgrimman så att den inte sitter så hårt, byta till hannoveransk/remontnosgrimma eller pullarnosgrimma. Eller helt enkelt strunta i nosgrimman.

Svar nummer 14: 22 apr, 21:14 av: Sofie F
Nosgrimman är så högt det går att komma. Jag kan inte sätta nosgrimman högre eller ta bort den. Han tar ut tungan då och försöker lägga den över bettet. Jag har testat pullarnosgrimma och den har jag bara i skogen. Det går så bra med dat jag har när jag hoppar honom. Jag tror inte att bettplattor hjälper för att han är så stark att jag drar lika mycket med båda händerna. Kan hans sprickor i mungiporna bero på syntetbett?

Sofie F


Skarpaste bettet

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.