Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Drar iväg i fattningen + skavsår?

Originalinlägg: 18 apr, 20:38 av: Sofie F
När jag rider min fullblodsvalack som är 10 år och som jag har haft 1,5 år drar han iväg i galoppfattningen. Han blir lungn efter c.a. 3 galoppsprång. Men hur ska jag få honom att ta en lugn fattning?
När vi rider ut eller hoppar får jag ta i honom så pass mycket att huden kläms mellan bettet och nosgrimman (nosgrimman sitter ända uppe vid käkbenet). Vad ska jag göra åt det. Han spricker även i mungiporna när vi rider ut. Vad ska jag göra?
Det bör tiläggas att han har gått 82 löp under 7 år och gick sista löpet i dec-96.

Sofie F


Svar nummer 1: 18 apr, 22:29 av: Caroline
Gör en väldigt lugn galoppfattning och sitt stilla och lugnt, mitt över hästen. Du kan med fördel göra fattningen i en stor volt.


Testa ett annat bett, nu vet jag ju inte vad du har för nå´t för tillfället. En del hästar tycker om hackamore, du kan ju alltid testa t.ex ett gummipelham. Det är bättre att du använder ett skarpt bett och slipper att slita och dra i munnen vilket bara kommer att göra din häst stum i munnen.

Men det är klart, har man levt och verkat som galoppör hela livet så kan det inte vara så lätt för en häst att återgå till den "normala" ridningen.


Svar nummer 2: 18 apr, 23:04 av: Birgitta
Har du provat att fatta galoppen från skritt?
Jag antar att han kan och förstår själva fattningen.Du kan prova i alla fall. Jag håller på att försöka få min 5-åring att fatta just det verkligen" fatta" galopp med bakbenet först från skritt.Det börjar fungera men vi har långt kvar tills det sitter.

Svar nummer 3: 18 apr, 23:23 av: Maja
Hej
Ni kanske behöver träna just galoppfattning. Sakta av varje gång han drar iväg och fatta om. Låt han galoppera endast om han gör en lugn fattning. Det skall inte löna sig för hästen att göra så. Antagligen tycker han att det är svårt att ta det lugnt, så du behöver kanske rida på volt (som sagts) och träna både i trav och galopp. Var envis och konsekvent. Man skall aldrig behöva sitta och dra hästen i munnen ständigt. Sakta av helt när hästen inte vill lyssna när du vill hålla igen. Det är jobbigt i början att hela tiden bryta, men förhoppningsvis lär sig hästen snabbt vad det är du vill. Du har antagligen inte lärt den att lära om ännu. Hästen tror nog att det är accelaration som förväntas av den.
Hälsning Maja

Svar nummer 4: 19 apr, 10:58 av: Canonen
Pröva att klättra mycket. Förmodligen har han inte så mycket muskler så att han orkar hålla en lugn galopp. Låt någon ta honom på linan med dig på. Om du tycker det är lättare, så använd en halsförlängare, men inte jämt. Galoppera på stubbåkrar eller i ca. 3 dm. snö (om det finns såklart) då måste han lyfta på benen mer och då orkar han inte springa lika fort. Bra muskelträning! Han kanske lägger tungan över bettet. Köp, eller iaf låna en sådan manick (jag kan inte komma på vad det heter) som sitter med en rem runt nacken och med ett metallstycke i munnen, eller köp ett tungfelsgummi, de kostar runt 1-2 tior.

Svar nummer 5: 19 apr, 11:46 av: Caroline
Tungfelsbett heter ett komplett bett med tungfelsplatta i metall !!!!

Svar nummer 6: 19 apr, 19:07 av: Sofie F
Jag har gjort allt detta ni har sagt. Utom att kläätra, det har inget med musklerna att göra. Han är den i stallet av c.a. 40 tävlingshästar som har mest muskler för att han är väldigt lätt att sätta muskler på. När jag rider ut har jag ett s.k. hissbett men han spricker i mungiporna hur mucket jag än smörjer. Han kläms även emellan nosgrimman och bettet. Jag rider mest på volter och fattningen blir mycket riktigt lugnare. Men ett problem till. Den första fattningen är alltid mycket lugnare än de första. Han hetsar upp sig mer och mer. Jag försöker rida honom lugn emellan fattningarna och det lyckas rätt bra men när jag kommer till fattningen rusar han iväg ett par språng innan han blir lugn igen. När jag rider markabete har jag tredelat bett och c.a. 2 ggr i månaden graman. När jag hoppar har jag ett fullcheekbett med parerstänger. Jag fattar inte vad du menar(maja) med att jag inte har lärt honom att lära om. När jag fick honom jick han och drog upp nacken ock var allmänt spänd. Han kunde typ bara skänkelvikning och rygga. Nu går han i en mycket bättre form. Har lärt sig främdelsvändning, öppna i skritt och trav, sluta i skritt, trav och galopp och en halv bakdelsvändning, förvänd galopp, galoppombyten m.m. Han kan däremot inte lätta byten för att han drar iväg i fattningen.
Det bör tilläggas att jag rider honom med 25 mm sporrar för att han är näst intill slö i skritten och traven. Har någon nått tips om skavsåren?

Sofie F


Svar nummer 7: 20 apr, 08:51 av: Carline
Har du provat HACKAMORE ???

Svar nummer 8: 20 apr, 09:00 av: Caroline
Sofie, vad Maja menar med att du kanske inte har lärt honom att lära om, gäller galoppen . Eftersom han är en fd. galoppör så har han ju inbyggt att springa fort, och när Kaja skriver att hästen kanske tror att det är en acceleration som förväntas av den menas att den tror att den ska öka tempot.

Och om skavsåren kan jag bara rekomendera hackamore !!!
LYCKA TILL !!!


Svar nummer 9: 20 apr, 10:59 av: sf
Galoppörer har ju fått lära sig att kasta sig iväg i fattningen för att komma iväg fort. Jag har ridit en fd galoppör och på honom märkte jag att när jag försökte hålla i honom för att få en lugnare fattning så blev detbara värre. Om jag däremot lättade på tyglarna i fattningen och ett par steg till så blev fattningen mycket lugnare, oftare rätt galopp och det blev också lättare att 'få tag' på honom efter som han inte satte upp huvudet och stretade emot tygeln i fattningen. Mitt råd är alltså: prova att lätta på tygeln i fatningen. Överdriv gärna i början och se vad som händer.

Svar nummer 10: 21 apr, 22:42 av: Sofie F
Jag håller verkligen inte i honom i fattningen. Det är bara de två eller tre första sprången som är jobbiga. Sen lugnar han ner sig avsevärt. Jag ska testa hackamore när jag kommer hem (är just nu på praktik på Jägersro). sf Lättar jag på tygeln ännu mer så blir det bara värre. Däremot i bytena funkar det att lätta på den blivande innerhanden precis i bytet.

Sofie F


Drar iväg i fattningen + skavsår?

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.