Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Stå still vid uppsittning & vill bara vända hem

Originalinlägg: 19 apr, 19:54 av: Kristina
Jag har just köpt en häst. Jag tycker verkligen om honom. Men jag har endel problem. För det första är han jättesvår att sitta upp på. Han steppar omkring ca 5 min sen ger han sej och jag kan sitta upp. Jag har börjat stå med näsan framåt och håller in honom samtidigt jag sitter upp, det går lite bättre, men hansteppar fortfarande omkring. har ni några tips hur jag ska lösa detta? Eller är det bara att nöta på? Jag kommer mej ju alltid upp. Ger mej aldrig, så det länar ju sej aldrig för honom.
Sen när vi rider, vilket vi gör enbart utomhus, jag har ingen tillgång till ett ridhus, då vill han gå hem hela tiden. Hur varierat jag än rider, hur mycket sysselsatt han än är, hur kul jag än försöker göra det så vill han bara vända hem. När vi väl har vänt, efter att jag har bestämmt det så vill han bara springa hem. Han är ganska hård i mun. Fast det är inga problem att få stopp på honom. Han sticker inte eller så, men han är rätt okänslig, om ni förstår. Jag är noga med ledarskapsövningar. Tycker att jag är konsekvent.
Tror ni att detta ger dej med tiden? Att han bara testar mej? Eller vad kan jag göra?

Svar nummer 1: 19 apr, 20:12 av: sassa

Rider du med någon nu?
Det kan vara därför han vill hem. Han saknar sällskap !
När du ska sitta upp kan du väl be någon hålla honom?
Efter ett tag när han vant sig vid att stå stilla kan den som håller honom släppa honom en lite längre stund varje dag!Du fattar nog vad jag menar!( hoppas jag).
Lycka till!

Svar nummer 2: 19 apr, 21:01 av: Chanelia
Har du provat att låta honom gå på en liten volt, vilket är jobbigt för hästen, när han inte står still. Det skall alltså vara som så att står han inte still blir det den jobbiga volten som gäller, detta kan ta tid i början, dessutom kan man få återgå till grunden (med volten) även senare om han börjar testa igen.
Ovanstående fungerade utmärkt på min häst, han står numera helt still vid uppsittning, men kan behöva "påminnas" ibland.
Detta att han vill hem till stallet kanske beror på att han fortfarande är ny hos dej, prova och rid ut med någon så att han får sällskap, och ser att det inte är så farligt.
Lycka till

Svar nummer 3: 19 apr, 21:10 av: Grethe
Snu hjemover: Fortsett å være bestemt! Ikke gi deg, han tester deg nok bare, ja!
Står ikke stille: Vend han slik at nesa står i et hjørne. Sett evnt. noen høyballer bak beina (han må få gå et par skritt bak før han kommer borti).
Han tester deg nok bare hele tida.
SUPERT at du aldri gir deg!
LYKKE TIL!

Svar nummer 4: 19 apr, 21:14 av: akilles
Jag hade problem med min nordis i början. Jag försökte med att snurra runt på en liten volt varje gång han började gå, och vi snurrade och snurrade och snurrade och snurrade. Det här fungerar på många hästar men det gjorde det inte på min. Jag lånade ut hästen till en tjej ett tag som fick ordnig på honom. Skamset undrade hur hon gjort men hon svarade undvikande. Det visade sig att hon använt rätt tuffa metoder så fort han rörde på sig. Hög röst, spark i magen och ryggning tillbaka till den plats där han börjat gå ifrån. Jag vet inte om jag gillar metoden, och säkert är att jag aldrig skulle använda den själv, men den fungerande. Nu står min häst iallafall stilla i de flesta situationer och det är mycket skönt. (Han tycks inte tagit skada av uppfostringen).

Svar nummer 5: 19 apr, 21:19 av: akilles
Denna något hårdhänta kvinna jag berättat om ovan, var för övrigt en mycket hästvan person. Det är nog viktigt om man ska ta till hårdhandskarna. Konsekvens, tålmodighet och att aldrig ge upp är det allra viktigaste!

Svar nummer 6: 20 apr, 08:53 av: Anneli S
Precis som Chanelia förespråkar jag den lilla volten vid uppsittning. Jag har nyligen börjat sitta upp själv på min 5-åring (inriden i höstas, har vilat över vintern) och han har efter tre träningstillfällen blivit jätteduktig. Pröva det först. Funkar det inte så får du kanske göra som Akilles säger och ta i med hårdhandskarna.

Beträffande att han vill gå hem, mitt sto var precis likadan i början. Jag tror att det kan bero lite på osäkerhet. Han kan mycket väl bli bättre efter ett tag när han känner sig säkrare i sin nya miljö och när ni har lärt känna varandra. Tills dess: rid som du har börjat, gör mycket omväxlande arbete. Försök att undvika att rida på ställen som gör att du måste vända för att komma hem. Det är viktigt att hästen fattar att vägen bort även är vägen hem.

Lycka till!


Svar nummer 7: 20 apr, 13:47 av: sofia P
Eftersom hästen är ny känner han sig säkert osäker på omgivningarna, men också på dig. Det tar tid innan en häst börjar lita på en och ser en som fullgott sällskap istället för andra flockmedlemmar (hästar). Det är ju egentligen helt onaturligt för en häst att vara helt ensam, men å andra sidan ska de ju lära sig att se till ryttaren i första hand och inte behöva stöd av en annan häst bara för att man rider ut. Så det där med att vilja gå hem går säkert bort med tiden om du bara fortsätter som du gör nu och ni "jobbar" ihop er.

Svar nummer 8: 20 apr, 19:04 av: Catharina
Problem med uppsittning: var noggrann med att konsekvent vänta ut hästen tills han står alldeles stilla. Använd inga hårda tag, utan det räcker i regel med ett lätt tag i tygeln och ett vänligt men bestämt "nej", "stilla" eller "vänta". Träna på detta även i andra situationer än vid uppsittning (tex när du leder honom till hagen, vid longering mm), så att han lär sig att han ska stå still och vänta på dig. Det viktiga, speciellt eftersom du just köpt honom och han antagligen är lite osäker i sin nya miljö (han är ju inte så gammal), är att bygga upp ett förtroende mellan er. Om inte hästen är väldigt tuff i psyket kommer hårda tag endast att leda till att han med tiden associerar uppsittningen med något konfliktfyllt och därmed blir det inte lättare att få honom att spänna av och stå still. Du kan göra träningen lättare för dig själv genom att sitta upp på ett ställe där det är ganska trångt, ställ tex hästen mot stallväggen eller ett staket (gärna i något hörn), så att det inte finns så mycket utrymme att steppa omkring på. Det skadar inte heller att i början ha en medhjälpare på marken som kan hålla lätt i hästen.

Problem att rida ut: Jag instämmer i många av de förslag som givits ovan. Det är viktigt att hästen får bygga upp ett förtroende för dig, börja alltså inte bråka med hästen utan lirka honom tillrätta och var noga med att rida mer med "huvudet" än med styrka. Om du har möjlighet att arbeta hästen på en ridbana eller åker/hage hemma vid stallet (gärna inhägnat område så han inte kan springa hem hur gärna han än vill), har du möjlighet att bygga upp ett förtroende mellan er och samtidigt blir han mer genomarbetad och mer lydig, vilket ofta gör det enklare att hantera den konflikt som uppstår när ni vill gå åt olika håll ute i skogen. Om hästen lär sig att svänga dit du vill när du vill, kommer du framöver att ha det lättare ute i skogen. Försök hela tiden att aktivera hästen så han är uppmärksam på dig och inte "har tid" att tänka på att gå hem. Tänk på att vara lugn och konsekvent. Nöj dig med små framsteg till att börja med och var noga med att berömma då han gör rätt (annars vet han ju inte vad som är rätt och vad som är fel).

Jag har arbetat min unghäst på det här sättet och det har fungerat väldigt bra. Det är jättebra att du är envis och inte ger upp även om det är besvärligt! Kämpa vidare och lycka till!!!


Svar nummer 9: 20 apr, 19:36 av: Maggan
Jag hade också problem med att min häst inte ville stå still. Jag provade att ställa henne mot en vägg eller grind som nämnts ovan, men det ville sig inte. Då jag hade duster med henne om mycket annat (hon försökte skrämmas då och då) så valde jag en mjuk enkel grej som funkar till belåtenhet för oss. Först gav jag henne en sockerbit att suga på så hon stog still när jag drog gjorden och satt upp. Och sen fick hon en till när jag var klar för avfärd. Sekunderna förlängdes mellan bitarna, och den första togs så småningom bort. Nu står hon som ett ljus när jag sitter upp och väntar sen med huvudet vänt mot mig på sin bit "hur länge som helst", mycke vantar och sånt på vintern, innan hon rör en fot.
Nästan lite för enkelt, men det funkade direkt, och glad var jag.

Stå still vid uppsittning & vill bara vända hem

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.