Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Örter till hästar

Originalinlägg: 21 apr, 12:46 av: Peter Adm
Har någon erfarenhet av örter till hästar?

Svar nummer 1: 21 apr, 13:52 av: IngelaH
Örter?... Vitlök och sådant, menar du. Vitlök använde jag till min förra sköthäst, för hennes luftrörs skull.

Intresset för homeopatiska läkemedel ökar förmodligen inom hästsporten också. Men jag har inga mer förslag för tillfället.

Jag har sett att du har ställt liknande fråga tidigare, har du fått några andra svar?

Vänliga hälsningar

IngelaH


Svar nummer 2: 21 apr, 14:27 av: skeptiker
Jag är och förblir skeptiker. Näringslära Ja! Vitlök och nässelpulver - bägge innehåller mycket näringsämnen och vitaminer. Men att byta ut normal medicinering från veterinär mot örtmedicinering. När det gäller människor och hästar - ALDRIG! Örtmedicinering ska bara användas som ett komplement till vanlig medicinering om hästen är sjuk!!!!

Svar nummer 3: 21 apr, 14:30 av: Peter adm
Örter skall man använda som förebyggande mot de flesta symtom. Om häsen däremot är sjuk skall veterinär tillkallas.

Svar nummer 4: 21 apr, 14:33 av: skeptiker_håller_med
Precis vad jag tycker Peter! Jag har faktiskt inte träffat på hästmänniskor med pervers tro på örter för sina hästar, däremot människor när det gäller sina egna barn!!

Men det enda jag hört folk använda i större utsträckning till hästar är just nässelpulver och vitlök. Själv ger jag min häst apelsin någongång ibland. Om det har någon verkan vet jag inte, men jag älskar det.


Svar nummer 5: 21 apr, 14:34 av: IngelaH
>>> Skeptiker. Var och en blir salig på sin tro, sägs det och jag menar inte att örter ska ta över helt. Utan som du säger, ses som ett komplement. Men vitlök har ju enligt många, bevisligen effekt i förebyggande mot förkylning. Det är luftrörsvidgande, kan man säga och därmed andas man lättare. Det fungerade jättebra på "Bettan" och det är så det ska används, tycker jag. För att underlättaa.

Svar nummer 6: 21 apr, 14:47 av: Zarah
I förra numret av ridsport fanns det flera annonser om en ny bok om örtmedicin för hästar. Det var visst en översatt engelsk bok som skulle komma ut i april, en bekant till mig har beställt en bok men inte fått den än. Hästbokhandeln (finns på länksidan) säljer den för 295:- tror jag det va. Personligen tror jag på användandet av örter men som komplement till vanlig medicin och mot enklare åkommor typ förkylning, influensa & småsår.

Svar nummer 7: 21 apr, 14:51 av: sofia P
Jag är också generellt skeptisk... Det finns t.ex. ett problem med örtmediciner och det är att i örter är inte nivåerna av aktiva ämnen kontrollerade. Man har alltså ingen aning om vilka doser hästen får av olika saker. Jämför detta med läkemedel som tillverkas under extremt hög kontroll och också har testats ordentligt.

Svar nummer 8: 21 apr, 15:20 av: IngelaH
Jag kom på en sak till. Jag har gått med i Svenska Hästars Värn och i senaste numret av deras tidning, kan man läsa om en homeopat, Hans Söderström från Homeopathuset i Söderhamn.

"Hans söderström i Söderala är en man i världsklass.

Varför, Jo han är homeopat och känd i hela världen för sin stora kunnighet inom naturmedicin.. Han är även känd för sina analyser, där han utläser vad som fattas hästen.

...

Ni som är vidare intresserade av detta kan gärna kontakta Hans Söderström för mer information, tel 0270 - 580 00"

Det där med hår- och mananalys, är väl jag lite skeptisk till. Men varför inte höra av sig och kolal vad Hans, har att säga?


Svar nummer 9: 21 apr, 15:47 av: Lotta
Visst är det nyttigt och bra med örter. Som tillägg, det skall ju inte ersätta den vanliga kosten. Müesli 2000 är ett bra sådant foder, det finns i olika styrkor, men just 2000 innehåller ingen krafft, bara örter bla. vitlök och mint, som känns på doften; luktar hostmedicin och kusarna ÄLSKAR detta. Tyvärr är det ganska dyrt 100-150kr/säcken, men det är klart man behöver ju inte ge flera KG per dag om man har det som ett komplement. Själv har jag gått över till Müesli 8000 med krafft i och min häst får 2dl per mål, tillsammans med den vanliga maten.

Svar nummer 10: 21 apr, 16:00 av: PIGG

TA OC STIK HEM DIN JÄVLA BOLMÖRT DU GRISAR NER PÅ SIDORNA
nöff

Svar nummer 11: 21 apr, 16:07 av: Peter Adam
Till svar nr 4 skulle jag vilja säga att man behöver inte vara pervers för att framföra alternativa medel som till hjälp för sin häst.
Örter är emellertid fortfarande grunderna i samtliga mediciner. De som sysslar med medicin vet detta. Kunskap är mycket viktig idag för att uttala sig i viktiga frågor. Detta vet veterinärer också idag. Man bör därför (kanske) skriva med lite mindre bokstäver innan man uttalar sin okunskap. Dessutom gör man bort sig också vilket snarare tyder på att jag vet bäst. De flesta mediciner idag är under ständig utveckling och doserna varierar.

Svar nummer 12: 21 apr, 16:13 av: Peter Adam
Till svar nr 10. Jag kan inte hjälpa att du har haft en svår barndom, detta framgår ju tydligt i ditt svar. Dessutom bör du läsa lite om den här spalten innan du gör dina inlägg. Du har redan gjort sådana uttalande som straffar ut dig från den här sidan. Gunnar kommer med all säkerockså att skriva och kommentera ditt inlägg.

Svar nummer 13: 21 apr, 16:40 av: Norpan
Miiriamaz halvsysters ägare sa att jag skulle torka tistlar och mala ner dem i fodret. Vad det skulle vara bra för vet jag inte. Jag bara gjorde det jag kan ju alltid ringa och höra vad det skulle vara bra för det taskiga är att hon bor i Frankrike men det ska nog ordnas.

Svar nummer 14: 21 apr, 20:01 av: Pipen
Hästägarens Örtabok av Hillary Page self, den har jag beställt, jag tycker det är jätte spännande i förebyggande syfte.

http://www.hobbybooks.se/hastbok/index.htm


Svar nummer 15: 22 apr, 08:33 av: skeptiker
Svar till nr 13: Vad jag vet är mistlar fridlysta i Sverige (inte i frankrike där de är betydligt vanligare). Det finns mycket vidskepelse kring mistlar. Och sådant tror inte jag på.

För övrigt så tycker jag att man ska tänka efter ordentligt innan man börjar handla örter till sina hästar. I sverige läggs miljardbelopp ner på hälsokost och vitamintillskott till människor. I ett land där vi har alla möjligheter att få i oss allt vi behöver genom att äta rätt.

Örtteer t.ex. Det är jätte dyrt! Det allra mesta kan du plocka själv (Kamomill växer vilt, citronmeliss kan du odla i fönstret, osv). Likadant gäller säkert för örter till hästar. Köp gärna böcker, plocka, torka och fixa själv. Men tänk till innan du börjar betala en massa pengar för något som kanske inte har någon som helst effekt. (Oavsett om säljaren hänvisar till amerikanska undersökningar och egna erfarenheter)!


Svar nummer 16: 22 apr, 09:02 av: Helene
Om inte jag har helt fel så är misteln giftig.
Förr i tiden, när man tog hö på ängarna, så innehöll höet en massa torkade örter.
Det höet var ju innehållsmässigt mer näringsrikt än vad vårat enformade hö är idag.
Så hästarna har ju och får örter i sig i vilket fall som helst.
Min mormor har hållt på med örtmediciner (för människor)
och en gång när min häst blev väldigt uppsvullen pga jordgetingar, hade hon en salva att smörja in med, efter bara 2 dagar började dom läka.
Efter ngr dagar till syntes det ingenting alls.
Örtmediciner till människor är ett mer utforskat område än när det gäller hästar.
Men vi kommer att bli bättre på det också, det är jag säker på.

Helene


Svar nummer 17: 22 apr, 10:51 av: L-P
MEN HALLÅ! Tistlar skrev hon ju!!

Svar nummer 18: 22 apr, 10:56 av: L-P
Norpan, enligt vad jag vet så innehåller just TISTELN en väldigt massa fibrer, det är jättenyttigt för hästar. TISTLARNA finns ju bara på sommaren så det kan va en bra grej att torka och ge hästen även på vintern..

Svar nummer 19: 22 apr, 11:36 av: skeptikern
Oj pinsamt - men rätt L-P. ior gillade tistlar med och han var ju glad......

Svar nummer 20: 22 apr, 16:05 av: Peter Adm
Vill någon veta mer om örter?

Svar nummer 21: 22 apr, 16:12 av: Peter Adam
Finns det någon som vill veta mer om örter till hästar?

Svar nummer 22: 22 apr, 16:14 av: Peter Adam
Vill någon veta mer om örter till hästar?

Svar nummer 23: 23 apr, 13:47 av: Pipen
Jag vill veta mer

Svar nummer 24: 23 apr, 16:23 av: Peter Adm
Uppge ditt e-mail så skickar jag en broschyr till dig, eftersom örterna är avsedda för olika symtom.

Svar nummer 25: 24 apr, 22:02 av: Pipen
Hejsan Peter A
Här är min e-mail. Hyggligt om du vill skicka lite info om örter och vad de kan vara bra för.
MVH Pipen

Svar nummer 26: 29 apr, 14:37 av: Peter Adam
Om det är fler som vill ha mer upplysning om örter till hästar måste ni uppge er e-mail

Svar nummer 27: 01 jul, 23:44 av: kicki
jag önskar gärna mer upplysning om örter
min häst har problem med hosta.

Örter till hästar

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.