Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ensilage

Originalinlägg: 21 apr, 15:02 av: Marita
Har haft lite snack om ensliage på jobbet, har nu några frågor:
Bra - eller dåligt till hästar?
Näringsmässtigt? Mer eller mindre än vanligt hö?

Svar nummer 1: 21 apr, 15:22 av: Ann Onym
Ensilage är nog ingenting för hästar, nej....
Jag tro det är mindre näring i oxå...

Svar nummer 2: 21 apr, 15:29 av: IngelaH
Jag måste säga att jag är dåligt insatt i skillnaden ensilage och hösilage. Så här står det om hösilage i SHV:s medlemstidning 1-98, jag har "klippt" lite i artikeln:

"Alla våra hästar blev sjuka!

Vi trodde att vi kommit på det perfekta damm- och mögelfria basfodret till våra hästar, nämligen hösilage som ligger några dagar på åkern innan det plastas in. Glada i hågen köpte vi hem ett lass, men efter sex till åtta veckor blev vi fundersamma eftersom våra fem hästar blev sjuka.

Vår sexåriga nordsvenska hingst blev mycket svullen i halsen och fick en cortisonspruta av veterinären. Svullnaden kom tillbaka flera gånger. efter ett tag märkte jag att det inte stod rätt till med konditionen, han blev vitlöddrig av den vanliga motionen. Och testiklarna svällde upp så att han inte kunde dra upp dem när han travade.

...

Dessafem hästar drabbades av proteinförgiftning, till följd av att de utfodrats med hösilage.

Gör inte samma misstag som vi gjorde. Tänk på vad ni ger era hästar, det som verkar bra är inte alltid det."


Svar nummer 3: 21 apr, 15:29 av: Sofia P
Det finns olika sorters ensilage och vissa sorter passar jättebra till hästar. Våra äter hösilage (torrare än ensilage) från vit rundbal och mår jättebra på det. Horshage och andra liknande produkter är förpackade i mindre plastbalar och är gjorda för hästar. Våra ponnyer åt det i många år och mådde prima. Eftersom hösilage och ensilage är konserverat håller det näringsämnena bättre än hö, men eftersom det innehåller mer vatten måste man fodra med mycket mer i kilo. Vårt hösilage får man gånga med 1,5 och ofta får man ge dubbelt så mycket i kilo av silage som vanligt hö. Självklart måste man vara noggrann så att man inte ger för gammalt ensilage från öppnade balar.

Svar nummer 4: 21 apr, 15:34 av: sofia P
Inlägget från SHV låter helskumt - det finns massor med hästar i Sverige som äter hösilage och mår utmärkt på det. Man kan få lite högre proteinhalt än i hö, men det får man i så fall kompensera för i övriga kosten. Att hästar skulle bli så sjuka av det (utan att man fått mögel i silaget) har jag aldrig hört talas om.

Svar nummer 5: 21 apr, 15:36 av: IngelaH
Jag säger ju det, jag är inte så insatt utan bara vidarebefordrar, sådant jag läser, lite här och var. Sedan om det är rätt, är upp till var och en att fundera på. :)

Svar nummer 6: 21 apr, 15:37 av: anneli

min häst äter hösilage och föredrar det framför hö, och han mår jättebra.

Svar nummer 7: 21 apr, 15:40 av: sofia P
Ja visst, IngelaH - jag menade det inte som någon kritik mot dig - det var jättebra att du skrev om det. Det var väldigt intressant att läsa om att hästar tydligen kan reagera så kraftigt på silage, samtidigt som det alltså låter lite konstigt med de erfarenheter jag har av ensilage.

Svar nummer 8: 21 apr, 15:54 av: IngelaH
Symptomen på hästarna var så här:

Nordsvensk hingst, 6 år, svullen i halsen, svullna testiklar och nedsatt kondition.

Varmblodshingst 4 år, svullna ben och testiklar, samt ont i hovarna.

Varmblodsvalack 12 år, svullna ben och knölar på kroppen, nedsatt kondition och hans päls ändrade färg...!!!

Halvblodsvalack 4 år, svallköttsknöl under magen, stor som en mandarin. Sparkade när man snuddade magen på honom.

Nordsvenskt sto, 18 år, svällde upp i halsen och benen.

Det här med svullnad kan väl vara tecken på något med proteinhalten i fodret om jag inte har lärt mig fel.

Kan det vara så att det beror på när man "tillverkar" hösilage/ensilaget, hur länge det får ligga och så, menar jag. :)

Jag vet också ett stall där hösilage funkar jättebra. Det är en fullblodsuppfödare, som låter hästarna ha fri tillgång till hösilage i hagen. Han kör dit en ny, när den gamla är slut. Det går åt fort, för han har många hästar och de ser ut som klot allihop, och det tycker jag är ovanligt hos fullblod. Men jag blir lika glad varje gång jag ser dem. De ser så nöjda ut. :)


Svar nummer 9: 21 apr, 16:05 av: Putte
Visst kan man ge hösilage till hästar. Det finns ju både för- och nackdelar med det. Kan innehålla mer energi och protein = ge mindre mängd än hö. innehåller mer vatten = dammar inte, men väger mer = ge större mängd än hö. Innehåller mindre strån än hö = mindre mättnad =ge mer. Man ska analysera silaget, och tänka på att det inte ska ligga mer än några dagar efter att man har öppnat balen. En annan sak som kan uppfattas negativt är lukten. Läste ni inte om den där uppfödaren som ger unghästarna fri tillgång på silage i hagen?

Svar nummer 10: 21 apr, 16:07 av: Norpan
Jag ger mina hästar hösilage och vanligt hö och har inte märkt nåt konstig med dem.

Svar nummer 11: 21 apr, 16:53 av: Sanna
Ursäkta en dum fråga: Varför ger man ensilage iställer för hö, är det mycket billigare eller?
Våra hästar har alltid fått hö (analyserat) och de mår jättebra av det också.

Svar nummer 12: 21 apr, 19:50 av: MarieL
Jag har i fyra år gett mina hästar hösilage, alltså hö som torkat ungefär ett dygn innan det kapslats in i vit plast. Jag har två islandshästar och båda har hela tiden mått jättebra av det och de har också de hästar jag har haft uppstallade gjort. De har fri tillgång i hagen och är ute ungefär 12 timmar per dygn. Inget foder på natten. De har hållit sig i perfekt hull och är blanka i pälsen och pigga och glada, ingen av dem har någonsin varit sjuk. Jag ger ensilage av den anledningen att det är nästan omöjligt att få tag i bra hö häruppe! Det är inte billigare, snarare tvärtom, men min leverantör håller perfekt kvalite´och det gör att jag väljer denna utfodring!

Svar nummer 13: 23 apr, 15:54 av: sofia P
Varför ensilage/hösilage? En anledning kan vara att det är lätt att förvara. Hö måste lagras ordentligt torrt, men vita rundbalar hösilage kan läggas var som helst (även utomhus) och plockas in och öppnas vid behov. Har man lantbruk och maskiner är det praktiskt att hantera. En annan är att det är lättare att få bra hösilage vid skörden eftersom det bara ligger en dag. Man behöver inte vänta på att gräset ska torka - om det råkar regna på hö kan det bli ganska dåligt innan det är färdigtorkat. Hösilaget i plast håller konstant kvalitet och blir inte dammigt som hö från förra året kan bli efterhand. Vi hade ett tag ensilage i små plastbalar eftersom vi inte hade något utrymmme alls nästan att lagra hö. Då var det praktiskt att kunna åka och löpa några balar då och då av Boxgrass, som är ganska kompakt ensilage.

Ensilage

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.