Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Ryggning

Originalinlägg: 20 apr, 21:39 av: MLI
Hur gör man när man ryggar på riktigt sätt? En del säger att man bara ska driva samtidigt som man förhåller kraftigt. Andra säger att man ska ta i ena tygeln samtidigt som man driver med den diagonala skänkeln. Jag tycker att det sista funkar bäst, (men det verkar ju lite konstigt), fast det kanske beror på hur hästarna är utbildade.

Svar nummer 1: 20 apr, 21:42 av: OXER FANTAST

DUUUU DE SKITTTTEEEEEEERRRRR VÄLL JAG I SATTSA PÅ JUMPING DE DE ÄR GREJER DE

Svar nummer 2: 20 apr, 21:48 av: MLI
Tack så HEMSKT mycket oxerfantast, men du vet möjligtvis inte att dressyr är grunden till all ridning...

Svar nummer 3: 20 apr, 22:03 av: Asti
På våran ridskola lutar vi oss bak kramar tyglarn
och trycker varannan skänkel så hästen flyttar sig steg för steg...God Luck!

Svar nummer 4: 20 apr, 22:45 av: set
Jag brukar tänka och göra såhär:
Jag tänker att det är en framåtgående rörelse som går ut från min kropp och sedan går över hästens huvud i en cirkel och sedan bakåt Lite liknande en våg som slår över hästens huvud. Lite "spacat kanske " men jag kan snabbt visualisera den bilden och det gör att jag själv får en "framåtdrivande rörelse som går bakåt" Samtidigt lutar jag mig bakåt en aning och drar tillbaka underskänkeln en liten bit.
Om den inte vill så kan jag förstärka med samsidiga hjälpor.
Obs när den tar ett steg tillbaka så belöna den med att munkna i förhållningen. Ett steg=> tack=mjukna, ett steg till=>tack=mjukna.
Om du skall rygga 4 steg så börja lätta vid 2-3 steg

Svar nummer 5: 20 apr, 22:48 av: Markus Holst
Ryggning är en rörelse som förekommer i alla dressyrprogram från LC:1 tom Grand Prix, med några få undantag. Bla så är den inte med i LC:2, som är det vanligaste LC-programmet här i Skåne. Att ryggningen förekommer även i de svåraste klasserna visar vilket tekniskt svår rörelse det är.
Ryggning är en rörelse, där det finns väldigt många åsikter om hur det skall göras, och tyvärr så förvillar en hel del av dessa hästarna, istället för att göra det enklare för dem. En sådan "villfarelse" är att man skall rida fram direkt ur ryggningen, utan mellanliggande halt. Må vara att det står så, men många hästar upplever den plötsliga och oftast starka drivningen i slutet av ryggningen som en korrigering, och blir naturligtvis då osäkra på om det verkligen är baklänges man skall gå, när man får kritik för det varenda gång.
Vilka problem som hästarna visar när man börjar att träna ryggning, skiljer sig åt mycket beroende på hur hästarna är byggda. Hästar med långa ryggar har andra problem än hästar med korta ryggar. Gemenssamt är, att de ryggar bättre, ju friare de kan vara från handen under skälva ryggningen. För att kunna utföra en ryggning bra, så måste hästen vara rätt lydig för både drivande och förhållande hjälper, ocj den skall kunna gå fram i en avslappnad, mycket långsam skritt direkt från halt. Med kångsam skritt menar jag då vad jag till mina ponnyelever kallar "smygis-skritt", och där den ändå är helt fri från ryttarens hand, dvs kan smyga framåt utan att man hela tiden behöver bromsa. Har vi den hästen, så kan vi driva den fram till smygis-skritten, och just när den lyfter det första benet, så tar vi den bakåt med handen. När hästen har förstått att det var bakåt som gällde, så lättar vi på tygeln och låter den stanna. sedan kan vi på samma sätt ta ett steg till, och ett till.
I början skall vi naturligtvis inte öva för många steg, men vi skall alltid ge en ny hjälp för varje steg, och vara noga med att lätta ordentligt på tygeln i varje steg. När ryggningen är färdig, skall vi låta hästen "pusta" en stund, innan vi rider framåt. Ju osäkrare häster är på ryggning, desto längre skall vi låte den stå still och få beröm.
oftast när man har problem med ryggningen, så beror det på att hästen inte ärtillräckligt lydi´g för att kunna utföra den. det är bättre att träna lydnad med andra metoder, än att överdramatisera ryggningen. Ryggning är, tillsammans med galoppfattningar och galoppombyte, en rörelse som hästen har lätt att få fobi för.

Läs mer i min ridhandbok på http://hem.passagen.se/mholst


Svar nummer 6: 21 apr, 08:19 av: Putte
Ryggning är den enda rörelse där vägen fram ska vara stängd. Drivning ska aldrig kombineras med förhållning, utan hästen ska vara fri från tygelns inverkan när man driver. När man ryggar driver man UTAN att lätta i handen. Vägen framåt och åt sidorna är stängda- allt går hästen bakåt. När man sedan öppnar vägen framåt igen ska hästen gå framåt. Detta kräver att ryttaren är konsekvent och inte förhåller i drivningen eller vice versa, samt att hästen är mycket uppmärksam både för framåtdrivande och förhållande hjälper.

Svar nummer 7: 21 apr, 08:44 av: pp
Jag har fått lära mig som Putte skriver: MAn driver men skänkeln något längre bak än vanligt UTAN att lätta i handen, då går hästen bakåt, när den skall framåt, så bara lätta i handen.

Svar nummer 8: 21 apr, 10:29 av: Clara
Luta er aldrig bakåt i ryggningen utan behåll samma sits som tidigare. Er sits får aldrig rubbas, det ska vara ert mål i ridningen. För att hästen inte skall börja släpa fötterna bakåt så får inte tygeltagen bli dragande. Du måste ta och lätta hela tiden och lirka med bettet, annars kan du dessutom få en gapande häst. Vid inlärningen av ryggning bör det finnas en person på marken som hjälper till då du ska rygga. Samtidigt som du flyttar bak dina skänklar en aningen så använder du rösten, du kan tex säga "back" eller "rygga". Din hand verkar förhållande i drivngen framåt och fångar upp hästen som istället ryggar. Efter ett tag kommer hästen lyssna enbart på din röst och dina hjälper och efter en tids utbildning kommer du att kunna sluta använda din röst och kunna ta bort dina hjälper för handen mer och mer och i stort sätt bara använda skänklarna. Men du måste givetvis alltid rida mellan hand och skänkel. För övrigt så skall hästen ALLTID ha framåtbjudning. Trots att hästen backar måste du kunna känna att hästen vill framåt.

Svar nummer 9: 21 apr, 14:23 av: sofia P
Jag har också hört minst tre olika sätt att rygga på: alternerande samsidiga hjälper, alternerande diagonala hjälper och båda skänklarna samtidigt med lätt håll i båda tyglarna. Själv föredrar jag att lära hästen rygga enligt det sista alternativet för då är risken minst att den börjar gå snett eller vingla i ryggningen. Har man en häst man inte ridit innan får man prova vilket sätt den förstår och har lärt sig på. Ett bra sätt att lära hästen ryggning är att man håller en hink havre eller liknande mot bringan på den - då backar den för att nå hinken. Samtidigt ska man förstås ge ryggningshjälp. Man kan också låta den som står på marken vifta med ett spö, framifrån, mot frambenen/bringan (utan att röra hästen med det förstås). Med båda dessa sätten lär sig hästen att rygga utan att man behöver dra i tyglarna och utan att den unga hästen får för komplicerade signaler.

Svar nummer 10: 21 apr, 15:12 av: Putte
Ett bra sätt att lära hästen på är att lära den backa på kommando när man står på marken. När den lätt och villigt gör det kan man börja uppsuttet. Fördel att man kan träna själv. Alltså bara få den att flytta sig bakåt för kommandot backa. Sen överföra detta till rätt hjälper.

Ryggning

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.