Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: KANDAR = TVÅNGSMETOD för att få hästen "på tygeln"

Originalinlägg: 26 apr, 20:04 av: HAPPYS
Kandar...även den en tvångsgrej! Hästen kan ju knappast välja vad den vill göra...

Svar nummer 1: 26 apr, 20:06 av: Maja
Är du dum på nåt jävla vis eller? Kan du nånting om utrustning egentligen

Svar nummer 2: 26 apr, 20:09 av: HAPPY
Maja: Vi hade en häst som reds på kandar. Vi slutade med det, eftersom det bettet tvingar ner hästen på tygeln. Hästen ska välja det själv, och då behövs inget kandar!

Svar nummer 3: 26 apr, 20:09 av: Sara
Det kan tänkas att du tycker det, men kandaret är faktiskt inte så illa. Kandar används mest av dressyr ryttare. Det tillsammans med sporrar är till för att ryttaren ska ha lättare att ge hästen instruktioner. Hur skulle det se ut på en tävling om ryttaren satt och slet i hästens mun för att få den att stanna? Kandaret gör att hästen blir mycket känsligare för ryttarens händer, så ryttaren inte behöver ta i så mycket. Det är bättre både för hästen och ryttaren. Dessutom används kandaret av ryttare som kan behärska det.

Svar nummer 4: 26 apr, 20:14 av: Maja
Tack Sara äntligen nån som förstår

Svar nummer 5: 26 apr, 20:31 av: Izza

Hej Happy eller LILLAN eller vad du nu vill kalla dig! Lite genomskinligt att skicka svarsinlägg till sig själv... Grälsjuk verkar du vara....Tråkigt att du håller en sån aggresiv ton för jag vill gärna prata om westernridning men inte kasta skit på allt annat.
Det finns naturligtvis bra och dåliga ryttare oavsett vilken disiplin var är intresserad av.
Jag känner till två VIDRIGA människor som misshandlar sina hästar och som är ÖKÄNDA
söder om stan som rider western.
Så lugna ner dig lite och försök att hålla en hyfsad ton i dina inlägg.

Svar nummer 6: 26 apr, 21:24 av: !
Håller helt med dig Izza.

Svar nummer 7: 26 apr, 23:07 av: BBB
Happy har haft en tråkig dag och känner sig grälsjuk.Antigen har du fått slut med killen eller nåt annat tråkigt.Man ska aldrig dra alla över EN KAM som det så vackert heter.Det hör till god ton faktiskt.Vem har predikat fört dig???

Svar nummer 8: 27 apr, 00:12 av: Susanne
Det var det dummaste jag har hört!!
Du verkar inte kunna något om hästar.
Man tävlar inte på kandar förns i l:A4 och dit kommer man inte om inte hästen gått på tygeln i de andra klassern. Alltså hästen går redan på tygeln och man behöver inte det för att få den till det.För att man sätter på ett kandar så går inte hästen på tygeln vipps.

Svar nummer 9: 27 apr, 01:35 av: Markus Holst
Happy, skall vi verklige ta den här diskussionen en gång till? Vad är du ute efter?

Svar nummer 10: 27 apr, 03:22 av: Linny
Snälla lilla vän, lär dig vad "klassik ridnig" är innan du uttalar dig.

Svar nummer 11: 27 apr, 08:23 av: Anneli S
Happy är uppenbart endast skrivkunnig och kan inte läsa. Det är väl knappast någon vits att diskutera med en person som tydligen VILL tycka att allt utom western är skit och inte har en tanke på att försöka förstå svaren på sina inlägg.

Svar nummer 12: 27 apr, 08:45 av: Zarah
Hej du Happy! Ett kandar är ju egentligen rätt så lik ett stelt stångbett, sådana som "vi" western ryttare ibland använder när vi rider på en hand (neck-reining). Och ett stångbett precis som ett kandar kan ställa till stor skada i händerna på fel ryttare, men hjälpa och förfina hjälperna för en kunnig ryttare.

Svar nummer 13: 27 apr, 10:35 av: Linda

Om du inte har fattat det här så lär och läs nu:
En häst går INTE på tyglen bara för att den kröker på nacken. När man ska börja rida på kandar så måste man kunna rida hästen i en stadig form på vanligt bett INNAN. När man rider på kandar, så för att hästen ska jobba rätt så måste man rida som vanligt eller rättare sagt mer med skänklar och säte för att det ska bli något.
Ville bara säga det!!

Svar nummer 14: 27 apr, 13:27 av: Anna
Heja HAPPY! Du har just bekräftat ALLA mina fördomar om westernryttare....

Svar nummer 15: 27 apr, 18:56 av: LILLAN
Jag håller med till en viss grad, HAPPY!

Svar nummer 16: 27 apr, 20:33 av: Mio
Hoppas att det finns någon som kan rensa dessa sidor mot så här oseriösa inlägg.hörni andra.-besvära er inte med att bemöta datta!!!

Svar nummer 17: 29 apr, 14:38 av: Petra
Håller helt och fullt med Mio, man borde lägga sin energi på andra saker.

Svar nummer 18: 05 maj, 13:15 av: Sofia
Dressyrryttare som tävlar höga klasser måste ha kandar. Men tänk på att för att få tävla höga klasser måste man ha varit framgångsrik i lätta och medelsvåra klasser, där kandar inte är tillåtet. Min åsikt är att kandar får användas av kunniga ryttare med mjuk hand på dressyrtävlingar, men att det inte bör användas i den dagliga skolridningen.

Svar nummer 19: 11 maj, 17:20 av: Lena B
De flesta av Sveriges hästar dagligen gör en massa saker de inte skulle göra om de inte var tvungna. Allt ifrån små saker som att lyfta en hov för att få den kratsad till att hoppa höga hinder eller få sprutor. Det är väl ingen som på fullt allvar tror att travhästar springer sej svettiga på banan och ridskoleponnys traskar runt i manegen flera timmar av helt fri egen vilja? Nog kan vi väl vara överens om att det mesta i hästhållningen går ut på att få hästarna att göra det VI vill. Sedan kan man ju använde mer eller mindre sympatiska metoder för att få hästarna till detta och förhoppningsvis lyckas vi få hästarna att trots allt tycka det hela är ganska trevligt men den häst som konsekvent vägrar att göra det den ska lär inte bli särskilt långlivad. När man låter hästen välja själv gör man det ju oftast på ett sådant sätt att den inte har något egentligt alternativ. (Nu river vi ditt hus och bygger en motorväg men du får gärna bo kvar här om du vill...)

Svar nummer 20: 03 jul, 10:26 av: Fox
Kan vi inte enas om att bojkotta alla Happys, Lillans och Majas idiot inlägg. Vi vet att du pysslar med western, vi vet att du är samma människa och vi är trötta på dig. Skriver ingen svar så måtte människan väl sluta. Skaffa dig en ... massage apparat eller vad som helst bara du håller tyst i framtiden!

KANDAR = TVÅNGSMETOD för att få hästen "på tygeln"

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.