Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Longering

Originalinlägg: 24 apr, 13:38 av: Didde
Jag brukar longera mitt halvblod en gång i veckan som omväxling till ridningen. Problemet är att jag har svårt att få ut henne i en stor cirkel. Hon går ut så långt som jag når med pisken men inte längre. För att volten ska bli större går jag också runt i en volt i mitten och det är väl inte riktigt meningen. Annars är hon lydig skrittar, travar och galopperar på kommando, ökar och minskar hastigheten på röstkommando.

Svar nummer 1: 24 apr, 13:48 av: LOTTA
Min kuse är likadan, jag får gå emot honom och säga: Håll Ut!, sen höjer jag även handen som jag har linan i. Jag har även prövat med halsförlängare, som jag spänt lika långa och då går det lite bättre, har dock upptäckt att det går bäst i bara vanlig GRIMMA!? Då är han ju inte ställd utan går som han själv vill på volten.

Svar nummer 2: 24 apr, 14:09 av: Sofia P
Jag tolkar Lottas inlägg som att hon brukar spänna inspänningstyglarna olika långa (kortare inåt) och det har jag alltid lärt mig att man inte ska göra. Uppfattade jag dig rätt där? I vilket fall har jag lite samma problem med min i ena varvet. Jag går mot henne och viftar med pisken mot halsen/huvudet så att hon går undan för mig och går ut på volten. Sedan backar jag tillbaka och länger ut linan samtidigt. Jag läste också någonstans att man kan testa att göra vågor på linan ut mot hästen.

Svar nummer 3: 24 apr, 14:39 av: Lotta
Sofia, nej jag menade som jag skrev: lika långa. För övrig räknar inte jag inspänningstyglar och halsförlängare som samma sak. Halsförlängaren är en resårlina med ett plastspänne för en ögla man gör mitt på nacken, där den börjar, sen löper den vidare ner längs sidostyckerna, genom bettringarna och sen tar man och delar denna och fäster, runt en gjord som går runt hästen i sadelläget, runt sig själva. Mycket skonsamt för hästen, då den inte tvingas ner på tygel utan får söka sig själv neråt; som en slags chambon fast mycket lättare och bättre. Om man gör "vågor" på linan, är det inte väldigt lätt att hästen rycks i munnen och blir störd då?

Svar nummer 4: 24 apr, 14:42 av: Lollo
Jag kan påpeka att det enligt undervisningen på RIK 0 ska vara så att man har den inre hjälptygeln 1-2 hål kortare för att hästen lättare ska kunna ställa och forma sig = lättare arbeta rätt. Sedan finns det nog alla möjliga varianter om hur man får hästen att gå ut ordentligt på volten och som det sägs "alla sätt är bra utom de dåliga". Det bästa sättet är nog som Sofia säger; att rikta pisken mot bogen och snärta lite extra med den så att hästen lär sig att gå ut på volten. Hästen måste ju ha respekt för pisken, även om den inte ska vara rädd! Det som Lotta säger, att man kan longera hästen i bara grimma, kan vara ganska farligt, eftersom man inte har samma kontroll över den som man har i träns. Dessutom kan man inte påverka och få hästen att jobba om man longerar i grimma. Vill man inte ha ett bett i munnen på hästen kan kapson vara ett alternativ, eftersom man då fortfarande kan påverka.

Svar nummer 5: 24 apr, 15:07 av: Lotta
Lollo, nu menade jag inte att man skall longera hästen i bara grimma. Jag hänvisade bara till frågeställarens lika väluppfostrade häst som min. Sen när jag använder halsförlängaren så har jag naturligtvis inte grimma, utan träns. Med syftande på din och RIK 0:s metod, så måste det väl menas när man rider? F.Ö så vet jag att det lärs ut annorlunda nu mot förr, när det var som du säger att man skulle korta innetygeln 1-2 hack mer än yttertygeln. Utan att det är tvärt om nu, så att hästen inte har innetygeln som en "vägg" att luta sig mot på volten. Med yttertygeln bestämmer du bla. tempot. Innetygeln skall end. anv. för att visa ner hästen och få den att hålla kvar formen. Vad säger Sofia om detta?

Svar nummer 6: 24 apr, 15:11 av: Sofia P
Ursäkta Lotta - jag trodde att du normalt hade inspänningstyglar och OCKSÅ hade provat med halsförlängare som, till skillnad från inspänningstyglarna, satt jämt. Struntsamma. Om man drar åt halsförlängaren blir den ungefär som inspänningstyglar. Jag tycker inte man kan jämföra den med chambonen eftersom den ändå verkar från bettet (nosen) inåt eller neråt (förutom visst tryck på nacken). Chambonen spänns ju (som du säkert vet) bog, nacke bett och låter hästen ha nosen framför lodplanet om den vill. Vissa hästar jag använt halsförlängare på har bara struntat i den när den suttit löst och när man då spänner den ordentligt blir det lite segt och konstigt. Men visst kan den vara bra också. Nåja, vad det gäller att göra rippel på linan rycker man inte hästen i munnen och tanken är just att man ska störa hästen så att den går utåt. Det funkar inte på min häst, men jag läste det som tips i Proffsryttarens ridlära.

Svar nummer 7: 24 apr, 15:18 av: Sofia P
Glömde kommentera det där med lika eller olika långa inspänningstyglar. När jag tänker efter fick jag nog lära mig en gång i tiden (20 år sedan) att man skulle ha ett hål kortare inåt, men i vuxen ålder har jag läst och fått råd av andra att man INTE ska ha det. Just av den anledningen som Lotta säger - hästen ska stödja på yttertygeln. En häst som går på volten ställer sig ändå och får då en något lösare innertygel och en starkare ytter - precis som man har det när man rider.

Svar nummer 8: 24 apr, 15:22 av: Lotta
Sofia, vad menar du att man gör när man gör en "rippel"? Sen skall man inte spänna halsförlängaren för hårt el. löst,-lagom är bäst. Hästen kan ju även ha nosen framför lodplanet om den vill det är bara det att det är trögare att dra fram nosen med halsförlängaren på.. Jag har nu inte använt chambonen så många ggr, eftersom att jag tycker att den är mkt. krångligare än halsförlängaren, men det låter som du använt chambon mer än halsförlängare. Alltså tvärtom mig? Vad jag fattar det som att göra en rippel är att göra en våg ifrån kroppen-mot hästen? Är det rätt? I såfall tror jag ändå att man kan störa hästen i munnen, fast använder man deltat, så är det kanske inte så farligt..

Svar nummer 9: 24 apr, 15:34 av: Sofia P
Ja, jag har använt chambon mer eftersom jag hållit på mycket med unghästar och då vill jag de ska sänka nacken, men inte nödvändigtvis ta in nosen utan de ska fortfarande gå i en ganska fri form. Jag vill alltså inte att det ska finnas något motstånd mot att hästen för fram nosen lite. Många hästar lyckas ju höja nacken och ta in nosen när man sätter hjälptyglar på dem 0 knäckt nacke. Du har förstås rätt när det gäller hur hårt man ska spänna halsförlängaren - eftersom jag fick spänna den för hårt valde jag en annan hjälptygel. Jag kan ta den hästen jag har nu som exempel. Hon vill naturligt gå väldigt högt med nacken. Med halsförlängaren drog hon emot gummibandet så att hon fortfarande gick för högt, om jag inte spände den så mycket att hon istället blev låst i bogarna och seg i munnen. Rätt hjälptygel till rätt häst är väl slutsatsen man kan dra av det.
Med rippel menade jag vågorna, ja. Hästen märker säkert det, men tanken är förstås inte att man ska göra det hela tiden utan bara en kort stund för att få hästen att flytta ut sig. Annars skulle den nog bli rätt störd, det tror jag också.

Svar nummer 10: 24 apr, 18:12 av: Smulan
Hästen ska inte gå på en för stor volt, då kan man inte arbeta den. Ett litet tips: Lägg bort pisken och skaffa ett 6.7 m lång bommulsrep som du fäster en karbinhake i. Stå sedan med framsidan mot hästen (dvs öppen)och "släng" repändan någon meter bakom hästen. När du vill att hästen ska stanna så vänder du sidan till och tittar ner. Med lite träning så tycker JAG att det här är det bästa sättet att longera.
Lycka Till
Smulan

Svar nummer 11: 27 apr, 16:52 av: Sofia P
Longerar man lite längre stunder och galopperar tycker jag absolut att hästen ska ut på en 20 meters volt. Annars blir det väldigt slitsamt för senor och leder. Unghästar ska inte longeras på mindre volter och heller inte speciellt länge. Man kan ju öka och minska volten , jobba rakt fram (typ tömkörning) m.m, men grunden när jag longerar är en riktigt stor volt. Ska man samla hästen eller något sådant är det nog bättre att man lär sig tömköra ordentligt på rakt spår än att man snurrar runt med hästen på en liten volt.

Longering

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.