Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Beteendestörning

Originalinlägg: 98-01-27 av: Mia N E
Vi har en häst som efter en psykiskt jobbig seperation från sitt föl samt en jobbig flytt börjat "stressa".
Hon kan helt plötsligt börja gå fram och tillbaka i boxen eller hagen med huvudet på sned. Det sker mest när hon är ensam men även då hon har sällskap.
Hon slutar om man går in till henne i boxen. Stallet hon står i är lugnt och utan stressmoment. Vad göra?

Svar nummer 1: 98-01-28 av: Katarina
En av mina hästar har hållit på likadant, det är en typ av vävning, ofta har de vävtendenser i boxen. Förutom att det sliter på hästen är det otroligt enerverande för hästägaren att se detta monotona rörelsemönster. Hästen går fram och tillbaka längs exakt samma spår i hagen och vänder på precis samma ställe hela tiden. Jag har provat många metoder, exempelvis verkar det som att hästen blir helt ställd om man lägger något i vägen, exvis några halmbalar, en stock el. dyl. där den brukar gå. Man kan lägga ut flera sådana "hinder". Har man elband/tråd så kan man flytta den lite, "runda av" hörn på hagen t ex. Man kan se till att hästen alltid har hö att tugga på, min erfarenhet är att detta ofta är överenergiska hästar, svåra att hålla i hull. De blir inte precis tjockare av sitt eviga vandrande och det blir bara värre med mer kraftfoder. Kolla noga att hästen inte fryser, en del går fram och tillbaka av den anledningen. Slutligen har jag märkt att detta beteende INTE "smittar" vad vissa än säger om det. Antingen har en häst sådana här stressymptom latent som kan bryta ut då och då, eller också inte. Min häst blir sådan speciellt när vi ska på tävling, eller när han inte får komma in vid rätt tid från hagen på kvällen. Omvänt blir han orolig i boxen om han inte får komma ut när han brukar. Inte heller vi har några stressmoment i stallet. Jag har haft flera unghästar, även föl som vuxit upp med denna häst. Ingen enda har visat några som helst tendenser att ta efter beteendet.

Svar nummer 2: 98-01-28 av: Hjälp
Jag tror att din häst har börjat väva eftersom detta är en typisk vävning som du förklarar, hästar i mitt stall gör likadant

Svar nummer 3: 98-01-28 av: Frida
Hästen din väver. Det är svårt att få bot på!

Svar nummer 4: 98-01-28 av: Jeanette
Hej! Aktivera din häst, jag har sett flera hästar som börjat väva pga att det är understimulerade. Rid mera, eller aktivera hästen på annat sätt (lägg lite mera tid på att pyssla med den, eller träna ledarskap från marken). Det är nu, innan mönstret är invant, som du kan få bort det. Vänta inte, då är det försent...

Svar nummer 5: 98-01-29 av: aa
Hej! Jag läste någonstans att man kunde hänga upp något hos hästen, t ex en fotboll, som den kan hålla på med när den har tråkigt. Prova annars att låta den stå på halm som den kan tugga på för att få förströelse. Funkar även på krubbitare.

Svar nummer 6: 98-01-29 av: JB
Denna typ av beteendestörning kommer fram om hästen får röra sig för lite (givetvis även tillsammans med andra faktorer). Rid hästen ordentligt varje dag, gärna flera gånger, se till att den har kompisar i hagen så att det händer någonting hela tiden. Hästen är gjord för att äta 16 timmar/ dygn och röra sig ännu fler.... Tänk på det. Kanske vill den ha en annan kompis i hagen eller kanske den inte trivs i just den hagen?

Svar nummer 7: 98-01-29 av: Jenny
Har haft en hingst på foder med ungefär samma symptom. I boxen går han runt, runt i samma varv och vid en sväng vänder han dessutom huvudet på snedden. Han kan göra samma sak i hagen ibland. Innan han kom till oss hade han hållit på med samma sak men han bytte varv när han kom till oss.
Dessutom hade han bitit sig i bogen innan han kom till oss, men gjorde det inte hos oss. Det handlar om att sysselsätta hästen. Inne försökte vi med att hänga upp en borste men det funkade inte. Ute blev han lugnare med tiden fast han gick ensam så blev det bättre. Han hade en stor hage med bete så att han kunde röra på sig mycket och äta när han ville och blev på så sätt stimulerad.

Svar nummer 8: 03 feb, 15:08 av: Lotta
Försök att ha henne ute så mycket som möjligt.Vissa hästar står inne alldeles för stor del av dagen,det är ofta därför sådana här olater uppstår.Hoppas du lyckas få henne att sluta!

Beteendestörning

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.