Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Lösgörande övningar

Originalinlägg: 98-01-28 av: Carro
HEJSAN!
Är det någon som kan hjälpa mig med exempel på lösgörande övningar till min häst? Har hjälp av min tränare, men tänkte bara höra om det är någon som har fler förslag så att jag kan variera träningen lite mer.
Tacksam för alla svar!
MVH Carro :-)

Svar nummer 1: 98-01-29 av: Sofia P
Skänkelvikningar, framdelsvändningar, volter och serpentiner (testa att ställa åt fel håll några steg och sedan ställa tillbaka och att riktigt förböja halsen med rundad häst några steg), galoppfattningar och avsaktningar, cavaletti- och bomövningar i trav...

Svar nummer 2: 98-01-29 av: Katrin
som ovan, plus öppnor, slutor, bakdelsvändningar. Ställ upp hinderstöd på en rad och rid slalom. Ställ hästen med enbart ledande tygeltag, var noga med att inte ta innertygeln emot dig, det gör inget om hästen är lite lång eller. Min 'planka' blev hur mjuk som helst när jag provade detta. Hinderstöd är bättre än koner, eftersom hästen då inte kan 'gena' med huvudet eller något ben

Svar nummer 3: 98-01-29 av: M
Lösgörande arbete är enkelt förklarat:hästen ska vara uppvärmd och klar för det arbete som är tänkt.Lösgörande övningar äe som föregående inlägg förutom att skolorna ej har lösgörande verkan utan samlande.Framdelsvändning är också lösgörande.Sen är det olika beroende på hur din häst är,temprament osv och utbsp.

Svar nummer 4: 98-01-29 av: Katrin
Skolorna kan vara både lösgörande och samlande, det beror på hur man rider dem .

Svar nummer 5: 98-01-29 av: JB
Varför inte hoppa studs och andra serier. En häst som hoppar i rätt form sträcker ut och använder sina muskler på rätt sätt! Ett mycket bra komplement till dressyr/markarbetsträningen!

Ta hjälp av din ridlärare/hopptränare med avstånd mellan studsarna mm Det gäller att den hoppar på styrka, i rätt form och inte bara på fart. För att hjälpa hästen att hoppa i rätt form gäller det att apassa avstånd och tempo för att ge den det bästa utgångsläget. Hästen ska även vara psykiskt lösgjord och för detta krävs att den får ett varierande arbete och trivs med resten an livet (och sin ryttare förstås). LYCKA TILL!


Svar nummer 6: 98-01-29 av: Katrin
Slalom kan du också rida runt träden i skogen, så
kommer ni ut lite också.

Svar nummer 7: 98-01-29 av: Sofia P
Skolor: En riktigt riden skola med böjning i hästens kropp gör att hästen sätter under sig, sänker baken och samlar sig. Skulle den som skrev att skolor kan vara lösgörande förklara hur man då rider dem? Jag skulle nog vilja säga att en skola som verkar lösgörande snarare än samlande
inte är varken öppna eller sluta utan t.ex. omställd skänkelvikning eller nå't.

Svar nummer 8: 98-01-29 av: Carro (igen)
TACK för alla svar! Jag ska genast ut och träna med min häst. Hon kommer säkert tycka det är kul med en massa olika övningar.
MVH Carro :-)

Svar nummer 9: 30 jan, 12:14 av: mia g
Alla har hoppat över att igångsättningar och avsaktningar är lösgörande och gör hästen mer uppmärksam....

Svar nummer 10: 30 jan, 19:59 av: Sandra
Ang. skolor: skolorna är en samlande rörelse. Men, tagen framdel och tagen bakdel (kallas även skuldran in och bakdelen in) som är förberedande för skolorna är lösgörande.

Svar nummer 11: 31 jan, 08:21 av: M
Tänk på att lösgörande övningar får inte påtvingas hästen på ett sånt sätt att de har motsatt verkan och skapar spänningar.Lösgörande arbete brukar börja med skritt på lång tygel.Hästen läggs sedan på tygel i relativt låg form och rids sen i ett friskt men välbalanserat tempo i trav och galopp.Det är viktigt att hästen går i rätt form annars engageras inte rätt muskulatur.Rörelser läggs in efterhand.Man får inte ha samma krav på hur dessa utförs i början av arbetspasset som i slutet.När hästen nått full arbetkapacitet.Prova vilka rörelser som fungerar bäst på din hästLösgörande arbete kan ta allt från 10 min till 40 min beroende på häst och ryttarens erfarenhet och förmåga.

Svar nummer 12: 03 feb, 09:27 av: Katrin
Skolorna är lösgörande i och med att hästen måste böja sig. Förutsatt förstås att man RIDER fram böjningen genom att runda hästen runt inner skänkel, inte genom att dra i tygeln. Sluta är kanske ett gränsfall, eftersom man där flyttar bakdelen för ytterskänkeln, men hästen skall ju böja sig runt innerskänkel i alla fall. Man skall inte heller tvära för mycket, för då blir det 'förböjd skänkelvikning'.

Svar nummer 13: 04 feb, 15:50 av: Sofia P
Vanligtvis skiljer man på lösgörande (="uppvärmande" rörelser) och samlande rörelser. Skolor ÄR samlande när de rids på rätt sätt. Visst böjs hästen till också, men jag skulle aldrig rida öpppna och sluta som uppvärmning eftersom det är krävande rörelser som kräver ökad vinkling i bakbenen. Hästen nacke höjs i och med detta och man rider den upp i en mer samlad form - knappast något man kallar lösgörande arbete. Men det spelar ingen roll vad man kallar saker - det viktiga är att man vet hur en viss övning påverkar hästen och (korrekta) skolor har den effekten jag beskrev.

Svar nummer 14: 04 feb, 18:31 av: M
är man osäker på vilka rörelser som har lösgörande effekt ska man nog hålla sig till lösgörande teempoväxlingar,vändningar ,skänkelvikning och inte ge sig in på några skolor som har samlande effekt som Sofia P skriver.Den böjning i bålen som krävs och vinkling i hasen för att uppnå en korrekt öppna har en viss lösgörande effekt när man har hästen mer samlad och den är förberedd för det arbetet.Men då måste man alltså värma upp först.

Svar nummer 15: 98-02-06 av: Katrin
Självklart skall hästen vara ordentligt uppvärmd innan man börjar med skolorna. Man skall i tur och ordning: värma upp, lösgöra och först därefter börja jobba, även om lösgöra till viss del kan räknas som jobb. Det är så självklart för mig att jag inte skrev ut det, men det borde jag kanske ha gjort.

Lösgörande övningar

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.