Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Min ponny vill inte gå på tygeln !!

Originalinlägg: 08 feb, 16:52 av: sofia
Jag har en ponny som
är ganska svår att få på tygeln!!!!
Jag brukar rida med gummisnodd,och i bland graman,
men finns det någon annan hjälptygel som kan rekomenderas?? skriv eller maila!!!

Svar nummer 1: 08 feb, 17:34 av: carola
jag kan rekomendera samma svar som på böja på nacken=gå på tygeln
longera mycket med snodd i maka trav så din ponny lär sig att slappna av

Svar nummer 2: 08 feb, 19:22 av: Sandra
En thiedemann-tygel fungerar ungefär som en graman, fast du behöver inte hålla rätt på nå'n extratygel. En equi-longe är bra om hästen spänner nacken.

Svar nummer 3: 08 feb, 20:50 av: Hej
Vad har du för bett!
Testa att byta bett,det är inte säkert att den trivs med det bettet den har nu.
Jag har skälv en häst som ALDRIG går på tygel med ett vanligt tränsbett,men sedan jag bytte till ett pessoabett så går hon jättefint.
Ofta är det så att man har ett bett som är för tjockt och då kan ionte hästen bita ihop ordentligt,detta är som du säkert förstår ganska obehagligt för hästen.
Så jag rekomenderar att kanske byta till ett annat,eller smalare bett,det kan vara lösningen!
En annan orsak kan vara att hästen har ont i nacken,ryggen.
Att använda gummisnodd är nog ingen lösning för hästen kanske stretar imot,och spänner sig.
Ja det kan finnas många anledningar till att hästen inte går på tygel.
Men testa att byta bett först.

Svar nummer 4: 09 feb, 08:30 av: Sofia P
En häst RIDER man på tygeln. Jag tycker inte att man ska börja med att sätta på skarpare bett (mäjligen smalare ifall hästen har liten mun, men det ska INTE användas för att dra in huvudet på hästen) eller sätta på hjälptyglar. Anledningen till att den häst inte går på tygeln är i nästan 100 % av fallen att den RIDS fel. Den har kanske aldrig ridits in ordentligt, har musklat sig fel eller har en ryttaren som inte rider så bra. Det har oftast ingenting med bettet att göra även om man med ett skarpt bett kan få ner huvudet på hästen. Jag har ocksp hört att hästar kan ha strupproblem som gör att de har svårt att korta haslen. Men, sätt upp Kyra Kyrklund på vilken häst som helst och den kommer nog att tillslut slappna av och jobba i form. Så mitt råd är exakt det samma som jag skrev till en annan ryttare: Lår en duktig ryttare rida din häst så att den lär sig jobba rätt och rid själv andra hästar så att du lär dig känna hur det känns när hästen går i form.

Svar nummer 5: 09 feb, 10:07 av: as
Det är bakbenen som ska börja jobba så att hästen bär sig mera med jämnvikt, man behöver inget skarpare bett för det.

Svar nummer 6: 09 feb, 17:36 av: Hej!
Till As och Sofia P.
Det är synd att ni inte vet hur viktigt det är att hästen tivs med bettet,jag menade inte att man måste byta till ett skarpare bett,bara byta till ett annat,och att ha ettlite skarpare bett kan också vara lösningen,det var det iallafall på min häst.
Visst kan det vara så att hästen rids fel,men om så inte är fallet så är det bästa att byta bett,kolla om den har ont i ryggen eller nacken.

Svar nummer 7: 09 feb, 23:09 av: Hej!
Ett skarpare bett kan man naturligtvis inte rida likadant på som ett vanligt bett,man måste vara mjuk och känslig på handen.
Du märker ganska snart hur hästen trivs.
Sedan kan du alltid testa ett nickelbett eller ett annat som "smakar" lite,då brukar de ofta bli lite mjukare i munnen.
Men hoppa över gummisnodd och hjälptyglar,det är nog ingen bra lösning på sikt,speciellt inte om hästen bara stretar imot "inspänningen".

Svar nummer 8: 10 feb, 07:30 av: AS
Till Hej! Det är inte tuggande på bettet som gör att hästen går på tygeln, skitsnack.

Svar nummer 9: 10 feb, 09:32 av: sf
Har du kollat tänderna? Det kan vara där problemet sitter. Hade en häst som stretade emot tygeln hela tiden. Tog ut en hästtandläkare som fixade tänderna (det var stora, vassa bitar han tog bort). Hästen var ju öm i munnen ett par dagar, men sedan gick han som en ängel. En veterinär raspar ju bara ner de vassa taggarna och då blir det alltid en del ojämnheter kvar.

Svar nummer 10: 10 feb, 11:01 av: Sofia P
Jag har aldrig träffat på en häst som med rätt inridning och utbildning inte kunnat gå på ett helt normalt tränsbett. Om vi nu t.ex. jämför Pessoa med vanligt tränsbett så kan man verkligen
undra varför en häst skulle "gilla" pessoat bättre än tränsbettet. Det är ju exakt samma sak inne i hästens mun (ledat metallbett), skillnaden är att betten är olika skarpa. Själv har jag det som grundregel: något är inte riktigt rätt om hästen inte går att rida på vanligt tränsbett. Därmed inte sagt att man inte ska använda andra bett. Man kanske behöver det en period eller hästen kanske har ridits fel tidigare och sticker när man rider ute eller hoppar så att man behöver det av säkerhetsskäl. Men för att få hästen på tygeln? Icke.

Svar nummer 11: 10 feb, 13:18 av: HeJ!
Det är skillnad på ett vanligt tränsbett och ett pessoabett för hästen,för det första så känner hästen att det är lite skarpare och lyssnar bättre för det andra så var detta bett lite smalare än tränsbettet.
Så As och Sofia ni får nog tänka om .eftersom ni båda har fel,och jag vet vad jag talar om.
Till As,du har nog missuppfattat det här en ANING.Att hästen bara tuggar på bettet gör naturligtvis att den inte går på tygel.MEN den blir mjukare i munnen- till följd så kommer den att lyssna bättre och kan då sedan så småningom gå på tygeln!

Svar nummer 12: 10 feb, 13:28 av: Jenny L
Jag kan nog hålla med "Hej" faktiskt,Ett bettbyte kan göra susen,det har jag också "upptäckt".
Alla hästar kan faktiskt inte trivas med ett vanligt bett Sofia.
Så din teori håller inte...
Det finns hur många bett olika bett som helst på
marknaden,både bra och mindre bra.

Svar nummer 13: 10 feb, 13:37 av: Sofia P
till Hej!: En häst går inte på tygeln för att den är mjuk i munnen. Munnen är tämligen ointressant i sammanhanget eftersom det är påskjutet bakifrån och ryggen som gör att hästen går på tygeln. När den trampar under sig och välver ryggen sänker den också huvudet och börjar tugga på bettet. Hästen kan vara mjuk eller hård i munnen och ha huvudet nere (pga hjälptyglar, skarp betsling eller att den släpper bettet), men den jobbar ju inte mer rätt för det om inte formen kommer bakifrån. Och jag sa ju exakt det du skriver: enda skillnaden mellan pessoa och vanligt bett är att pessoa är skarpare. Varför skulle hästen trivas bättre med det? Ett tredelat bett t.ex. kan vara bättre på en häst som har låg gom och hästar med små munnar trivs kanske bättre med ett tunnare bett, men det tycker jag är en helt annan sak än att byta bett för att få ett skarpare.
Och vad då lyssnar bättre? När man rider en häst i form (på tygeln) söker sig hästen ner själv, man tar halvhalter för sitsen osv. Jag vet inte riktigt vad du menar med att den lyssnar i bättre i munnen. Jag kan tänka mig att det är lättare att få stopp på hästen med Pessoa, men det har ju återigen ingenting med undertrampet och ryggverksamheten att göra.

Svar nummer 14: 10 feb, 13:41 av: Sofia P
Tillägg: Jag tycker det låter som om ni "håller" era hästar på tygeln på något sätt, istället för att hästen själv placerar sitt huvud där det är lagom för samlingen. Hur kan ni annars vara så bettfixerade i samband med att hästen ska gå i form?

Svar nummer 15: 10 feb, 18:06 av: Hej!
Hej igen!
Förutsättningen för att en häst överhuvudtaget ska vilja jobba är ju att den trivs med sitt bett.
Om nu inte bettet är viktigt... hur förklarar du då Sofia att min häst jobbar mycket bättre sedan jag bytte bett?
Jag har ju inte bytt ridstil eftersom jag rider "rätt",rider för indtruktör en gång i veckan och tävlar mycket osv...
Även hästtandläkare säger att det är rent vansinne att rida på tjocka bett,det är dessutom ganska vanligt att man har ett för tjockt bett och det är inte helt lätt att upptäcka det heller tydligen.

Svar nummer 16: 10 feb, 20:15 av: !
Vad jag har förstått så har inte hästens huvud egentligen så mycket med att gå på tygeln att göra, vilket rimligen borde innebära att det är skänkeln och sätet som betyder mest när man vill få en häst på tygeln. Sedan är det förstås viktigt att att hästen trivs med vad den har i munnen, och att den inte har några andra problem i munnen, men det är väl på samma sätt i så fall lika viktigt att den inte har ont i ett ben eller i ryggen m.m.

Svar nummer 17: 10 feb, 22:40 av: Putte
En liten anekdot: En ridlärare skulle en gång förklara för en flicka vad det innebär att hästen går på tygeln. Han sade "När du läser en bra bok och är så inne i den att någon kan stå en meter ifrån dig och skrika utan att du reagerar, då är du på tygeln"

Svar nummer 18: 10 feb, 23:05 av: Brunte
Jag tycker att du ska longera hästen inspänd med mycket elastiska inspänningstyglar. Om hon då går avspänt och trampar på, arbetar med ryggen och söker sig framåt- nedåt med huvudet ska du försöka hitta någon bra ridlärare som kan hjälpa dig att lära dig att rida hästen rätt. Annars kan det vara så att hon aldrig har blivit riden rätt, och då behöver hon få lära sig att jobba i rätt form. Det skadar dock aldrig att kolla munnen på en häst, eller om den har ont någon annanstans, tex i ryggen.
Och alla ni som diskuterar bett; Kom ihåg att ett bett är aldrig skarpare än ryttarens hand!
Personligen är jag totalt emot skarpa bett och anser att "folk" ska lära sig att rida, då behöver de varken skarpa bett eller hjälptyglar. Vissa andra anser att man inte behöver träns, tex. Har tyvärr inte kommit dit själv. Om man väljer ett smalt bett måste man vara mycket mjuk och fjädrande i handen.

Svar nummer 19: 10 feb, 23:19 av: Hej!
Brunte ,tänk på alla de som har hästar som tex vrålstarka fjordingar eller liknande,som inte är inridna på ett bra sätt och som är stenhårda i munnen,det är nog inte så lätt att hålla en sådan häst på ett vanligt tränsbett!!
Och det behöver ju faktiskt inte vara ryttarens fel att hästen inte går att hålla.

Svar nummer 20: 11 feb, 08:14 av: Sofia P
Hej! - du säger att din häst jobbar bättre - OK för det, men jag tycker ändå att en häst som inte kan tävlas LC dressyr för att den inte går på tyglen med ett av de "vanliga" betten är felutbildad. Som ! skriver - man ska egentligen kunna rida sin häst i form utan bett överhuvudtaget - jobbar hästen med ryggen och baken så sänker den nacken.

Svar nummer 21: 11 feb, 13:35 av: Hej!
Hur utbildad hästen är har ju inget med munnen på den att göra.
Det finns hästar som har munfel,har liten mun ,fel på tänder...
Alttså alla hästar kan inte går på vanliga bett,en dekl hästar kan inte ha bett i munnen över huvudtaget,dessa rids då på hackamore.
Och hästar som är utbildade höga klasser,och tävlas svåra klasser,skulle inte vara rätt utbildade då menar du? bara för att de kanske inte kan gå på ett vanligt bett?

Svar nummer 22: 11 feb, 15:59 av: Sofia P
Jag menar att en häst som bara går på tygeln på Pessoa (som är EXAKT likadant inne munnen som ett vanligt tränsbett så man kan inte snacka om tänder, gom och sådant) är det något som inte stämmer med. Hästar kan inte tävla höga klasser i dressyr om de inte kan gå med vanligt ledat eller tredelat bett eftersom något annat inte är tillåtet förutom kandar i MSV och uppåt. Men du kanske pratar om hopphästar? Jag vet ingen välutbildat hopphäst som inte kan gå markarbete med tränsbett. Sedan är det ju en annan sak att man kanske behöver skarpare bett för att få stopp på hästen när man hoppar. Jag är helt överens med dig när det gäller detta med hästars olika anatomi i munnen - jag rider själv på ett lite tunnare tränsbett för min häst har mycket liten mun, men samtidigt så HAR jag aldrig stött på en häst som ridits in ordentligt från början som inte kunnat gå med vanligt tränsbett. Så enligt min erfarenhet är det ovanligt att det verkligen är munnen som är "felkonstruerad". Jag tror mer att munproblem ofta härstammar från något annat, spänning i rygg och nacke, ovilja, stelhet o.s.v.
Tänderna kan spöka, men det brukar gå bra att årgärda med t.ex. raspning.
Så jag vill nog hävda att hästens utbildning har väldigt mycket att göra med hur den beter sig i munnen. En hård mun beror nästan alltid på fel ridning, att hästen lärt sig försvara sig i munnen, snarare än på fel bett.

Svar nummer 23: 11 feb, 16:55 av: Hej!
Den häst jag har (ponny) har gått svår hoppning för bara ngt år sedan,tävlat mycket utomlands osv...
Hon trivs inte med ett vanligt tränsbett,därför bytte jag till ett pessoa ,detta bett är smalare än det tränsbett som hon hade innan.
Alltså en mycket duktig häst,som INTE trivs med ett vanligt.

Min ponny vill inte gå på tygeln !!

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.