Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Hästdiskussioner 1998 | Undermeny

Hästdiskussioner: Hosthäst

Originalinlägg: 08 feb, 17:55 av: A-C
Min syster äger en 6-årig arabvalack med hosta. Han började att hosta hösten -96. Då vi tog dit veterinären, togs blodprov och det visade att han hade en bakteriell infektion i övre luftvägarna. (Inget fel på lungorna). Förmodligen hade det börjat med en vanlig "höstförkylning", alltså en virusinfektion som vi inte upptäckt.
Veterinären skrev ut Hippotrim mot infektionen och Fabrol som är slemlösande. Under behandlingen ställde vi av honom, men på veterinärens inrådan började vi sedan att rida honom lite lungt. Hostan skulle försvinna av sig själv nu när infektionen hade gett sig, även om det skulle ta lite tid sa veterinären. Han skulle ridas som vanligt för att få upp slemmet.
Hostan försvann dock inte, så vi tog kontakt med samma veterinär igen, efter ungefär 3-4 månader. Han sa fortfarande att hostan skulle läka ut av sig själv, om inte innan så till sommaren. Det var bara att rida som vanligt. (Hur kul är det att träna med en hosthäst, både tränare och annat hästfolk reagerar ju, de kan ju tro att det är smittsamt om man inte förklarar som det är?)
Sommaren kom och hostan blev bättre men inte helt bra.
Vi tog dit en ny veterinär i augusti som tittade på Pozeydon som hästen heter. Hon konstaterade att problemet fortfarande satt i de övre luftvägarna, men utan att någon infektion fanns. Lungorna var fortfarande friska. Rådet blev att rida honom som vanligt, men att vi skulle höra av oss om hostan blev värre igen. Som det var nu var han för frisk för att få medicin enligt veterinären, även om hon påpekade att det aldrig är bra att en häst hostar under sommaren.
Pozeydon har fortfarande hostan kvar och jag undrar nu om någon har tips på hur vi skall göra för att få den att försvinna och vad hostan kan bero på. Jag själv förmodar att flimmerhåren har fått nedsatt funktion sedan infektionen och att han därför har blivit dammkänslig med kronisk hosta.
När han hostar brukar det vara 2-3 gånger under igångsättningen av ett ridpass. Det sker oftare i ridhus än utomhus. Vi kan inte se att vädret påverkar. I varmt och fuktigt väder hostar han lika mycket som i kallt och torrt väder.
Våra tre hästar går ute cirka nio timmar per dag. Stallet är ganska litet, men luften är bra. Dörren till stallet är delad i två halvor och vi har nästan alltid den övre dörrhalvan öppen på natten. När det är riktigt kallt, under ca. fem minusgrader hålls dörren stängd, men luften känns bra på morgonen ändå. Stallet är oisolerat men ej dragigt. Hästarna har även varma täcken på sig.
Kraftfodret ges uppblött med vitlök i varje dag. Som grovfoder får de ensilage. Som strö får de halm. Mockningen sköts noggrant och det luktar sällan från bäddarna.
Stallet hålls rent och fräscht för övrigt. Vi är mycket noga med skötsel och stallmiljö.

OBS! Vi vill helst inte byta strö till våra hästar, dels för att jag har lite uppfödning och därför behöver halm vid fölning och dels för att det ser fräscht ut med halm i boxarna och hästarna kan ju även sysselsätta sig om de inte har någon ensilage att tugga på.


Svar nummer 1: 08 feb, 18:07 av: AMANDA

Undvik att sopa, lägga fram mat mocka m.m när hästen är inne. Stå gärna ute och borsta även om det är kallt, då dammar det inte lika mycket.
LYCKA TILL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Svar nummer 2: 08 feb, 20:29 av: Hanna
Lyd Amandas råd plus att du ska låta hästen vara ute så mycket som möjligt.
Qram/Hanna

Svar nummer 3: 08 feb, 20:41 av: Hej!
Testa att ge den karragen (havsalger),om den inte får annan medicin.
Det är slemlösande.
Kanske din häst är allergisk mot damm,mögel?
Kolla halmen noga...

Svar nummer 4: 09 feb, 04:23 av: Linda
HEJ A-C!
Min kompis häst hade oxå en fruktansvärd hosta förut. Men hon gjorde så att hon vattnade hästens hö ett tag innan matdags så att dammpartiklarna lade sig. Det ger ju självklart ingen verkan på någon dag bara, men efter ett tag.
Om inte det funkar så tycker jag att ni ska ringa till någon hästklinik och fråga om råd.
Hoppas att mitt lilla råd kan vara till någon nytta. Kram Linda.

Svar nummer 5: 09 feb, 08:38 av: Karin K
Du kan ju prova att byta strö bara hos hosthästen.

Svar nummer 6: 09 feb, 12:53 av: Mia å Scorpan
Min häst (scorpan) är hosthäst och det du nu ska få höra vill du kanske inte höra (inget hemskt, bara krångligt). Scorpan gick hela förra vintern på 3 olika medicineringar utan att bli kvitt hostan. Hon stod i ett stall med mycket bra stall miljö (tyckte jag), hennes foder var blött, det mockades aldrig när hästarna var inne, hon var ute i hagen från 5:30 till 17 ca och hon borstades i princip alltid ute - men hon blev inte bättre. Vi provade vitlök och all sorts alger - men inget resultat... Till slut tog vetrinären och jag det beslutet att hon skulle ut - så stackars scorpan fick gå ut på sommarbete i Mars... Hmmm mate var inte populär... Vetrinären konstaterade i allafall att hon var dammallergiker och om vi ville få henne frisk skulle hon vara ute dygnet runt ÅRET OM ! Du kan säkert tänka dig min hjärnverksamhet och mina problem eftersom stallägaren INTE ville bygga en urbox. Det hela slutade i alla fall med ett stallbyte - stallet är nyare och har en mycket bra stallmiljö - det känns knappt att det står hästar där ! Hon får torrt foder nu, käkar ingen medicin, är ute mindre än i förra stallet, står visserligen på spån och hon hostar INTE !
Gissa om jag är glad !

Vad vill jag då ha sagt ? Jo:
* testa med utevistelse/utebox
* i värsta fall - Byt stall...
* fortsätt motionera hästen - det mår den bara bra av !


Nu är vintern snart slut och scorpan har varit frisk hela vintern och jag har hört att om en hosthäst inte hostar på ett år läker lungorna och dom blir så gott som friska !

Lycka till !


Svar nummer 7: 10 feb, 17:38 av: Anna J
Mitt gamla russ hade jatteproblem med sin hosta. Hela vintrarna hostade han sa det lat som att lungorna skulle trilla ut. Vi forsokte allt= alla kurer veterinaren kunde komma pa, sedan nuaturmedeciner- vitlok, alger mm mm. Vi blotte allt foder, ryktede ute mm mm. Nu har vi honom ute hela aret, pa vintern i ligghall- alla problem ar borta. Hans hostfrekvens ar lika lag som under sommarbetet. Det billigaste i langden ar nog att byta stall- losdrift brukar dessutom vara en billigare form av uppstallning....

Svar nummer 8: 11 feb, 15:58 av: Sofia
Jag har ett bra tips som fungerat väldigt bra på min kompis halvblodsvalack som hade liknande besvär. Fodra och vattna din häst ifrån golvet i en spann eller liknande. Denna ställning är naturlig för hästen och luft och matstrupen är fria, dvs ingen "krök" på halsen när den äter. det gör att slem inte fastnar. Prova det kan funka, det gjorde det på Sympen i allafall. Fast du får nog räkna men ett par hostningar i igångsättningarna så slem och sånt hostas ut.
Mvh Sofia

Svar nummer 9: 11 feb, 20:39 av: A-C
Tack för alla svar. Vi har provat det mesta av förslagen, men att ge havsalger och utfodra från golvet skall vi prova med. Att ha honom på lösdrift går tyvärr inte. Han tränas ganska hårt ca. 6 dagar/vecka och är i tävlingsform. Därför svettas han en hel del vid ridning. Han är orakad men har ändå relativt kort päls eftersom han bär täcke dygnet runt. Skulle han gå i lösdrift måste han ju få sätta ordentligt med vinterpäls för att hålla värmen, och då skulle han bli plaskvåt efter varje ridtur. Det skulle inte fungera. Att byta stall är inte heller tänkbart. Vi har eget stall och vi skulle inte hinna med att ha en häst i ett annat stall och två där hemma. (Snart en häst till.)


Svar nummer 10: 12 feb, 14:06 av: *Maria*

I vårt stall finns en host-häst!
Han hostar väldigt mycket när det är blåsigt eller dimmigt så han får svårt att andas!
Vi vattnar ALLTID halmen och då blir han inte så hostig!

Svar nummer 11: 20 feb, 21:38 av: Emma.F
Låt den gå utomhus gämt, året om. Det funkade med min "obotliga" häst.

Svar nummer 12: 20 feb, 23:15 av: Tove
Jag håller med mia å Scårpan. Det finns inget så förödande som stalluft. Det finns otroligt varma vintetäcken och halskragar att köpa och jag förutsätter att din hästs hälsa går för dina tävligsresultat, vintetid. Bygg ett skjul i en av vinterhagarna och låt hästen gå ute jämt. Ha honom knappt inne när du sköter han (kan låta petigt, men så är det). Hosthästar blir nästan alltid bättre om dom får röra på sig, så ridning är bra. Jag har ett 16-årigt arabsto som brukade hosta så mycket att det inte gick att rida ibland, men det har gått över nästan helt sedan hon har fått gå ute (varmt påklädd) och jag tävlar även på vintern. Havs alger tycker jag absolut att du ska prova. En del hästar äter det inte, men de som gör det har vad jag vet, blivit bättre.

Svar nummer 13: 23 feb, 22:29 av: A-C
Tack Sofia för ditt tips. Det har fungerat enormt bra. Han har i stort sett inte hostat någonting sedan vi började med att servera kraftfodret i en spann på golvet i stället för i krubban. Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle ge en sådan märkbar effekt som det gjorde. Att jag aldrig tänkt på det tidigare. Det är ju så logiskt...
Idag har jag även köpt Carragen (rödalger) som vi skall prova att ge. En kur är på två veckor så jag hör av mig lite längre fram och meddelar hur det har gått.

Hosthäst

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.